Home > > Pas op, instortingsgevaar

Pas op, instortingsgevaar

Moet de bouw van het Buskenblazerproject in Bos en Lommer niet acuut stilgelegd worden?
Daar is namelijk dezelfde aannemer aan het werk die verantwoordelijk is voor de bouw het Bos en Lommerplein, dat nog veel gammeler is dan werd gedacht.
Uit een onderzoek van eigenaar Fortis is vandaag gebleken dat er wel degelijk instortingsgevaar dreigt, ondanks de stutbalken op diverse plaatsen.
De bewoners van de negentig appartementen op het plein moeten voor twaalf uur vanavond hun huis uit zijn en ook de winkeliers mogen er voorlopig niet meer terugkomen.
Volgens burgemeester Cohen, die vanavond een persconferentie gaf, 'kan het weken gaan duren en is de constructie van het plein op een aantal plaatsen veel zwakker dan in februari werd aangenomen'.

Van de trots op dit plein, dat in de verte doet denken aan kunstig aangelegde buitenwijken van Parijs, is bij mij inmiddels niets meer over.
Het rammelt letterlijk en figuurlijk aan alle kanten.
Wie kun je hiervoor verantwoordelijk stellen? Het aannemersbedrijf? De betonvlechters? Het stadsdeel? Wie is er hier rijker geworden door wat bouwelementen, zoals goed gewapend beton, weg te laten?

Het plein zal misschien niet direct instorten, maar de tand des tijds zal het door zijn zwakke constructie niet kunnen doorstaan. De enige logische conclusie die Cohen over een paar weken kan trekken is dat het geheel op de schop moet. Daarmee heb ik wat mij betreft het grootste bouwfraudeschandaal van de afgelopen jaren voor mijn deur liggen.
Als dat niet zo is, dan mag er wel heel snel een heldere uitleg komen. Daar heeft het sinds de eerste scheur in het plein node aan ontbroken.
Het is wellicht beter dat je niet weet dat je elk moment door een instortend plein verpletterd kunt worden.
Je doet dan toch iets rustiger je boodschappen.

Nu is het echter gedaan met de rust. Voor mijn deur wordt er druk geevacueerd en rijden politie, brandweer en ambulance in de rondte.
Vanaf twaalf uur vanavond zal het Bos en Lommerplein verworden tot een spookplein, waar de wind de haastig achtergelaten resten van de markt rond doet wervelen.
De zelfbenoemde trots van Bos en Lommer blijkt een loze belofte.

24 reacties op "Pas op, instortingsgevaar"

Marieke
-1-  Marieke:
Als de uitvoerende partij gezien heeft hoe mensen hun huis moeten verlaten, hoe een aantal (beginnende) ondernemers op het plein gedupeerd worden en de naam Bos en Lommer wederom negatieve associaties gaat oproepen (en nog een hoop andere gevolgen), dan krabben ze zich hopelijk eens goed achter hun oren en hoopten ze dat ze dit nooit gedaan hadden. De verantwoordelijke ambtenaar heeft hopelijk hetzelfde lesje geleerd.
Tja en op wie verhalen ze de schade? Het zal tot in de details vergoed moeten worden, maar door wie?
Ik wens de bewoners veel sterkte!
thea
-2-  thea:
ja ik leef met jullie mee
Ronald
-3-  Ronald:
Ja inderdaad een smet op Bos en Lommer. Maar....de vorige stadsdeelwethouder zit veilig in Zaandam. Terugroepen die man! Laat hem met eigen ogen aanschouwen wat hier wordt/is aangericht. Nou als de bewoners/ondernemers/winkeliers/marktkooplieden net zo lang kunnen wachten op hun schadeloosstelling als de winkeliers die destijds een beroep hebben gedaan op de schadecompensatie vanwege de bouw van dit project, dan wens ik iedereen ontzettend veel sterkte. Een behoorlijke mentale/emotionele optater. En dat net voordat je wellicht op vakantie zou gaan. Als voorlopige straf mogen de verantwoordelijke ambtenaren, stadsdeelbestuurders en bouwers ook niet weg, totdat dit fatsoenlijk is opgelost. het is niet voor niets, dat Hillen en Roosen al jarenlang Schillen en Dozen wordt genoemd.Laat dit een les zijn voor alle op stapel en in uitvoering zijnde projecten: nu bekijken op constructies. Dat krijg je, als iets snel moet en ook nog eens dat bouwers/ontwikkelaars slechts calculerende organisaties zijn geworden.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
De overheid gaat deze schade in de eerste instantie vergoeden. Zij hebben opdracht gegeven voor de bouw van dit Plein! Zij zijn verantwoordelijk voor het naargeestelijk gevolg van hun zeer grote Ego's...! Ik vraag mij wel af of automobilisten nog wel veilig zijn onder al die gevaartes over de A 10! Bezorgde Groet; Yanny
Tjalling
-5-  Tjalling:
Het is vreselijk wat er momenteel in B&L aan de hand is. Een prachtig deel van Amsterdam, ontzettend in de lift ook nog...

Ik weet het er het absolute fijne niet van, maar voel me wel aangesproken als (zij het niet Amsterdams) ambtenaar.

De kritiek zoals hierboven geschets vind ik begrijpelijk wellicht, maar daarom niet terecht.

Het zou goed zijn om de fondsen richting de gemeenten eens tegen het licht te houden. Die zijn er in de afgelopen jaren niet overvloediger op geworden, net zo min als bestuurlijke autonome daadkracht. Plaats daar tegen over ook nog eens de populaire terugtredende overheid waar gans het land letterlijk mee instemt. “oh weg met al die regeltjes”

dan ligt de optelsom voor de hand: marktwerking + terugtredende overheid = ? (in ieder geval veel onduidelijkeid over elkaars verantwoordelijkheden)
michiel
-6-  michiel:
@Tjalling. een beetje kort door de bocht hoor, alsof een terugtredende overheid impliceert dat er dan maar slecht gebouwd moet/kan worden. Hoeveel balkons zijn er de afgelopen jaren zomaar ineens afgebroken, hoeveel betonrot is er de afgelopen jaren voorgekomen? Een beetje voorgingenomen PvdA standpunt.
daniel s
-7-  daniel s:
@Tjalling:
zoals Michiel al zegt, dit heeft niets te maken met een terugtredende overheid of te veel marktwerking: dit heeft te maken met het inhuren van een slechte aannemer of een aannemer die slechte onderaannemers inhuurt.

tWas inderdaad een prachtig plein om te zien. ZOnde.
-8-  :
Het enge vind ik dus eigenlijk dat Schillen en Dozen gewoon doorbouwt aan allerlei projecten hier in de buurt. Niemand kan voorlopig precies zeggen waar het aan ligt. Moet niet eerst een oorzaak gevonden worden voordat men vrolijk weer fout op fout maakt bij de bouw van al dat nieuws?
Tjalling
-9-  Tjalling:
@michiel en daniel:

Ik heb gepoogd niet PvDA vooringenomen te zijn.
Die slechte inhuur van aannemers, daar ben ik het mee eens. Dit heeft echter wel een oorzaak.

Niet om gelijk te halen maar lees het NRC eens van vandaag:

Leo Wagemans, hoogleraar civiele techniek aan de TU Delft zegt dat het nieuws over het Bos en Lommerplein hem niet verbaasde. Hij kent de details van dit project nog niet, maar zegt: „Toezicht op de veiligheid van bouwconstructies is een probleem in Nederland.” Wagemans denkt dat er meer van dit soort „bijna-ongelukken en ongelukken” kunnen gebeuren. Dan zal het gaan om gebouwen die gebouwd zijn na de jaren negentig, verwacht hij. Want sinds die tijd is de bouw „versnipperd” geraakt.

Door toegenomen concurrentie zijn aannemers zich steeds meer gaan specialiseren, zegt Wagemans. „Elke partij is nu verantwoordelijk voor één klein deel van de bouw, en de volledige verantwoordelijkheid heeft niemand.”

Dat beaamt Piet van Staalduinen, directeur TNO bouw en ondergrond. „Bouwprojecten worden steeds meer uit elkaar gepeuterd. Het overzicht ontbreekt.” Hij zegt dat dit nog in de hand wordt gewerkt door de complexiteit van bouwprojecten. „We kunnen en willen steeds meer.”

De veiligheidseisen verschillen nauwelijks van die in het buitenland, zegt Wagemans, maar het toezicht erop wel.

In Nederland krijgen marktpartijen te veel verantwoordelijkheid voor de controle op veiligheid, vindt Wagemans. Ook Van Staalduinen van TNO ziet dat als een probleem. „Bouw- en woningtoezicht van de gemeente toetst vooral of iets mag volgens de wet. Dat is veel bureauwerk. Voor inspecties ter plekke is te weinig capaciteit.”

Ik hoop in ieder geval dat deze ellende voor de direct betrokkenen zo snel mogelijk achter de rug is. Een hotelkamer als nachtmerrie..
Ronald
-10-  Ronald:
Beste Tjalling
Ik denk dat de aangehaalde hoogleraren volkomen gelijk hebben. Versnippering en slechts verantwoordelijk voor je eigen stukje. Dat komt weer door het systeem van afschuiven van verantwoordelijkheid. Ik denk persoonlijk dan ook dat de ambtenaren die werken bij Bouw en woningtoezicht inderdaad toetsen op passend in het beleid, passend in de regelgevig etc. etc. Het zijn geen constructiewerkers maar vaak Stedenbouwkundigen of mensen die een cursus hebben gevolg op het terrein van handhaving. Jaren geleden had je een volledige dienst Ruimtelijke Ordening waar mensen werkten met een ingenieursopleiding. Die zijn nu allemaal vaak vertrokken naar particuliere bouwbedrijven etc.etc.
Kortom een hele ingewikkelde kluwen. Daarom is een terugtredende overheid niet zo heel erg. Je moet inderdaad de overheid zien als dienstverlenend en faciliterend. Niet als ontwikkelaars. Laat dat dan over aan de marktpartijen maar zorg voor strikte controlle. Zorg dan dat je dat goed doet.
Je hebt tegenwoordig op hele complexe projecten projectmanagers die absoluut geen bouwkudinge achtergrond hebben. Zij leiden/managen de projecten. Kijken slechts naar de financiele kant en de tijdslimieten.
Er moeten gewoon weer goede bouwheren komen.
Maar.....daar zijn de mensen van het Bos en Lommerplein nu absoluut niet meegeholpen.
Laat dit echter wel een les zijn en laten we complexe projecten maar eens zorgvuldig gaan nalopen.
Piet P
-11-  Piet P:
Waarom verbaast dit me niet? Het plein is gewoon weer een uit de hand gelopen prestige project van een wethouder en een “ons kent ons” van bouw en woningtoezicht, een dodelijke combinatie.
kokkie
-12-  kokkie:
Vanavond op het 8 uur-journaal: “bewoners kunnen het betaalde geld voor hun appartement terugkrijgen”. Betekent dit, dat men gaat slopen? Je zult er maar net wonen. Verschrikkelijk!
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Je kijkt ook weer met heel andere ogen naar alle andere woontorens in aanbouw. En daar zijn er nogal wat van in Nieuw West! Groet; Yanny
richard
-14-  richard:
@Kokkie, ik denk dat de aannemer gewoon eieren voor zijn geld kiest. Een sympathiek gebaar, dan krijg je geen procedures aan je broek. Schikken noemt men dat. De firma Tillen & Roven is best wel slim en ziet volgens mij de bui hangen. Immers, er zijn meerdere projecten in de stad waar deze aannemer mee bezig is (zie Parool van vandaag) en wie weet worden deze wel nader onderzocht. Beter je verlies nemen dan negatieve publiciteit. Kijk maar naar de Bouwfraude. Kennelijk “fraudeert” men nu op andere wijze. Er is dus totaal geen controlle. Het draait gewoon om poen!
Miriam Degen
-15-  Miriam Degen:
Die Kay is ook overal bezig. Zo ben je campagneleider van Verdonk en zo ben je voorlichter van een bouwbedrijf. Als dat maar goed gaat.
Woestijnvis
-16-  Woestijnvis:
Ik vind het echt verschrikkelijk voor die mensen. Wie gaat dit betalen, want het is duidelijk dat die mensen zwaar gedupperd zijn door fouten van anderen.

Overigens was ik wel verbaasd dat mensen 3 ton neerlegen voor een appartement van 114 m2 in B&L.

In de nieuwe Bijlmer krijg je daar 140 m2 gezinswoning aan het water voor, met tuin op het zuiden.
estherd
-17-  estherd:
Het is maar goed dat niet iedereen op dezelfde plek wil wonen, Woestijnvis, anders waren er geen gezinswoningen met tuinen meer beschikbaar in de Bijlmer. Ieder zijn meug. De appartementen op het B&L plein waren voor A'damse begrippen zeer ruim voor die prijs, en er zit een binnentuin achter. Ook leuk.
Woestijnvis
-18-  Woestijnvis:
Het is maar goed dat niet iedereen op dezelfde plek wil wonen, Woestijnvis, anders waren er geen gezinswoningen met tuinen meer beschikbaar in de Bijlmer.
Nou dat zou me wat worden. Een rush op de Bijlmer ;0)
kokkie
-19-  kokkie:
@Miriam Degen: Kay van der Linden is de zoon van Wibo, dé Wibo die ooit de TV-wereld beklom, o.a. bij de AVRO. Kay heeft een opleiding genoten in de VS om op te komen voor alles wat recht of krom is. Of het nu om Verdonk gaat, een bouwfraude of morgen misschien wel een gestolen scooter van een VIP, dat maakt hem niet uit zolang het maar betaalt en reken maar dat dit het geval is. Heb toch een verkeerd beroep gekozen (denk ik).
Maar dit even terzijde. Het is schandelijk dat er onvoldoende controle geweest is tijdens de bouw van het Bos en Lommerplein. Zijn we beland in Italië, waar bijna alle aanbestedingen via de maffia lopen? Neem eens een kijkje in zuiden van dat land. Geen straat loopt recht, asfalteren? Welnee, alleen die kuil wordt dichtgemaakt en de zakken gevuld met een factuur voor de gehele straat.
Onze huidige overheid wil af van de onnodige regelgeving, maar voor elke regel die wordt afgeschaft, komen er drie voor terug. Ambtenaren zijn officiëel in dienst van de burger, maar dat is tegenwoordig omgedraaid.
Waar gaan we heen?
Ik ben te oud om te emigreren...
yanny scutt
-21-  yanny scutt:
Kokkie heeft gelijk. Wibo van der Linde was een heel rechtse opinie presentator. Hij was zo erg dat hij niet meer werd gewenst (door de kijkers) en dus gewipt door, Tros (of veronica). Dat hij z'n kinderen rechts heeft opgevoed is niet verwonderlijk. Het verbaast mij, dat zijn kinderen hem zo slaafs zijn gevolgd in zijn ideeen. dat is HEEL eng! Groet; Yanny
Tjalling
-22-  Tjalling:
@Ronald:

Kortom een hele ingewikkelde kluwen. Daarom is een terugtredende overheid niet zo heel erg. Je moet inderdaad de overheid zien als dienstverlenend en faciliterend. Niet als ontwikkelaars. Laat dat dan over aan de marktpartijen maar zorg voor strikte controlle. Zorg dan dat je dat goed doet.


Helemaal mee eens met deze analyse. En inderdaad het laatste komt niet van de grond, alles wordt steeds meer over de schutting gegooid zonder te investeren in de faciliterende rol.
Ronald
-23-  Ronald:
@Tjalling: dank voor je ondersteunende reactie.
yanny scutt
-24-  yanny scutt:
Het is mij wel duidelijk geworden na lezing van deskundigen in de kranten van de afgelopen dagen, dat de overheid ervoor dient te zorgen dat er op elk bouwproject een bouwkundig inspecteur aanwezig is. Deze ziet toe op het nauwkeurig navolgen van de bouwtekeningen en ziet toe op het gebruik, en aanschaf, van de juiste materialen. Dit mag je van overheden verwachten! Groet; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.