Home > > Veteranenziekte

Veteranenziekte

Was u tussen 29 juni en 6 juli in Amsterdam? Allicht, als u in Amsterdam woont. Checkt u dan even: heeft u hoofdpijn, spierpijn en voelt u zich algemeen beroerd? Hoest u, bent u kortademig en heeft u hoge koorts? Dan heeft u misschien de veteranenziekte.

Nu is de kans vrij klein dat als u nu vrolijk achter uw schermpje dit zit te lezen, dat u daadwerkelijk ziek bent. Toch is de huidige 'uitbraak' van legionella een interessante case-study: hoe springt de gemeente er mee om en hoe reageert de Amsterdammer?
Als we bij die laatste beginnen: de Amsterdammer reageert vrij koeltjes. Waar de uitbraak in Bovenkarspel in 1999 een nationale paniek genereerde, met een stichting, congressen en wat dies meer zij tot gevolg, heb ik nou niet echt de indruk dat heel Amsterdam, of heel Nederland, nu op haar achterste benen staat vanwege deze uitbraak. De wereld draait door, Amsterdam draait door, ondanks dat de zieken verspreid over de hele stad wonen, en daarmee in principe iedereen een risico gelopen heeft of nog loopt.

Hoe komt dat? Komt dat omdat heel Nederland vergeten is dat Amsterdam de Nederlandse hoofdstad is? Of omdat we, gehard door 9/11 en De Moord Op Theo meer wakker liggen van de Moslim met de Baard dan een klein beestje in de waterleiding? Of zit het in de aard van de Amsterdammer, die nog een soort onbewuste, collectieve herinnering heeft aan de pestplagen van de 17e eeuw , een ziekte waarbij een klein beestje dat net 1 dode uit 19 zieken voor elkaar weet te boksen gewoonweg erg schril afsteekt?

De GGD reageert, net als de Amsterdammer, ook vrij koeltjes. Op de website staat de informatie over legionella rustigjes tussen de tekenbeten en informatie over, wat blijkbaar toch de grootste plaag voor de Amsterdammer is, SOA's. De GGD meldt de simpele feiten, stuurde persberichten en alarmeerde gezondheidswerkers in heel Amsterdam. Je kan zelfs een check-up aanvragen(pdf), waarin de GGD je bedrijf of locatie naloopt op legionella-besmetting. De GDD lijkt dus niet alleen goed voorbereid, maar is het ook.

Tja, business as usual dus, voor zowel de Amsterdammer als voor de Amsterdamse GGD. Heel anders dan de landelijke paniek na Bovenkarspel - en dat vind ik dan toch een plusje voor Amsterdam en de Amsterdammers waard.


vier reacties op "Veteranenziekte"

-1-  :
Als er meer doden waren gevallen was er misschien meer roering geweest. Het is nu toch wel algemeen bekend dat je al een wat zwakkere gezondheid moet hebben om aan legionella dood te gaan, misschien is er daardoor ook minder paniek. En het feit dat kranten dat melden in hun artikelen. Als een zekere stadskrant hier een hysterisch artikel over had geschreven waren er wellicht meer reacties op gekomen van Amsterdammers.
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Waarvan acte! Groet; Yanny
Els
-3-  Els:
Amsterdammers koelbloedig en Westfriezen aanstellers? Zo scherp zou ik het niet stellen.

In Bovenkarspel was de aanleiding voor massale bezorgdheid (paniek kan ik me nou ook weer niet herinneren) veel duidelijker en was de besmettingsbron duidelijk te koppelen aan één locatie, namelijk de massaal bezochte Westfriese Flora. Er waren veel meer zieken en er zijn veel meer mensen overleden - tot nu toe 32. Ik kan me wel voorstellen dat mensen die de Flora toen bezocht hebben ernstig bezorgd waren.

En epidemiën spaarden de regio's buiten Amsterdam niet hoor. Als er zoiets als een 'collectief geheugen' bestaat dat terug gaat tot de pest , dan zouden ze dat in Bovenkarspel ook wel hebben.

Ik ben bang dat de 'nuchtere' Amsterdammer net zo goed in de stress schiet als de besmettingsbron van deze legionellagevallen het zwembad is waar z'n kinderen zwemles hebben. Laten we hopen dat de huidige besmettingsbron snel opgespoord is en GGD en Amsterdammers zo koel blijven als ze nu zijn.
Marieke V
-4-  Marieke V:
Els neemt de woorden uit mn mond. Helemaal mee eens.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.