Home > > De opvolger van Asscher

De opvolger van Asscher

Nu al? Ja, nu al. Nadat Asscher een paar jaar geleden de voorzittershamer overgenomen had van Halbertsma in de PvdA fractie, is hij inmiddels wethouder. En dus moet er uit de overige twintig fractieleden een nieuwe voorzitter worden gekozen. Keus te over...
In de keuze voor de fractievoorzitter schuilt enig politiek statement. Meestal dan... Wordt het een ouderwetse politicus die het college uit de wind gaat houden; een oude rot in het vak? Of wordt het het jonge talent dat de kroonprins van de PvdA Amsterdam is, en straks de opvolger van Asscher of Aboutaleb wordt als een van beiden naar het kabinet gaat verhuizen.

GroenLinks koos voor iets onduidelijks. De nieuwe fractievoorzitter, Judith Sargentini, is degene met de meeste politieke ervaring, zeker in de Amsterdamse gemeenteraad. En kan gerust ook het kroonprinsesje worden genoemd, want ze heeft nog een uitgebreide politieke carriere voor de deur staan. Het lijkt me geen vreemde keuze, maar gezien haar stijl van debatteren is het wellicht wel een riskante. Oppositievoeren lijkt haar meer in het bloed te zitten dan het voorzitten van een bestuurspartij. Mocht ze die oppositierol niet af kunnen schudden, dan is er het risico dat zij door de PvdA het rupsje nooitgenoeg boekje krijgt overhandigd, net zoals de VVD dat in de Tweede Kamer destijds aan Melkert deed.

Maar de interessantste keuze is die bij de PvdA. Wie wordt het...? Komende week zal de fractie zijn keuze maken. Vooralsnog zijn er twee kandidaten die volgens mij een reeele kans maken. De jonge kroonprinses, en reeds vicefractievoorzitter Manon van der Garde. Of de compagnon van Asscher in de commissie AZ, de bedachtzame 'oude rot' Frank de Wolf.

Ook bij de PvdA zit niemand meer die zich echt een oude rot kan voelen. Zo lang zitten de dames en heren daar ook niet in de raad... De voornaamste kandidaten draaien, evenals AQsscher, pas 4 jaar mee. Van der Garde neemt De Wolf redelijk de wind uit de zeilen door zich op haar eigen site zorgen te maken over de hoeveelheid RoodGroene coalities. "Hoewel ik tevreden ben over de samenwerking met GroenLinks tot nu toe vind ik het persoonlijk wel wat verontrustend dat de PvdA en GroenLinks in zoveel stadsdelen en andere gemeenten samenwerken. Als het bij een aantal coalities niet goed werkt, slaat dat wellicht over op anderen of is het een verkeerd signaal voor de landelijke verkiezingen van mei 2007." [hier] Het is de PvdA er veel aan gelegen het goed te laten gaan in Amsterdam.

Frank de Wolf is wat meer een stille kracht, kan je op de PvdA website lezen. En natuurlijk niet op zijn eigen site, want die heeft hij niet.

De keuze zal dus gaan tussen de ene rechterhand, en de andere rechterhand van Asscher. Hoe dualistisch wilt u het hebben? Ik geloof niet in het theoretische ideaal van dualisme, zeker niet als het er op aan komt, maar ja... een kritische luis in de fractiepels zal sowieso geen kans maken op een eventueel fractievoorzitterschap. En dat is jammer.

Het college zal het niet zo moeilijk krijgen met de 20mans fractie. De 7 van GroenLinks worden wellicht lastiger. En wordt het toch moeilijk voor Asscher, dan heeft hij altijd nog een andere rechterhand in de fractie zitten.

Goed: ik doe een gokje... Het wordt Van der Garde. En of ze over een jaar al wethouder is? Die kans is aanwezig.

Reageer op "De opvolger van Asscher"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.