Home > > Fingerspitzenprognose

Fingerspitzenprognose

Fingerspitzenprognose 8 januari 2006


Over twee maanden zijn ze: de gemeenteraads- en stadsdeelverkiezingen. Dan mag je, mits je aan alle voorwaarden voldoet, stemmen op de partij die jouw vertrouwen krijgt om deze stad goed te besturen. Of juist een tegenstem omdat je vond dat de partij waar je de vorige keer op stemde er toch echt een zootje van heeft gemaakt. Ik voorzie u vanaf deze week op onregelmatige tijdstippen van een peiling, een zogenaamde fingerspitzenprognose. Over de centrale raad, en ik waag mij natuurlijk ook aan een aantal stadsdelen. Een goede prognose is natuurlijk gebaat bij een beetje achtergrondinformatie.
Allereerst de zetelverhouding in de huidige Amsterdamse raad. Met Rob Oudkerk als lijsttrekker ging de desastreuze uitslag van 2002 voor de sociaal-democraten in de hoofdstad aan de PvdA voorbij. Zij behaalden 15 zetels. Rob Oudkerk is weg, niet na zijn eerste uitglijder over kut-Marokkanen, maar hij vond zijn Waterloo na het Groot Dictee der Nederlandse Taal bij Heleen van Royen op schoot. Ook de toenmalig kielhalende fractievoorzitter Tjalling Halbertsma heeft inmiddels de politiek weer verlaten. Daar voor in de plaats zijn gekomen Ahmed Aboutaleb en Lodewijk Asscher.

De VVD heeft ook een behoorlijke metamorfose ondergaan afgelopen periode. De vorige lijsttrekker is inmiddels burgemeester van Leeuwarden. Ook zijn opvolger en kroonprinsje van de Amsterdamse liberalen, is gestruikeld over bonnetjes. Dus de nieuwe wethouder, het ex-Tweede-Kamerlid Laetitia Griffith, is lijsttrekker. De huidige VVD heeft nu 9 zetels in de raad.

De grootste oppositiepartij is GroenLinks met 6 zetels. Vorige verkiezingen verloren ze er een. Maar ook nu weer gaan ze het met Maarten van Poelgeest als lijsttrekker proberen. Daarnaast staat wel een andere wethouderskandidaat, de bouwfraudebestrijdster Marijke Vos. Van Poelgeest is afgelopen jaren wel weer een aantal keer uitgeroepen tot raadslid van het jaar, maar sinds Aboutaleb, Asscher en Griffith de coalitie vormen is er voor de oppositie weinig eer te behalen.

Dat geldt eveneens voor het CDA trouwens, hoewel dat dus wel in het college zit. Handig voor de coalitie en de contacten in Den Haag, maar eveneens een goed voorbeeld van een moeilijk gevalletje. Maij is weer lijsttrekker, maar had een vrij lichte portefeuille. Veel verkeerd kun je dan ook niet doen. Haar fractie is echter wel compleet de mist in gegaan, en is naar aanleiding van het declaratiegedrag van de fractie opgestapt. De zogenaamde bonnetjesaffaire heeft dus een compleet nieuwe fractie opgeleverd. Maar of ze met die move hun 4 zetels kunnen behouden is natuurlijk de vraag.

De SP. De originele links georiënteerde volkspartij kan zich natuurlijk geen betere landelijke peiling voorstellen dan de huidige. Met hun 4 zetels in de huidige raad zijn ze relatief klein. Remine Alberts, de huidige fractievoorzitter, mag net als 4 jaar geleden de lijst aanvoeren. Daar was overigens nog een behoorlijke lobbycampagne voor nodig aangezien de kandidatencommissie eigenlijk Laurens Ivens had voorgedragen. Eveneens lullig voor de SP dat ze schoorvoetend moet toegeven dat ook hun bonnetjes niet in de haak waren, maar ja, er is natuurlijk wel een bezwaarschrift geschreven. Want: de SP wil haar geld terug.

D66. Het braafste jongetje van de klas. Ivar Manuel voert de lijst aan, Saskia Bruines houdt er mee op. Netjes geweest bij alle declaraties. Maar weinig politiek zichtbaar. Volgens mij wordt het moeilijk de 3 zetels die ze nu hebben te behouden. Amsterdam Anders de Groenen. Hansje Kalt was bij de vorige verkiezingen nog lijsttrekker, en viel terug van 3 naar 1 zetel. Die ene zetel wordt nu door Jupijn Hafmans bezet, en die is ook lijsttrekker.

Leefbaar Amsterdam. De Bakkertjes. Kampioen vragenstellers, en dat soms tot ergernis van ambtenaren in het stadhuis. Maar waarom huurden zij nou een loods van hun fractiebudget? Nu: twee zetels; een voor pa, en een voor zoon. Mokum Mobiel. Gonny van Oudenallen staat ook op de landelijke lijst van de LPF, en is eerste opvolger aldaar. Ze vertegenwoordigt helemaal alleen autorijdend Amsterdam. En heeft daarnaast een adviesbureautje dat ze zelf inhuurt om zichzelf van advies te voorzien voor haar eigen werkzaamheden in de fractie. Flinke strubbelingen in de partij, of toch niet?

En dan nu...
In deze peiling beginnen alle partijen weer vanaf 0. En dan kom ik op basis van de voorgeschiedenis die ik hierboven beschreven heb, en de huidige trends in de politieke barometer, tot de volgende zetelverdeling, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.
VVD stijgt omdat het profiteert van het wegvallen van Leefbaar Amsterdam (LA) en Mokum Mobiel (MM). Van 9 naar 10.
Ook liberaal Amsterdam (Lib) mag in de raad; niet omdat ze zichtbaar zijn, maar een alternatief voor Mokum Mobiel en de Leefbaren. Van 0 naar 1.
De PvdA stijgt onder invloed van de landelijke trend (van 15 naar 17), dat geldt eveneens voor GroenLinks (van 6 naar 8). Zij verdelen de buit die CDA en D66 verliezen. SP profiteert daar ook van, maar ook van de teruggang van de protestpartijen aan de rechterzijde van het politieke spectrum (van 4 naar 6).
Dalers zijn dus: CDA (van 4 naar 2), D66 (van 3 naar 1), Mokum Mobiel (van 1 naar 0), Leefbaar Amsterdam (van 2 naar 0). Alleen Amsterdam Anders de Groenen blijft stabiel op 1 zetel staan.

zeventien reacties op "Fingerspitzenprognose"

-1-  :
een fingerspitzenprognose - als dat inhoud, je vingers in een kopje thee steken en dan op basis van je 'gut-feeling' er maar wat uit rammelen, dan vind ik je nu al honderd keer betrouwbaarder dan Maurice de Hond.
robert
-2-  robert:
Ik mis in de opsomming toch wel een beetje wat er nu gerealiseerd is en waar de partijen voor gaan. Het gaat in jouw opsomming om de blunders (en dat zijn er behoorlijk wat). Ook jij hanteert het principe, het gaat om de mensen. Bijvoorbeeld Groenlinks, moet daar op gestemd worden omdat er ene mevr.Vos om de hoek komt kijken? Die dame wedt op 2 paarden maar ik weet echt niet wat ze dan wil. Ja, gewoon wethouder worden!!! Pffff zijn we daar blij mee. Laten we nu eens niet stemmen met gevoel maar met de hersens. Het gaat wel weer om een periode van vier jaar dat de stad vakkundig bestuurd dient te worden.
-3-  :
Maar Robert, je kunt wel een (op zich lovenswaardige) normatieve opvatting hebben over waar verkiezingen om zouden móeten gaan (de programmatische inhoud, bijvoorbeeld), maar die hoeft niet per se overeen te stemmen met waar verkiezingen in de praktijk doorgaans werkelijk om gaan (charisma, onderbuikgevoel, imago's). Hoeveel kiezers zijn er immers überhaupt op de hoogte van de inhoud van verkiezingsprogramma's?

Jelmers analyse is geen normatief stemadvies, maar een voorspelling van de verkiezingsuitslagen. Kennelijk meent hij (en naar ik vermoed niet ten onrechte) dat persoonlijke reputaties, affaires, blunders en andere vermeende oppervlakkigheden daarbij een belangrijkere rol zullen spelen dan de inhoud.
-4-  :
idd, een prognose is feitelijk een gok van waar de doorsnee kiezer het meest op gaat letten. Helaas let de doorsnee kiezer idd niet op inhoud maar echt meer op reputatie. toch, en dat geef ik robert na, ontbreekt het in de hollanse journalistiek en in de hollandse campagnevoering in het algemeen aan te weinig inzicht in welke criteria precies de belangrijkste zijn in de gehele populatie en waarom en hoe precies die functioneren.
-5-  :
Overigens, Jelmer: is de landelijke trend bij GroenLinks niet al jaren dat ze in alle peilingen op winst staan, maar dat die winst op de dag van de verkiezingen volledig verdampt? ;-)
David Rietveld
-6-  David Rietveld:
@Wieland: die trend is bij de verkiezingen van 2003 doorbroken geloof ik.
Arnoud de Jong
@ Daniel
“Ontbreekt het in de (...) aan te weinig inzicht.” Ik denk dat je het omgekeerde bedoelt. ;-)
-8-  :
ohja, dat is een woord te veel: weinig

woeps.
Joke
-9-  Joke:
Jammer dat je het fingerspitzegevoel niet loslaat op de stadsdelen..... Voor de gemeente Amsterdam zien we toch al regelmatig van alles langs komen. Dat helpt ons niet in de manier waarop we de kiezer zouden moeten bereiken. Een hoge opkomst is altijd gunstig voor de landelijke partijen, maar hoe staat dat ten opzichte van plaatselijke partijen? Joke
Jupijn Haffmans
-10-  Jupijn Haffmans:
Als het dan toch gaat om reputaties, affaires en blunders van kandidaten, waarom blijft Amsterdam Anders/De Groenen dan toch op 1 staan, terwijl er de vorige periode drie aa/dg-raadsleden waren? de normatieve peilingen geven Amsterdam Anders/De Groenen 2 zetels..

Wel leuk, die fingerspitzenprognose. Vooral de toelichting erbij. Wel een beetje veel blunders en affaires, weinig positieve reputaties.

Jupijn (inderdaad, met 1 'p')
-11-  :
@jupijn: ok... kheb de typ-ex gebruikt
@allen: de campagne is nog nauwelijks begonnen, dus wie weet komen er de komende weken wel wat wijzigingen in de peiling... doe iig je best, zou ik zeggen.
Dr.D
-12-  Dr.D:
So!
Is de stoelendans al begonnen???
Want waar gaat het feitelijk over...
Willem de Wit
-13-  Willem de Wit:
Interessant, dat fingerspitzengefuhl van Jelmer. Zou zijn persoonlijke voorkeur voor GroenLinks een rol spelen? Even een “linkse coalitie” een meerderheid van 31 zetels geven (pvda-gl-sp). Dan wil ik ook meteen een wethouder voor Amsterdam Anders!!

Niet vreemd voor een oud-bestuurslid en campagnemedewerker van dezelfde GroenLinks. Valt me nog mee dat-ie “mijn” VVD er eentje bijgeeft.....
Arnoud de Jong
@Willem de Wit
Beetje flauw om Jelmers eigen politieke voorkeur er nu weer bij te slepen. Niets belet u om uw eigen vvd-Fingerspitzengefühl daar tegenover te stellen in dit forum.
Maar die wethouder voor Amsterdam Anders: daar houd ik u aan! ;-)
jelmer uitentuis
-15-  jelmer uitentuis:
@willem:
*zucht*
zoals ik al schreef: ik baseer me met name op de politieke barometer van afgelopen week. zie daar ook weer verlies van jouw vvd (-4 zetels)
en winst (4 zetels) van groenlinks.
kan je t checken: http://www.politiekebaromet...
ik ga er van uit dat in tegentelling tot landelijk, de vvd wel profiteert van het wegvallen van de partijen aan de rechterkant, in amsterdam dus mokum mobiel en leefbaar amsterdam.
Robin
-16-  Robin:
@Jelmer. De VVD profiteert niet alleen van wegvallen partijen aan de rechterkant. Ik merk dat steeds meer mensen hun buik vol hebben van het gedraaikont van de (lokale) PvdA.
Egbert Rozeboom
-17-  Egbert Rozeboom:
Hunch

In m'n vingertoppen zit 't niet, maar ergens heb ik 't gevoel dat 't op 't laatst wel 'ns een nek-aan-nek kon worden tussen VVD en PvdA. Misschien is de wens hier de anonieme vader van dit gevoel: wie zit er nu te wachten op saaie verkiezingen; misschien is de ervaring met 2003 blijven hangen: dat werd op 't laatst ook een nek-aan-nek tussen de grootste partij en de grootste uitdager. O ja, AA/dG zie ik op minstens 2 zetels uitkomen, die hebben nl. als enige een lijsttrekker die qua leeftijd (sorry Hansje)en uitstraling aansluiting vindt bij het karakteristieke alternatieve circuit van vrije Amsterdammers. Benieuwd trouwens welke politicus/a straks goed gaat scoren op AT5: blijft Asscher als communicator overeind tussen Griffiths, Aboutaleb en Haffmans? Komt Vos net zo bevlogen over als Halsema en Albers net zo los als Marijnissen?
En komt er dit keer meer volk op de been voor deze nieuwe trekkers? De opkomst is nooit zo geweldig voor de lokale verkiezingen.

Leuk Jelmer, kan iemand geen poule-site openen zoals het bij een WK/EK voetbal links en rechts altijd gebruikelijk was ~ inclusief stadsdeelpoultjes. Of is dit helemaal een wensdroom.
Kan niet wachten op week 9

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.