7 maart, de dag van de gemeente- en stadsdeelraadsverkiezingen nadert gestaag. De eerste landelijke partij is eindelijk aan zijn campagne begonnen. Afgelopen weekend deed het CDA zijn aftrap in Rotterdam. Direct gaf de premier een sneer naar de PvdA. Maar de sociaal-democraten zullen daar, zeker in Amsterdam, niet wakker van liggen. Het enige dat wellicht invloed heeft op de Amsterdamse politiek is het CDA plan van aanpak van terrorisme. Maar dat zit eerder de VVD in de weg in zijn jacht naar de rechtse kiezer.
Dan was er afgelopen week het eerste debat tussen Laetitia Griffith en Lodewijk Asscher, respectievelijk lijsttrekker van de VVD en van de PvdA, bij Zwart Wit politiek op AT5. Volgens de lijsttrekker van GroenLinks, Maarten van Poelgeest, zien we Griffith bij geen debat opdraven. Maar ze zat er dus wel. Mocht u het niet gezien hebben, u heeft niks gemist. Mocht u er niks over gehoord hebben? Dat kan kloppen. Het was een saaie bedoening.
Griffith kwam bij mij over als een makkelijke prater, maar zij verslikte zich door zich tijdens het debat al zo'n beetje uit te leveren aan de sociaal-democraten. Zowel Asscher als Griffith scoorden geen punten. Tot op het laatst Asscher zich afvroeg met welke VVD we te maken zouden krijgen: wat is nu eigenlijk het verschil tussen de Haagse en de Amsterdamse VVD?
De oppositiepartijen van Den Haag; PvdA, GroenLinks en SP zullen zich in de komende campagne inderdaad gaan afzetten tegen het Haagse beleid van Balkenende, Zalm en Brinkhorst. Tot grote ergernis van Griffith en ook fractievoorzitter van de liberalen in de gemeenteraad, Eric van der Burg.
Gezien de reacties op Amsterdam Centraal zie ik mogelijkheden voor een partij die zich keihard afzet tegen de dorpspolitiek die in de stadsdeelraden plaatsvindt. Een partij die campagne gaat voeren voor de afschaffing van stadsdelen, zal volgens mij behoorlijk sterk staan in de peilingen. Echter: geen van de grote partijen pleit hier voor.
Goed: de nieuwe peiling. Er zit weinig verschuiving in de peiling. Allereerst dank ik de oplettende lezer die er achter kwam dat ik bij de vorige peiling een extra zetel in de gemeenteraad had gerekend. Bij deze peiling zijn er weer gewoon 45 zetels te verdelen.
De VVD gaat als gevolg van de correctie van de fout, en door de concurrentie van het CDA op rechts, een zetel naar beneden. Het CDA snoept net voldoende stemmen bij de liberalen vandaan waardoor VVD geen restzetel krijgt.
De strijd om de linkse kiezer zal de komende tijd de gemoederen tussen GroenLinks, SP en AmsterdamAnders/deGroenen bezig houden. GroenLinks voelt de hete adem van de SP. Deze week gaat de restzetel die tussen deze partijen wordt verdeeld naar: AmsterdamAnders/deGroenen. GroenLinks gaat dus een zeteltje terug.
Dan op rechts: de vraag blijft of Liberaal Amsterdam uiteindelijk de rechtse zetel gaat pakken. Ik heb een tip gegeven over een campagnestrategie die ze zouden kunnen hanteren. Het is evenwel mogelijk dat de liberalen hun zetel moeten afstaan aan de Bakkertjes, die mijns inziens ook nog steeds in de race zijn voor deze plek. Deze week wordt in ieder geval het stuivertje gewisseld.
veertien reacties op "Fingerspitzenprognose [2]"
En hier zit direct de crux, want deze aan grootheidswaanzin lijdende meelwormen zijn maar met 1 ding bezig, handelen ter meerdere ere en glorie van zichzelf!!
Het woord KIEZER bestaat voor hen slechts tijdelijk, vlak voor de verkiezingen en als de uitslag bekend is dan is het woord kiezer 'not done'. Van dienstbaarheid en dienbaarheid naar de klant, de burger, hebben zij nooit gehoord.
Wij, de amsterdammers, zullen het zelf moeten doen. Van de op korte termijn, in termen van symptoombestrijding denkende politici hebben we weinig te verwachten.
groetjes
Bea
@paul: vrij summiere informatie op die site van opheffen.nu, daarbij richt het zich alleen maar op het centrum, terwijl ik schrijf over de stad in het algemeen.
en je moet natuurlijk ook met me eens zijn dat als het stadsdeel centrum niet bestaat, dat niet betekent dat daarmee de afschaffing van de stadsdelen oost-watergraafsmeer, bos en lommer en slotervaart dichterbij zijn gekomen.
Ter herinnering Mark v.d. Horst leverde in 2004 forse kritiek op het functioneren van de stadsdelen. Het zou bestuurlijk niet werkbaar zijn. Raar, nu is het windstil.
Als stadsdeel centrum er niet meer is zal blijken dat het wegkappen van de vierde nutteloze bestuurslaag alleen maar voordelen heeft. En dat zal uiteraard z'n weerslag op andere stadsdelen hebben: meer fusies, meer concentratie van politieke aansturing terwijl de zaak ambtelijk gedecentraliseerd kan blijven daar waar het service naar de burger toe betreft.
En een krachtig signaal naar de gemeenteraad dat de polls onderstreept die tonen dat velen het stadsdeelsysteem zat zijn is nooit weg, uiteraard.
Ook moeten we niet vergeten waarom de stadsdelen indertijd ondermeer zijn ingevoerd: om de grote macht van een aantal ambtelijke diensten te breken.
Mijn handen jeuken, om me (als altruist)eens bezig te houden op dit lokale niveau. Samen Met Bernard Welten houd ik iedereen staande en wee degene die zich niet kan legitimeren, die krijgt een prent!
Ja ja, deze hands-on mentaliteit hoeven jullie van Bos en Asscher niet te verwachten. Zij weten het mooi te vertellen, maar doen concreet niets.
Gegroet luitjes
Geert
Oftwel,
waar hebben die fingerspitzen gezeten???
Verder noemt Dr.D onderbuikgevoelens darmklachten
en kijkt wel eens omhoog, vragend...
Waar is het gezonde logische verstand gebleven?
En, doen ze thuis ook zo?