Over drie weken zijn de verkiezingen, en als u doorhebt dat ze er aan komen, dan vind ik dat knap. Want, de campagnes zijn weinig opvallend. U zag wellicht al verkiezingsborden in de stad, dat is dan ongeveer het enige. Want sinds het credo "de politiek moet dichter bij de burger" in 2002 hoogtij vierde heb ik de gebruikelijke campagnemiddelen ongeveer 4 jaar mogen aanschouwen. Weer een krantje in mijn bus vind ik niet zo aantrekkelijk, weer een partij die op de markt staat de flyeren? Duidelijk: ook deze verkiezingscampagne brengt niet veel nieuws.
De twee beste raadsleden hebben het in deze campagne aan de stok gekregen op het weblog van Asscher. De PvdA lijsttrekker noemt GroenLinks extreem links, en Van Poelgeest noemt de PvdA onduidelijk: volgens hem moeten de sociaal democraten gaan kiezen. Het is een beetje een gebruikelijk spelletje, dat tot de verkiezingen wel aan zal houden.
Anderhalve week geleden leidde ik een debat tussen Thijs Reuten (PvdA), Judith Sargentini (GroenLinks) en Bas van t Wout (VVD). Reuten maakte toen ook weer duidelijk dat de PvdA niet zal gaan kiezen. Waar de VVD het nog wel een goed idee vond om eens te kijken naar een combinatie VVD-GroenLinks, zonder de PvdA, was het voor GroenLinks simpel: het wordt een links college (PvdA, SP, GroenLinks) of GroenLinks doet niet mee.
Genoeg over college's. Hetgeen wat de afgelopen weken het nieuws heeft gedomineerd waren drie dingen. Iets met spotprenten, iets met een blowverbodsbord, iets met een missie naar Afghanistan. Om met het laatste te beginnen: kijkt iemand in Amsterdam nog naar D66? Behalve de PvdA die het idee van de democraten om de sluitingstijden van kroegen te vergroten, maar zozo vindt.
Het blowverbodsbord. Tja. Een politiek staaltje onbenulligheid. Maar wel weer een leuke gadget. Voor u het vergeet: dat bord was een idee van Henk van Waveren, stadsdeelvoorzitter (PvdA) die midden in de maatschappij staat.
En dan de spotprenten. Inhoudelijk ga ik daar niks over zeggen, behalve dat het natuurlijk voer is voor het welbekende integratiedebat. Ofwel de softies van Links versus de hardliners van Rechts. De boel bij elkaar houden versus keihard aanpakken. Saaie discussie, niet echt interessant. Maar wel iets waar zowel PvdA als VVD de vruchten van kunnen plukken. Als die elkaar nu eens flink in de haren gaan zitten op dat integratie-dossier, hoe zal dat nu uitpakken?
Welnu. Mocht u kiezen voor de Rechtse oplossing: kies dan VVD. Mocht u kiezen voor de Linkse oplossing, kies dan PvdA. Dat lijkt de boodschap van deze twee partijen. In de campagne zitten ze elkaar nauwelijks in de weg. Ze steken af en toe wat naar elkaar, en markeren daarmee hun positie. Het lijkt bijna wel afgesproken werk: de VVD mikt op de kiezers van Mokum Mobiel en Leefbaar Amsterdam, de PvdA op die van GroenLinks, SP en Amsterdam Anders de Groenen. Na de verkiezingen zouden de verschillen van mening wel weer kunnen uitonderhandeld. En het zou zomaar kunnen dat er dan een tweepartijen college wordt geformeerd.
AT5 liet vorige week een peiling uitvoeren waarin winst werd voorspeld voor PvdA, VVD, GroenLinks en SP. Allemaal een zetel er bij. Eveneens komt de Christenunie in de raad. Mokum Mobiel, D66, CDA, en Leefbaar Amsterdam moeten inleveren. De landelijke politieke barometer laat een ander beeld zien. GroenLinks en SP zijn echt terrein aan het verliezen, op, met name de PvdA. En het CDA zakt nog een stukje verder weg. Dat vertaalt zich in de nieuwe fingerspitzenprognose. Het idee dat Liberaal Amsterdam voor een zetel in aanmerking komt heb ik laten varen; weinig spitsvondigheid, en geen campagne. Ik zou zeggen: probeer het over 4 jaar opnieuw. En dan, natuurlijk: waarom geen Christenunie in deze peiling? Omdat ik er van uit ga dat de Christenunie stemmers op het laatst overgaan op, met name, het CDA. Zonde natuurlijk, want de partij zou wel een aanwinst zijn in de raad.
Hoe zit het met al die splintergroepjes in de stadsdelen?
Het had heel aardig geweest als eens een verkiezing was gehouden van de slechtste/beste wethouder op stadsdeelniveau. Wat hebben deze mensen zoal de afgelopen vier jaar gedaan.
Even terug naar de gemeenteraad: Aboutaleb de beste wethouder, ja dank je de koekoek met alles wat er zich het afgelopen jaar heeft afgespeeld. Dan kun je je aardig profileren. Maar...hoe zit het nu met kwesties die niet zoveel te maken hebben met het integratieverhaal. Hoe staat het met de sociale dienst of hoe deze dienst nu weer mag heten. Duco Stadig schijnt niet terug te komen, wie staat er eigenlijk klaar om hem op te volgen? Ik zou heel graag willen weten hoe de PvdA het woningprobleem de komende jaren denkt op te lossen. Waar wordt voor gekozen. Wat gaat de economie de komende jaren in Amsterdam doen? Geen idee hoor.
Oh ja, klopt het eigenlijk wel dat D66 zich nu aanbiedt als bedenker van de verruimde openingstijden van de horeca? Volgens mij komt dit toch echt uit de koker van de VVD.
Kortom, ik vind het verhaal een beetje flinterdun en erg door elkaar gehusseld.
Kom op Jelmer, dat moet je toch beter kunnen.