Home > > Chocolade

Chocolade

Elk jaar als de temperatuur weer het vriespunt nadert ruik ik in de stad chocolade. Niet alleen rond de 'gezellige' kerstmarkt op de Dam, nee de hele stad ruikt er naar.

De cacaogeur is afkomstig van een overslagbedrijf in de Amsterdamse havens. Bij koud weer en een bepaalde wind ruik ik de geur zelfs helemaal tot in Amstelveen. Ik weet niet beter dan dat de geur bij de buurt hoort. Toch is het vreemd dat een dergelijke 'overlast' hedentendage nog kan, je zou toch denken dat er wel iemand over zou klagen.
Het overslagbedrijf is zelf ook bang voor klachten, en voerde een hevige strijd tegen nieuwbouw bij de Houthavens. De bewoners van de nieuwe wijk zouden weleens kunnen gaan klagen en er voor zorgen dat het bedrijf z'n activiteiten moet staken.

Zelf vind ik de lucht niet zo erg, ik krijg er nu juist trek in warme chocolademelk van. Maar wat vind jij? Een kleine poll op Amsterdam Centraal: Waar woon jij, en ruik je weleens de cacoalucht?

49 reacties op "Chocolade"

paul prins
-1-  paul prins:
Ik woon op de Jan van Galenstraat en ruik wel eens de cacoa.
Best lekker, als chocoholic! ;)
Waar ik wel last van heb, is de sojafabriek: zo'n weeïge geur...
aldus.
xaviera
-2-  xaviera:
hier in Utrecht hebben we de Douwe Egberts fabriek. Dat ruikt heeeeerlijk echt. Versie koffiegeur hmmmm
-3-  :
Vroeger, toen ik nog in West woonde, rook ik het heel vaak. Nu, in de Bijlmer, alleen nog bij gunstige wind. En als die geur er in de Houthavens altijd hangt, koop ik daar straks blind een huis.
drubeuu
-4-  drubeuu:
Woonde voorheen in Westerparkbuurt en nu in de Baarsjes en ruik het al jaren en ... vind het zo stinken!! Word er echt misselijk van!
Evert
-5-  Evert:
Amsterdam-Noord, ruik het af en toe als ik naar Centraal toe fiets.
Corrie
-6-  Corrie:
Ik vind het ronduit smerig. Een weeïge lucht die veel te lang in je neus blijft hangen. Ik kon vroeger dan ook niet geloven dat die smerige geur afkomstig was van een fabriek die juist iets lekkers maakt, chocola! Kunnen ze er niet kunstmatig de geur van vers brood, appeltaart koffie of bonbons van maken?
Mark
-7-  Mark:
Wonen doe ik in Oost, maar ik moest (en zal binnenkort weer moeten) elke dag naar Sloterdijk voor m'n werk, zo halverwege de rit, in de buurt van het Centraal Station begint de lucht m'n fietstochtje te verzieken. Naar lekkere cacao vind ik het niet ruiken, maar zou dat dan soms die soja-fabriek zijn..? Van mij mogen ze het in ieder geval afschaffen, of zoals Corrie zei, er een lekkere appeltaart- of koffielucht aan toevoegen.
Cees-Jan
-8-  Cees-Jan:
Na jaren suikerbieten te hebben geroken in Groningen en nu al enkele jaren cacao en ook andere geuren te ruiken in het Amsterdams en Zaans havengebied heb ik maar 2 reacties. Gelukkig wordt er in deze regio nog echt gewerkt en laten we in Nederland eens wat minder klagen. Laten we ons nou eerst maar druk maken over het autoverkeer in de stad.
hansb
-9-  hansb:
in Zuideramstel geen cacaogeur.
maar woonde 'vroeger' in oost toen daar de Blooker nog was gevestigd en vond de chocoladegeur altijd aangenaam.
later woonde ik om de hoek van een koffiebranderij in de Leidsestraat. dat was wel eens heftig, maar ook nooit echt onprettig.
edwin
-10-  edwin:
ik woon al veel te lang in de staatsliedenbuurt, waar je vroeger bij de juiste wind zowel de maggi- als de csm-fabriek deed ruiken in bedrijf te zijn. geen moment had ik er overlast van. overigens moet ik zeggen, dat ik de cacao-geur nog niet herkend had. mss ook wel, omdat ik niet zo een fan van choco ben ;-)
Jolanda
-11-  Jolanda:
Waar wonen en werken samen gaan ruik je wel eens wat. En ja, dat is soms cacao. In de Zaanstreek weet je niet beter. Het is er ook vaak niet en als het het er wel is: so what. Dan weet je in ieder geval: oostenwind, het weer gaat veranderen. Niets mis mee, met die geur en de werkgelegenheid voor veel mensen!
Merit
-12-  Merit:
Dus toch een echte cacaolucht! Ik woon in de Indische buurt en ruik het regelmatig, maar dacht dat het iets anders moest zijn omdat ik geen chocoladefabriek in de buurt ken. En dan ga je je wel zorgen maken wat het dan wel kan zijn... Maar dus toch!
-13-  :
Vroeger woonde ik naast de poepfabriek, de rioleringszuivering tussen de Postjesweg en de Oostzijde, bij de Sloterplas. Dat was pas pittig! De geur van de bekkens vol rioolwater en dunne stront werd in de late herfst vermengd met de geur uit de cacao-havens. Dan wist je echt niet meer hoe je het had. Alsof je vader zoete pijptabak zat te roken terwijl hij op de plee een drol zat te bakken, zoiets. Kortom, geniet maar goed van deze ouderwetse lucht, nog even en Amsterdam is helemaal geurvrij en van zowel roetdeeltjes als andere aroma's ontdaan. Voor mij dus graag nog meer cacao, meer rioleringsgeuren, meer houtkachels en vooral meer bruinkool!!! En af toe een scherpe vrieskou door de neus. Dat zijn de geuren en sensaties die horen bij de herfst en winter. Schone lucht, dat halen we maar aan zee!
Sigi
-14-  Sigi:
Oh, is het cacao? Dacht dat het hop was. Walgelijke lucht (letterlijk), woon vlak bij het Haarlemmerplein en baal altijd geweldig als die lucht er hangt en ik m'n slaapkamerraam open heb laten staan. Vroeger woonde ik in de Bijlmer (heerlijke frisse lucht daar, zeker voor ze er een doorsnee vinex auto voor de deur wijk van maakten) maar fietste ik regelmatig van CS richting Sloterdijk, met die lucht zat ik altijd kokhalzend op de fiets. Cacao... ben werkelijk erg verbaasd.
&Tom
Voor al de door jou zo gewenste geuren en sensaties.. neem een ex-oostblokland of iets meer derdewereldachtigs.
henk
-15-  henk:
De stad, een mengeling van geur en kleur. Geweldig! Hoort er gewoon bij. Ik heb altijd bewondering voor vuilnismannen want als je soms achter een vuilniswagen fietst (vooral in de ochtend) poeh!
hansie
-16-  hansie:
Zolang het niet stink alsof het gevaarlijk is lijkt me er niets aan de hand. de boerenkoollucht van de buren, afgewisseld met de chli con carde die uit de afzuigkap naar buiten komt heeft tot op heden bij ons thuis ook niet tot problemen geleid.
Joghem
-17-  Joghem:
Woon op de Van Bossestraat, er schijnt hier in de buurt geklaagd te zijn over stankoverlast van het abattoir bij de Markthallen. Zelf ruik ik het niet.
Ben geboren in Zaandam en fietste altijd langs de Verkade naar school. Rook altijd heerlijk naar chocolade en verse koekjes. Behalve als de hartige snacks van Verkade waren aangebrand. Dan was het altijd met neus dicht snel door fietsen.
Olga
-18-  Olga:
Ik leef mijn hele leven lang al met deze geur. Eerst in Haarlem (Droste!) en nu hier, in de Spaarndammerbuurt. Ik houd mezelf maar voor dat het veel werkgelegenheid oplevert, bovendien herinnert het me altijd aan medeplichtigheid aan slavernij. http://olgajournaal.web-log...
cora
-19-  cora:
Spaardammerbuurt heeft regelmatig dat cacao geurtje. Ik vind het wel passen bij mijn chocladeverslaving.
Rick II
-20-  Rick II:
't viel me een paar dagen geleden weer op. Dus ook in Oud-Zuid ruiken we 't.
bert
-21-  bert:
Ik woon in Haarlem en werk in Zaanstad.
In Haarlem rook ik Droste en in Zaanstad nog veel meer.
Zaankanters zeggen niet dat iets stinkt, maar ruikt. Vooral als dat met hun werk te maken heeft. Ik vind dat wel wat hebben. Als je stedelijk wilt wonen en werken leef je misschien wat korter. Doe er dan meer mee en ga anders Evert van Benthem achterna.
bert
sana
-22-  sana:
*reactie verwijderd*
Het plaatsen van oproepen is niet toegestaan. Zie regels voor discussie.
-23-  :
ik dacht dat dat niet van de overslag kwam,omdat dat namelijk in van die dichte containers zit, maar gewoon van de cacaoindustrie in zaanstad. Ik heb het tot nu toe overal ook wel eens geroken, waar ik ook was in Amsterdam. maar omdat mijn kantoor in Wormer staat, vlak boven Zaanstad, schaar ik mij voor deze ene keer onder de zaankanters en zeg: ik weet niet beter of dat is de geur van hard werken en geld verdienen;)

Overigens vind ik ook de Douwe Egbertsfabriek in Utrecht echt héérlijk ruiken: die keer dat ik er langskwam was dat echt een wáár genot!
Liesbeth
-24-  Liesbeth:
Het is geen cacaogeur, maar het is sojageur van Cargill. Het bedrijf dat er voor heeft gezorgd dat de houthavenplannen gewijzigd zijn en waar greenpeace actie tegen heeft gevoerd omdat het regenwouden kapt om er sojaplantages neer te zetten.
hyiu8u
-25-  hyiu8u:
tggg
hassan karduk
-27-  hassan karduk:
wat een stinklucht, het is echt niet chill!
Ik dacht gewoon iemand heeft bonna gesakt, maar toen kwam de bonna me achterna, ik probeerde te vluchten maar niemand die me redden kon van deze tergende stank.
pessie
-28-  pessie:
Ik woon sinds drie maanden bij het Haarlemmerplein en de geur doet mij altijd denken aan pas gekookte pasta. Is het echt cacao? Het lijkt meer op Soja...
Stefan Wielinga
-29-  Stefan Wielinga:
Hoewel het rond deze periode weer vreselijk stinkt in A'dam west zal je er niet direct aan sterven. Maar bedenk wel dat als die aroma's je neus bereiken, kunnen meerdere (wellicht wel schadelijke, geurloze) stoffen uit het havengebied dat ook!
Sander
-30-  Sander:
Ben nu toch erg benieuwd wát het is en waarom ik het op gezette tijden (vaak einde van de middag / begin van de avond) voor relatief korte tijd (paar uur) ruik.

Soja, of cacao?

Wie weet de waarheid?

NB Ik woon in Bos & Lommer
sandra
-31-  sandra:
Cargill B.V., de Nederlandse tak van het concern, heeft twaalf 'plants', fabrieken, in ons land. Het bedrijf verwerkt er sojabonen tot olie en eiwitvlokken en produceert er verschillende soorten plantaardige oliën en vetten, vruchtesappen, cacao-boter, mout, zetmeel en suikers uit tarwe en maïs en vleesprodukten van pluimvee. Vijf van de twaalf fabrieken staan in het Amsterdamse havengebied. Ik woon in de spaarndammerbuurt en ruik al heel lang geen frisselucht meer ,om het hele artikel te lezen check dit http://www.ddh.nl/duurzaam/...
RudiPensionado
-32-  RudiPensionado:
Iedere Amsterdammer kent deze geuren en is daar inmiddels aan gewend.
Import Amsterdammers moeten er dus ook maar aan gaan wennen.
Vaak is de stank iets van tijdelijke aard, net als in sommige straten waar de stadreiniging dan voor een oplossing moet zorgen.
Charlot
-33-  Charlot:
Ik woon in Noord en ruik het echt heel vaak. Kwam er laatst achter dat het inderdaad cacao is, maar het is echt een vreselijke lucht. Daar mogen ze best wat aan doen.
Mies
-34-  Mies:
Cacao....HMMM, weet wat pas naar ruikt: die aangebrande-sperziebonen-lucht van de Heinekenbrouwerij aan de Stadhouderskade vroeger!
Jan Stender
-35-  Jan Stender:
Ik ruik momenteel alleen de frisse boslucht,en geniet van de Twentse natuur
Sigi
-36-  Sigi:
@RudiPensionado
Wat een onzin, ik ben géén import Amsterdamse maar ik vind het gruwelijk (tot kokhalzen toe) stinken - en wennen doet het ook niet. Maar goed, vrouwen kunnen helaas beter ruiken dan mannen.
RudiPensionado
-37-  RudiPensionado:
Sigi,
Wist je dat je ook beter kunt horen? En zo zijn er nog meer verschillen in het voordeel van de dames op te noemen en uiteraard andersom ook.
Feit blijft dat de stankoverlast niet door iedereen hetzelfde wordt ervaren.
Een ander feit is dat deze overlastveroorzakers blijkbaar beschikken over het hele arsenaal aan vergunningen want anders zou het echt al voorbij zijn.
ceval
-38-  ceval:
een stat
mellie
-39-  mellie:
IK ben laatst in zaandam op de zaanse schans geweest en daar was ook cacou lucht.
Ik vond het juist heerlijk en als mensen wel gaan klagen gaan ze toch ergens anders wonen!!!!
Sigi
-40-  Sigi:
Ja hoor Mellie gaat een dagje naar de Zaanse Schans: “dan gaan ze toch ergens anders wonen” De huizen liggen voor het opscheppen?!
tommy
-41-  tommy:
Ik ben amsterdammer en ruik die geur al jaaaaren; van noord tot zuid, van oost tot west. Hoe bedoel je cacao!? Al die romantische herinneringen; leuk, maar 'beside the point'..
Het ruikt meer naar sompige natte was of kaarsvet. Gadverdamme! Niemand zegt ooit ook of die lucht schadelijk is.. Het is een van de grootste doofpotten van Amsterdam.
Linda
-42-  Linda:
Ik vond op internet een geurrapport van Stadsdeel Westerpark. Daarin staat dat 90% van de geurbelasting wordt veroorzaakt door Cargill Sojafabrieken, Amfert (kunstmest)en twee cacao bedrijven uit de Zaanstreek. Maar met name Cargill en Amfert zorgen voor 70% van de geurbelasting. Je kunt daarin wel lezen dat ze klachten serieus nemen en overlast meten.

Ik heb zelf nog nooit cacao geroken in de stad, maar dat lijkt me niet zo erg. De weeïge sojalucht vind ik wel vies, maar nu ik weet wat het is, vind ik het minder erg.
Heeft iemand wel eens iets van Amfert en kunstmest geroken in Amsterdam?
Een koffiefabriek of -overslag zou ik niet erg vinden; in Zweden woonde ik een tijdje in een stad met de Gevalia-koffie fabriek; heerlijke geur!
RudiPensionado
-43-  RudiPensionado:
Er zijn ook Stadsdeelgebouwen waar een vreemde lucht vandaan komt.
nobody
-44-  nobody:
Cargill en Amfert zitten zo'n tien meter naast elkaar, en ze maken allerlei verschillende luchten. De ene stinkt wat meer dan de andere, de ene is kankerverwekkender dan de andere. Mensen die zeggen dat er tenminste gewerkt wordt piepen wellicht anders als ze kanker hebben gekregen van die stank.
ronald
-45-  ronald:
laxeermiddel in meer of mindere mate,ik vind het nog het meest naar verbrand rubber ruiken
Arno
-46-  Arno:
klopt, wordt gebruikt om onwelwillenden mee te laten werken,vul de rest maar in...
Heens
-47-  Heens:
De stank van Douwe Egberts in Utrecht is niet te harden en kankerverwekkend. de manier waarop Douwe Egberts haar koffie roostert is sowieso kankerverwekkend: noooooit koffie van Douwe Egberts drinken!!!
Esther
-48-  Esther:
Ik woon helemaal in Haarlem en heel soms ruik ik het! Zou dat echt vanuit Amsterdam komen? Ik kan me niet herinneren dat wij hier in Haarlem een chocoladefabriek/opslagplaats hebben sinds de oude Droste-fabriek gesloten is.
Milena Tsareva
-49-  Milena Tsareva:
@Esther: Bij een oost-noordoosten wind zou je in Haarlem misschien cacaogeur uit Amsterdam-West kunnen ruiken, maar het kan ook dat je cacao ruikt als de wind uit het (noord-)noordoosten komt en dat de geur die jij waarneemt, afkomstig is van de cacaofabrieken in de Zaanstreek. De geur die deze fabrieken genereren, lijkt me geconcentreerder en sterker dan die van een overslagbedrijf en zal zich dus ook over grotere afstanden kunnen verspreiden. De Amsterdamse Havens-West liggen wel iets dichter bij Haarlem (8-10 km) dan de Zaanstreek (15 km). Het zal dus echt van de windrichting afhangen wat je ruikt. Let daar de volgende keer eens op.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.