Home > > De Max Havelaarshow

De Max Havelaarshow

Opeens live op AT5: de presentatie van de nieuwe wethoudersploeg. Wat. Een. Show. De persconferentie vond plaats op een zwarte school in Oost en begon met een optreden van drie dansende allochtonen. Sorry voor deze woordkeuze, maar dat is precies wat het waren: drie dansende allochtonen. Ik hoor Lodewijk Asscher aan de telefoon met zijn PR manager: "Heb je nog iets met cultuur en allochtonen? Het liefst Marokkanen."
De politieke correctheid lag er zo dik bovenop dat ik elk moment verwachtte dat er een paar kleine kinderen het podium op geduwd zouden worden in bomenkostuums: Amsterdam gaat voor groen! Als grote finale van de show stelde ik mij twee zoenende mannen voor. Maar ja, dat zouden die allochtone jongens dan weer niet fijn hebben gevonden. Zie daar het grote verschil tussen de linkse utopie en de harde werkelijkheid.

Maar goed, er is niks mis met politieke correctheid. Het is alleen zo cliché. Wat te denken van een peeskamer op de Wallen als locatie? Een beetje krap dat wel, maar ik zie het al voor me. Asscher met die kenmerkende glimlach van hem en een arm om een schuchter kijkende prostituee: "Ik sta voor de prostituees van Amsterdam en ik wil daarom hen hun enige inkomstenbron ontnemen!" Of op Schiphol anders? Zodat het nog even duidelijk is voor Minister Zalm wie hier nou eigenlijk de baas is van Schiphol.

U kunt hier een overzicht vinden van de plannen van het nieuwe college. Misschien doet u nog inspiratie op voor een originele locatie.
ouder:
Ajax
nieuwer:
De Egyptenaar

acht reacties op "De Max Havelaarshow"

etienne
-1-  etienne:
Nou ik had het erg geweldig gevonden als de presentatie was gehouden in de bouwput op het Rokin, Gewoon in het Centrum van de stad bij een project wat de komende jaren nog een behoorlijke financiele aderlating voor de stad zal zijn. Leuk zo vlakbij de Rode Loper om te laten zien hoe goed de economie draait (al die fijne souvenirwinkels en minimarkets). Zeer creatief. Dan had er ook nog een spandoek moeten hangen met de leus IAmsterdam. Had de kersverse wethouder gelijk kunnen zien hoeveel PR Amsterdam heeft gemaakt voor het Rembrandtjaar. Had de oud studentenleider van Poelgeest gelijk kunnen zien waar hij de komende tijd zijn tanden in kan zetten, namelijk het wonen boven winkels. Mevrouw Vos had dan ook nog kunnen zien dat het voormalig pand van Milieudefensie er maar troosteloos bijstaat. De krakers zijn weer verdreven en hebben gelukkig een ander pand op het Damrak veroverd. Tja, hoeveel cliche's kun je nog bedenken.
Floris
-2-  Floris:
Wilde je eigenlijk nog iets zeggen met dit stukje, Toine?
-3-  :
Het was inderdaad tenenkrommend.
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
Als ik het voor Lodewijk had mogen zeggen:

Het KNSM-eiland.

Vanwege de link met Ellis Island, New York.
Kees
-5-  Kees:
wat een onbenullig stukje. Alsof alle 'allochtonen' automatisch wat tegen homo's zouden hebben (en witte jochies niet ofzo?). De eerste stukje van het stukje is nog te volgen en stelt, vast wel terecht, dat er een tenenkrommende presentatie van de nieuwe regenten was. De afsluitende zinnen zijn echter dermate vaag dat deze lezer vermoedt dat de schrijver zelf ook niet wist wat voor kwinkslagen hij nu weer ging proberen te bedenken.
Steven
-6-  Steven:
Hoi Toine
Je hebt helemaal gelijk wat betreft de presentatie van het college.
Maar jouw suggestie in je tekst m.b.t. de prostituees is m.i. wat kortzichtig:
(“Asscher met die kenmerkende glimlach van hem en een arm om een schuchter kijkende prostituee: Ik sta voor de prostituees van Amsterdam en ik wil daarom hen hun enige inkomstenbron ontnemen!”)
Asscher wil volgens mij iets doen aan de handel in en uitbuiting van vrouwen in Amsterdam, die in weerwil van een “legale prostitutie” aan de orde van de dag is, en niet zo'n beetje ook. Terwijl de VVV-directeur zegt dat we de Wallen niet kwijt kunnen omdat we er zoveel toeristen (geld dus) mee trekken.
In dit licht kan ik je aanraden eens het tableau “Het Verleden” in -notabene- de Beurs van Berlage te gaan bekijken, van Jan Toorop, over de “Man die zijn vrouw ruilt tegen een zwaard”. Het tableau is al gemaakt in 1903.....

;-)
mechtild
-7-  mechtild:
Vandaag in Parool toch weer een onthullend stukje (Marcel Wiegman) over de nieuwe Wethouders van de Centrale Stad.
Dat Bureau Berenschot parachuteert volgens mij voortdurend ambtenaren en wethouders. Wanneer komt het eerste onderzoek van Berenschot? Daarnaast, ook wel onthullend om te lezen hoeveel voorlichters Amsterdam wel niet kent. Voorlichters die praktisch allemaal de rol op zich hebben genomen om als persoonlijke persvoorlichter van deze of gene wethouder op te treden en daarnaast voorlichters die zich bemoeien met de communicatie. Zeg maar de mensen die berichten de pers in sturen dan wel berichten achterhouden. Jeetje en dan hebben die wethouders ook allemaal nog een assistent.
En ach die arme burger, hoe kan deze in zijn/haar onozelheid denken dat hij dichter bij het Bestuur kan/mag komen. De ambtenarij is nog steeds een behoorlijke vierde macht in deze stad.
michaela
-8-  michaela:
hallo
kann hier jemand deutsch???
ich möchte gerne wissen wo ich fotos von schulkindern finde!!! kann mir jemand helfen?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.