Home > > Fingerspitzenprognose [4]

Fingerspitzenprognose [4]

Fingerspitzenprognose 13 feburari 2006Over drie weken zijn de verkiezingen, en als u doorhebt dat ze er aan komen, dan vind ik dat knap. Want, de campagnes zijn weinig opvallend. U zag wellicht al verkiezingsborden in de stad, dat is dan ongeveer het enige. Want sinds het credo "de politiek moet dichter bij de burger" in 2002 hoogtij vierde heb ik de gebruikelijke campagnemiddelen ongeveer 4 jaar mogen aanschouwen. Weer een krantje in mijn bus vind ik niet zo aantrekkelijk, weer een partij die op de markt staat de flyeren? Duidelijk: ook deze verkiezingscampagne brengt niet veel nieuws.
AT5 heeft weer de serie "de macht in de stopera" gedaan. Asscher beste raadslid, van Poelgeest weer tweede, Aboutaleb beste wethouder, Belliott de slechtste. Het college krijgt een krappe voldoende, maar maakt de beloften van 4 jaar geleden eigenlijk niet waar. Slechtste raadsleden: Gonny van Oudenallen en de Bakkertjes.

De twee beste raadsleden hebben het in deze campagne aan de stok gekregen op het weblog van Asscher. De PvdA lijsttrekker noemt GroenLinks extreem links, en Van Poelgeest noemt de PvdA onduidelijk: volgens hem moeten de sociaal democraten gaan kiezen. Het is een beetje een gebruikelijk spelletje, dat tot de verkiezingen wel aan zal houden.

Anderhalve week geleden leidde ik een debat tussen Thijs Reuten (PvdA), Judith Sargentini (GroenLinks) en Bas van t Wout (VVD). Reuten maakte toen ook weer duidelijk dat de PvdA niet zal gaan kiezen. Waar de VVD het nog wel een goed idee vond om eens te kijken naar een combinatie VVD-GroenLinks, zonder de PvdA, was het voor GroenLinks simpel: het wordt een links college (PvdA, SP, GroenLinks) of GroenLinks doet niet mee.

Genoeg over college's. Hetgeen wat de afgelopen weken het nieuws heeft gedomineerd waren drie dingen. Iets met spotprenten, iets met een blowverbodsbord, iets met een missie naar Afghanistan. Om met het laatste te beginnen: kijkt iemand in Amsterdam nog naar D66? Behalve de PvdA die het idee van de democraten om de sluitingstijden van kroegen te vergroten, maar zozo vindt.

Het blowverbodsbord. Tja. Een politiek staaltje onbenulligheid. Maar wel weer een leuke gadget. Voor u het vergeet: dat bord was een idee van Henk van Waveren, stadsdeelvoorzitter (PvdA) die midden in de maatschappij staat.

En dan de spotprenten. Inhoudelijk ga ik daar niks over zeggen, behalve dat het natuurlijk voer is voor het welbekende integratiedebat. Ofwel de softies van Links versus de hardliners van Rechts. De boel bij elkaar houden versus keihard aanpakken. Saaie discussie, niet echt interessant. Maar wel iets waar zowel PvdA als VVD de vruchten van kunnen plukken. Als die elkaar nu eens flink in de haren gaan zitten op dat integratie-dossier, hoe zal dat nu uitpakken?

Welnu. Mocht u kiezen voor de Rechtse oplossing: kies dan VVD. Mocht u kiezen voor de Linkse oplossing, kies dan PvdA. Dat lijkt de boodschap van deze twee partijen. In de campagne zitten ze elkaar nauwelijks in de weg. Ze steken af en toe wat naar elkaar, en markeren daarmee hun positie. Het lijkt bijna wel afgesproken werk: de VVD mikt op de kiezers van Mokum Mobiel en Leefbaar Amsterdam, de PvdA op die van GroenLinks, SP en Amsterdam Anders de Groenen. Na de verkiezingen zouden de verschillen van mening wel weer kunnen uitonderhandeld. En het zou zomaar kunnen dat er dan een tweepartijen college wordt geformeerd.

AT5 liet vorige week een peiling uitvoeren waarin winst werd voorspeld voor PvdA, VVD, GroenLinks en SP. Allemaal een zetel er bij. Eveneens komt de Christenunie in de raad. Mokum Mobiel, D66, CDA, en Leefbaar Amsterdam moeten inleveren. De landelijke politieke barometer laat een ander beeld zien. GroenLinks en SP zijn echt terrein aan het verliezen, op, met name de PvdA. En het CDA zakt nog een stukje verder weg. Dat vertaalt zich in de nieuwe fingerspitzenprognose. Het idee dat Liberaal Amsterdam voor een zetel in aanmerking komt heb ik laten varen; weinig spitsvondigheid, en geen campagne. Ik zou zeggen: probeer het over 4 jaar opnieuw. En dan, natuurlijk: waarom geen Christenunie in deze peiling? Omdat ik er van uit ga dat de Christenunie stemmers op het laatst overgaan op, met name, het CDA. Zonde natuurlijk, want de partij zou wel een aanwinst zijn in de raad.

negen reacties op "Fingerspitzenprognose [4]"

Pieter
-1-  Pieter:
Beste Jelmer. Ik begrijp dat jouw barometer zich vooral concentreet op de verkizeingen van de gemeenteraad en niet op die van de stadsdelen. Wel jammer dat je dan even aantipt het blowverbodsbord van van Waveren, wat dat speelt zich toch af in de Baarsjes. Dat is een beetje verwarrend.
Hoe zit het met al die splintergroepjes in de stadsdelen?
Het had heel aardig geweest als eens een verkiezing was gehouden van de slechtste/beste wethouder op stadsdeelniveau. Wat hebben deze mensen zoal de afgelopen vier jaar gedaan.
Even terug naar de gemeenteraad: Aboutaleb de beste wethouder, ja dank je de koekoek met alles wat er zich het afgelopen jaar heeft afgespeeld. Dan kun je je aardig profileren. Maar...hoe zit het nu met kwesties die niet zoveel te maken hebben met het integratieverhaal. Hoe staat het met de sociale dienst of hoe deze dienst nu weer mag heten. Duco Stadig schijnt niet terug te komen, wie staat er eigenlijk klaar om hem op te volgen? Ik zou heel graag willen weten hoe de PvdA het woningprobleem de komende jaren denkt op te lossen. Waar wordt voor gekozen. Wat gaat de economie de komende jaren in Amsterdam doen? Geen idee hoor.
Oh ja, klopt het eigenlijk wel dat D66 zich nu aanbiedt als bedenker van de verruimde openingstijden van de horeca? Volgens mij komt dit toch echt uit de koker van de VVD.
Kortom, ik vind het verhaal een beetje flinterdun en erg door elkaar gehusseld.
Kom op Jelmer, dat moet je toch beter kunnen.
-2-  :
@pieter:
1) je kan de eerdere prognoses ook lezen, dan weet je een beetje waar ik het over heb
2) wat is er verwarrend aan het amsterdamse item van het blowverbod, dat in heel nederland het nieuws heeft gehaald (en sterker, de hele wereld)? dat dat uitstraalt op de amsterdamse politiek en niet alleen op de baarsjes lijkt mij evident.
alsof de kwestie afghanistan of de kwestie spotprenten amsterdamse items zijn, maar voor zovelen is hat landelijke standpunt een belangrijk overweging om wel danwel niet op een bepaalde partij te stemmen
3) geef me 30 redenen zodat ik ga denken dat een splintergroepje uit een willekeurig stadsdeel invloed zou hebben op de zetelverdeling in de gemeenteraad. en kom dan niet met opheffen.nu aan, want daarover heb ik al het een en ander gezegd in eerdere fingerspitzenprognoses
4) over aboutalebs uitverkiezing verwijs ik je door naar de gegeven link, en over de pvda standpunten naar de pvda amsterdamsite; ook te vinden in eerdere fingerspitzenprognose
5) d66 als bedenker; dat zeg ik niet, maar dat de pvda de enige is die met d66 bezig is wel: zie http://www.pvdaamsterdam.nl...
Astrid Ens
-3-  Astrid Ens:
Beste Jelmer,

Een beetje voorbarig om te stellen dat 'ook deze verkiezingscampagne niet veel nieuws brengt'. Zoals iedereen weet, zijn de geheugens kort als het politiek betreft. Het heetst van de campagnestrijd kun je verwachten in de weken direct voorafgaand aan 7 maart: de komende weken dus!

Maak je borst maar nat voor de campagnes de komende tijd en als ik een goede tip mag geven: kom de komende zaterdagen naar Zeeburg om de VVD-campagne vanuit boot en bus over dit mooie stadsdeel mee te maken!!

Vriendelijke groet
xaviera
-4-  xaviera:
het is een godswonder dat uberhaupt nog mensen PvdA stemmen. Ikz ou echt niet weten waar ik dan voor teken. Links is het namelijk niet echt.
Wim Mos
-5-  Wim Mos:
@Jelmer Uitentuis
Er zijn niet alleen splintergroepjes in de stadsdelen. In een aantal stadsdelen bestaan lokale partijen die qua zetelaantal in hun stadsdeel de eerste, tweede of derde in grootte zijn. Als die partijen zich bundelen voor de gemeenteraad en hun kiezers weten vast te houden, verschijnt er een nieuwe en serieuze partij van middelgrote omvang in de raad. Zo'n bundeling heeft nu plaatsgevonden in de nieuwe partij Amsterdam Lokaal.
jelmer uitentuis
-6-  jelmer uitentuis:
@wim mos:
maar ja, dan moeten ze hun kiezers wel vast zien te houden... en daar moet je ook wat voor doen.
ik ben graag bereid om een nieuwe partij op te nemen in de fingerspitzenprognose, maar dat gaat niet omdat een enkele lezer dat schrijft, maar op basis van dat die partij ook echt reeel in de raad lijkt te gaan komen.
ik ken het bestaan van amsterdam lokaal, maar wij zijn, ben ik bang voor je, wel ongeveer de enigen in amsterdam.
vincent
-7-  vincent:
De ChristenUnie richt zich nu duidelijk op de migranten in Amsterdam en die zullen echt niet overstappen op het CDA. Bovendien heeft het CDA er in Amsterdam de laatste 4 jaar een puinhoop van gemaakt. De wethouder en een aantal raadsleden moesten opstappen. Als je dan nog op zo'n partij stemt dan ben je wel heel erg blind.
Maarten Laarhoven
-8-  Maarten Laarhoven:
@ Jelmer en Vincent,

De afgelopen jaren heb ik me ook wel geergerd aan de CU-stemmers die op het laatste moment afhaakte en CDA gingen stemmen, maar ik verwacht net als Vincent dat dat dit jaar niet zal gebeuren in Amsterdam. De CDA profileert zich al 4 jaar zeer rechts en als de 'evangelische christen' ergerns een hekel aan heeft dat is het wel iemand die zich Gristen noemt, maar niet op komt voor zijn medemens. Zelf ben ik dit jaar voor het eerst verkiesbaar voor de CU in de gemeenteraad, omdat ik vind dat rechts een klap in het gezicht verdient en links nog niet wakker geschud is op het gebied van bijvoorbeeld migrantenproblematiek en drugszaken.
Het zijn trouwens niet alleen migranten die CU stemmen, want ik zie steeds meer mensen uit de Gereformeerde Gemeente, Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, PKN, Pinkstergemeente en Evangelische Gemeenten waarin je de 'westerse mens' terug vindt CU stemmen.
En nee ik ben geen migrant, ik ben niet geboren in Barneveld, ik heb geen christelijke ouders en ik kom niet in een migrantenkerk: ik ben geboren in Amsterdam, opgegroeid in een arbeiderswijk in Noord en alle vier mijn opa's en oma's zijn geboren in de jordaan.
Zo, ik heb hopelijk weer wat vooroordelen ontkracht.
Groeten van een van de oprichters van PerspectieF Amsterdam/de ChristenUnie jongeren:
Enthoven
-9-  Enthoven:
Nu dat de verkiezingen voor de deur staan, is het spel van kiezersbedrog weer begonnen partijen rollen over elkaar heen met beloftes waardoor elke burger in Amsterdam in welvaart en weelde zal kunnen leven, en na de verkiezing? ik zal het u vertellen er zal niets veranderen! de armoede blijft en de Amsterdammer is een ervaring rijker en een illusie armer.
Amsterdam moet verder kijken dan haar neus lang is, er moet een gemeentelijk woningbedrijf komen dat in het westelijk haven gebied gaat bouwen, geen sociale woningbouw maar vrije sector, met sociale woningbouw trekt Amsterdam armoede aan en dat is er genoeg.
Ik zie overigens in de stemwijzer weinig over dierenleed, is dat mogelijk niet interessant genoeg om stemmen binnen te halen?. Wordt de stemwijzer ook gemanipuleerd door de politiek?. Het probleem intergratie wordt breeduit vermeld in het partij program van de deelnemende partijen elke partij heeft zijn eigen oplossing, maar deze zijn fictie het zal nooit opgelost worden om de doodeenvoudige reden dat voor een oplossing twee partijen nodig zijn, een daarvan heeft weinig behoefte om daaraan deel te nemen, uiteidelijk zullen er weer tientallen miljoenen belasting eurotjes verspild worden.
Mogelijk wordt de PVDA de grootste partij de vraag is met wie gaat zij een college vormen met Groenlinks? en wie als derde?. Ik betreur de burgers die een midden inkomen hebben daar is dan geld van te plukken.
De kiezer staat voor een moeilijk besluit links of rechts kiest u voor links wordt u uitgekleed kiest u voor rechts wint links ook VVD in Amsterdam is altijd verdacht links geweest en zal dat ook blijven kijk naar de stemwijzer de VVD in Amsterdam is tegen het opsluiten van uitgeprocedeerde asielzoekers, wat is dan de oplossing loslaten? dan verdwijnen zij in de menigte zonder geld en inkomen hierdoor ontstaan weer problemen, deze mensen dienen te worden ondergebracht in daarvoor speciale onderkomens die afwijken van gevangenis omstandigheden dit probleem behoort aan de VVD minister Rita Verdonk, helaas heeft deze het te druk met het uitzetten van een scholiere en een prof voetballer, uiteraard is dat ook weer goed om stemmen te winnen, deze twee mensen hebben de pech dat hun zaak voor de verkiezing aan de orde is na de verkiezing was de eindbeslissing anders verlopen, hier zit een luchtje aan.
Asscher is het beste raadslid wie bapaalt dat? links of rechts of de media? wat heeft hij bereikt ten opzichte van de normen en waarde en/of de veiligheid in Amsterdam.
Wat heeft Aboutaleb als wethouder bereikt? de problemen zijn tijdends zijn wethouder periode nog even groot, de dreiging is en blijft aanwezig, onder zijn eigen bevolking heeft hij weinig invloed, radicalen zien hem liever gaan dan komen, het gezwam over het in goede banen lijden van de onrust in de stad na de dood van T van Gogh is van de zotte, een stad als Amsterdam is in de ban van een volksopstand (escalatie) na dit incident, het is tijd dat de burger een duidelijk standpunt inneemt met de verkiezing voor het te laat is.
Tot slot dient de aankomende gemeenteraad er voor te zorgen dat de belasting verlaagd worden en de koopkracht verhoogd het MKB heeft al genoeg aderlatingen achter zich.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.