Home > > Afzettingen omgooien!

Afzettingen omgooien!

verboden of niet?
Langs de smalle Nieuwe Herengracht tussen de Anne Frankstraat en de Rapenburgstraat wordt een blok woningen gerenoveerd. De steigers staan op het trottoir en strekken zich uit tot op de parkeerplekken, zodat je als voetganger of op de middenweg moet lopen of op het ook smalle fietspad dat langs de gracht loopt. Op dat fietspad wordt er altijd al flink gebeld door de fietsers die langs de glazig kijkende toeristen willen. Nu wordt er nog veel harder gebeld omdat ook de Amsterdamse voetgangers erbij zijn gaan lopen. Vanwege die verbouwing is het fietspad tot voetpad gepromoveerd en de fietsers moeten omrijden via de Valkenburgerstraat. Althans, dat is zo door iemand van de gemeente bedacht. In de praktijk werkt het echter niet zo.
Op het voetpad staat een afzetting met een bord met een pijl: jullie voetgangers moeten aan de overkant gaan lopen, op het fietspad dus. Voor de fietsers staat er ook een afzetting met een verboden in te rijden voor fietsers-bord en in de Anne Frankstraat het begin van een bord met een omleiding voor die fietsers. Dat lijkt misschien voldoende, echter, de fietsers blijven op het fietspad fietsen, de afzetting wordt telkens omgegooid en voetgangers worden uitgescholden en weggebeld als ze op het voet/fietspad gaan lopen. Verwarring alom.

Een deel van het probleem is in ieder geval de twee borden die vlak bij elkaar staan: fietspad en verboden voor fietsers. Mag je er nu wel of niet fietsen? Daarnaast is de afzetting zo gezet dat je er supermakkelijk omheen fietst en eenmaal daar fiets je op een fietspad: oprotten met die stomme voetgangers!
De ambtenaar die dit bedacht heeft zou eens moeten komen kijken wat hij heeft aangericht: afzettingen die telkens worden omgeworpen en fietsers en voetgangers die niet meer weten waar ze aan toe zijn en de bijbehorende ruzies die daardoor ontstaan. Nu komt er blijkbaar alleen iemand kijken of de afzettingen nog rechtop staan en heeft er niemand gekeken wat het effect was van deze tijdelijke aanpassingen.
Veiliger is het er nu niet op geworden. Ik moet de eerste fietser nog zien die gaat omrijden via de Valkenburgerstraat. Misschien had de middenweg gewoon verboden voor auto’s moeten worden, zo is het in ieder geval een ramp.

negen reacties op "Afzettingen omgooien!"

elsbeth
-1-  elsbeth:
Ik denk dat de mensen die de borden plaatsen totaal geen benul hebben hoe de verkeerssituatie nu daadwerkelijk in elkaar steekt. “Men” krijgt slechts de opdracht daar borden te plaatsen, niets meer en zeker ook niets minder. Daarmee heeft “de gemeente” aan haar plicht voldaan. Als je gewoon eens om je heenkijkt dan zie je overal een oerwoud aan borden maar geen hond die kijkt wat nu het effect hiervan is. Het enige wat ik kan bedenken is dat verantwoordelijkheden zijn afgedekt.
Adam Smid
-2-  Adam Smid:
Misschien zouden ze het zo moeten aanpakken zoals in Belgie: op ieder bord een sticker met de “verantwoordelijke signalisatie” zoals ze het daar noemen, en dan de respectievelijke dienst en het telefoonnummer daarvan. Dat maakt het veel makkelijker dit soort situaties op te lossen.
Linda
-3-  Linda:
Het drukke straatje, dat heel veel gebruikt wordt door auto's, fietsers en voetgangers, is altijd een gevaarlijke weggetje geweest, want de stoep, die nu helemaal niet meer toeganglijk is voor voetgangers, is heel smal met ineens heel stijl afdalende trappetjes naar souterains en keldertjes, die al een ramp waren voor voetgangers, vooral als je er met een kinderwagen, rolstoel of rollator langs moet. Nu moeten al die voetgangers tegen het drukke verkeer in lopen, of over het smalle fietspad dat vol staat met vast geketende fietsen aan de ijzeren hekken en belrinkelende fietsers achter je kont aan fietsen die altijd maar vooral nu, beweren dat je geen recht hebt om op het fietspad te lopen. Laatst zag ik een oudere heer van het Leger des heils Oude van dagen huis verderop op de gracht, midden op het weg tegen het verkeer in lopen met zijn rollator. Er moet snel een duidelijke en veilige oplossing komen voor voetgangers voordat er een ernstig ongeluk gebeurt.
Dr.D
-4-  Dr.D:
Midden op de weg is het veiligst...
Nu de halve stad weer open ligt zijn er tal van dergelijke situaties.
-5-  :
Er is in ieder geval ingegrepen in deze situatie: er staat nu alleen nog verboden voor fietsers en het fietspadbord is weggehaald. De afzettingen zijn verplaatst naar een plek die het voor fietsers moeilijker maakt om op het tijdelijke voetpad te gaan fietsen. Bovendien zijn de afzettingen stevig in de grond verankerd. Ik ben benieuwd of het zo werkt!
Chris
-6-  Chris:
Ben er vandaag (ondanks dat er inderdaad duidelijk zwaarder geschut is ingezet) weer lekker langs gereden, en de drie mensen voor me ook.
De hele afzetting van dat fietspad... Het nut is me nog steeds niet helemaal duidelijk.
Hans F.
-7-  Hans F.:
@Chris: ik wil je het nut nog wel even uitleggen hoor: het is de bedoeling dat op het fietspad de voetgangers gaan lopen en dat de fietsers een klein stukje omrijden. Die voetgangers moeten daar lopen omdat het voetpad aan de overkant geblokkeerd is. Je kunt als fietser natuurlijk ook afstappen en dat korte stukje over het fiets-voetpad lopen...
Chris
-8-  Chris:
Je kunt als fietser inderdaad afstappen, maar op de Nieuwe Herengracht is de situatie daarvoor bij lange na niet alarmerend genoeg (Ferdinand Bol-alarmerend zeg maar). Ik ben aardig tegen de voetgangers op het fietspad (en zo veel voetgangers zijn er niet eens op dat stuk), dus wat is er op tegen dat ik daar fiets?
M.J. Schepers
-9-  M.J. Schepers:
Ik zal even duidelijk zijn naar iedereen die fietsend, of anders deel neemt aan het verkeer. Borden en afzettingen zijn er niet vootr niets. En als fatsoenlijk openbaargebruiker denk ik dat men de regels dient na te leven. Even wat om fietsen of lopen schaadt niemand. Als beroepsmatigge verkeerregelaar kom ik aardig wat mensen tegen die regels niet na leven met het gevolg van het in gevaar brengen van hun EIGEN EN VAN ANDEREN HUN VEILIGHEID. Hoe dom kan men zijn om regels aan je laars te lappen. Mensen die niet de regels accepteren zijn eigelijk erg DOM en ONVERANTWOORD in hun gedrag.Als men eens mee maken doet hoe een collega dood gereden wordt. Dan wordt men wel wijzer. Dus er moet eerst wat gebeuren eer de mens normaal en verantwoordelijk gedrag gaat tonen. DUS ER IS GEEN DOMMER WEZEN OP DE WERELD ALS DE MENS.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.