Home > > Fingerspitzenprognose [5]

Fingerspitzenprognose [5]
Het blijft, tot de slotdag, een saaie campagne hier in Amsterdam. Opvallend is dat er een landelijk sausje over de campagne ligt. Niet zozeer dat de nationale politici (Balkenende, Bos, van Aartsen etc.) zich met de campagne bemoeien: dat doen ze echt altijd. Nee... deze campagne gaat veelal over de verschillen tussen het ontspannen Amsterdam, en het harde Rotterdam. En dus tussen: Leefbaar versus de PvdA.
In de Amsterdamse politiek is Leefbaar echt uitgerangeerd. De Bakkertjes die die naam vier jaar gelden al lang hadden geclaimd en daarom, niet als echte leefbaar vertegenwoordiger, in de slipstream van Pim Fortuyn werden gekozen hebben dan wel een flinke campagne opgezet, hun prestaties in de raad spreken boekdelen.

Die zetels zijn voer voor de anti-PvdA partij in de Amsterdamse raad. En dat is nu net die ene partij die al jaren met de sociaal democraten op het pluche zitten. De campagne van de VVD wordt veel bekritiseerd. Maar de strategie lijkt ook wel een beetje te werken: immers, in Amsterdam plaatsen ze zich in de underdog-positie. Dat trekt mensen die vroeger op andere underdogs stemden (Mokum Mobiel en Leefbaar Amsterdam). De bemoeienis van Prem Radhakishun die opeens denkt dat Griffith gediscrimineerd wordt. Het bevestigt het beeld dat de VVD lijkt te willen oproepen: de liberalen staan buitenspel, dus verdienen een stem.

GroenLinks denkt ook nieuws te kunnen maken met een enquête uitgevoerd door de dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Daarin zegt slechts 18% een samenwerking tussen VVD en PvdA te zien zitten, terwijl 51% GroenLinks en PvdA zou willen. Dat is echt niet gek: het zijn immers slechts twee opties die voorgelegd worden; kijken we naar de laatste peiling van AT5 dan kun je een leuke rekensom maken: immers, de linkse stemmers zien waarschijnlijk allemaal liever een coalitie tussen GroenLinks en de PvdA. Tellen we de SP, GroenLinks en AmsterdamAnders/deGroenen stemmen bij elkaar op dan komen we al op: 27,7%, daarbij zullen ook onder PvdA stemmers naar Links willen buigen en bij de overige partijen eveneens. Opvallend natuurlijk dat het lijkt alsof alleen maar VVD'ers (die ruim 18% in de peiling heeft) willen dat de PvdA met de VVD samen wil werken.

Gonny van Oudenalle heeft de moed nog niet opgegeven. Ondanks de bonnetjesaffaire, ondanks de ruzie in haar partij. Ze plakt alle verkiezingsborden vol: niet een beetje, maar echt, er is geen andere poster meer te zien. Alsof je hier alleen kunt kiezen voor Van Oudenalle. Het lijken Egyptische toestanden.

De SP. Stel, de SP wordt, zoals de peilingen zeggen, de derde partij van Amsterdam. Wat dan? Wellicht zijn ze dan toch echt klaar om ook in het college plaats te nemen. De ervaringen in andere steden met de SP in het college zijn goed, dus de optie is wel reëel. Maar dan is de vraag: wie wordt de wethouder? Harry van Bommel? Of blijft die zijn kans afwachten om de opvolger van Jan Marijnissen te worden. Of is het zogenaamde afbreukrisico te groot? Ofwel: maakt dan de SP zich ongeloofwaardig als protestpartij, en kan het in aanloop naar de tweede kamer verkiezingen in 2007, wel als zodanig verkopen?

Dan als laatste: de PvdA. Wouter Bos en Lodewijk Asscher hebben hyves ontdekt. En hoewel Wouter 4001 vrienden heeft, heeft Lodewijk er maar 140. Maar het valt me op: 15 van zijn vrienden hebben slechts Asscher als vriend. 11 Vrienden van Asscher hebben 2 tot en met 5 vrienden. Toen ik dat zag dacht ik wel: is de PvdA een club voor eenzame mensen?

Twee stadsdelen. Voor mijn eigen Centrum is onlangs een peiling gehouden. Net als vier jaar geleden is het een nek aan nek race tussen VVD, GroenLinks en PvdA. Siep de Haan, stemt in het centrum natuurlijk op zijn eigen opheffen.nu, maar stedelijk GroenLinks. Die opheffen.nu zetel kan nog wel eens de doorslag geven in de uiteindelijke samenstelling van de deelraad. Averechts kan de tactiek van opheffen.nu natuurlijk uitwerken als zij beloven hun zetel niet in te nemen, dan is er namelijk voor de overige partijen toch gemakkelijker een coaltitie te vormen. Gezien de scepsis van de huidige coalitie ten opzichte van de door Siep de Haan georganiseerde activiteiten (waaronder de gay pride), kan dat nogal negatief uitvallen. Met de huidige peilingen als uitgangspunt, kun je er van uitgaan dat de huidige coalitie wordt voortgezet.

Het andere stadsdeel: Osdorp. Dat is nogal een interessante politieke ontwikkeling. Het gaat in dat stadsdeel namelijk om een ding: stadsvernieuwing, stadsvernieuwing, stadsvernieuwing. De stadsdeelvoorzitter, Simon Willing (VVD), trad onlangs af omdat zijn coalitiegenoten (CDA EN OOZ'81) een bepaald plan over de herinrichting van het Osdorpplein niet ondersteunden. Het CDA geeft dan aan dat het eigenlijk wel door wil met Willing, Willing geeft aan dat hij eigenlijk het nog niet weet. Dit lijkt saai: maar de PvdA wil daar te graag, aangezien die al twee periodes als grootste partij uit het college is gehouden. Wat gaat daar gebeuren? Ook dit keer lijkt de PvdA weer winnaar te worden, maar dat zegt nog weinig over de te vormen coalitie aldaar. De VVD, en met name Simon Willing, kiest waarschijnlijk voor de macht, en zal wellicht daarom de PvdA weer vrolijk buitenspel zetten.

Dan nu de zetelverdeling in deze laatste peiling. Ten opzichte van vorige week verandert er niks. Liberaal Amsterdam was inderdaad, zoals ik eerder al schreef, leuk, maar stelde uiteindelijk niks voor. Ook dit keer weer geen zetel voor de Christenunie. Ook vier jaar geleden stond de Christenunie goed, maar verloor het op het laatste moment.
Of SP of GroenLinks derde partij wordt weet ik niet. Ze komen in zetelaantal gelijk, en het scheelt dan dus slechts enkele stemmen. Jammer dat ze geen lijstverbinding hebben, want dat had hen waarschijnlijk een extra zeteltje opgeleverd. Nu gaat die gewoon naar de PvdA, die overigens ook profiteert van het wegvallen van de Christenunie.

Aanstaande dinsdag, om een uur of 22.30 horen we allen of deze fingerspitzenprognose uit is gekomen. En twee of drie weken later wie de stad gaat besturen. Als ik daar een gokje op mag wagen: de PvdA gaat het weer met de VVD doen, en het CDA mag, in aanloop naar de landelijke verkiezingen weer aansluiten. Want, om nu het CDA uit te sluiten, waar straks, landelijk, de PvdA met het CDA wil gaan regeren, dat zou onverstandig zijn. Alles blijft bij het oude, en dan waren deze verkiezingen dus niet alleen saai, maar zal de uitkomst dat eveneens zijn.

vier reacties op "Fingerspitzenprognose [5]"

Jupijn
-1-  Jupijn:
Het lijkt er wel op dat Jelmer de logische GroenLinks-strategie ter harte heeft genomen: negeer Amsterdam Anders/ De Groenen.
Jammer, want we hebben bewezen geen one-issue partij te zijn. We zijn zeer actief met originele stunts en goed zichtbaar, zeker gezien het budget voor de campagne: 20.000 euro, een fractie van wat andere partijen besteden (namelijk tonnen).
-2-  :
voor de goede orde: in het bovenstaande stuk heb ik ook d66 en cda achterwege gelaten. anders zou het stuk echt te lang worden, dat is de enige reden waarom ik dat heb gedaan. gelukkig krijgt iedere partij ruimte hieronder te reageren, als ze dat nodig achten.
in eerder stuk heb ik jullie poster al uitgeroepen tot de beste die er bij zit; vooral die met lijsttrekker jupijn... maar ook aadg maakt deze campagne niet spannender
Egbert Rozeboom
-3-  Egbert Rozeboom:
VINGERSPRITSENTROMBOSE
Ja Jelmer, saai klopt, waar heb ik dat meer gehoord. Drie prognoses terug geloof ik. Enfin, straks beschikt de kiezer en niet de peiling van welwillende respondenten of listige centraal-correspondenten. Chapeau voor je vijf bijdragen, daar niet van. Tot nu toe bevestigen peilingen van O en S trouwens de landelijke trends waarin vooral het electorale aandeel SP toeneemt en dat van de Leefbaren daalt. Niet zozeer als protestpartij is m.i. de SP gegroeid, maar eerder als salonfähige lifestyle gimmick. Ik zie de S1NGLEstrip in het Parool en het AD van 8 maart al voor me: na de verkiezings-after-party one-night-stand zegt de hoofdfiguur “Heb jij SP gestemd? Ik ook!” Zoiets. Nederland is tenslotte een beetje een land van meelopers. Zie o.a. 2002.

Bij een matige opkomst, 4 van de 10 kiesgerechtigden blijven naar verwachting thuis op 7 maart, is het gelukkig toch nog altijd even spannend hoe peilingen zich in zetels vertalen. En hoe de Amsterdamse kiescomputer en softwaresystematiek zich houdt. Uiteindelijk zou je best wel eens kunnen zien dat coalitie-genoten VVD en CDA een zetel uitwisselen en de PvdA er inderdaad een of twee wint. De kiezer beloont in dat geval de huidige coalitie. Een wegkwijnend Mokum Mobiel kan de huidig coalitiepartner VVD namelijk nog stemmen opleveren, wat dit beloningsscenario aan de verkiezingsuitslag opdringt.

Beetje een paradox: hoe populairder de PvdA, hoe groter de kans 7 maart op een surge van de VVD die garen spint bij de shake-out van de kleintjes die in dit electorale geweld ten onder gaan. Daar heeft ons aller Amsterdammer Prem weinig of niets mee te maken denk ik. Mensen zijn gewoon uitgekeken op een paar raadsleden en kiezen nu iemand anders. Niets mis mee. Vier jaar geleden zagen we dat ook al. Alleen zijn een paar winnaars van toen de verliezers van nu. Een beetje a la De Zwakste Schakel: “u kunt gaan”.
r.kootker
-4-  r.kootker:
Beste Jelmer,

“Liberaal Amsterdam; leuk, maar stelde uiteindelijk niets voor”, zo stel je.

Ik ben het daar niet mee eens. Inhoudelijk stellen wij wel degelijk wat voor,maar ik geef onmiddellijk toe dat wij het in het geweld van de campagne af hebben moeten leggen tegen de campagnebudgetten van anderen en de uiterst eenzijdige berichtgeving van de media.

Met een budget van 4000 euro ( 1/5 van het budget van AA/de groenen en een schijntje van wat de grote partijen moeten hebben geinvesteerd) hebben wij ons onder andere kenbaar willen maken op de verkiezingsborden in Amsterdam. De ongelofelijke grofheid waarmee alle partijen bezig zijn geweest om vooral over andere affiches heen te plakken afficheert op zijn minst heel duidelijk hoe zelfs politieke partijen elke vorm van respect en fatsoen tijdens de campagne zijn verloren. A waste of money.

Wij zouden graag mee hebben gedaan aan de debatten bij de publieke omroepen RTV-NH en AT5.Begrijpelijk dat er geen hoofdrol is weggelegd voor Liberaal Amsterdam, maar waarom Liberaal Amsterdam, ondanks aandringen onzerzijds, zelfs niet wordt uitgenodigd bij een programma als “De stad kiest”is een raadsel. De zittende partijen in de gemeenteraad, de grote 6 voorop, mochten keer op keer terugkomen om hun standpunten te verdedigen.“Zolang U geen zetel heeft in de Raad, doet U niet mee ”, was het verrassende argument van de programmmakers!!

RTV-NH nodigde de kandidaatsraadsleden uit om het debat van afgelopen zaterdag in de studio bij te wonen. Wel Christen Unie en Klashorst aan de bar en een kort interview, maar hier mochten wij , ondanks de uitnodiging, zelfs niet als publiek de opnameruimte in. Hoezo met 2 maten meten?
Natuurlijk ; ook wij hadden ook op een olifant kunnen zitten om aandacht te trekken. Maar waar het ons om gaat en ging, n.l.de gelegenheid pakken om met anderen het debat op te zoeken en inhoudelijk de politieke strijd aan te gaan , is kennelijk niet voldoende om ook maar enige aandacht te krijgen.

Dat je als nieuwkomer beperktere aandacht krijgt dan de gevstigde partijen kan ik inkomen, maar dat je helemaal geen aandacht krijgt, lijkt verdacht veel op eenzijdige en discriminerende berichtgeving. En dat is wel het laatste waarpublieke omroepen zich aan mogen bezondigen!

Maken wij dan absoluut geen enkele kans? Dat valt nog zeer te bezien. Mijn inschatting is dat de polls een vertekend beeld geven; de overigen, zoals dat zo mooi heet, zijn nog altijd goed voor een percent of wat en een groot deel van de kiezers heeft dit weekend of maakt vandaag zijn mind op.

Wij hebben er op onze manier alles aan gedaan om Liberaal Amsterdam onder de aandacht van de Amsterdammers te brengen.En wij verwachten veel van liberale amsterdammers die ons het vertrouwen geven in de Raad een herkenbaar liberaal geluid te laten horen en op die manier ook de waakhond te kunnen zijn voor een al te links opererende VVD.

Wij gaan het zien morgen. Liberaal Amterdam doet mee in de Centrale Stad en in Slotervaart. De strijd is nog niet gestreden.!

Met groet,

Ruud Kootker
lijsttrekker Liberaal Amsterdam

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.