Home > > Het nieuwe wonen

Het nieuwe wonen

Net op tijd spring ik weg voor de SUV die schuin achteruit de stoep op komt rijden en waar een geblondeerde dame, type voetbalvrouw, uit stapt. Ze schudt haar haren los, pakt haar accessoire -een dochtertje- uit het autostoeltje en heupwiegt naar de ingang van het gebouw waar ballonnen aan hangen. Even waan ik mij in de P.C. Hooftstraat. Ik bevind me echter op de Einsteinweg in Bos en Lommer, pal naast de A10, waar het nieuwe appartementencomplex De Leeuw van Vlaanderen te kijk staat voor belangstellenden.
De Leeuw, voorheen een groezelig gebouw waar volgens een reportage op AT5 veel dove mensen woonden omdat die geen last hadden van het lawaai van de snelweg, is door renovatie ultramodern geworden. Vijf architekten hebben het van alle gemakken voorzien, zoals een vliesgevel waar geen roetaanslag op kan blijven hangen en die het geraas van het verkeer buiten houdt. Ik blijf op elke verdieping even staan om te luisteren, maar alleen op de bovenste etage hoor ik iets, omdat de bovenkant van de galerij een open rooster heeft. De appartementen zelf zijn adembenemend. En dan bedoel ik vooral qua prijs: de goedkoopste woning moet 833 euro kale huur opbrengen. Ik begrijp ineens het hoge Amsterdam-Zuidgehalte onder de mensen die op de kijkdag zijn af gekomen.

De makelaar die me rondleidt door appartement B, ziet me door de manshoge ramen kijken naar de gebouwen aan de overkant, waar de 'gewone' Bos en Lommeriaan woont, met zijn satellietschotel en wasje wapperend aan het balkon.
'Dat duurt ook niet lang meer hoor,' zegt ze een tikje nerveus, 'dat gaat allemaal tegen de grond.'
Het pimpen van Bos en Lommer is inderdaad in volle gang. Zo hoor en zie ik dagelijks hoe men met het Buskenblaserproject bezig is en wordt aan de overkant daarvan een politiebureau gebouwd, naar het schijnt. Even verderop bij station de Vlugtlaan moesten de moestuintjes wijken voor nieuwbouw en De Nieuwe Akbar verrijst in hoog tempo uit de as.

Het ziet er allemaal mooi uit en is goed voor een evenwichtig samengestelde bevolking in de wijk, maar ik maak me, als ik De Leeuw uit loop, toch een beetje zorgen om de gewone man. Blijft de gewone man in Bos en Lommer? Of moet hij noodgedwongen uitwijken naar een ander getto?
Ik zal in elk geval voortaan wat beter uitkijken als ik over de stoep loop. De kans door een voetbalvrouw in een Jeep in de schenen gereden te worden, is met deze duurbouw een stuk groter geworden.

vier reacties op "Het nieuwe wonen"

Arnoud de Jong
Dochtertje als accessoire! Geweldig beeld! :-)
Anna
-2-  Anna:
Nog effe en Bos en Lommer wordt een duur en chique stadsdeel met bekende BN'ers (spannend...) Iedereen weer terug naar de roots (Amsterdam dus), maar dat zal wel niet lukken. Eigenlijk is de gehele buurt best mooi. Ik voel me er al jarenlang thuis en ben er gelukkig.
Hannes Minkema
-3-  Hannes Minkema:
Bos en Lommer is een plezierig stadsdeel om te wonen. Maar iedereen die niet bang is voor cijfertjes moet toegeven dat de woningvoorraad zeer eenzijdig is, met als gevolg een in sociaal-economisch opzicht zeer eenzijdige bevolkingssamenstelling, en schoolresultaten die aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde liggen.
Een ander nadeel van die eenzijdige samenstelling is dat sommige bewoners, of kandidaat-bewoners, er zich niet thuis voelen. Om ueberhaupt ergens in Amsterdam te kunnen wonen, moet je tegenwoordig heel veel geld meebrengen en/of een groot financieel risico aangaan. Mensen die de afgelopen tien jaar in Bos & Lommer een huis kochten, hebben hun bezit minder in waarde toe zien nemen dan mensen die elders kochten. Des te plezieriger te merken dat de gemeentelijke overheid en het stadsdeel nu eindelijk eens ook in dit stadsdeel investeren. Wat mij betreft mogen er tot 2015 vooral grote, middeldure en dure woningen bij komen - al te lang heeft Bos & Lommer zich geleend voor de rol van slaapstad voor de minvermogenden.
Differentiatie in de woningbouw betekent echter *niet* alleen dure woningen in arme wijken. Het betekent *ook* veel meer goedkope woningen in rijke wijken. Dat laatste doet de overheid niet vanzelf, ook niet met de PvdA aan het roer. Het zal moeten worden afgedwongen als wisselgeld voor de vele luxe appartementen in Bos & Lommer, Zeeburg en Nieuw-West. Zulk beleid moet de Centrale Stad met kracht voeren - en Stadig heeft dat naar mijn menig te weinig gedaan.
Wim van Praag
-4-  Wim van Praag:
Fantastisch dat anno 2007 verpauperde delen van Bos en Lommer eindelijk worden opgeknapt en dat het straatbeeld weer schoon wordt. Dit stadsdeel is ooit gebouwd als een prachtige wijk met ruime straten en ruimte voor groen, en zo moet dat weer worden. Niks geen rijke of arme mensen, iedereen moet er kansen krijgen, er kunnen wonen en er zich gelukkig voelen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.