Home > > Nachtslapte

Nachtslapte

De nachtburgemeester organiseert een feestje. Dat is mooi. Een paar maanden geleden sprak ik de organisator, Chiel van Zelst, en hij kondigde het al aan. In interviews zei hij zoiets als: ik ga niet lobbyen met ambtenaren, ik ga gewoon dingen organiseren. Al die politiek, daar heeft meneer niks mee. Het is een beetje raar voor een vertegenwoordiger van het nachtleven, maar het is een keuze.
Voor velen is het daarom ook bemoedigend om in te stappen: geen moeilijk gedoe, geen haantjesgedrag. Gewoon doen. Je moet je als nachtleven gewoon presenteren en dan gaat alles goed komen. Maandelijks organiseer ik een talkshow, waar Van Zelst al eens langsgekomen was om zijn plannen toe te lichten. En dus vroeg Van Zelst mij om ook iets te organiseren tijdens nachtkracht. Hij had ook wel een suggestie... daar moest nog het een en ander voor gebeuren, geregeld worden. Niet lullen maar poetsen, ik ging aan de slag.

Bijna klaar, nog even een paar puntjes op de i. En toen dacht de nachtburgemeester: dan doen we het toch maar niet. We doen het anders. Een nieuw plan... geheel bedacht door meneer zelf. Ook daarmee ging ik akkoord. Drie dagen later kreeg ik een mail: ook zijn eigen plan vond Van Zelst eigenlijk niet leuk. Toen ik hem vroeg hoe het precies zat zei hij alleen maar: ik heb helemaal geen zin in gedoe, geen zin in politiek. Hij legde mij voor toch een nieuw programma te gaan ontwikkelen. Gezien de krapte in tijd, en omdat ik niet nog een keer zin had in gedoe, heb ik voor de eer bedankt.

Het gaat natuurlijk niet om mijn persoonlijke verhaaltje. Het gaat om de functie van nachtburgemeester. Hij of zij heeft geen formele politieke macht, maar hij of zij heeft wel een mandaat en een vertegenwoordigende functie. En die wil hij wel erg goed uitvoeren. Dus een van de argumenten die hij aangaf om de talkshow die ik zou organiseren te schrappen was dat hij niet wilde dat ik kritische vragen ging stellen aan de wethouder van cultuur, waarvan hij in eerste instantie zei dat ik die dan maar moest interviewen. Met enige ironie denk ik dan: mijn interview zou hem zomaar zijn subsidie kunnen kosten.

De creatieve economie, zoals beschreven door Richard Florida, is gebaat bij tolerantie, technologie en talent. Dat eerste kun je volgens hem onder andere aflezen aan hoe het nachtleven in elkaar zit. Het Amsterdamse nachtleven wordt wel eens betiteld als vertrut. Vooral de zeer vroege sluitingstijden, en het feit dat je niet eens met een stoelpoot over de terrasgrens heen mag staan. Ondanks de mooie woorden van het college van (de echte) Burgemeester en Wethouders over het stimuleren van creativiteit, is dit nog wel een echte kritische vraag waard. Tolerantie en innovatie zijn gebaat bij het stellen van kritische vragen, van het kritisch aanschouwen van de interpretaties van de werkelijkheid die jij, de beleidsmaker of de kijker als werkelijkheid beschouwd.

Aan de hand van een persoonlijk verhaaltje wordt dus duidelijk dat de nachtburgemeester die geen politiek wil, ook geen bruisend nachtleven wil. Geen innovatie, geen kritiek. Een feestje organiseren is voldoende om het nachtleven te vertegenwoordigen, maar dan wel een feestje in het veilige midden. In plaats van het broodnodige tegenwicht tegen het nog steeds vertrutte Amsterdamse nachtbeleid te zijn, is de nachtburgemeester blij met pappen en nat houden.

28 reacties op "Nachtslapte"

-1-  :
Het collectief van burgemeesters dat voor van Zelst 'aan de macht' was vond ik veel beter werken. Hoe kan EEN man nou het complete nachtleven van Amsterdam vertegenwoordigen?
Nouja, alleen als dat nachtleven niet veel soeps is gaat dat wel werken.
Marieke
-2-  Marieke:
Chiel van Zelst vindt het volgens mij gewoon helemaal cool om de titel 'nachtburgemeester' te dragen. Maakt indruk bij zijn vrienden/vriendinnetjes EN geeft veel publiciteit voor zijn eigen feestjes. Daar is het hem allemaal en alleen maar om te doen. Met de rest van het uitgaansleven wil hij geen reet te maken hebben. Feit is wel dat hij -misschien niet zo kort en bondig- daar vanaf het begin duidelijk en eerlijk over is geweest.
Daarom is de kernvraag in het hele verhaal rondom die nachtburgemeester volgens mij: Hoe kan zo'n egotripper uberhaupt verkozen worden. Het antwoord is helaas simpel... als je op de avond van stemmen maar genoeg vriendjes en vriendinnetjes mee neemt, dan is de verkiezing in de pocket. Daar moet iets aan gedaan worden!
liesbeth
-3-  liesbeth:
en voor die eigen feestjes wordt dan ook gewoon weer subsidie voor beschikbaar gesteld? Wat is dat toch in Amsterdam, is er geld teveel?
Ik heb het idee dat iedereen die Richard Florida maar nakwaakt en daar een eigen invulling aan geeft. Creatieve stad, wat is dat toch. Hebben we een nieuwe goeroe ontdekt en doen we maar wat?
daniel s
-4-  daniel s:
chiel maakt ook een domme denkfout: hij wil op “geen politiek gedoe” maar “gewoon organiseren” maar daar trekt hij DUS de conclusie uit dat kritische vragen aan de politiek vermeden moeten worden - maar het bewust vermijden van kritische vragen aan de politiek IS OOK politiek.

Het lijkt me niet meer dan normaal dat als je GEWOON wilt organiseren, en er dan allerlei hindernissen zijn voor dat GEWOON ORGANISEREN, dat je die hindernissen op zijn minst aankaart of openbaart maakt. En hindernissen zijn er volop!
chiel
-5-  chiel:
gaap gaap, geloof dat jullie het allemaal een beetje te serieus opnemen. Volgend jaar lekker zelf verkiesbaar stellen en al je vriendjes meenemen. Mijn god zeg, en daar moet je dan de oorlog mee winnen.
Daaag
gr
chiel
liesbeth
-6-  liesbeth:
Wat een zielige reacties allemaal. amsterdam op z,n smalst.Ga gewoon door zoals je bezig bent Chiel je doet het goed !Laat die azijnpissers die niets van Amsterdam begrijpen,en zelf geen fuck doet om Amsterdam leuker te maken maar lekker door zeiken
rotje knor
-7-  rotje knor:
Tsjonge wat een gemiep. Dat is nu volgens mij net waarom Chiel geen zin heeft in politiek. Je kunt toch beter je energie in iets concreets stoppen, dan 3 jaar vergaderen over grotere terrassen of ruimere openings tijden.
Waar vervolgens alleen de commercie lol van heeft, die toch de eigenlijke verantwoordelijke is voor het feit dat Amsterdam, qua nachtleven, niet meer zo is als het ooit was.

Ja mensen, het gaat niet om “vertrutting” - goed bedoelde regeltjes van ambtenaren om uitwassen van commercie een beetje in te dammen - maar om vercommercialisering.

Ik kan me voorstellen dat je Chiels feesie niet leuk vindt. Maar alsjeblieft ga niet zeuren, en doe het zoals jij vindt dat het moet.
daniel s
-8-  daniel s:
@rotje knor:

quote:
Je kunt toch beter je energie in iets concreets stoppen, dan 3 jaar vergaderen over grotere terrassen of ruimere openings tijden.
Dat klopt voor de volle 100%.

Maar dat is echter iets heel anders dande gedachtengang die Chiel blijkbaar gehad heeft, namelijk:

“ik vermijd elke kritische noot om maar een leuk feestje te organiseren voor mijn vrienden.”

dat zul je met me eens zijn toch?
-9-  :
Ach tja, de inhoudelijke reactie van Chiel (zou het chiel van zelst, de nachtburgemeester, zijn?) vind ik wel voor zich spreken.
Hetgeen liesbeth (de tweede) en rotje knor aangeven is een beetje dat ik zou schrijven dat je als nachtburgemeester geen feestjes moet of mag organiseren; dat schrijf ik niet. Juist wel, laat hem dat vooral doen: niet een, maar zoveel mogelijk. Ik heb wel mijn twijfels over hoe breed de doelgroep van het feest is geweest, maar daarin meng ik mij niet.
Wat ik echter wel wil zeggen: Als je geen visie hebt die verder gaat dan 'ik wil gewoon leuke feesten organiseren' dan denk ik dat je binnen het uitgaansleven zelf wel de handen op elkaar krijgt, maar dat je daarmee degene die je beperkingen oplegt nog niet voor je hebt gewonnen. En dat is: de politiek. Daar moet je je best voor doen, en dat heeft deze stad nodig. Ook in het kader van de creatieve economie.
Daarnaast: als je aangeeft geen politiek te willen, moet je het natuurlijk zelf ook niet gaan doen. Dus: geen wethouder uitnodigen, en geen politiek met de kleine p. En al helemaal geen titel 'nachtburgemeester' op je nemen, want dat impliceert een vertegenwoordigende functie die je met enige waardigheid hoort te bekleden, en waar ook wel wat aan vast zit. Deze nachtburgemeester neemt zijn titel niet serieus, zijn uitverkiezing niet serieus.
Ik ga gewoon door met mijn feesten te organiseren. Ookal houd onze nachtburgemeester niet van feestjes waar kritische vragen worden gesteld. Want tja; iemand die zichzelf niet serieus neemt, kan ik moeilijk wel serieus gaan nemen.
michiel
-10-  michiel:
@ Jelmer. Net als jij hoor ik mensen het alsmaar hebben over de creatieve economie. Ik vraag me steeds af, wat is dat, voor wie en hoe. Kun je mij dat eens uitleggen.
-11-  :
@michiel: met alle plezier. simpel kun je zeggen dat de economie wordt gestimuleerd door creatief en innovatief vermogen. met meer creativiteit worden we rijker.
wat richard florida beschreef in zijn boek the rise of the creative class is dat economisch bloeiende stedelijke gebieden in amerika in hoge mate correleren aan de mate van creativiteit die in die regio aanwezig was. daar blijkt dan dat creatieve steden, creatieve economieen, het beter doen. en hij heeft dan een drietal voorwaarden waaraan een creatieve economie moet voldoen: er moet talent zijn, technologie en tolerantie.
michiel
-12-  michiel:
@Jelmer, dank voor de uitleg, maar mij zegt het nog steeds helemaal niets. Ik vind de groenteboer op de hoek namelijk ook erg talentvol, hij gebruikt de nieuwste technologie en is zeer tolerant. Dat is toch niets nieuws. Dat doen toch heel veel bedrijven al heel erg lang? Wat en wie moeten er nu gestimuleerd worden en waarom.
rotje knor
-13-  rotje knor:
@daniel s
Ik kan niet ontkennen dat het wat anders is.

Maar ik ben het niet eens met je conclusie dat Chiel dan blijkbaar de gedachten gang gehad heeft enz. Het is wel erg hypothetisch en Chiel heeft volgens mij niet zoveel vrienden.

@Jelmer
Ik denk dat juist dit feest, een crititische noot was, en dan is het ook logisch dat je vertegenwoordigers van de politiek uitnodigt. Noem het politiek bedrijven, het levert in ieder geval sneller iets concreets op voor de creatieve economie dan jaren vergaderen over de grotere terrassen en ruimere openingstijden die jij wilt. Waarvan ik me vervolgens afvraag wat dat dan bijdraagt aan de creatieve economie.

Waar precies staat omschreven hoe en wat een nachtburgemeester moet doen dan ? Naar mijn weten is het gepikt uit Rotterdam waar Jules Deelder die functie al sinds jaar en dag bekleedt. Ook niet echt en vergadertijger.
Ik denk dat Chiel zijn titel best serieus neemt, alleen niet op een manier die jij gewend bent. Je kan zaken onder de aandacht brengen en zelfs veranderen op andere manieren dan de politieke.

Maar alsjeblieft neem alles nu ook weer niet te serieus, want het gaat om nachtleven, bewaar die serieusheid voor het dagleven.
daniel s
-14-  daniel s:
ja, wat Michiel daar vraagt is inderdaad wel belangrijk: wie worden er precies bedoeld de creatieven en innovatieven? Op deze site is Florida al gebruikt ter ondersteuning van het hele idee van 'broedplaatsen', oftewel, gekraakte loodsen waar 'kunstenaars' hun ding doen. Dat versta ik persoonlijk niet onder de klasse 'creatieven en innovatieven': voor mij zijn de écht creatieven en innovatieven mensen mensen die bijvoorbeeld nieuwe softwareproducten bedenken, zoals de mensen van Hyves, of nieuwe mediaconcepten, zoals mediamatic.

Ik lees in Florida een pleidooi voor de kleine en vrije ondernemers, een ander een pleidooi voor de kleine en vrije kunstenaars, en het klimaat wat één van beiden mogelijk maakt sluit de ander uit. Welk van de twee is het dan?
jelmer u
-15-  jelmer u:
@michiel: groenteboer is een weinig creatief beroep, maar ik ga geen hele verhandeling over de creatieve economie geven.. . lees het boek, of google een abstract.
@rotje knor: als het feest van de heer van zelst een kritische noot was, dan ben ik een kopje thee met een koekje. kortom: bullshit.
een nachtburgemeester, bijvoorbeeld zoals de voorganger van chiel, de nachtwacht, die heeft ingevuld was gestoeld op en en. de nachtwacht zette wel die sluitingstijden op de agenda, maakte zich wel sterk voor een nachtleven waarin ook echt voor iedereen plaats zou zijn. voor chiel is de nacht alleen maar voor chiel en zijn vriendjes.
michiel
-16-  michiel:
@Jelmer. Kijk dit bedoel ik nu, wel de term cretaieve gebruiken en dan valt de groenteboer hier weer niet onder. Is anders wel een grote maatschappelijke factor in buurten. Maar nee, ik heb het boek wel gelezen en kom toch tot hele andere conclusies als die jij nu trekt. Er wordt nu lukraak geciteerd uit het boek van Florida maar iedereen pikt datgene eruit wat hem/haar belangrijk lijkt. Daarmee krijg je dus ook zo een rare discussie over de functie van de nachtburgemeester. Volgens mij is deze in het leven geroepen om inderdaad te ontdekken of Amsterdam inderdaad aan het vertrutten is en (mocht dit zo zijn) kijken of er andere vormen te bedenken zijn waarop Amsterdam zich als uitgaansstad kan profileren. Chiel heeft dus inderdaad een andere functie dan slechts zijn eigen spelletjes te bedenken. Hij moet zich als het ware dit jaar als een ambassadeur opstellen om nieuw elan aan te brengen in het uitgaansleven.
Opvallend, er is een toenemende groep 55 plussers die ook wel wat meer willen in Amsterdam. Helaas, die groep valt overal buiten en kunnen het doen met een concertgebouwbezoek. In feite zou Chiel ook moeten kijken hoe deze groep aan zijn/haar trekken zou moeten komen. Wat zijn nu bijvoorbeeld de knelpunten en hoe kun je die opgelost krijgen.
Maar...dit heeft niets te maken met de creatieve economie waar Florida het over heeft. Laten we dat dus maar buiten deze discussie houden.
jelmer u
-17-  jelmer u:
@michiel: welke theoretische onderbouwing je ook geeft voor het niet functioneren van de nachtburgemeester, maakt mij natuurlijk niet uit.
als we florida er buiten houden heb je ook gelijk; desalniettemin, het amsterdams college heeft in zijn beleidsnotas aangegeven de creatieve economie te willen stimuleren: belangrijk daarin is dat tolerantie groot is, dat er echt ruimte is om te innoveren. het nachtleven is daar een onderdeel van (concreet in floridas boek is het dat hij de homoscene als graadmeter neemt)... het college neemt geen concrete maatregelen om toleranter tegen het nachtleven te worden, dat is een aanleiding een kritische vraag te stellen aan wethouders.
als dan nota bene de nachtburgemeester, die het nachtleven moet stimuleren, bang is dat zon vraag tijdens een door hem georganiseerd feestje wordt gesteld, dan vraag ik me af waarom: hij geeft daar geen antwoord op. gewoon bang, bang voor minder subsidie ofzo?
rotje knor
-18-  rotje knor:
@kopje thee met een koekje

En waarom stierenpoep ???
Het feit dat de nachtwacht zich 4 jaar heeft ingezet voor ruimere openings tijden wil natuurlijk niet zeggen dat Chiel dat ook moet doen. Sterker het collectief heeft Chiel juist gekozen omdat hij juist een andere weg kiest.
Want in tegenstelling tot wat hier wordt beweerd, wordt de nachtburgemeester gekozen door een jury en het publiek.
En dan nog wat, wat heeft die 4 jaar inzet, van de nachtwacht, voor ruimere openingstijden ons opgeleverd?
daniel s
-19-  daniel s:
@ rotje:

ik kan me niet aan de indruk ontdekken dat Chiel gewoonweg zijn eigen vrienden heeft meegenomen naar die verkiezing. Maar goed, ik was er niet bij, dus dat is natuurlijk alleen maar ongefundeerd tendentieus en nodeloos kwetsend
jelmer u
-20-  jelmer u:
@rotje knor:
je vernauwt de discussie die ik breed heb aangezet. het gaat niet alleen om openingstijden, het gaat om het uitgaansleven in het algemeen. voor het een wil de heer van zelst zich niet inzetten, voor het andere ook niet, of althans in zeer beperkte mate door zelf een feestje te organiseren.
het enige wat hij echt lijkt te willen is zijn subsidienten pleasen.
dat is zonde: want daarmee gaat hij lekker pappen en lekker nathouden. daar schiet niemand wat mee op, behalve wellicht van zelst zelf.
rotje knor
-21-  rotje knor:
@kopje thee met een koekje
Misschien vernauw ik de discussie.
Jij voert helemaal geen discussie je houdt een monoloog en geeft geen antoord op vragen die ik stel.
Nogmaals waar staat omschreven wat een nachtburgemeester moet doen ? Waarom moet Chiel zich inzetten voor het uitgaansleven in het algemeen ? Daar is al een club voor, die heet horeca nederland.

Ik kijk dan ook uit naar je deelname aan de volgende nachtburgemeester verkiezingen. Maar tot die tijd zul je het met Chiel moeten doen als nachtburgemeester. Of je moet verhuizen, een ander veel gebruikt argument op deze site als je het ergens niet mee eens bent.

toedeloe
mail@chiellerie.nl
-22-  mail@chiellerie.nl:
@ Rotjeknor e.a
vindt dat jelmers dan ook gelijk dagburgemeester en nachtburgemeester tegelijk moet worden. En een uur zendtijd per dag op At5 moet krijgen. Hij is zo goed in het aanstippen van zere plekken en het stellen van pijnlijke vragen en deze mooi te onderbouwen met geleende theorieen etc. Kortom: zeer orgineel en sfeerverhogend zo'n type, een absolute aanwinst voor deze stad!
gr
chiel
daniel s
-23-  daniel s:
@chiel: zwaktebod, dat je niet inhoudelijk reageert op jelmers kritiek. Als hij er breeduit naast zit, had je hem makkelijk kunnen corrigeren. Dat doe je nu niet.

@rotjeknor: ten tijde van de Nachtwacht is de nachtburgermeester expliciet in het leven geroepen als een politieke functie, niet omdat de rotterdammers er ook eentje hadden. Dat is voortgekomen uit het toenemende conservatieve klimaat waar grachtengordelbewoners in hun eentje politieke beslissingsmacht hebben over sociale functies die een hele stad, zo niet een heel land bedienen: het oneerlijke beslissingsmodel wat nu de bewoners van uitgaansstad amsterdam bevoordeelde boven degenen die geld uitgaven in uitgaansstad amsterdam had een tegenwicht nodig en dat werd destijds de nachtburgermeester, belichaamd door de Nachtwacht - als je destijds ook maar één keer de krant had gelezen had je dat geweten.
Dat Chiel die verkiezing vernield heeft door vervolgens zijn eigen vrienden mee te nemen omop hem te stemmen bij de volgende verkiezing tot nachtburgermeesteris nog tot daar aan toe. Dat hij dan vervolgens bewust elke kritische noot jegens het stadsbestuur bewust weigert gaat mij te ver.
rotje knor
-24-  rotje knor:
@ daniel s

Begin je nu weer over die verkiezingen, je was er toch niet bij ?
Nogmaals de nachtburgemeester wordt gekozen door het publiek en een jury. Het clubje dat tweede werd had volgens mij maar 10 stemmen minder. De jury heeft dus uiteindelijk de doorslag gegeven. En in die jury zaten weer mensen uit de door jullie zo geprezen nachtwacht.

Met “de krant lezen” bedoel je waarschijnlijk het Parool. Echte kranten berichten natuurlijk niet over dit soort kleine Amsterdamse onbenulligheden.

Dus inderdaad, ik heb destijds niet “de krant gelezen”.

Toch weet ik, dat het verhaal over het ontstaan van de nachtburgemeester nog wel meer facetten heeft dan jij hier aangeeft.Maar dat is weer een ander verhaal.

Maar waar staat nou opgeschreven dat Chiel zich persé , moet gaan inzetten voor commerciele horeca en 55 plussers?

Verder zou ik nu wel eens van een van jullie willen horen, wat zijn dan al die kritische noten op het stadsbestuur, die Chiel bewust weigert.

Het mag dan misschien een zwaktebod zijn van Chiel om niet inhoudelijk op aantijgingen in te gaan. Aan de andere kant is het ook makkelijk om vanuit je luie stoel kritiek te hebben op iemand die daadwerkelijk wat doet.
Hij doet misschien niet wat jullie willen, maar hij doet wel wat.

Chiel is nu een paar maanden nachtburgemeester misschien moet je hem ook een beetje de tijd geven.
daniel s.
-25-  daniel s.:
quote:
“Aan de andere kant is het ook makkelijk om vanuit je luie stoel kritiek te hebben op iemand die daadwerkelijk wat doet.”

Ik heb geen luie stoel om in te zitten. Als jij er eentje over hebt koop ik hem graag van je.
chiel
-26-  chiel:
hierbij toch nog even voor de zekerheid mijn verkiezingsprogram van afgeloipen feb 22
lees wat ik wel en niet heb belooft te gaan doen
WAT GAAT DE NAHTBURGEMEESTER DOEN DE KOMENDE TWEE JAAR?
1) Het goeie voorbeeld geven en de stad van nieuwe kunst en muziek voorzien;
2) Eerste hulp bieden bij clubs waar de klad in zit;
3) Focussen op programmering (zie hardware/software verhaaltje beneden);
4) Het nachtleven spreiden (lees: de maandag is de nieuwe zaterdag);
6) Een jaarlijks ‘Input Amsterdam Festival’ organiseren;
7) Mentor functie voor nieuwe initiatieven;
8) Broedplaatsen onafhankelijk maken;
9) Interactieve website opzetten met forum, blog, agenda;
10) Maandelijks vinger aan de pols dmw een krantje/magazine/bijeenkomst;
11) De Joker inzetten! (vul zelf maar in).
WAT GAAT DE NACHTBURGEMEESTER VOORAL NIET DOEN?
1) Als een soort stijl nazi bepalen wat er in de stad moet gebeuren (lang leve de diversiteit!);
2) De hele dag koffie lopen drinken met ambtenaren (‘s avonds biertje drinken oké!);
3) Maar blijven door mekkeren over die sluitingstijden en de bierprijzen;
4) De belangen van mega partyorganisatoren behartigen;
5) Zeggen dat het in Rotterdam beter is;
6) Bij de pakken neerzitten;
7) Aan de drug gaan;
8) Incaschen;
9) Een eigen club beginnen;
10) Amsterdam aan een nieuw hip biermerk verkopen;
HARDWARE - SOFTWARE Vergelijk het nachtleven met een computer. De clubs, de zalen en de broedplaatsen zijn de Hardware en wij, het publiek, de DJ’s, VJ’s, kunstenaars en ander invullers van de nacht zijn de Software. Mijn idee: Als Amsterdam zich de komende twee jaar alleen maar op de hardware blijft concentreren hebben we straks een stad met de een heleboel clubs die 24 uur per dag open mogen blijven maar waar geen ruk gebeurt. Alles is het zelfde. De eenheidsworst regeert. Om verdere ‘ver-Starbuck-ivisation’ van het nachtleven te voorkomen pleit ik er voor om ons de komende twee jaar meer op de software te richten in plaats van op de hardware

gr
ch
rotje knor
-27-  rotje knor:
@ daniel s

Je kunt van mij gratis een luie stoel krijgen, als je eens antwoord geeft op mijn vragen. Verder stel ik vast dat je het op prijs stelt als anderen inhoudelijk reageren, maar blijkbaar geldt dit niet voor jezelf.
Dat vindt ik dan weer een zwakte bod.
Maar dat aanbod van die stoel blijft staan hoor.
daniel s
-28-  daniel s:
kijk dat is voor het eerst dat ik het programma van Chiel überhaupt zie. terwijl ik het toch wel eerder heb geprobeerd te pakken te krijgen, maar het gewoonweg niet zo makkelijk vindbaar was:

http://www.amsterdamcentraa...

ennihoe, om terug te komen op je vraag:

Maar waar staat nou opgeschreven dat Chiel zich persé , moet gaan inzetten voor commerciele horeca en 55 plussers?


In principe nergens, dat is het nadeel van een functie die geen enkel bestuurlijk gewicht heeft. Dus, als jij daarmee jouw gelijk bewezen wil zien, ga je gang - ik heb iig die luie stoel van je ;)

Wat ik dus eerder beweerde is dat de functie destijds ontstaan is vanwege röring in het nachtleven over een fundamentele ongelijkheid in het democratisch bestel van amsterdam, iets wat al langer speelde maar pas echt accuut werd toen het stadsdelensysteem ingevoerd werd: voor stadsdeel centrum leidde dat tot het bizarre verschijnsel dat degenen die er mochten stemmen (de bewoners van stadsdeel centrum) niet dezelfden waren als AL diegenen die er een belangrijke sociaal-economische functie beleefden (de mensen die de toeristen- en uitgaansindustrie gaande houden: dat wil zeggen, de ondernemers EN de bezoekers - merk op dat ik zeg AL diegenen die een belangrijke sciaal-economsiche functie hebben: dat sluit dus de mensen die er wonen IN. Het makkelijke tegenpunt dat 'wonen ook een belangrijke sociaal-economische functie is' valt dus). Om die ongelijkheid tegen te gaan werd toen opgeroepen tot een nachtburgermeester als tegenwicht. Ik stel dat dat het klimaat is waaruit die roep destijds voortkwam, en vandaar dat ik redelijkerwijs een verwachting kan expliciteren uit dat klimaat - het staat dus nergens anders opgeschreven dan in de op schrift gestelde angsten en verwachtingen van de nachtburgers toen, en in de geheugens en harten van iedereen die houdt van een bruisend nachtleven. Als dat niet Nachtgrondwet genoeg voor je is, tja, dan blijven we het oneens.

Nu is de positie van nachtburgermeester sowieso een zwakke, omdat er geen bestuurlijk gewicht achter zit. Wat dat betreft snap ik Chiel ook weer wel dat hij dus, zoals hij nu zelf stelt, directe kritiek op het bestuur wil vermijden: wat voor kritiek hij heeft, hij kan er toch niks mee voor elkaar boksen. Hij maakt daarin een strategische keus die de mijne niet is, nou ja, soit.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.