Home > > Ik begrijp iets niet (Nieuwmarkt)

Ik begrijp iets niet (Nieuwmarkt)

Nieuwe Nieuwmarkt
Beste vernieuwers van de Nieuwmarkt!

Eerst deel ik een compliment uit, daarna een standje. Want de bedenkers van de vernieuwde Nieuwmarkt hebben echt hun best gedaan. Het ziet er mooi uit jongens! Zelfs de nep Amsterdamse School lantaarnpalen - overblijfselen van een stedelijk trauma in de late jaren tachtig - vallen niet meer uit de toon. Zo ruim en groots is het plein geworden en zo nietig zijn die palen nu.

Nu het standje. Want ik begrijp iets niet. Althans, ik begrijp het wel, maar ik schreeuw maar vast. En doe net of ik het niet begrijp. Want wat is het toch van de armetierige dat, ondanks samenwerking van de betrokkenen en een ruim budget, juist op de plaats waar een van de mooiste uitzichten van Amsterdam te zien is - van de brug bij de Oude Hoogstraat naar de Waag en vanaf de Waag over de Kloveniersburgwal richting Doelen Hotel en de torens van Tuschinsky - zo'n vreemd compromis gesloten is.
Wie moest hier buigen? Wie zat er toch te slapen achter de tekentafel? Want precies op de plaats waar het plein vanaf de Waag als vanzelf over had kunnen lopen, in het kleine pleintje aan de kop van de Kloveniersburgwal - daar waar die moeilijke Gaudi-achtige banken staan - zijn op de stoep drie overbodige parkeerplaatsen gemaakt. Met bijbehorende grote betaalpaal. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Wie is voor de lobby van parkeerbeheer gezwicht? Dan krijgen jullie eens de kans om werkelijk iets moois te maken en dan wordt er zo'n rare concessie gedaan. Met een beetje nadenken is er heus een andere plaats voor die drie, ja drie, parkeerplaatsen te vinden. Toch?

Ik begrijp dat leveranciers, detailhandelaren en bewoners rond de Nieuwmarkt een parkeerplaats nodig hebben. Dat is logisch. De stad moet leven. Uit een persbericht van PvdA Centrum blijkt dat tot voorjaar 2007 bekeken wordt, hoe horecaterrassen zich netjes kunnen voegen in het nieuwe geheel. Ook worden de bestaande lantaarnpalen vervangen door kroonlantaarns (zijn die werkelijk zo mooi?). Kunnen tijdens die werkzaamheden de drie, ja drie, rare parkeerplaatsen meteen even worden verwijderd? Opdat het uitzicht wordt hersteld?

Kortom, deze zeur heeft er natuurlijk een foto van gemaakt (klik erop voor groter formaat).
Er stonden dit keer geen bestelbusjes en vrachtwagens. Dus kon ik net over de auto's heen kijken.

dertien reacties op "Ik begrijp iets niet (Nieuwmarkt)"

Els
-1-  Els:
Goed dat je de vinger op deze zere plek legt. Dit is precies waar het meestal mis gaat in dit soort inrichtingsprocesse. Mooie plannen, grote lijnen, maar de aandacht voor het detail - of de zeggenschap daarover bij de ontwerper - is weg. Het is heel makkelijk om een goed ontwerp te verpesten.
-2-  :
Gemiste kans inderdaad! Wat ook erg handig is: je kan nu zo de Nieuwmarkt oversteken op de fiets, niets dat je meer tegenhoudt ;)
Arnoud de Jong
Dit is inderdaad wel heel dom!
Ton Blans
-4-  Ton Blans:
Ach er staan maar 3 auto's, er stonden er veel meer. Waarvan er nog meer stonden: fietsen!! Nu kan ik in mijn rolstoel het plein over, zonder uit te zoeken of ik wel tussen de fietsen, geparkeerd tegen de groene hekjes, pas. Eindelijk vrijheid!!
-5-  :
Heel goed Tom, die auto's moeten WEG!
wijnand
-6-  wijnand:
@Rickert, ze zetten daar verkeerstoezichthouders in. Tenminste weer een werkproject erbij. Fietsers? Nou die laten zich niet echt in een nietje dwingen hoor. Let maar op, binnen de kortste keren een plein net zoals nu voor de Bijenkorf. Op de tekentafel zien dit soort plannen er altijd mooi uit, maar soms blijkt de praktijk zo weerbarstig, jammer!
Rik van der Helm
-7-  Rik van der Helm:
Inderdaad weg met die drie parkeerplaatsen. Als je dat hoekje bij het plein trekt, heb je ook minder kans dat het door junks wordt gekraakt. Fietsen stallen op het plein ? Periodiek een bulldozertje eroverheen zou ik zeggen. Wel even een stalling in de buurt openen (of ie is die daar al ?)
Ruud
-8-  Ruud:
prima idee, weg met die 3 auto, eindelijk een mooi plein in Amsterdam
batik
-9-  batik:
Die 3 parkeerplaatsen zijn inderdaad volkomen fout gesitueerd, Tom. En dat terwijl er een prima alternatief en plek zat is voor de deur van de Chinees tussen Kloverniers en de Sint Anthoniesbree.

Maar het stadsdeel heeft patent op dit soort idiote plekken voor de spaarzame overblijvende parkeerplaatsen. Wat dacht je van de geparkeerde auto's op de Halvemaansbrug over de Binnenamstel. Kijk je vanaf de Stopera wijds over de Amstel. Staat er precies een rijtje auto's in het zicht van de Munttoren.
Jan Woongraag
-10-  Jan Woongraag:
*reactie verwijderd wegens dubbel posten*
Bij herhaald misbruikt volgt een ip-ban.
-redactie amsterdam centraal-
rempaman
-11-  rempaman:
al jaren voeren de ondernemers een lobby voor extra parkeerplaatsen. Dit lijkt zo'n doelloos compromis totdat de parkeergarage onder de Geldersekade er komt. (Als ie er komt, en als ie er al komt, verdwijnen dan de parkeerplekken?)
Colin
-12-  Colin:
Perfect zal het nooit worden, maar de Nieuwmarkt is wel veel mooier geworden! Nu nog wat meer bomen!
Edwin
-13-  Edwin:
Jaaaah Colin, nu nog even afwachten tot het echte terrasseizoen losbarst. Eens kijken of het dan ook nog zo mooi blijft. De fietsers hebben hun kortste route alweer gevonden. Ook de bevoorraders weten nu hoe makkelijk ze kunnen parkeren op de Nieuwmarkt!!!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.