Home > > Fingerspitzenprognose [3]

Fingerspitzenprognose [3]

Fingerspitzenprognose 30 januari 2006Nog 5 weken, dan worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Inmiddels lijkt de verkiezingskoorts wel een beetje te zijn uitgebroken. Hoewel... zoveel spetterends vindt er ook niet plaats. Aanstaande woensdag is er gemeenteraadsvergadering, en dan kunnen we kijken of PvdA en VVD elkaar kadootjes gunnen. Onduidelijk is nu nog of die twee partijen na de verkiezingen met elkaar in het college willen blijven, misschien geven ze daar aanstaande woensdag duidelijkheid over.
VVD en PvdA nemen afstand van elkaar. Maar de verhoudingen binnen het college zijn nog steeds goed, hoewel ook binnen de PvdA getwijfeld wordt aan de debatkwaliteiten van de liberale lijsttrekker Griffith. Ze zegt af en toe wat rare dingen, zo beweerde ze bij RTV Noord Holland (de voorkamer, 27 september, ongeveer op 7 minuten) dat als je in de jaren 90 arm was geweest je toen een huis had moeten kopen, dan was je nu binnen. Op zich niet onlogisch, maar ja... ook toen gold dat wanneer je geen geld had je ook geen hypotheek kon krijgen. Een beetje buiten de realiteit dus.

De afstand die de PvdA en VVD nemen, bijvoorbeeld door de uithaal van Aboutaleb, of het VVD-verwijt dat Breznjev terug is aan de Amstel, lijkt niet meer dan een rituele dans. Want op de meeste punten concurreren de partijen niet. Harde repressie is meer iets voor de VVD, en de PvdA is meer van de boel bij elkaar houden. En dat spreekt twee verschillende kiezersgroepen aan, die nauwelijks overlap hebben. Kortom: de PvdA en de VVD zitten elkaar totaal niet in de weg, zijn niet op jacht naar dezelfde kiezers, kunnen daardoor theoretisch beide groeien, en dan na de verkiezingen weer een gezamenlijk college vormen.

De landelijke trend die te zien is, is een lichte teruggang in de peilingen voor de linkse partijen. Zowel de VVD als het CDA profiteren daarvan. In Amsterdam heeft het invloed, doordat de linkse restzetel naar het CDA overgaat. Tot afgelopen weekend was het CDA dan ook de enige partij die zijn campagne was begonnen. Nu doen ze dat landelijk, en hun focus in Amsterdam is wat onduidelijk. Vier jaar in het college, en eigenlijk kunnen de christendemocraten niet vertellen waarmee ze gescoord hebben: een goede wethouder? Nou ja, ze heeft weinig fouten gemaakt, maar echt veel had ze dan ook niet te doen. En dat die hele fractie is opgestapt vanwege de bonnetjesaffaire, dat is natuurlijk een flinke smet op het blazoen. Toch krijgen ze er in deze peiling een zeteltje bij, alleen vanwege de landelijke trend. En omdat het leuk is dat er een twist is tussen de lijsttrekker van de centrale stad die fel tegen blowen is, en de lijsttrekker in het centrum die een aantal coffeeshops heeft. Toch geinig.

Gisteren opende de PvdA zijn verkiezingscampagne, en het zag er uit als een lekker gelikte show in het mediacafé de Plantage. Een lekkere slogan: Sterk, Eerlijk, Veilig. En posters met Aboutaleb en Asscher die dat moeten uitstralen. De hele middag was opgebouwd rond de verkiezingsspotjes, waarin echte Amsterdammers over de drie verkiezingsthema's aan het woord komen. Algemene indruk: het ziet er weer erg vriendelijk uit. Asscher doet 10 beloftes en distantieert zich van hoe ze het in Rotterdam doen. Maar echt opzienbarend vind ik de campagne niet.

Ook de SP heeft nog niet veel laten zien. Aardig dat ze een persbericht maken met de mededeling dat ook zij een inkomenseis willen stellen aan nieuwkomers, maar dan natuurlijk omgekeerd aan de VVD-eis. Een maximuminkomen voor nieuwelingen in de rijkere wijken. Iets leukers: de poster van Amsterdam Anders de Groenen. Met weinig middelen hebben ze een goed concept neergezet, dat aansluit bij hun uitstraling. Ik vind ze een serieuze concurrent van, met name, de SP.

Nog meer verkiezingsnieuws. Lijsttrekker Ivar Manuel van D66 pleitte voor het opsluiten van Marokkaanse raddraaiers op een eiland. En dat is stoere taal.

Dan, even een rondje langs de websites: PvdA doet het goed, lekker overzichtelijk en vooral veel nieuws, en echt alles is er op te vinden. VVD heeft een saaie site, de belangrijskte dingen: verkiezingsprogramma en kandidatenlijst zijn weggestopt, en die stropdas van Van der Burg op zijn weblog... tja. Maar dat de lijsttrekker Laetitia Griffith haar site niet intussen wat mooier heeft gemaakt, dat verbaast mij echt.

Het CDA heeft een goede layout, maar de kandidatenlijst is niet te vinden. Overigens is deze uitspraak gejat van de landelijke concurrent. Bij D66 is het ongeveer hetzelfde. Gezien hun weinig prominente aandacht voor dat thema, zou je bijna denken dat ze niet met de verkiezingen bezig zijn.

Amsterdam Anders de Groenen doet het goed op het net. Helder, duidelijk, niet veel opsmuk. De SP doet het slecht: je begint daar met landelijk nieuws, kunt de kandidatenlijst en het programma totaal niet vinden...
GroenLinks heeft eveneens een website waar je helemaal niks mee kan. De kandidatenlijst is niet te vinden, het verkiezingsprogramma, en zelfs het uithangbordje "Marijke verkent de stad" is weggestopt.

MokumMobiel doet het dan beter, hoewel de site er niet uitziet (die Gonny heeft toch een reclamebureau?). Het verkiezingsprogramma is makkelijk te vinden. Maar iets meer informatie over de kandidaten was dan wel gewenst. Over slechte lay-out, en weinig content... De site van Leefbaar Amsterdam is om te huilen. Maar wellicht is de nieuwe content die vandaag geplaatst is, wel een voorbode van heel veel verandering. Liberaal Amsterdam doet het goed: alles lekker overzichtelijk op een rijtje... Maar weinig nieuws.

De peiling. Weinig veranderingen, een verschuiving van de linkse restzetel (die gaat er af bij Amsterdam Anders de Groenen) naar rechts. Het CDA krijgt hem. Beetje een saaie peiling dus. De campagne gaat nu lopen, en dat betekent dat partijen zich eindelijk echt gaan profileren. Wellicht geeft dat een flinke verschuiving, we zullen zien.

twaalf reacties op "Fingerspitzenprognose [3]"

michiel
-1-  michiel:
Jelmer
Dank voor de update. ben benieuwd hoe een en ander de komende weken er uit zal gaan zien.
Ik heb even een opmerking op je opsomming van sites van de partijen. Bij Mokum Mobiel een hele opsomming van behaalde resultaten. het lijkt erop of deze partij dit allemaal heeft gedaan, maar schijn bedriegt toch wel. Ze stemmen wellicht mee, maar of die stem nu zoveel op heeft geleverd. Hmmmm, grote twijfels daarover. Maar dit hoort kennelijk bij deze partij. Oh ja en dan dat reclamebureau van van Oudenallen/mevr.Koster. Dat bedoel je toch niet serieus hoop ik. Haar invloed zie je wel terug in die megalomane opsomming. Als je maar heel vaak ik roept dan geloof je dat zelf op den duur ook wel. Treurig. Bonnetjes, boekhouding etc. etc. zijn snel naar de achtergrond gedrukt. Maar: “she wants to be the queen of the city”.
Eigenlijk moet je de resultaten bij alle partijen eens serieus nalopen. Ik ga heel erg hopen dat kiezers wat minder geloven in al die verkiezingsretoriek en meer zullen kijken naar wat deze stad daadwerkelijk nodig heeft. Hoe is dat met welke combinatie en uitgangspunten het beste te bereiken. Succes in ieder geval met je onderzoekje!
Bea
-2-  Bea:
Inderdaad, over enkele weken gaan we massaal naar de stembus voor het kiezen van ongeveer 400!! politici welke Amsterdam incl deelraden rijk is.

En hier zit direct de crux, want deze aan grootheidswaanzin lijdende meelwormen zijn maar met 1 ding bezig, handelen ter meerdere ere en glorie van zichzelf!!

Het woord KIEZER bestaat voor hen slechts tijdelijk, vlak voor de verkiezingen en als de uitslag bekend is dan is het woord kiezer 'not done'. Van dienstbaarheid en dienbaarheid naar de klant, de burger, hebben zij nooit gehoord.
Wij, de amsterdammers, zullen het zelf moeten doen. Van de op korte termijn, in termen van symptoombestrijding denkende politici hebben we weinig te verwachten.

Overigens is het vervelend dat Laetitia Griffith alleen op haar povere debatkwaliteiten wordt afgerekend. Het oog wil ook wat en zij ziet er beter uit dan die guitige kerels die onhandig de olijke paljassen proberen te spelen als er een camera in de buurt is!
groetjes
Bea
f.bol
-3-  f.bol:
Bea, zet eens een andere plaat op. Dit is volgens mij de vierde keer dat je dit bericht plaatst, met alleen de laatste alinea anders.
Ik ben het overigens volledig eens met je stellingen, maar doe er eens iets meer mee.
Rob Zachte
-4-  Rob Zachte:
sterke bijdrage! Prima links (Engels hoor).
Bea
-5-  Bea:
Hallo f.bol
Je hebt gelijk over de 4e keer herplaatsing. Ik doe een opleiding communicatie en daarin leer je dat 'de kracht van de herhaling' erg belangrijk is.
Enfin, teneinde je niet de gordijnen in te jagen zal ik het op jouw persoonlijk verzoek geen vijfde keer plaatsen.
groetjes Bea
Ruud Kootker/ Liberaal Amsterdam
-6-  Ruud Kootker/ Liberaal Amsterdam:
Leuk om te horen dat de website van Liberaal Amsterdam er goed uitziet. Weinig nieuws? Integendeel; kijk alleen maar naar de aankondigingen van onze politieke cafe's. Ook morgen , donderdag 2 febr, hebben wij in cafe Heffer ( zie website http://www.liberaalamsterda...)
met Hans Lugtigheid weer een sterke spreker in ons midden, die ingaat op de vraag of de stad ook met minder ambtenaren toe kan. Iets waar Liberaal Amsterdam van overtuigd is. Niet alleen minder ambtenaren,maar ook minder politici. Remkes zou met zijn plannen voor minder gemeenteraadsleden eens moeten beginnen om te kijken naar de waanzinnige bestuurlijke spaghetti die is ontstaan door de invoering van de stadsdeelraden en de daaraan gekoppelde ambtelijke organisaties!!
Nieuws is uiteraard dat Liberaal Amsterdam het eerste liberale alternatief in Amsterdam is voor al die liberalen die teleurgesteld zijn de VVD en de wijze waarop de VVD de laatste 16 jaar hun liberale denkbeelden hebben laten ondersneeuwen door de regenten van de PvdA.
Wie anders wil, moet anders stemmen. Het is tijd voor nieuw beleid. Liberaal Amsterdam gaat zich daar sterk voor maken. Voor degenen die te weinig van ons zien: kijk vanaf volgende week o.a. op de verkiezingsborden in de stad waar lijst 20 prominent aanwezig zal zijn
f.bol
-7-  f.bol:
Voor mensen die niet in de Leefbaar-hoek willen stemmen, niet op links en ook niet op de VVD is dit een enorm goed alternatief, al was het alleen al om die stadsdelen. Weg ermee!
Ook leuk voor de binnenstadbewoners: http://www.opheffen.nu
Robin
-8-  Robin:
Vandaag een mooie analyse van Marcel Wiegman in het Parool over de partij “opheffen nu”. Zeker de moeite waard om daar goed kennis van te nemen alvorens op 7 maart met de onderbuik te stemmen in plaats van met het verstand.
f.bol
-9-  f.bol:
Noem een prikklend bedoelde column asjeblieft nooit een analyse.Als er nou één ding niet opgaat voor die partij is het wel de onderbuik. Er is één programmapunt, namelijk ervoor zorgen dat de problemen van de binnenstad voortaan worden opgelost door mensen die dat kunnen: B&W en de gemeenteraad. Het gissen van Wiegman over individuele kandidaten is nogal onzinnig. Alle kandidaten hebben immers maar één standpunt in deze verkiezingen.
Overigens is volgens mij Wiegman met dat stukje tactisch bezig geweest: hij hoort bij Groen Links en GL verwacht een enorme winst in het centrum door het wanbeleid van de coalitie. En dan moet dat stadsdeel natuurlijk niet worden weggestemd.
Het is niet een uiting van de onderbuik om te willen dat Amsterdam door wat minder dan 400 politici wordt bestuurd.Nee, dat heet nu verstand. Maak een einde aan die waanzin. Te beginnen in het slechtst functionerende stadsdeel.
robin
-10-  robin:
@F.bol Nou ik ben het met uw opsomming totaal oneens en kan Wiegman heel goed volgen. Volgens mij profiteert GL absoluut nergens van. Vlak voorgaande prominente GL figuren niet uit, zij zijn debet geweest aan verschillende debakels die de stad nog steeds teisteren. (o.a. Sociale Dienst, Welzijn en aanzetten tot de NZ Lijn). Ook met mevr.Vos maken ze dit niet goed. Van haar hoor ik trouwens helemaal niets, behalve wat geblaat in debatjes, en wat onzinnige dingen over het milieu. Laat zij maar lekker in Den Haag blijven.
Nogmaals, laat verstand regeren bij de kiezers op 7 maart, dat heeft Amsterdam hard nodig.
f.bol
-11-  f.bol:
@Robin Uiteraard hoeft u het niet met mij eens te zijn. En uiteraard moet men met zijn verstand stemmen. Als u echter een partij waarmee u het kennelijk niet eens bent op basis van één column van iemand die alles en iedereen over de hekel haalt tot “onderbuik-partij” bestempelt ben ik het weer in het geheel niet met u eens. In z'n algemeenheid wordt in mijn ogen veel te vaak met die term onderbuik gesmeten met het verkeerde doel: alleen de partij waar ik op stem is verstandig, als je op anderen stemt doe je dat dus vanuit je onderbuik. Je hebt tegenwoordig al een linkse en een rechtse onderbuik. Onzin allemaal.
Met uw opmerking over debâcles onder GL-leiding ben ik het overigens geheel eens. Mijn persoonlijke voorkeur voor de centrale stad is een paarse coalitie, die dan ook echt wat kan doen omdat ze niet voor de voeten gelopen wordt door een stadsdeel Centrum dat zich volledig incompetent heeft getoond.
J. Krijnen
-12-  J. Krijnen:
'Opheffen nu' is een terechte reactie op het wanbeleid van de gemeenteraad en stadsdeelraden van de laatste jaren. Maar in mijn optiek zit Amsterdam niet te wachten op wederom een one-issue-partij, maar juist op een goed en degelijk alternatief voor de traditionele partijen die er zo een potje van hebben gemaakt. In dat kader lijkt de nieuwe partij Liberaal Amsterdam een uitstekende optie. Een volwassen programma met heldere standpunten voor een nieuw en broodnodig gedegen beleid.

Waarom grijpen de Media niet de kans dit soort partijen eens aan het woord te laten in plaats van de spectaculaire protestpartijen! Leuk hoor al die issues maar het gaat op de lange termijn toch om een reëel alternatief...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.