Het blijft, tot de slotdag, een saaie campagne hier in Amsterdam. Opvallend is dat er een landelijk sausje over de campagne ligt. Niet zozeer dat de nationale politici (Balkenende, Bos, van Aartsen etc.) zich met de campagne bemoeien: dat doen ze echt altijd. Nee... deze campagne gaat veelal over de verschillen tussen het ontspannen Amsterdam, en het harde Rotterdam. En dus tussen: Leefbaar versus de PvdA.
Die zetels zijn voer voor de anti-PvdA partij in de Amsterdamse raad. En dat is nu net die ene partij die al jaren met de sociaal democraten op het pluche zitten. De campagne van de VVD wordt veel bekritiseerd. Maar de strategie lijkt ook wel een beetje te werken: immers, in Amsterdam plaatsen ze zich in de underdog-positie. Dat trekt mensen die vroeger op andere underdogs stemden (Mokum Mobiel en Leefbaar Amsterdam). De bemoeienis van Prem Radhakishun die opeens denkt dat Griffith gediscrimineerd wordt. Het bevestigt het beeld dat de VVD lijkt te willen oproepen: de liberalen staan buitenspel, dus verdienen een stem.
GroenLinks denkt ook nieuws te kunnen maken met een enquête uitgevoerd door de dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Daarin zegt slechts 18% een samenwerking tussen VVD en PvdA te zien zitten, terwijl 51% GroenLinks en PvdA zou willen. Dat is echt niet gek: het zijn immers slechts twee opties die voorgelegd worden; kijken we naar de laatste peiling van AT5 dan kun je een leuke rekensom maken: immers, de linkse stemmers zien waarschijnlijk allemaal liever een coalitie tussen GroenLinks en de PvdA. Tellen we de SP, GroenLinks en AmsterdamAnders/deGroenen stemmen bij elkaar op dan komen we al op: 27,7%, daarbij zullen ook onder PvdA stemmers naar Links willen buigen en bij de overige partijen eveneens. Opvallend natuurlijk dat het lijkt alsof alleen maar VVD'ers (die ruim 18% in de peiling heeft) willen dat de PvdA met de VVD samen wil werken.
Gonny van Oudenalle heeft de moed nog niet opgegeven. Ondanks de bonnetjesaffaire, ondanks de ruzie in haar partij. Ze plakt alle verkiezingsborden vol: niet een beetje, maar echt, er is geen andere poster meer te zien. Alsof je hier alleen kunt kiezen voor Van Oudenalle. Het lijken Egyptische toestanden.
De SP. Stel, de SP wordt, zoals de peilingen zeggen, de derde partij van Amsterdam. Wat dan? Wellicht zijn ze dan toch echt klaar om ook in het college plaats te nemen. De ervaringen in andere steden met de SP in het college zijn goed, dus de optie is wel reëel. Maar dan is de vraag: wie wordt de wethouder? Harry van Bommel? Of blijft die zijn kans afwachten om de opvolger van Jan Marijnissen te worden. Of is het zogenaamde afbreukrisico te groot? Ofwel: maakt dan de SP zich ongeloofwaardig als protestpartij, en kan het in aanloop naar de tweede kamer verkiezingen in 2007, wel als zodanig verkopen?
Dan als laatste: de PvdA. Wouter Bos en Lodewijk Asscher hebben hyves ontdekt. En hoewel Wouter 4001 vrienden heeft, heeft Lodewijk er maar 140. Maar het valt me op: 15 van zijn vrienden hebben slechts Asscher als vriend. 11 Vrienden van Asscher hebben 2 tot en met 5 vrienden. Toen ik dat zag dacht ik wel: is de PvdA een club voor eenzame mensen?
Twee stadsdelen. Voor mijn eigen Centrum is onlangs een peiling gehouden. Net als vier jaar geleden is het een nek aan nek race tussen VVD, GroenLinks en PvdA. Siep de Haan, stemt in het centrum natuurlijk op zijn eigen opheffen.nu, maar stedelijk GroenLinks. Die opheffen.nu zetel kan nog wel eens de doorslag geven in de uiteindelijke samenstelling van de deelraad. Averechts kan de tactiek van opheffen.nu natuurlijk uitwerken als zij beloven hun zetel niet in te nemen, dan is er namelijk voor de overige partijen toch gemakkelijker een coaltitie te vormen. Gezien de scepsis van de huidige coalitie ten opzichte van de door Siep de Haan georganiseerde activiteiten (waaronder de gay pride), kan dat nogal negatief uitvallen. Met de huidige peilingen als uitgangspunt, kun je er van uitgaan dat de huidige coalitie wordt voortgezet.
Het andere stadsdeel: Osdorp. Dat is nogal een interessante politieke ontwikkeling. Het gaat in dat stadsdeel namelijk om een ding: stadsvernieuwing, stadsvernieuwing, stadsvernieuwing. De stadsdeelvoorzitter, Simon Willing (VVD), trad onlangs af omdat zijn coalitiegenoten (CDA EN OOZ'81) een bepaald plan over de herinrichting van het Osdorpplein niet ondersteunden. Het CDA geeft dan aan dat het eigenlijk wel door wil met Willing, Willing geeft aan dat hij eigenlijk het nog niet weet. Dit lijkt saai: maar de PvdA wil daar te graag, aangezien die al twee periodes als grootste partij uit het college is gehouden. Wat gaat daar gebeuren? Ook dit keer lijkt de PvdA weer winnaar te worden, maar dat zegt nog weinig over de te vormen coalitie aldaar. De VVD, en met name Simon Willing, kiest waarschijnlijk voor de macht, en zal wellicht daarom de PvdA weer vrolijk buitenspel zetten.
Dan nu de zetelverdeling in deze laatste peiling. Ten opzichte van vorige week verandert er niks. Liberaal Amsterdam was inderdaad, zoals ik eerder al schreef, leuk, maar stelde uiteindelijk niks voor. Ook dit keer weer geen zetel voor de Christenunie. Ook vier jaar geleden stond de Christenunie goed, maar verloor het op het laatste moment.
Of SP of GroenLinks derde partij wordt weet ik niet. Ze komen in zetelaantal gelijk, en het scheelt dan dus slechts enkele stemmen. Jammer dat ze geen lijstverbinding hebben, want dat had hen waarschijnlijk een extra zeteltje opgeleverd. Nu gaat die gewoon naar de PvdA, die overigens ook profiteert van het wegvallen van de Christenunie.
Aanstaande dinsdag, om een uur of 22.30 horen we allen of deze fingerspitzenprognose uit is gekomen. En twee of drie weken later wie de stad gaat besturen. Als ik daar een gokje op mag wagen: de PvdA gaat het weer met de VVD doen, en het CDA mag, in aanloop naar de landelijke verkiezingen weer aansluiten. Want, om nu het CDA uit te sluiten, waar straks, landelijk, de PvdA met het CDA wil gaan regeren, dat zou onverstandig zijn. Alles blijft bij het oude, en dan waren deze verkiezingen dus niet alleen saai, maar zal de uitkomst dat eveneens zijn.
Jammer, want we hebben bewezen geen one-issue partij te zijn. We zijn zeer actief met originele stunts en goed zichtbaar, zeker gezien het budget voor de campagne: 20.000 euro, een fractie van wat andere partijen besteden (namelijk tonnen).