Home > > Amsterdam als handelsmerk

Amsterdam als handelsmerk

Overal in de wereld is er wel een stukje Amsterdam te vinden. Zo ook in Boedapest. Is er sinds twaalf jaar al de Amstel River bar te vinden met stukken interieur uit oude Nederlandse kroegen, een aantal jaren geleden is er het café annex restaurant Old Amsterdam gevestigd. Door een Hongaar die graag de sfeer van Amsterdam om zich heen had. Inmiddels is er een nieuwe eigenaar. Dat vermoeden had ik al toen ik er vorige week een taartje at want het was er net iets te sjiek naar mijn smaak. Een tent met te luxe ambiance Amsterdam noemen, dat is een beetje vreemd. En inderdaad, de oude hippe eigenaar die het wat losser en Amsterdamser aanpakte, blijkt doorgedraaid te zijn. De tent ging failliet en de Hongaarse Amsterdammer die het interieur had bedacht en alles vanuit Nederland naar Boedapest had getransporteerd kon naar zijn centen fluiten. De nieuwe Hongaarse eigenaar gebruikt het oudere jasje voor zijn eigen nieuwe horeca-concept.

Behalve het interieur en de menukaart die in Hongaars, Engels en Duits en enigszins krom Nederlands geschreven is - met voorin op de eerste pagina van de menukaart de woorden Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig in krulletters - de schilderijen en foto's van de stad aan de muren en het wapen van Amsterdam prominent bij de tafels is er niets wat aan culinair Amsterdam herinnert. Geen Old Amsterdam kaas, geen ossenworst, geen jenevers en likeuren van Wijnand & Fokking of het Ooievaartje. Zelfs geen Nederlands bier. De obers waren nog nooit in Amsterdam geweest. Het merk Amsterdam is uitgekleed, het dient als schmuck voor een doorsnee maar te dure tent. Maar de taartjes waren er super! En dat mis ik bij ons thuis. Op welk moment dan ook, overal in de stad kun je hier taartjes eten. Terwijl iedereen om je heen aan een hoofdgerecht zit doen Hongaren er niet moeilijk over dat je alleen voor koffie en taart, later nog een glaasje wijn, een tafeltje komt bezetten. Een vreugde voor een bakkertje zoals ik. Ach Old Amsterdam, ik denk dat ik hier in Old Boedapest beter aan mijn trekken kom. Hoewel, een oude bruine kroeg met bitterballen en blokkies kaas en zelfgebakken appeltaart, tja, daar kom ik graag voor thuis.

twee reacties op "Amsterdam als handelsmerk"

Jeroen Cantrijn
-1-  Jeroen Cantrijn:
Beste Tom,

Als je weer in Boedapest aan het smullen bent van al dat lekkers (wijn, goulash, pörkölt en misschien een blokkie kaas bij 'die andere' Amsterdamse kroeg), beschrijf dan ook voor ons eens 'Pizzeria Den Haag' bij de Grote Synagoge om de hoek. Dat lijkt me lachen! Hoe Hollands kan dat zijn?
haha

Groetjes,
Jeroen en René
sjoerd
-2-  sjoerd:
wat is er mis met old amsterdam?
nou ik weet het wel nergens is info te vinde over piep kaas gossamme zeg.
je hebt er niks aan.
pokken kaas

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.