Home > > Cash Converters schuldig aan heling?

Cash Converters schuldig aan heling?

Johan Cash Converters
"Kijk als je onvoorzichtig bent, je let niet goed op je spullen, je doet je auto niet op slot. Ja euh... dan moet je zelf ook de consequenties daarvan trekken.
Als je je fiets niet op slot zet, is die ook weg, dat weten we ook, dat lijkt mij duidelijk."


Aan het woord Johan, de bedrijfsleider van de Cash Converters aan de Amstelveenseweg. Hij liet een muzikant zijn eigen gestolen keyboard terugkopen voor driehonderd euro. Johan erkent dat het keyboard gestolen is, maar "ik ben daar niet verantwoordelijk voor". Het verkopen van gestolen goederen - heling - is strafbaar, maar dat is kennelijk nog niet bij de betrokkenen opgekomen. Ik raad de muzikant aan om hiervan aangifte te doen.

Overigens was op AT5 te zien dat buiten bij de Cash Converters vlaggen hangen en wat plantenbakken staan. Zo maar, zonder slot. Als die er nog maar zijn morgen.

54 reacties op "Cash Converters schuldig aan heling?"

-1-  :
Waanzinnig...

Ik ben geen jurist, maar volgens mij is het strikt genomen nóg gekker: heling is namelijk niet alleen het vérkopen van gestolen waar, maar ook het kopen daarvan. Denk maar aan de gepeperde boetes die studenten krijgen als ze bij de Oudemanhuispoort een fiets aanschaffen. En daarmee is de muzikant volgens mij nu zelf ook strafbaar.
een vriend van de pianist
-2-  een vriend van de pianist:
even voor de duidelijkheid: de auto stond, zoals dat staat in de aangifte, afgesloten in een private parkeergarage, dus klopt de opmerking van Cash Converters niet!

Johan is op de stoel van de rechter gaan zitten, door een oordeel te vellen nadat de Amsterdamse politie pas na 3 weken het embargo heeft losgelaten. Waarom eigenlijk?

Gister op de TV heeft Cash Converters (Johan) alles bij elkaar gelogen wat maar mogelijk is....voor AT5 TV zei hij wat anders dan RTV NH....
thommie
-3-  thommie:
het lijkt erop dat onze vriend bij cash converters hier vaker mee te maken heeft...
lijkt mij dat hij zich wat beter moet informeren over hoe hij zijn handel moet organiseren.
als ik de politie was zou ik die gasten grillen ipv het slachtoffer.
gelukkig is alles nu geregeld begrijp ik... maar het is toch te gek voor woorden dat deze gast bij cash converters nog een grote mond heeft ook... bizar... een heler met een grote mond terwijl hij op heterdaad betrapt is... wat een klucht...
Bert Breekbaar
-4-  Bert Breekbaar:
Heling is natuurlijk alleen heling als de koper wéét of had moeten weten dat het om gestolen waar gaat, of dat bij Cash Converters het geval was valt moeilijk te zeggen.

Die Johan wekt wel een beetje de indruk dat ie vaker met dit soort akkefietjes te maken heeft...
Die 300 euro schade zal de muzikant wellicht op een eventueel te pakken dader kunnen verhalen?
Peter
-5-  Peter:
cash converters hebben dat keyboard voor 600 eetjes aangekocht van een heler dan wel de dief....maar wie op internet kijkt ziet dat apparaat net op de markt is, met winkelwaarde van 2999 eetjes
dat is toch heling??????.....verre van goeder trouw naar mijn smaak
-6-  :
Het punt is dat toen Cash Converters het keyboard terugverkocht aan de eigenaar, zij wisten dat het gestolen was.
Bert Breekbaar
-7-  Bert Breekbaar:
Volgens mij is het zo dat Cash Converters met de koop eigenaar is geworden, mits ze daarbij te goeder trouw gehandeld hebben.
Peter
-8-  Peter:
te goeder trouw hebben ze niet gehandeld want een nieuwe BMW koop je ook niet voor een 5e van de prijs
Bovendien heb ik eens even gekeken naar de interviews die Cash Converters heeft afgegeven.....hij zegt iedere keer wat anders....geen plausibel geluid al met al
Arnoud de Jong
Allemachtig, wat zijn sommige mensen toch onherstelbaar dom! Los van alle juridische aspecten had hij dat keyboard toch voor dezelfde prijs aan Borslap kunnen terugverkopen? Nee, meneer moet er zo nodig weer het dubbele voor hebben en helpt voor die lousy 150 euri de reputatie van z'n winkel naar god. Niet te filmen gewoon.
Jeroen van der Gaag
-10-  Jeroen van der Gaag:
.......nu dus ook in Japan bekend..!!!

Asahi Shimbun - 06.10.06
Michiel Borstlap's keyboard, a Nord Stage 88, was stolen out of his car, parked in his private
parkinggarage. His former student, Jasper van Oorschot actually spotted the keyboard being for sale at Amsterdam Cash
Converters. At first, the police was to take quick action by secure Michiels keyboard. But after 2 weeks not returning the
keyboard the police turned the tables, stating that the shop was not to be blamed although they bought the brand new keyboard for a 5th (...)
of the retailprice (heling). After a fair amount of pressattention (TV, RADIO and papers) the police considered their fault
and made an apology. Sadly, Cash Converters and the police forced Michiel to BUY his keyboard back to own it again !! In Holland, the police rather
pressurizes victims of robbery than take action to convict either the thief (who?s identity is known) or the shop, which made false and contradictory statements.
At this moment Gramercy Park Music, the pianists company, considers further legal action against wrongdoing of Cash Converters as well as
Amsterdam Police.
Jochem Floor
-12-  Jochem Floor:
Even Googlen leert dat de Nord Stage 88 een state-of-the-art-keyboard is, dat nieuw wordt aangeboden voor een prijs van om en nabij de EUR 3.000,--. Als je zoiets spiksplinternieuw en van iemand die kennelijk van toeten noch blazen weet, kunt kopen voor een prijs van EUR 600,-- dan moet er een belletje gaan rinkelen. Zeker bij een handelaar in tweedehands zaken als Cash Converters.

Hetgeen de vraag oproept of deze zaak werkelijk bestaansrecht heeft, of dat hier eigenlijk een beroepsheler kans heeft gezien open en bloot te opereren.
Sigi
-13-  Sigi:
Tja, niet kopen bij CashConverters dus want de kans dat je gestolen waar koopt is groot door het duidelijk gebrek aan controle van de herkomst.
Suffie
-14-  Suffie:
Ik kan echt helemaal niets met stuk en dat komt niet eens door het wel erg Geenstijlesque einde!

Natuurlijk is het zuur voor Borslap en wordt hij aan alle kanten genaaid, maar de beschulding aan CC kon nog wel eens een gevalletje smaad worden! Tenminste als ik mij aan het filmpje vast houd!

Heling vereist dat iemand weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat het om een van misdrijf afkomstig goed gaat. Johan maakt een paar weinig klantvriendelijke opmerkingen, maar ik hoor hem nergens zeggen dat CC wist dat het keyboard gestolen was toen dit te koop werd aangeboden.

Maar ook dat geëmmer over die prijs zegt helemaal niets. Bij CC komen mensen die snel geld nodig en bereid zijn om hun spulletjes voor bodemprijzen in te leveren, anders hadden ze wel een advertentie in de Musicmaker of op marktplaats gezet. Daar moet je bij optellen dat de meeste keyboards in de winkel al enige honderden gulden inleveren op de adviesprijs, nog eens honderden gulden als je de handleiding openslaat en vervolgens door de snelle veroudering van de techniek behoorlijk snel afschrijven.

Je kan ook zo'n winkelpikkie trouwens niet kwalijk nemen dat hij het verschil niet ziet tussen een scandinavisch topkeyboard en een Koreaanse oefenplank, net zo min als je hem kwalijk kunt nemen dat hij voor 10 euro een ming-vaas in de etalage zet. Het is ook niet zijn verantwoordelijkheid om dat te weten.

Bedrijven als CC zijn wettelijk verplicht om een doorlopend register bij te houden van alle goederen die in en uit gaan. Uit het filmpje blijkt dat CC dat ook keurig netjes doet. In het burgerlijk recht staat omschreven dat als een goed ter goeder trouw wordt aangekocht, dat de koper dan ook wettelijk eigenaar wordt, ook als later blijkt dat het goed toch gestolen blijkt. Kennelijk is uit het politieonderzoek naar voren gekomen dat dit bij CC zo is, anders hadden ze dat keyboard nooit teruggekregen.

Dat CC dan vervolgens besluit om het verlies met Borslap te delen door het ding voor de helft van de aankoopprijs aan hem terug te verkopen is, daar mag Michiel zich ernstig voor in de handen knijpen!
Wouter van Oorschot
-15-  Wouter van Oorschot:
Als ik het goed begrijp is hier sprake van een maas in de wet. Als er sprake is van een “lommerd” en een eigenaar, dan moet die maas maar snel gedicht worden ten gunste van de eigenaar.
-16-  :
Suffie, essentieel is of er te goeder trouw is gehandeld, dus daar focus ik mij op. Hoe jij een keyboard van 3000 euro naar 600 euro weet te lullen raakt kant noch wal. Een keyboard verliest net als elk ander artikel iets van de waarde zodra het de winkel verlaat. Echter, het zijn geen computers of plasma-tv's. “De snelle veroudering van de techniek” waar jij over spreekt is in het geval van keyboards simpelweg onzin. Ik mis dus nog zo'n 2000 euro in je redenatie.

Jij doet net of de CC domme henkies zijn die niet het verschil zien tussen een “scandinavisch topkeyboard en een Koreaanse oefenplank”. Tweede handsartikelen verhandelen is hun werk. Ze steken niet een vinger in de lucht om een prijs te bepalen, maar doen onderzoek naar het product. Ze zijn immers geen dief van hun eigen portemonnee.

Daarnaast is het keyboard doorverkocht zonder handleiding. Bij een dergelijk product is dat een enorme rode vlag. Het is geen citruspers, maar een ding met heel veel knopjes, daarvoor bewaart de eigenaar altijd de handleiding.

Dat doorlopende register waar je over spreekt is niet relevant en beschermt de verkrijger enkel als te goeder trouw is gehandeld (ik heb ook maar even mijn BW van de plank gehaald).

Dan het politieonderzoek: jij weet net zo goed als ik dat dat niets zegt. Politieagenten zijn geen juridische lichten, het is de rechter die uiteindelijk bepaalt of er in strijd met de wet gehandeld is.

Ten slotte is de reactie van Johan zeer sprekend. In plaats van dat Johan ontkent dat hij wist dat het ding gestolen was, wat de normale reactie zou zijn geweest van iemand die te goeder trouw heeft gehandeld, praat hij de diefstal goed. Alle argumenten bij elkaar genomen kan je onmogelijk met een recht gezicht beweren dat CC te goeder trouw heeft gehandeld.
-17-  :
Wouter, waar sprake van is is dat de verkrijger die te goeder trouw heeft gehandeld eigenaar van het artikel wordt. Dit is een goede zaak omdat als jij vervolgens dat ding koopt van die verkrijger, jij er van uit moet kunnen gaan dat je iets aangeschaft hebt en de nieuwe eigenaar bent. Voorwaarde is wel dat jij het koopt van een veilinghouder die 'zijn bedrijf maakt in een daartoe bestemde bedrijfsruimte' en een register bijhoudt. Oftewel, zoals bij de Cash Converters. Echter nogmaals, de CC heeft niet te goeder trouw gehandeld en het bovengenoemde is dus niet van belang.
een vriend van de pianist
-18-  een vriend van de pianist:
beste suffie
dat michiel 'slechts' 300eu hoefde te betalen was niet het idee van CC, maar van de meesterpianist zelve.
raadpleeg eerst de waarheid alvorens tot een oordeel te komen.
Suffie
-19-  Suffie:
Toine, Johan praat de diefstal niet goed, hij wijst Borslap -al of niet terecht, daar komen we wel uit- op zijn eigen verantwoordelijkheid. Dat zegt niets over de vraag of hij nu wel of niet wist dat het ding gestolen was. Ook het feit dat hij de verantwoordelijkheid wat makkelijk van zich af lijkt te schudden is geen concrete aanwijzing van kwader trouw (hetgeen volgens de wet bewezen moet worden, niet zijn onschuld!!).

Ik weet niet wat jij van keyboards en andere muziekinstrumenten afweet, maar dan weet je ook hoe ongelooflijk breed die markt is en dat het vrijwel onmogelijk is om alle ontwikkelingen daarin te volgen. Toch verwacht jij van een bedrijf dat met honderden tot duizenden verschillende productgroepen, variërend van broodroosters tot opgezette moeflons, moet werken dat ze dat onderscheid wél kunnen maken, én bijhouden. Bezoek eens wekelijks de sites van bedrijven als Clavia, Roland, Yamaha en Korg en verbaas je vooral hoe vaak er nieuwe artikelen worden aangekondigd!

Ook de handleiding ineens tot certificaat van echtheid verheffen is natuurlijk onzin, ga maar eens een tweedehands keyboard in de winkel kopen en vraag er om.

Voor wat betreft het politieonderzoek: heling wordt zo'n beetje behandeld op dag 2 van de politieopleiding, te vergelijken met het plakken van een pleister in een medische studie. Bovendien is het niet de politie die een oordeel velt over deze inbeslagneming, maar een officier van justitie.

Waar het mij echter vooral om gaat is dat je hierboven zo overduidelijk doet waar Borslap zich zo nadrukkelijk over uitlaat: het in de stoel van de rechter gaan zitten. terwijl er kennelijk nog ruim voldoende ruimte voor héél veel twijfel is.
Suffie
-20-  Suffie:
@Vriend: waar heb ik geschreven dat het een idee van CC was? Ik kan het even niet vinden. Feit is dat CC bereid is/was het verlies te delen, toch?
Suffie
-21-  Suffie:
@Wouter: Je kunt niet iedere maas in een wet afsluiten, daar heb je rechtspraak voor nodig. Zoals je ziet zijn er in dit geval al stampen mensen die elkaar in de haren vliegen over hoe je een tamelijk basale term als 'goeder trouw' uit moet leggen. Ik vind dat ook een goede discussie want iedere zaak is anders en dat kan je gewoon niet wettelijk vastleggen. De suggestie om Michiel aangifte te laten doen van heling is op zich niet zo gek, je zou er namelijk jurisprudentie mee kunnen uitlokken die bij voorkomende gevallen gehanteerd zou kunnen worden. Ik ben echter bang dat hier al jurisprudentie over bestaat...
-22-  :
@Suffie

Om dan te beginnen met waar het je vooral om gaat: als columnist heb ik een zekere vrijheid in hoe ik mij uitdruk. Hoever die gaat daar kunnen we nog een flinke boom over op zetten, maar het feit dat ik de muzikant aanraadt om aangifte te doen geeft aan dat ik de soep niet zo heet eet als de titel doet suggereren.

Over de dalende waarde van keyboards: ik ben muzikant en verhuur apparatuur en een oefenruimte aan muzikanten, dus ik kan er over meepraten ;-) Het brede aanbod waar jij het over hebt is iets anders dan veroudering van techniek. Het is een andere keyboard, maar daardoor niet een betere keyboard. Een clichématig voorbeeld zijn natuurlijk de oude Moogs.

Een bedrijf dat handelt in tweedehands artikelen doet onderzoek naar hun producten, ze verdienen er hun geld mee.

Dat de officier van justitie geen zin heeft om te vervolgen betekent niet dat CC te goeder trouw gehandeld heeft. Zie het opportuniteitsbeginsel, het uitgangspunt dat een officier van justitie niet iedere verdachte beboet of voor de rechter brengt, maar een keuze maakt op grond van het algemeen belang (eufenisme voor te tijdrovend). Dat een fietsendief niet vervolgd wordt betekent niet dat hij niet in strijd met de wet gehandeld heeft.
-23-  :
Was ik nog wat iets vergeten:

Dat ik de handleiding tot certificaat van echtheid verhef zijn woorden die jij mij in de mond legt. Lees nog eens na wat ik geschreven heb en vertel mij waar ik dat gezegd zou hebben. Het ontbreken van een handleiding is een belangrijke factor en moet daarom meegewogen worden. Zoals nu wel duidelijk is, recht werkt niet zwart/wit en daarom is juist een factor als een ontbrekende handleiding doorslaggevend.
Suffie
-24-  Suffie:
Toine, het feit dat fietsendieven soms niet worden vervolgd wil niet zeggen dat CC ter kwader trouw heeft gehandeld. Wij komen er samen niet uit denk ik en dat illustreert het probleem: deze zaak heeft te veel invalshoeken om er als buitenstaander een gewogen oordeel over te vellen.

Toch staat er wel boven jouw artikel 'Cash Converters schuldig aan heling' en dat wuif je niet weg met een 'ik ben nu eenmaal columnist', die vrijheid geeft onze wetgeving namelijk niet...
Suffie
-25-  Suffie:
Donders! Moet ik natuurlijk ook aan de nabrander...!

Zaken als een handleiding, een originele doos of bijpassende software, uiteraard kunnen het allemaal aanwijzingen zijn, net als een weggekrast serienummer, het ontbreken van een netsnoer of de aanwezigheid van glasstof tussen de toetsen. Maar als je bij iedere klant die iets komt aanbieden zonder handleiding lont moet ruiken dan kan je je zaak inderdaad beter opdoeken...
Jochem Floor
-26-  Jochem Floor:
@ Suffie: de spijker op zijn kop; Als Cash Converters slechts kan bestaan bij de gratie van een uur in de wind stinkende buitenkansjes (20 % van de nieuwwaarde !! Dat doet een auto in het eerste jaar nog niet eens), dan mogen ze echt zo snel mogelijk worden opgedoekt.
een vriend van de pianist
-27-  een vriend van de pianist:
beste suffie, er is volgens jouw heel veel twijfel, in zake deze keyboard soap.
maar dat is een onbegrijpelijke stellingname!
Er is in deze kwestie juist alles duidelijk:
- een internet aangifte van een gestolen goed uit een gesloten in een prive parkeergarage
- de gegevens van de dader
- het bedrag van aankoop door CC (600EU)
- de trage werkwijze van de Amsterdamse politie (2 weken, terwijl het de politie bekend was dat het om een professional ging)
- verschillende, tegengestelde verklaringen van CC ten overstaande van de pers

Ik begrijp niet goed je gevoel van onduidelijkheid in deze..
Suffie
-28-  Suffie:
@Vriend: Even puntsgewijs:
- Aangifte: mooi! Die parkeergarage doet totaal niet ter zake, diefstal is diefstal dus geen probleem;
- Dadergegevens: Nog mooier! De politie heeft een prestatiecontact met justitie, dus die is vast heel blij met die naam!
- Bedrag: u heeft mijn eerdere reacties gelezen???
- Werkwijze: natuurlijk! Een professional! Dan kunnen die berovers en moordenaars best even wachten! Zou het kunnen dat justitie er iets van moet vinden? Ook hier: zie eerdere reacties
- Verklaringen: zoals ik al zij, ik ken er maar één, en dat is die van het filmpje.
Suffie
-29-  Suffie:
@Jochem: lees nou eerst mijn reacties eens écht door, denk er vervolgens over na en begin dan nog eens over die 20%
Arnoud de Jong
Ai, ik merk ineens dat ik niet goed had opgelet: CC wilde de helft van wat ze er zelf voor betaald hadden. Ik was in de veronderstelling dat ze juist het dubbele vroegen. Mijn excuus aan CC! Het zal de warmte zijn...

Maar ik vind het allemaal nog steeds dom gedoe. Het lijkt mij toe dat CC de plicht heeft om te controleren of een aangeboden item niet van diefstal afkomstig is. Anders is het eind zoek. Blijkt het achteraf tóch om een gestolen artikel te gaan, dan moet CC de schade dragen. Dat lijkt mij een logisch bedrijfsrisico voor deze branche. Bovendien een extra aansporing om goed te controleren.

Wanneer dieven hun spullen al zo makkelijk kwijt kunnen bij bedrijven als CC, dan is het voor de politie natuurlijk dweilen met de kraan open als het gaat om de bestrijding van heling.
Jochem Floor
-31-  Jochem Floor:
@ Suffie: ik zal ze nog eens echt lezen, maar nu allemaal achter elkaar en er over nadenken. Later meer (maar misschien per mail als deze discussie dan niet meer loopt).
Suffie
-32-  Suffie:
@Arnoud: Op zich geen raar idee natuurlijk, maar de controlemogelijkheden zijn natuurlijk maar beperkt. In hoeverre moet je een potentiële verkoper een derdegraads verhoor afnemen en wat levert dat op?? Dat bedrijfsrisico gaat niet op, CC maakt namelijk gebruik van de rechten en plichten die het Burgerlijk wetboek zijn geregeld over bezit en eigendom, daar kan je CC niet buiten trekken.

@Jochem: met een biertje ben ik een stuk milder, je zou het kunnen overwegen...
Arnoud de Jong
@Suffie:
Laat ik het dan eens omdraaien: aan welke regels moet een bedrijf als CC zich houden om te allen tijde te kunnen bewijzen dat ze niet aan heling doen? Op die bescherming hebben ze recht, lijkt me. Ik neem toch niet aan dat het OM ze gelooft op hun blauwe ogen. Want in dat geval worden ze weer bevoordeeld boven de willekeurige passant die een fiets koopt van een junk:

“Maar edelachtbare, de man zag er keurig netjes uit, hij leek erg betrouwbaar. Het slot van de fiets was niet kapot. Ik heb zelfs nog gecontroleerd of het licht en de remmen het deden! Want ik wil met mijn nieuwverworven rijwiel natuurlijk niet in strafbare situaties belanden! Sterker nog, de man heeft me ook zijn naam gegeven: Piet Jansen. Moet ik die man dan een derdegraads verhoor afnemen soms?
En nee, dertig euro voor een vrijwel nieuwe fiets vind ik niet overdreven goedkoop. Juist door het hoge diefstalrisico zijn fietsen tegenwoordig al bijna geen cent meer waard zodra je de rijwielhandel uit bent! En nu u het er zo over heeft: achteraf vind ik dat ik eigenlijk nog behoorlijk ben getild! Een tientje was wel genoeg geweest voor dat ding. Het was nota bene nog een damesrijwiel ook. Nee hoor, edelachtbare, onmogelijk dat het hier een gestolen fiets betrof. Ik heb dat nog gevraagd, maar Piet Jansen zei dat dit niet zo was.
”Waar zie je mij voor aan!“ riep hij verontwaardigd, ”Voor de eerste de beste junk of zo?“
En toen hij zei dat hij er eigenlijk mee op weg was naar Cash Converters wist ik zeker dat het goed zat!”

;-)
martin adam
-34-  martin adam:
Arnoud : BINGO !
Suffie
-35-  Suffie:
@Arnoud: LOL! Maar serieus, deze appels-en-peren gaan niet op. Noch CC, noch andere mensen hoeven namelijk iets te bewijzen. In Nederland is het namelijk nog steeds zo dat burgers hun onschuld niet hoeven te bewijzen, het OM moet iemands SCHULD bewijzen. Rechters baseren zich op wettig en overtuigend bewijs, oftewel ze wegen het totaalplaatje en baseren daar hun oordeel op. En ja, als je als burger aan de voorzijde van het Centraal Station een fiets koopt ben je in het nadeel ten opzichte van een bedrijf dat aan allerlei regels en verplichtingen is gebonden...
Arnoud de Jong
@Suffie:
Ja, maar wélke regels en verplichtingen dan? Hoe controleert de politie dat ze niet helen?
Suffie
-37-  Suffie:
@Arnoud: o.a. registratie van koop en verkoop, registratie en ID van kopers en verkopers, doorlopende registers, vaste contacten met speciaal aangewezen politiemensen, gedogen van alle controles, videoregistratie. Verboden om van of aan bepaalde mensen te verhandelen. Vast nog veel meer, maar daar zou ik een échte specialist voor raadplegen..
Johan
-38-  Johan:
Toch dan een reaktie van mijn kant. Cash Converters heeft een zeer uitgebreide preventie tegen heling. Iedereen die er iets verkoopt moet zich legitimeren en er wordt (digitaal)een kopie gemaakt van paspoort of rijbewijs. De hele transaktie wordt op video vastgelegd. Alle gegevens van het artikel worden geregistreerd in een computer systeem. Het register wordt periodiek ingeleverd bij het politie buro.Bij een vermoeden dat het artikel niet eerlijk is wordt de klant geweigerd. Als het duidelijk is dat een artikel gestolen is, zoals bij een laptop waarin je persoonsgegevens kunt aantreffen eordt de politie direkt gebeld. Er zijn diverse (soms heftige) arrestaties bij ons op de inkoop afdeling geweest. Daarbij riskeren wij repressailles achteraf van de dief. Helaas staan die vaak nog eerder op straat dan dat wij klaar zijn met de aangifte. Dat heeft al menig vrij avondje gekost. Persoonlijk ben ik al enige malen bedreigd door zo'n onverlaat, ramen ingegooid van de de winkel en mijn auto tot totallos toe beschadigd. Desondanks zullen wij niet aarzelen de politie in te schakelen. In de 10 jaar dat wij bestaan hebben wij een naam opgebouwd bij de politie dat wij zeer ter goeder trouw bezig zijn. Mijn collega die het keyboard had ingekocht had niet het geringste vermoeden dat het van diefstal afkomstig was. De persoon kon er zelfs goed op spelen en was goed op de hoogte van de werking ervan. (bij het inleveren vaninstrumenten vragen wij de mensen er op te spelen).
Ik kan voorbeelden noemen van o.a een zeer kostbare viool die dankzij ons weer bij de eigenaresse werkzaam bij het concertgebouw terug kwam.De inkoop is op dat moment onder (telefonische) begeleiding van de politie gegaan.
Het is nooit helemaal uit te sluiten dat kwaadwillenden bij gestolen spullen gaan aanbieden, maar ze nemen wel een heel groot risico om tegen de lamp te lopen!

Dhr. Borstlap mag van geluk spreken dat zijn keyboard bij ons terecht kwam. Als het op straat was verkocht had hij het nooit meer teruggezien.
Als wij een vermoeden hadden dat het gestolen was zouden wij dan een advertentie op marktplaats hebben gezet???? Ik bedoel maar.
Johan
-39-  Johan:
Dhr. Borstlap valt veel zelf te verwijten. Wie laat er nu spullen van waarde in een on-afgesloten auto? Dat van die die prive garage kun je met een korrel zout nemen daar het een parkeergarage betreft met een prive gereserveerde plaats. Toch blijkbaar eenvoudig toegankelijk voor buitenstaanders. Deze “buitenstaander” was wel iemand met affiniteit in de muziekwereld.

Dhr Borstlap heeft ons benaderd om het keyboard in eerste instantie terug te kopen.
Ja je leest het goed.
Wij konden eenvoudig niet aan zijn verzoek voldoen omdat de politie beslag had gelegd op het goed. Het vertrouwen bij de politie is dermate dat keyboard gewoon bij ons in het magazijn kon blijven staan. Lopende het onderzoek mogen wij er niets mee doen!

Vervolgens heeft dhr. Borstlap ons onder druk willen zetten door te dreigen dat hij alle media, TV, radio, kranten op ons af zou sturen als wij hem niet terstond het keyboard aan hem af zouden staan.

Wij hebben alle begrip voor zijn emotie maar nogmaals er lag beslag op en het meegeven van het keyboard zou dan een strafbaar feit zijn!

Korte tijd later worden wij benaderd door AT5 of ze bij ons mogen komen filmen over dit onderwerp. Wij hebben geen enkel bezwaar.

Als er een filmploeg binnen komt blijkt dat RTV-Noord-Holland te zijn die ook lucht van de zaak hebben gekregen. Zij hebben de primeur waar AT5 weer niet blij mee is.

Even later heb ik een mevrouw aan de telefoon die dhr. borstlap vertegenwoordigt en ons op hoge toon verwijt dat wij AT5 hebben ingeschakeld. (nou moe!!!???)
Johan
-40-  Johan:
Ik heb de politie benaderd om aan te dringen op vrijgave van het keyboard. Na enig heen en weer bellen door mij met de politie is medat gelukt. In het intervieuw met RTV-N.H. gaf ik aan dat dhr. Borstlap wat ons betrof niet voor zijn keyboard hoefde te betalen!

Echter, voordat de Borstlap bij ons arriveerde, kreeg ik de ware toedracht tehoren. Over dat het keyboard niet was verdwenen bij een inbraak uit de garage in zijn woning. Maar uit een niet afgesloten auto in een parkeer garage. De direktie van Cash Converters heeft toen besloten dat dhr. Borstlap daarom wel moest betalen, en wel het volledige inkoop bedrag van ¤ 600,= !

Uit eigen beweging heb ik toch nog coulance getoond door 50/50 de kosten te delen en slechts ¤ 300,= te rekenen.

Dhr. Borstlap beseft natuurlijk heel goed dat er geen verzekerings maatschappij de schade vergoed als je dure spullen in een onafgesloten auto laat liggen!

Over de waarde van het keyboard kun je nog discusseren. Op het internet vind je die echt wel goedkoper. Bij 2e hands artikelen is het gebruikelijk dat er ca. 1/4 tot 1/5 van de dagwaarde wordt uitbetaald. Omdat er geen handleiding bij zat is het ¤ 600,= geworden.

Er worden bij ons ook geen woeker winsten op gemaakt. Ons standpunt is: hoe goedkoop kunnen we het in de winkel zetten! vergeet niet dat ook alle kosten ervan betaald moeten worden. O.a de 20% BTW en dan heb ik het maar niet over de torenhoge huren die ondernemers in deze stad moeten betalen voor krakkemikkige panden en de belachelijke hoge gemeente belastingen en precario etc. etc.

Wij zijn dhr. Borstlap zeer ter wille geweest.
In ander gevallen heb ik flessen wijn en bedankjes gekregen, dhr. Borstlap bedankt ons door zich zeer kinderachtig en rancuneus op te stellen. De zaak in TV programmas verkeerd voor te stellen en ons proberen te beschadigen door zijn visie te verkondigen aan wie het maar horen wil.
Best heer Borstlap, ik heb hier van de politie handige bordjes liggen die je aan de auto-binnen-spiegel kunt hangen met de tekst:
Politie,
In deze auto bevinden zich geen spullen van waarde.

Nogmaals wij vinden het heel naar dat het allemaal zo gelopen is, maar als u denkt, dat zoals de dhr. Borstlap stelt, je heel gemakkelijk gestolen spullen kunt inleveren bij Cash Converters, dan zit u er heel ver naast.

Zou dhr. Borstlap ook zo hoog van de toren hebben geblazen als het keyboard terug was gevonden bij de Stadsbank van Lening? Daar worden wel 10x meer goederen per dag ingeleverd dan bij ons.De kans dat u uw gestolen sieraden daar terug vindt is veel groter.Is er dan zo ineens geen sprake meer van heling, omdat het een instantie van de gemeentelijke overheid betreft? M.i. bestaat er geen verschil tussen de werkwijze.
Johan
-41-  Johan:
Waar iedereen dan nog aan voorbij gaat dat de klandizie van Cash Converters ook nog eens flink wordt beledigd. De kleine man die maandelijks zijn GSM komt belenen omdat hij net niet uitkomt met zijn uitkering wordt nu uitgemaakt voor dief of schuldheler. 95% van de klanten die bij ons komen zijn vast. Het zijn mensen die van weinig rond moeten komen en bij geen instantie meer aan kunnen kloppen wegens registratie bij de BKR. Of gewoon mensen die zonder de rompslomp van adverteren hun gebruikte spullen willen verkopen. Onder die mensen bevinden zich ook een aantal BNers,
collega artiesten van dhr. Borstlap; acteurs van bekende TV series, politici, kunstenaars.
Dat zijn dus ook allemaal dieven blijkbaar.

Het blijkt maar weer dat de media de oren laten hangen naar bekende Nederlanders. Als dit een gewone man was overkomen had niemand er wat van gehoord. Een compliment aan de politie, die zich niets aantrok van het publiciteis geweld en de zaak behandelde als elke andere.

Even een vraag aan ieder die hier gereageerd heeft. Wie heeft er wel eens iets 2e hands verkocht? En had u ook alle handleidingen en aankoopbonnen nog?

Cash Converters doet er alles aan om ter goeder trouw te handelen! Er is geen andere weg. Anders richten we ons zelf te gronde!
Kom zelf maar eens kijken en oordeel zelf.

Johan, mede oprichter van de winkel, al 10 jaar een succes in Amsterdam.
Dre van Mokum
-42-  Dre van Mokum:
Het is gewoon grijze oncontroleerbare handel, net als internet-veilingen, vlooienmarkten, kringloopwinkels, antiek handelaren, SBL, verzamelbeurzen ect. ect.
CC moet werken met een register en de ID kaart noteren met de naam van de verkoper, de recherche mag altijd in het boek kijken.

Heling is het gewoon niet te noemen, deze zaken betalen ALTIJD weinig, hoe duur het ook was, je krijgt vaak niet eens een tiende van de prijs.
Johan
-43-  Johan:
Beste heer Van Moken,

Uit uw reaktie blijkt dat u nog nooit bij ons in de inkoop afdeling bent geweest. Laten we veronderstellingen even laten voor wat ze zijn.
Het grote verschil van Cash Converters met alle andere 2e hands zaken e.d. is dat het uitgangs punt is dat de klant tevreden moet zijn wat hij voor zijn verkochte spullen krijgt. De klant krijgt ook zelf ruim de gelegenheid om zijn eigen prijs te noemen. Tijdens dit inkoopgesprek gaan wij kijken of het wens bedrag een beetje overeenkomt met de realiteit. Afhankelijk van hoe oud een artikele is en hoe het er uit ziet komen we tot een prijs die varieert van 1/3 tot 1/4 van de dagwaarde. Immers het moet ook weer verkocht worden en alle overheadkosten moeten er uit betaald worden. Globaal mag je verwachten dat een gebruikt artikel in onze winkel de helft kost en een (bijna) nieuw artiekel 2/3.

Nogmaals, onze heling preventie gaat heel ver.

Waar iedereen steeds maar weer aan voorbij gaat dat de grootste inkoper van 2e hands spullen de gemeente Amsterdam is, de werkwijze van de Stadsbank van lening is precies dezelfde. En daar krijg je minder voor je sieraden dan bij Cash Converters! Dus volgens u is ook de overheid bezig met grijze ongecontroleerde handel.

Kom zelf maar eens kijken hoe wij werken, en oordeel dan.
Ginger
-44-  Ginger:
Johan, ik zie in jouw reactie niets over het bijhouden van een inkoopregister met paspoort- of Europese ID-kaartnummers van je toeleveranciers.
Hiermee is het geld dat CC aan de dief betaald heeft te verhalen op laatstgenoemde.
Het is wettelijk zo dat de oorspronkelijke eigenaar de buit alleen hoeft terug te kopen van degene die het te goeder trouw heeft ingekocht. Als je geen register met serienummers en ID's kunt overleggen, ben je medeplichtig aan het misdrijf en dus strafbaar. Het keyboard wordt dan echter door de politie in beslag genomen als bewijsstuk. De enige reden dat je geld ontvangen hebt, is dat de muzikant zo snel mogelijk weer wilde spelen en geen 3 mille had liggen om hem 'even' te vervangen tot na de zitting. Je bent gewoon goed weggekomen, illegale Joop.
Als je deugt, leg je alsnog je register over om de dief te pakken. Als je dat niet kunt of wilt, ben je of een slechte zakenman of de opdrachtgever van de “dief op bestelling”.
Suffie
-45-  Suffie:
Kwoot: “Johan, ik zie in jouw reactie niets over het bijhouden van een inkoopregister met paspoort- of Europese ID-kaartnummers van je toeleveranciers”

Klopt, Ginger. Dat was namelijk al eerder verteld...
Ginger
-46-  Ginger:
Heet jij ook al Johan?
Suffie
-47-  Suffie:
Ah, natuurlijk... de beklaagde moet zélf kunnen aantonen dat jij niet kunt lezen..
johan
-48-  johan:
Geachte Ginger,

Afgezien van het feit dat ik alles al uitvoerig in de vorige blogs heb uiteengezet hoe nauwkeurig wij alles bijhouden. Wil ik het graag nog een keer herhalen.
Want wellicht bent u in de veronderstelling dat een winkel, die aangesloten is bij een organisatie van slechts 10 winkels in Nederland maar meer dan 500 wereldwijd, zou kunnen werken buiten de wetten om?

-Bij verkoop/belenen is het overleggen van een geldig
legitimatie bewijs verplicht.
-Hiervan wordt een digitale kopie gemaakt.
-Men moet ten minste 18 jaar oud zijn.
-Alle goederen worden per stuk ingevoerd in een
administratie.
-serie nummers moeten aanwezig zijn.
-accessoires moeten aanwezig zijn.
-de gehele transactie wordt met 3 (!!) camera's op
digitale video vastgelegd.
-het register is ter inzage aan de POLITIE
-Bij een verdenking van mogelijke afkomstigheid van
diefstal wordt door ons actief contact opgenomen met de
politie (b.v. bij gereedschappen waar nummers en namen
van een bedrijf opstaan, dan wordt dat uitgezocht)
Johan
-49-  Johan:
Als men geen I.D. kan tonen bij een verkoop of bij het ophalen van een leen object worden er geen zaken gedaan! Ongeacht hoever de klant er wel niet voor naar huis moet omdat alsnog op te halen.

Juist omdat wij nauwgezet werken en veel doen aan heling preventie hebben wij een goede naam opgebouwd.

In het “Borstlap verhaal” is aan alle voorwaarden voldaan,
sterker nog, de inbrenger kon er zelf goed op spelen en was goed op de hoogte over de specificaties van het keyboard. Blijft nog steeds ons argument dat dhr. Borstlap nalatig is geweest om diefstal te voorkomen door het apparaat in een NIET-AFGESLOTEN auto te laten in een garage waar derden blijkbaar te voet eenvoudig toegang hebben. En er is een vermoeden dat de dader op de hoogte is geweest dat dat ding daar was. (iemand uit de nabije omgeving?)
Zijn alle campagnes om geen waardevolle spullen in een onbeheerde auto te laten liggen dan tegen dovemans oren gericht?
johan
-50-  johan:
Hangende het onderzoek lag er beslag op het keyboard, het is echter steeds in ons bezit gebleven. Dhr. Borstlap wilde ons onder druk zetten het ding aan hem terug te verkopen hoewel wij dat niet konden vanwege het beslag.
Hij heeft ons zelfs aangeboden het volledige bedrag te betalen. Hij was niet gevoelig voor ons argument dat wij daartoe niet bevoegd waren. Daarna heeft hij gedreigd de media in te schakelen, wat hij ook gedaan heeft. DAARMEE WILDE HIJ ONS IN ZEKERE ZIN DWINGEN TOT HET PLEGEN VAN EEN STRAFBAAR FEIT!
johan
-51-  johan:
Wij begrijpen wel dat hij het keyboard voor zijn werk nodig had, en dank zij onze bemoeienis is het beslag gelukkig snel opgeheven.

Juist het feit dat wij toen pas de ware toedracht van de gebeurtenis vernamen van de politie en de steeds wisselende verklaringen van dhr Borstlap, hebben ons van ons eerdere voornemen om dhr. Borstlap ZONDER BETALING het keyboard terug te geven afgebracht.

Toch hebben we gemeend hem slechts de helft te laten betalen. Daar hebben we nu spijt van. Gezien het feit dat hij al zijn pijlen op ons bleef richten i.p.v. op de dief en zijn eigen onachtzaamheid. Gezien zijn invloed in het kleine media wereldje was het voor hem eenvoudig zijn gal te spuwen.

Grappig is dat b.v. dat RTV Noor-Holland, die door hem gespeend bleef van de primeur, sneller bij ons was met de TV camera's en een heel andere versie (realistischer) van het gebeurde in beeld bracht dan b.v. AT5 en Ontbijt TV.

Geachte Ginger, ik hoop niet dat mijn uiteenzetting te lang voor u is geworden, omdat ik al begrepen heb dat lezen niet uw sterkste kant is.
je weet wie
-52-  je weet wie:
johan is een van de grootste leugenaren die er nu rond loopt op aarde ik ken hem heel goed hij wist donders goed dat bepaalde artikelen gestolen zijn maar zijn 1 klas winkel is verzekerd dus maakt hij yuridish gezien zijn hande niet vies zo een vies doordacht mannetje is het wel
Arnoud de Jong
@ 'je weet wie'
U moet de regels voor discussie lezen op Amsterdam Centraal.
U maakt iemand uit voor leugenaar zonder dit te onderbouwen en u schrijft in beledigende bewoordingen.
Verdere reacties in deze trant zullen dan ook worden verwijderd.
Johan
-54-  Johan:
Er zijn mensen die wrok koesteren tegen mij of de winkel omdat ze de consequenties moeten of moesten voelen omdat zij onvrijwillig gehoor moesten geven aan een uitnodiging om op het politie bureau te verschijnen.(terecht!)

Het inkoopregister is duidelijk een doorn in het oog voor personen die kwaad willen. Dat geld voor weerskanten van de toonbank.

“je weet wel ”: boontje komt om zijn loontje!

Een bericht aan de redactie:
Ik verzoek u de gegevens van “je weet wie” aan mij te verstrekken.
Dan wel deze gegevens te mailen naar het
Wijkteam Oud West t.a.v. de buurtregisseur.
Desgewenst kunt u bij mij het bijbehorende dossier nr. opvragen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.