Nooit wat gezien, niets in de bus gekregen, maar dankzij mijn buurman stond ik afgelopen maandag in het Gemeentearchief te kijken naar de plannen. In eerste instantie was ik onder de indruk van de kleurtjes en het lijnenspel, maar toen ik verder keek, werd ik niet blij.
Maar dan. Bij winst (want alles draait om geld) hoort bereikbaarheid, dus willen ze het laatste stuk van de niet al te brede Tolstraat tot tweerichtingsverkeer maken. Tweerichtingsverkeer in De Pijp?! Onder het Asschergebouw komt een enorme ondergrondse parkeerplaats die natuurlijk voor alle belangrijke auto's wel toegankelijk moet zijn. Daarvoor wordt de stoep smaller gemaakt, verdwijnen de fietsenrekken en wat ze met die bomen moeten... tja, die kunnen misschien blijven staan (zeggen ze, ik zie niet in hoe).
En dan, nog een hideous plan: voor de bibliotheek Cinetol komt een voetbalkooi. Het uitzicht op het monumentale pand gaat daardoor volstrekt verloren. Ook daar moeten de bomen wijken, evenals het speeltuintje voor kleine kids. De voetbalkooi zou goed zijn om de (hang)jongeren van het naastgelegen jongerencentrum te kunnen laten uitrazen, maar op een steenworp afstand zitten nota bene al twee voetbalkooien. Verder wordt het zo rustige en daardoor verrassende Dora Tamanaplein compleet volgebouwd.
Voor de invulling van het oude deel van het Gemeentearchief liggen nu drie opties: een (5 sterren) hotel, en/of een conferentie centrum en vrije sector woningen. Het is nog maar de vraag of er investeerders gevonden zullen worden. En zoals de projectleider Dick ter Berg tijdens de bijeenkomst hoopvol zei: "Ja, alle omwonenden gaan er op achter uit". Een archief is namelijk de beste buur denkbaar. We krijgen er loerende gasten voor in de plaats.
We weten al jaren dat het Gemeentearchief gaat verhuizen. Ik wacht al jaren op plannen. Wij als bewoners krijgen nu drie (!) weken (!) de tijd om tot een prachtig alternatief plan te komen. Morgen is de eerste bijeenkomst van de buurtdenktank. Veel vertrouwen heb ik nog niet in onze invloed: "Uw meningen, opmerkingen, ideeën en adviezen worden aan bestuurders in een bestuurlijke notitie gemeld." Ja, dát geeft de burger vertrouwen...
vier reacties op "Gemeentearchief"
Ziehier weer eens het échec van de stadsdeeldemocratie.
Overigens, valt er voor een aantal elementen, zoals bijvoorbeeld Cinetol, niet iets de doen met het aanvragen van een status als beschermd stadsgezicht. Wat betreft de verdere invulling: ik zet wel in op de vrije sectorwoningen. Die projectontwikkelaars hebben meestal de diepste zakken.