Zo fietste ik deze week over een fietspad dat er ‘ineens’ lag op een plek waar je tot voor kort eigenlijk alleen mocht lopen. Ik fietste er veelal toch wel, want het is de meest rechtstreekse manier om via de Hemonystraat naar de Ceintuurbaan te komen. Of een ambtenaar door heeft gehad dat er veel werd gefietst en dat er uiteindelijk maar werd besloten om de ‘natuurlijke’ weg te sanctioneren - geen idee - maar prettig is dát er nu een fietspad ligt.
Blijkbaar niet, want in december stonden er ineens vier hekjes, die het fietsverkeer moesten afremmen of zelfs helemaal uitbannen. De hekjes zijn effectief, dat moet ik toegeven. Er valt niet meer te fietsen, je kunt bijna niet meer op de fiets blijven zitten om je door de hekje heen te wurmen. Wie heeft dit bedacht? Een ambtenaar die het fietsverbod wil handhaven? Het fietsen op een voetpad wordt tegengegaan, dat is zeker. Het voetpad is echter breed genoeg om over te lopen én te fietsen. Wat nu gebeurt lijkt echter meer op fietsertje pesten. Misschien moeten de ambtenaren nog eens terug naar de tekentafel om bijvoorbeeld hekken te maken langs de wallenkant, zodat er een veilig breed pad ontstaat waarover én te lopen én te fietsen is.
Ik fiets nu eerst over het Jonas Daniel Meijerplein, een stukje over het smalle voetpad de brug over, dan meteen scherp links en meteen weer scherp rechts, de fietstunnel in. Hekken plaatsen op het Jonas Daniel Meijerplein om fietsers te hinderen zie ik ze nog niet zo gauw doen. Ik zou graag een keer ‘s nachts, met gelijkgestemden, die hekjes op het Sluyspad uit de grond rukken.
Goed voorbeeld waar dat niet gebeurd is (en waar ik vandaag langs liep) is het stukje van Amsterdam Amstel naar de Berlagebrug. Veel rechte hoeken die daarom afgesneden zijn.