Home > > De Egyptenaar

De Egyptenaar

Een goede snackbar is een vereiste. Als immer geopend baken als het koken niet wil lukken, als redding wanneer de drank op is, als veilig vluchtoord in het geval van een kater. Jarenlang had ik een goede snackbar om de hoek, op de Van Woustraat. Volgens mij heette de snackbar De Linde, maar het kan ook zijn dat die naam nog op de ramen stond van de lunchroom die ervoor zat. In de periode dat ik er kwam, werd hij gerund door een Egyptenaar.
Toen de Egyptenaar begon, was zijn zaak niet veel soeps en sprak hij niet best Nederlands. Een paar jaar later sprak hij de taal vloeiend, had hij de zaak helemaal opgeknapt en uitgebreid en had hij een leesbril nodig. Het was er druk en de man deed altijd opgewekt alsof jij zijn dag goed maakte. Zijn specialiteit was de hamburger. Bestelde je een hamburger, dan vroeg hij steevast: die hamburger, of mijn eigen gemaakte hamburger? En wee je gebeente als je ging voor die eerste hamburger! Een heel pleidooi over waarom zijn hamburgers niet alleen veel groter maar ook veel lekkerder waren. En het klopte, nergens heb ik ooit meer zo'n lekkere hamburger gegeten als daar, al kwam dat ook door het enthousiasme erom heen. Het was me een raadsel waarom hij überhaupt nog die andere hamburgers verkocht.

De snackbar is niet meer. Een jaar of twee, denk ik, geleden is de snackbar gesloten. Eerst dacht ik dat de Egyptenaar weer aan het verbouwen was geslagen, maar toen de verbouwing klaar was, was ook de Egyptenaar weg.

Ik mis de Egyptenaar. Ik mis zijn grappige praatjes, zijn leergierigheid (altijd even vragen of hij iets goed uitsprak) en zijn leesbril. En natuurlijk zijn hamburgers.

Erger nog is dat ik niet weet waarom hij weg is. Was hij een van de 26.000? Is hij vrijwillig vertrokken? Heeft hij met zijn familie een nieuwe goudmijn ontdekt in een andere buurt, een ander land? Ik weet het niet. Wat weet je toch weinig van de ondernemers in de buurt.

vijf reacties op "De Egyptenaar"

-1-  :
Oh jaaaaah, die hamburgers waren inderdaad ONTZETTEND lekker: ik heb er één keertje gegeten en ik kan het me nog zo voor de geest halen HOE GOED die burger was. Jammer dat ie weg is.
Arnoud de Jong
Bij mij in de buurt zit ook een hele aardige Egyptenaar met lekkere hamburgers. Als ik eraan denk zal ik een vragen of hij weet waar zijn landgenoot heen is. Je kunt immers nooit weten...
dipfico
-3-  dipfico:
Nou, ik heb het momenteel op Gary's Muffin's op de Kinkerstraat. Heerlijke bagels, en lekker relax zitten!
blaap
-4-  blaap:
@ dipfico
Jaha, ik heb ook bakbroodjes thuis en nog een goeie oven bovendien.....
Adam Smid
-5-  Adam Smid:
Ik ben al bijna tien jaar weg uit de Goudsbloemstraat, maar de Egyptische avondwinkelier uit de Willemsstraat is er nog, en hij herkent me nog altijd. Als ik op het terras van de Kat in de Wijngaert zit en hij wandelt langs, zichtbaar ouder geworden intussen, net als ikzelf, is het nog steeds salaam alek!
I wed dat jouw snackbarhouder je waarschijnlijk beter herinnert dan jij hem.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.