Home > > Lijstduwer

Lijstduwer

Het leven van een lijstduwer valt niet mee. Dat merk ik inmiddels dagelijks, aangezien ik mij sinds vorige week lijstduwer van de GroenLinks van Amsterdam Centrum mag noemen. Er is natuurlijk een kans dat ik gekozen word, stem gerust op mij. Maar sorry... Ook al ziet u mij als redder van de Amsterdamse binnenstad, ik zal echt niet plaatsnemen in die stadsdeelraad.

Inmiddels word ik herkend op straat; ben jij niet die lijstduwer? Ik knik natuurlijk netjes ja, want ik lieg niet. Wat vind jij dat er met dat probleem moet gebeuren? Ik krab mij achter de oren, en zeg dat diegene mij het probleem wat beter moet uitleggen, want zo goed ben ik niet thuis in het wel een wee van bloembakken, bestemmingsplannen en de opleverdata van verschillende werkzaamheden in de stad. Dus schud ik maar uit mijn mouw: een bloembak moet kunnen, mits hij geen overlast bezorgd. Een bestemmingsplan moet zorgvuldig worden samengesteld, en daarbij moeten alle belangen afgewogen worden. En werkzaamheden moeten goed gebeuren, maar zeker niet onnodig te lang duren.
Tja, het is noeste arbeid. Stadsdeelpolitiek gaat over waarom de dubbeltjespanden in de czaar peterstraat momenteel dichtgetimmerd worden. Over de bomen die wel of niet gekapt worden aan de cruciuskade. Maar ook over het al of niet laten hangen van homovlaggen, het neerhangen van stijgerdoeken, en een gezellige kerstmarkt op de Dam. En natuurlijk niet vergeten: het opengraven van grachten, en terrasverwarming in de winter. Allemaal dingen waar ik mij niet vier jaar mee bezig wil gaan houden. Dus stem gerust op mij. Ik zal uw respect voor degenen die daarover volgens mij goede keuzes maken overbrengen...

Ik heb inmiddels gezien hoe de Amsterdamse centrum politiek werkt. En u kunt er van op aan dat ik er niet vrolijk van werd. Zeker nu Anne Lize van der Stoel en Els Iping weer lijsttrekker zijn denk ik dat het met het centrum niet heel veel beter zal gaan de komende jaren. Tenzij er natuurlijk een enorme ommezwaai komt... maar ja, die moet de kiezer dan bewerkstelligen. Mede lijstduwer Wil Codrington (nu raadslid in de centrale stad) is wethouderskandidaat voor GroenLinks in het centrum. Ik prijs haar aan, want dat doe je natuurlijk als lijstduwer. Maar vraagt u aan mij of ik zeker weet of daarmee de binnenstadspolitiek beter zou worden? Ik kan het u niet met 100% zekerheid zeggen. Immers; de onderwerpen blijven hetzelfde, maar het zal allicht gaan met een andere, en prettigere, politieke stijl.

Als mensen mij vragen: waarom ben je lijstduwer? zeg ik: omdat mij dat wel leuk leek. Je naam op zo'n lijst. Ik hoorde dat er stemcomputers komen, dus mijn naam wordt direct in een digitale code omgezet. Ik vind het geen vooruitgang, maar wel vrij praktisch. Maar ik had net zo goed dan bij de VVD op de lijst kunnen gaan staan? Of bij de PvdA. Nee dus. Trouwe lezers zullen begrijpen dat dat vreemd zou zijn. Ik was al lid en vroeger ook nog actief bij GroenLinks. En ik ben er dus groot voorstander van dat niet de liberalen en niet de sociaal-democraten, maar de groen-vrijzinnigen zouden beslissen over welk soort stoeptegel er aan de vijzelsgracht wordt neergelegd. Dus duw ik GroenLinks. Maar stem gerust op mij, ik ga echt niet in de deelraad.

Komende verkiezingen: in bijna alle stadsdelen gaat het om bomen die gekapt gaan worden, over hoe de openbare ruimte er uit komt te zien. Maar ook over het welzijnswerk in uw buurt, of het aantal parkeerplekken bij u in de straat. Mensen die hun vrije tijd steken in het zorgvuldig controleren van degenen die het beleid uitvoeren verdienen wel eens een pluim. Ze doen het niet altijd goed, en ze maken het niet altijd naar uw zin, maar dat kan ook niet. Ook u maakt wel eens een fout, en ook u moet soms kiezen tussen twee dingen en dan sluit u dus een belang (gedeeltelijk) uit. Serieus deelraadslid zijn is vaak echt keihard werken.

Maar toen mij gevraagd werd of ik kandidaat wilde zijn voor het stadsdeel centrum waar sommige serieuze deelraadsleden zich bezig houden met de naam van een fondsje, of die tandeloos bleken toen nota bene de stadsdeelvoorzitter een ongeoorloofde nevenfunctie had die 1600 mensen een baan kostte, dacht ik... sorry dames, heren... ik wil me echt met iets anders bezig gaan houden de komende jaren. Maar stem gerust op mij.

ouder:
Chocolade
nieuwer:
Het nieuwe wonen

zes reacties op "Lijstduwer"

f.bol
-1-  f.bol:
Raar. Je bent lijstduwer van een partij die zich beweegt in een instituut waar je niets mee hebt. Toegegeven, GL heeft nog welens aan de bel getrokken, zei het zachtjes en zonder ooit door te bijten. Tandeloos, inderdaad.

Komop jelmer, doe gewoon niet mee aan die onzin. Of steun de groep mensen die die stadsdeel-onzin weg willen hebben.
Want ze houden zich echt inderdaad vrijwel uitsluitend met onzin bezig.
f.bol
-2-  f.bol:
Excuus voor de vréselijke fouten: “ zij het zachtjes” moet het uiteraard zijn en “weleens”"
paul
-3-  paul:
Jelmer moet nu inderdaad man worden en het initiatief van opheffen.nu ondersteunen.
anton
-4-  anton:
@Jelmer. Wat een vreselijk flauw stuk. Kom wees een man en doe wat of blijf weg. Het zijn trouwens geen stijgerdoeken maar steigerdoeken. En de Cruciskade, geen idee waar deze ligt. Mocht je stuk ironisch bedoeld zijn dan is het nog flauwer.
Dr.D
-5-  Dr.D:
Zoals het een politicus betaamt,
U kunt op hem stemmen maar hij doet het toch niet.

Een schoolvoorbeeld van waarom democratie niet werkt.
Arnoud de Jong
Jelmer bedoelt denk ik 'Cruqiuskade'. ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.