Home > > Bos en Kommer en kwel

Bos en Kommer en kwel

BosenLommer
Dirk van den Broek maakt goede reclame op het Bos en Lommerplein. De rode tassen met witte letters werden afgelopen avond veelvuldig ingezet om de belangrijkste huisraad in te verhuizen. De ene bewoner ziet het gelaten en nuchter aan ("We hebben eerst nog even gegeten thuis"), de ander draait volledig door en scheldt op de politie. "U weet niet half wat ik doormaak!"
"Ach, zoiets stort niet één, twee, drie in, hoor," bekijkt bewoner Yildirim de situatie rondom zijn woning. Hij zit zelf in de bouw, geeft hij als uitleg over zijn deskundigheid. Toen hij het nieuws vanmiddag op de autoradio hoorde, heeft hij zijn vrouw (wel danig overstuur na de ontruiming) gebeld om het slechte nieuws mee te delen. Hij bekijkt het graag nuchter. "We mogen blij zijn dat ze er nu achter komen dat het toch niet veilig is hier." Yildirim staat zonder koffers bij de voordeur. Alleen de pinpas en het paspoort gaan mee.

Buren slepen ondertussen met plantenbakken, huisdieren, boodschappentassen, kinderwagens en vuilniszakken. Ook met huisvuil gevulde zakken. Die wordt nog even buiten gezet door bewoner Sollard. "Ik ben een beetje van slag," legt hij zijn doen-alsof-er-niets-aan-de-hand-is reactie uit. Maar hij is boos, heel boos. "Ze hebben verschrikkelijk gekloot met die betonbewapening, maar niemand neemt de verantwoordelijkheid." Ook een tube tandpasta heeft hij in de haast meegenomen. Vreemd, vindt hij eenmaal buiten. Maar: "Je bent even helemaal doorgeslagen." Een politieagente die een bewoner maant door te lopen, krijgt de volle laag. "Trut, je weet niet wat ik doormaak nu!" Nee, dat weet ze niet, is het antwoord

46 reacties op "Bos en Kommer en kwel"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Wat daar gebeurt is verschrikkelijk! Ik leef erg mee met iedereen die daar huis en “haard” moet verlaten en enkele weken niet kunnen terugkeren. Voor velen zal het ook een flinke streep zetten door de vakantieplannen...En dan die ondernemers die daar een bedrijf zijn begonnen, de winkeliers en marktmensen. Stadsdeelwerknemers die nu uitgeplaatst moeten worden. De biblioteek dicht...

Niemand die nu nog geloof heeft in dat plein. Weg ermee! Zo gezellig was het er al niet. Afbreken en opnieuw doen zou ik zeggen.

Intussen moet iedereen schadevergoeding krijgen!!! Meelevende Groet; Yanny
Els
-2-  Els:
Erg naar voor deze bewoners en ondernemers. Waar moeten al die mensen naartoe? Toen ik mijn huis jaren geleden op stel en sprong moest verlaten vanwege instortingsgevaar kon ik terecht in het Gemeentelijk Noodverblijf op de Nicolaas Witsenkade. Tot het moment dat mij dat aangeboden werd had ik daar nog nooit van gehoord, maar wie door een 'ramp' zijn huis moet verlaten kan er terecht.
-3-  :
De Dirk maakt niet alleen goede sier met zijn tassen, het is nu ook de enige supermarkt in de buurt die open is. Dat is te merken (druk!). Voor Dirk is het dus wel positief. Aan de andere kant zitten er nu 190 klanten elders in de stad in hotels.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Els, Die rampenovanghuis op de Witsenkade is goed geregeld. Ik heb er laatst een collega bezocht die terecht kon nadat haar huis was uitgebrand. Ik denk alleen niet, dat het groot genoeg is voor het hele Bos en Lommerplein! Groet Yanny
Els
-5-  Els:
Dat denk ik ook niet Yanny. Maar ik kan me wel voorstellen dat dit typisch een vorm van opvang is waarvoor gemeentelijk iets geregeld zou moeten worden.
ronald
-6-  ronald:
Dames, gelukkig hebben een aantal woningbouwverenigingen huizen aangeboden aan de gedupeerden van het Bos en Lommerplein.
Els
-7-  Els:
Dank Ronald. Is iedereen nu onderdak dat je weet? Ik las over een mevrouw die in een hotel had geslapen en nog niet wist waar ze heen moest, vandaar.
Els
-8-  Els:
Ah, ik lees in het Parool dat woningbouwverenigingen woningen beschikbaar hebben gesteld - niet genoeg nog helaas.
rachel
-9-  rachel:
en de winkeliers worden met een kluitje in het riet gestuurd! 1200 euro per week aan schadevergoeding plus de huur niet betalen. Wie bedenkt zoiets! Je kan wel zien dat degene die dit heeft bedacht nooit winkelier is geweest.
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Schunnig! Ik heb mij laten vertellen dat dat bedrag iets meer is dan een bijstandsuitkering?? Boze Groet; Yanny
Erster
-11-  Erster:
@Yanny, en dan moeten ze zich nog melden bij het DWI ook om hun hele hebben en houwen daar op tafel te gooien. Nou je kunt je voorstellen hoe deze mensen zich moeten voelen. Buiten je schuld om naar de bijstand vanwege het feit dat bouwers (fraudeurs) steken hebben laten vallen. Nou die hebben er geen last van hoor, die krijgen gewoon elke maand hun geld wel gestort (en die bedragen zijn echt niet te flauw). Dat geldt trouwens ook voor de Kay v.d. Linden, die vaart er wel bij!
Bas
-12-  Bas:
Dag,

Ik ben 1 v.d. bewoners van het B&L-plein en ik zit samen met een aantal anderen nog steeds in een hotel. Ik moet eerlijk toegeven dat het hier niet slecht is maar de onzekerheid over een hopelijk spoedige terugkeer naar mijn eigendom is best heel vervelend. De gemeente doet haar best goed voor ons te zorgen maar er is wel veel verkeerde berichtgeving in de pers. Zo zijn er nog steeds een aantal mensen die nog geen goede vervangende woonruimte hebben en worden we lang niet altijd volledig geinformeerd.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Bas, Ik hoop dat je intussen wel een goede vervangende woonruimte hebt gekregen...EN dat jij de spullen uit je huis kunt halen wanneer het jou uitkomt! Groet; Yanny
Bas
-14-  Bas:
Hoi hoi,

Nou, ik zit nog steeds in een hotel. Vandaag werd ik weer gebeld dor het AWV dat ik mijn noodwoning nog niet had bekeken. Ik heb toen gezegd dat binnen een week alle onderzoeksresultaten bekend zijn en we dan meer weten maar volgens de mevrouw van het AWV wil de woningcorporatie weten of ik de woning wil of niet. Ik ga nu maar begin volgende week kijken maar ik kan me niet voorstellen dat ze allerlei plannen met die noodwoning hebben aangezien het er van buiten al niet uitziet. Het lijkt me meer een sloop- of renovatiepand. Enfin, we zien het wel......
Roxanne
-15-  Roxanne:
@Bas, waarom werd het rapport afgewezen? hebben jullie dat ingezien? Het is zo stil mbt het Bos en Lommerplein. Kun je niet eens nagaan of er bijvoorbeeld een woordvoerdeer is die op dit log wat wil plaatsen. Ik ben ook benieuwd hoe het de winkeliers vergaat. Hebben jullie contact met hen? Kortom, laat eens wat vaker horen hoe het gaat daar in dat deel van Amsterdam.
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Hoi Bas, Waar is die woning dan (in welke wijk)? Volgens mij is alles beter dan een hotel want daar voel je jezelf toch altijd een gast/bezoeker. Gezien het nieuws over de noodhuisvesting voor winkels, bank en bibliotheek, denk ik dat alles toch wel wat langer gaat duren! Sterkte! Yanny
Bas
-18-  Bas:
Hoi Roxanne en anderen uiteraard, het onderzoek naar de wapening van het beton in de woningen is zo goed als afgerond. Officieel zou morgen het rapport worden gepubliceerd maar dat zal vrees ik, wel volgende week worden. Volgens het plan van aanpak is het de bedoeling dat de bewoners na eventuele tijdelijke maatregelen terug kunnen keren naar de woningen. Het is inmiddels ook een politiek spel geworden, ik vrees dat de gemeente er misschien weleens belang bij zou kunnen hebben dat het allemaal wat langer gaat duren zodat zij hun besluit om te evacueren kunnen rechtvaardigen.

Ondertussen zijn wij m.b.v. een advocaat druk doende onze schadeclaim voor te bereiden, maar het is eerst maar eens afwachten waar de schuldvraag nu eigenlijk ligt.

Ik zal jullie zo veel mogelijk op de hoogte houden.

groeten, Bas
yanny scutt
-19-  yanny scutt:
Ja, ik ben ook benieuwd waar die schuldvraag nu eigenlijk terecht gaat komen. Na alle discussies heb ik de indruk dat en de hoofdaannemer, en Deelraad samen verantwoordelijk zijn. Heb je al vervangende woonruimte intussen, en voldoet het? Groet; Yanny
Margot
-20-  Margot:
Las vandaag op AT5 nieuws dat bekendmaking van het rapport wederom is uitgesteld. Ja, daar krijg je nu een beetje een vreemd gevoel over. Waarom is het dan nu weer uitgesteld? Las dat er nog wat bijgeschreven moest worden door mensen van de TU Delft. Ja, wat moeten ze er dan nog bijschrijven? Ik snap dat niet, je weet toch wanneer je rapport af is en dan meld je dat, of heb ik dat mis.
Ik kan me voorstellen dat bewoners/winkeliers daar razed om worden. Kijk je kunt met alles leven, behalve met onzekerheid!
Bas
-21-  Bas:
Het probleem is dat het onderzoek meer tijd vergt, dat is nu eenmaal niet anders. Nadat het rapport klaar is, moeten deskundigen gaan bepalen wat er moet gebeuren. Als het allemaal mee zit en de problemen meevallen, kunnen we hopelijk binnen 4 weken terug naar onze appartementen.

Yanni, ik heb nog geen vervangende woonruimte, maandag ga ik een huis bekijken, maar ik blijf liever in het hotel totdat we meer weten.
Bas
-22-  Bas:
Vandaag in het nieuws: Hillen & Roosen komt terug op bepaalde afspraken gemaakt mbt de terugkoopregeling. Woordvoerder Kay vd Linde verwoord het als volgt: “We zijn niet van plan voor Sinterklaas te spelen”. Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Ik weet wel wie er in de zak richting Spanje zouden moeten.....
yanny scutt
-23-  yanny scutt:
Oh jee! De advocaten zijn zich aan het ingraven..En dan nog Sinterklaas erbij betrekken ook! Ha! Het zegt wel iets over de rechtsbijstand van 'Pillen en Lozen' Sterkte Bas. Groet; Yanny
Elsbeth
-24-  Elsbeth:
Ja inderdaaad, de “echte juridische gevechten” zullen nu gaan plaatsvinden. Kan wellicht betekenen dat Schillen en Dozen juridische gaatjes hebben gevonden waardoor zij zich aan hun verantwoordelijkheid kunnen onttrekken. Ik zou zeggen, tot aan de oplossing geen enkel project in Amsterdam meer door deze firma laten uitvoeren.
Het zal toch werkelijk van de ratten besnuffeld zijn als straks de overheid (lees de belastingbetaler) aan de paal blijft hangen. Wat te denken van de winkeliers, daar hoor ik helemaal niets meer over. Waar zijn deze mensen gebleven, hoe vergaat het hen. Waar is die stoere woordvoerder die zo snel op de proppen kwam met dat tentenkamp? Is er wellicht een winkelier die hier iets kan melden?
Bas
-25-  Bas:
Ik kan niets bedenken o.g.v. H&R zich aan hun verantwoordelijkheden kunnen ontrekken. Er zijn grote fouten gemaakt, dat is zeker en daar is H&R verantwoordelijk voor. Daarnaast heeft onze advocaat ook de gemeente aansprakelijk gesteld, het is reeds duidelijk dat het toezicht van stadsdeel Bos en Lommer heeft gefaald. De schadeclaim van ons, de eigenaren van de appartementen valt natuurlijk in het niet bij die van de ondernemers, die leiden enorm veel schade.

Ondertussen wachten we in spanning op de onderzoeksresultaten....

Bedankt voor alle steunbetuigingen trouwens.
yanny scutt
-26-  yanny scutt:
Hoi Bas, Hoe staan de zaken? Ik heb gelezen dat er alweer een ander onderzoek moet komen. Heb je intussen al een goede vervangende woonruimte? Wat is jouw perspectief om weer terug te kunnen? Of ga je je woning terug verkopen? Hopend dat het goed met je gaat; Yanny
Bas
-27-  Bas:
Hoi hoi, zoals het er nu naar uitziet krijgen we begin volgende week eindelijk de uitslag van het onderzoek. Dan horen we meer, bijvoorbeeld of we nu echt binnen een paar weken naar onze huizen terug kunnen keren of dat het echt maanden gaat duren. Het is echt gissen, ik denk dat het allemaal wel meevalt maar je weet het nooit zeker. Ik ben niet van plan mijn woning te verkopen, ik woon(de) (haha) er heerlijk en zodra eventuele gebreken zijn hersteld woon ik er weer heerlijk.

Er zijn nog een paar mensen die (vrijwillig) in een hotel verblijven, waaronder ikzelf. Gaat het nog maanden duren, dan ga ik uiteraard alsnog naar een noodwoning, maar ik ga er vooralsnog vanuit dat dat niet nodig zal zijn.

Bedankt voor de belangstelling en ik hou jullie op de hoogte.

Groet, Bas
Raymond
-28-  Raymond:
Ik hoor helemaal niets over de winkeliers. Dat deze enorm veel schade oplopen staat buiten kijf. Waar zijn deze mensen allemaal gebleven? Weet jij hier meer over Bas? kun je ze niet eens vragen iets op dit log te melden?
Kunnen we ze vanaf hier ook een beetje ons medeleven betuigen.
Bas
-29-  Bas:
Het klinkt wat egoistisch beste raymond maar wij hebben als bewoners onze handen vol aan onze eigen problemen. We hebben weliswaar een advocaat die namens de VVE en de meeste bewoners optreedt, maar dat kost allemaal erg veel geld. En we moeten opboksen tegen een stelletje idioten die hun zakken vullen, een gladde woordvoerder het vuile werk laten opknappen en als onderhandelaar Paul Smeets, jawel, de aannemer van het “balkon”-project in Maastricht de onderhandelingen met onze advocaten laten voeren.

De ondernemers staan er nog niet zo heel slecht voor denk ik, want die kunnen Fortis Vastgoed, samen met ons de bewoners mede-eigenaar van het complex, aansprakelijk stellen en Fortis, tja...dat is een zeeeeer vermogend vastgoed bedrijf.
estherd
-30-  estherd:
Moeten jullie je eigen advocaat betalen? Dat vind ik helemaal van de pot gerukt. Vergeten jullie niet straks ook die claim in te dienen bij de gemeente en Tillen en Hozen?
Bas
-31-  Bas:
Nou ja, een gedeelte van de kosten worden betaald door de gemeente en H&R, maar het is nog maar eens afwachten of H&R echt wel aansprakelijk gesteld kan worden, dat hangt helemaal af van de onderzoeksresultaten. Uiteraard zijn partijen wel aansprakelijk gesteld maar is die aansprakelijkheid nog niet aanvaard. Dit soort kwesties kosten uiteindelijk altijd een boel geld, voor wiens rekening dat uiteindelijk ook komt.
estherd
-32-  estherd:
En wat hoor ik nu net? Niemand mag het plein meer op?
yanny scutt
-33-  yanny scutt:
Hermetisch afgesloten. Niemand mag het pein meer op. Maar waarom, is dan weer niet duidelijk..Een goede thriller is er bijna niets bij! Groet; Yanny
yanny scutt
-34-  yanny scutt:
Bas, Ik hoop voor jou dat je weer terug kunt! Maar waarom het nou zo nodig was om het hele plein af te sluiten?

Misschien om te benadrukken dat het er toch niet zo veilig is? Als ik jou was kocht ik iets anders in deze regio. En dat meen ik echt!

Als ik in jouw schoenen stond ging ik er pas weer wonen als de winkels en de markt er gewoon weer zijn. En de bibliotheek ook weer open. Dan is het veilig eerder niet, lijkt mij. Sterkte !; Yanny
Bas
-35-  Bas:
Hallo allemaal, ook ik stond er woensdag om even mijn woning in te gaan. Dat mocht dus opeens niet. Inmiddels hebben we een conceptrapport gehad en daaruit is gebleken dat er een paar flinke gebreken zijn geconstateerd, dat heeft bij de dames en heren van de gemeente nogal wat paniek veroorzaakt. Nou ja, het valt allemaal wel weer mee en zaterdag mogen de bewoners na afspraak weer 10 minuutjes in hun woning. Na het lezen vh rapport denk ik dat ondanks enkele flinke problemen we snel weer terugmogen naar onze woningen.
Bas
-36-  Bas:
22 december 2006 kunnen we terug naar onze woningen !!! Dat is vanavond bekendgemaakt. Het was weer een hectische bijeenkomst maar toch wel goed nieuws denk ik.
-37-  :
Er komen nieuwe vloeren in sommige woningen geloof ik? Nouja, fijn dat je nu een datum hebt voor de 'terugkeer!'
yanny scutt
-38-  yanny scutt:
Bas, De VVE kan beter een deskundige inhuren om te zien of die nieuwe vloeren nu wel gaan deugen! Maar het zou voor iedereen fijn zijn als alles goed komt. Zelf zou ik daar niet meer willen wonen, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk.

Ik kom maar niet los van het idee dat als het plein niet goed in elkaar zat, dat het met die 'bruggebouwen' boven de A-10 ook weleens mis kan zijn. Zelfde aannemer; zelfde bouwperiode..Groet; Yanny
Bas
-39-  Bas:
Als alles hersteld is, wonen we in het meest veilige complex van Nederland. Uiteraard hebben we een eigen bouwkundig adviseur die nauw bij alle onderzoeken is betrokken. Er zijn een paar bewoners die enigszins gereserveerd zijn maar de onderzoeksleiders hebben ons medegedeeld dat het complex veilig is. Probleem is dat het niet op alle punten aan het bouwbesluit voldoet. Dat bouwbesluit is een soort wet, een verzameling regels en voorschriften waaraan een bouwproject moet voldoen. Dat het complex niet overal aan het bouwbesluit voldoet, wil dus niet zeggen dat het niet veilig is. Dat is het dus wel.
-40-  :
Maar Bas, wie ie er nu uiteindelijk verantwoordelijk voor de bouwfouten? Dat zou ik nu weleens boven tafel willen hebben, als ik een bewoner was van het plein.
Bas
-41-  Bas:
Hillen & Roosen is aansprakelijk voor alle fouten, ten eerste omdat zij aannemer van het project waren en zij ook de verkopende partij waren. Alle eigenaren hebben hun woning gekocht van Hillen & Roosen vastgoed 3 B.V.

Onderaannemers hebben de fouten met het beton gemaakt en het constructieburo Tentij is verantwoordelijk voor de problemen met de vloer op de 2e verdieping, maar Hillen & Roosen blijft eindverantwoordelijk. Zij moeten op hun beurt maar de onderaannemers aanspreken.
-42-  :
OK, maar dat is dus in elk geval boven tafel.
Bas
-43-  Bas:
Hallo allemaal, hier weer even een update. Op dit moment is men druk bezig met de herstelwerkzaamheden en volgens de laatste berichten ligt men op schema. Afhankelijk van nog een paar voorwaarden waar aan moet worden voldaan, krijgen ook alle eigenaren een redelijke schadevergoeding en zitten we dus rond de kerst weer in ons huis.

Eind januari moeten alle winkels weer open en als het goed is, is 1 februari 2007 de markt ook weer terug. En dan maar hopen dat het weer net zo gezellig wordt als eerst.

Intussen zit ik nu iets van 3, 4 weken in mijn noodwoning in Osdorp, is toch ook wel apart om eens in een ander stadsdeel te wonen. Osdorp is best leuk alleen 's avonds is het hier uitgestorven en loopt er alleen wat minder sympathiek volk rond. Dan is Bos en Lommer toch beter hoor.

Groeten.
-44-  :
Bas, zou je niet eens een gastcolumn willen schrijven voor ons over je situatie? Als je klikt op 'meedoen', bovenaan, vindt je ons mailadres. Groet, Esther
yanny scutt
-45-  yanny scutt:
Hoi Bas! Fijn dat het goed gaat nu. Je ervaringen in Osdorp zou ik gaarne vernemen! Esthers voorstel moet je aannnemen!

Wij zijn allemaal benieuwd naar jouw 'wisselwoning en buurt' ervaringen. Want wat jij hebt meegemaakt is eigenlijk te idioot voor woorden! Schrijf het op zodat wij er van kunnen leren. Hartelijke groet; Yanny
Garcia
-46-  Garcia:
Amanda:ik heb een vraag als je onterecht je huis wordt (rechtzaak tegen de huisbaas) uitgezet en je slaapt nu buiten en soms (als er plek is)bij de leger des heils kom je dan nog niet in aanmerking voor een noodopvang bij de Nicolaas Witschekade?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.