Home > > Fijn! De Gay Pride gaat gewoon door.

Fijn! De Gay Pride gaat gewoon door.

Het is weer beregezellig in en rond de Reguliersdwars. Morgen is er dan ook de Canal Parade. Kortom: het hele festijn van de Gay Pride is er weer. Geweldig! Dit jaar zonder Siep de Haan, want die heeft zich door alle vergunningen uit het veld laten slaan.

En eigenlijk is het ook wel zo: het Amsterdamse gemeentebestuur, en natuurlijk helemaal het stadsdeel Centrum, zijn niet de gemakkelijksten wat betreft vergunningen. Natuurlijk mag er geen precedent geschapen worden, moeten alle belangen afgewogen worden, etcetera. Maar het lijkt er af en toe ook wel op dat het voor de Gay Pride net een stukje moeilijker wordt gemaakt. Of is dat slechts de frustratie die, door het (voormalig) organiserend comité, juist zo gemakkelijk de pers in werd/wordt geslingerd. In ieder geval: vooral vergunningentechnisch gezien lijkt de Gay Pride een zware bevalling.
Maar kom op, er is wel iets anders om je druk over te maken. In het voormalig oostblok worden Gay Prides verboden. Waarom: omdat homoseksualiteit niet wordt gewaardeerd. De Poolse premier die ongestoord kan zeggen dat homoseksualiteit onnatuurlijk is en mensen kan infecteren. Ok: in Warschau was dan wel een Gay Pride, maar het aantal eieren dat daar naar toe werd gegooid was niet te tellen.

Of de Nederlands ambasssadeur in Estland die het land heeft moeten ontvluchten omdat hij en zijn partner daar werden bedreigd. Of hoeveel homo's er in Moskou in elkaar geramd worden door neonazi's, orthodoxe christenen en zelfs de politie, allemaal onder toeziend oog van de burgemeester. Demonstraties voor gelijke rechten worden allemaal zonder pardon de kop in gedrukt.

In Amsterdam hebben we ook incidenten: imams die roepen dat homo's van flats moeten worden afgegooid. Of weer eens wat hangjeugd dat een het gemunt heeft op dat ene homostelletje uit de wijk. En natuurlijk de gruwelijke mishandeling van Chris Cain. Allemaal niet goed te praten, vreselijk voor de betrokkenen. Maar peanuts in vergelijking met de manier waarop overheden in sommige landen met homo's omgaan.

De burgemeester van Amsterdam sprong, samen met andere burgemeesters uit Nederland, op de bres voor homo's in Europa. Keurig. En ook dit jaar is er weer een Gay Pride, een groots feest. Het zal wel weer moeilijk zijn geweest met de vergunningen, maar dat kwam niet omdat de Amsterdamse overheid vond dat homoseksualiteit onnatuurlijk was. Zelfs in ons 'vooruitstrevende' Europa mogen we ons daar blijkbaar gelukkig mee prijzen.
ouder:
De OV-boot
nieuwer:
ZO zozo...

Reageer op "Fijn! De Gay Pride gaat gewoon door."

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.