Home > > Burgerplicht

Burgerplicht

"Die gaat een fiets stelen." Ik sta met mijn collega op het bordes van de Beurs van Berlage, even verderop loopt een junkachtig type aandachtig langs het fietsenrek. "Let maar op," zegt mijn collega. Na een tijdje blijft de man staan en inderdaad, hij gaat aan een slot lopen pielen.
Met in het achterhoofd het klotegevoel dat ik ken als je fiets niet meer op de plek blijkt te staan waar je hem hebt achtergelaten, gaan ik en mijn collega op de man af. Quasi-stoer roep ik: "Wat moet dat! Is dat wel jouw fiets?" Domme vraag, het junkietype knikt van ja. Ondertussen zie ik dat hij het slot, een iel cijferslotje, los heeft gemaakt. Ik begin te twijfelen. Ik kijk nog eens naar zijn uiterlijk en denk, nee die fiets is niet van hem. "Donder op," roep ik. Opeens komt een klein Italiaans mannetje aanlopen: "Hey, what are you doing!" Zonder een aarzeling rukt hij het slotje uit de handen van de fietsendief. Mooi dat is dan ook weer opgelost, denk ik en maan de junkie op te rotten.

Dan gebeurt het. Het Italiaanse ventje maakt in gebrekkig Engels woedend duidelijk dat hij verwacht dat ik en mijn collega de betrapte fietsendief bij de politie afleveren. Nou, dacht het niet. We wijzen hem richting Bureau Beursstraat en gaan weer verder met ons werk. Even later is het opgefokte mannetje terug. Met een politieagent. Voor ons. Of meneer agent ons even wil vertellen dat we onze burgerplicht verzaakt hebben. Dus we leggen de politieman uit dat we niet het risico nemen om een spuit in onze donder te krijgen voor een simpele fietsendiefstal, om daarna op het bureau in mijn baas zijn tijd in de politieambtelijk molen verstrikt te raken. Ja dat kon-ie ook wel begrijpen, maar ja eigenlijk... Ondertussen denk ik enkel: 'Wie zet nou zijn fiets op het Beursplein vast met een cijferslotje?'
ouder:
Europadag
nieuwer:
Ajax-uitingen

elf reacties op "Burgerplicht"

-1-  :
Ik voel de woede opborrelen, “als goed burger” zit je altijd fout.

1) Mijn fiets is gejat op dé brug, nabij de Oudemanhuispoort (dom, dom, dom. Is anderhalf jaar goed gegaan ;-)). Meneer de agent vindt aangifte doen niet zinvol, weg is weg. Uit woede donder ik het geforceerde beugelslot in de gracht.

2) Op diezelfde brug een keer twee junks zien vechten, tot bloedens aan toe. Met een vriend en wat omstanders heb ik het maar laten gebeuren, ook hier het risico op een spuit in “je donder”. Voldaan voel je je allerminst.

3) Oudemanhuispoort: een vriend wordt geslagen door een junk. Hij heeft de junk uitgescholden: “Rot toch eens op klootzak, ik wil geen gestolen fiets.”

Burgerplicht of verslaafdezorg of harder aanpakken?
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Ondertussen denk ik enkel: 'Wie zet nou zijn fiets op het Beursplein vast met een cijferslotje?'

Een Italiaan, dus. Ik doet het tenminste zelfs op het platteland niet meer.
Suffie
-3-  Suffie:
Ik ga een beetje helpen zeg! Stel je voor, mijn pak wordt vies!
daan
-4-  daan:
vreemde snuiters,dat soort italianen,een vermeende dief afleveren op het bureau...zo iets heb ik nog nooit meegemaakt..was het berlusconi?
Els
-5-  Els:
Maf verhaal van die Italiaan, gestoord type. Ik hoop desondanks dat Toine en anderen af en toe dit soort burgerplichtige neigingen blijven houden. Volgende keer is het mijn fiets en dan krijg je bloemen!

Eerlijk gezegd baal ik meer van de studenten die stoer vertellen dat ze een fiets bij een junk hebben gekocht - met als smoes dat hun fiets al zó vaak is gestolen dat ze het wel mochten doen. Geen excuus daarvoor, asociaal.
michiel
-6-  michiel:
Misschien was die maffe Italiaan wel een handlanger van de junk en was alles in scene gezet.
fluke
-7-  fluke:
En het gekke is: Je draagt kennis van een strafbaar feit, en hiervan dien je aangifte te doen bij de politie. Dat heet inderdaad burgerplicht.

Als iedereen zich aan zijn/haar burgerplicht zou houden....enfin, lijkt me duidelijk....
Els
-8-  Els:
Het wordt nog gezellig op het politiebureau. Misschien kunnen we daar in de Beursstraat een Amsterdam-Centraal meeting houden als we met z'n allen aangifte komen doen - als Amsterdammers hebben we allemaal wel ergens aangifte van te doen toch?
daan
-9-  daan:
toch moet toine een lintje krijgen en die italiaan mag nooit meer in amsterdam komen!
Tim
-10-  Tim:
Lekker op het bordes blijven staan ja. Moedig hoor. Agent had ook beter zijn tijd ergens anders in kunnen stoppen.
En wat studenten die junk-fietsen kopen betreft, weet je wel hoe duur een fiets in de winkel is? Je moet wel bij de beurs werken om dat te kunnen betalen...
Jan Stender
-11-  Jan Stender:
Je moet ook geen fiets in Amsterdam kopen
Ik rij op een volledig geveerde tourfiets van Sparta
Die wordt hier in Amsterdam aangeboden voor 899 euro
Ik heb de zelfde fiets,nieuw in Wormerveer gekocht voor 499 euro
Een keer was mijn voorwiel gejat,door een junk
Maar die heb ik z,n kladden kunnen grijpen,en de junk heeft mijn voorwiel weer op mijn fiets gemonteerd
Achteraf wel stom van me,want inderdaad,voor het zelfde geld,een spuit in je donder

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.