Net op tijd spring ik weg voor de SUV die schuin achteruit de stoep op komt rijden en waar een geblondeerde dame, type voetbalvrouw, uit stapt. Ze schudt haar haren los, pakt haar accessoire -een dochtertje- uit het autostoeltje en heupwiegt naar de ingang van het gebouw waar ballonnen aan hangen. Even waan ik mij in de P.C. Hooftstraat. Ik bevind me echter op de Einsteinweg in Bos en Lommer, pal naast de A10, waar het nieuwe appartementencomplex
De Leeuw van Vlaanderen te kijk staat voor belangstellenden.
De Leeuw, voorheen een groezelig gebouw waar volgens een reportage op AT5 veel dove mensen woonden omdat die geen last hadden van het lawaai van de snelweg, is door renovatie ultramodern geworden.
Vijf architekten hebben het van alle gemakken voorzien, zoals een vliesgevel waar geen roetaanslag op kan blijven hangen en die het geraas van het verkeer buiten houdt. Ik blijf op elke verdieping even staan om te luisteren, maar alleen op de bovenste etage hoor ik iets, omdat de bovenkant van de galerij een open rooster heeft. De appartementen zelf zijn adembenemend. En dan bedoel ik vooral qua prijs: de goedkoopste woning moet 833 euro kale huur opbrengen. Ik begrijp ineens het hoge Amsterdam-Zuidgehalte onder de mensen die op de kijkdag zijn af gekomen.
De makelaar die me rondleidt door appartement B, ziet me door de manshoge ramen kijken naar de gebouwen aan de overkant, waar de 'gewone' Bos en Lommeriaan woont, met zijn satellietschotel en wasje wapperend aan het balkon.
'Dat duurt ook niet lang meer hoor,' zegt ze een tikje nerveus, 'dat gaat allemaal tegen de grond.'
Het pimpen van Bos en Lommer is inderdaad in volle gang. Zo hoor en zie ik dagelijks hoe men met het
Buskenblaserproject bezig is en wordt aan de overkant daarvan een politiebureau gebouwd, naar het schijnt. Even verderop bij station de Vlugtlaan moesten de moestuintjes wijken voor nieuwbouw en
De Nieuwe Akbar verrijst in hoog tempo uit de as.
Het ziet er allemaal mooi uit en is goed voor een evenwichtig samengestelde bevolking in de wijk, maar ik maak me, als ik De Leeuw uit loop, toch een beetje zorgen om de gewone man. Blijft de gewone man in Bos en Lommer? Of moet hij noodgedwongen uitwijken naar een ander getto?
Ik zal in elk geval voortaan wat beter uitkijken als ik over de stoep loop. De kans door een voetbalvrouw in een Jeep in de schenen gereden te worden, is met deze duurbouw een stuk groter geworden.
vier reacties op "Het nieuwe wonen"
Een ander nadeel van die eenzijdige samenstelling is dat sommige bewoners, of kandidaat-bewoners, er zich niet thuis voelen. Om ueberhaupt ergens in Amsterdam te kunnen wonen, moet je tegenwoordig heel veel geld meebrengen en/of een groot financieel risico aangaan. Mensen die de afgelopen tien jaar in Bos & Lommer een huis kochten, hebben hun bezit minder in waarde toe zien nemen dan mensen die elders kochten. Des te plezieriger te merken dat de gemeentelijke overheid en het stadsdeel nu eindelijk eens ook in dit stadsdeel investeren. Wat mij betreft mogen er tot 2015 vooral grote, middeldure en dure woningen bij komen - al te lang heeft Bos & Lommer zich geleend voor de rol van slaapstad voor de minvermogenden.
Differentiatie in de woningbouw betekent echter *niet* alleen dure woningen in arme wijken. Het betekent *ook* veel meer goedkope woningen in rijke wijken. Dat laatste doet de overheid niet vanzelf, ook niet met de PvdA aan het roer. Het zal moeten worden afgedwongen als wisselgeld voor de vele luxe appartementen in Bos & Lommer, Zeeburg en Nieuw-West. Zulk beleid moet de Centrale Stad met kracht voeren - en Stadig heeft dat naar mijn menig te weinig gedaan.