Home > > Het boze fietsenplan

Het boze fietsenplan

"Wie op de fiets stapt, komt altijd ergens. Maar met een blije fiets bereik je meer dan je bestemming. Terwijl jij onderweg bent, geniet tegemoetkomend verkeer van jouw vrolijke uitstraling. Mensen kijken je aan en lachen je toe. Dat voelt goed!"

Zo! Dat is even lekker positief denken. Dat wil ik ook wel, meer dan alleen mijn bestemming bereiken en m'n noodlot afwenden met vrolijke biedermeiertjes op het stuur. Althans, dat zou je haast gaan geloven als je het blije fietsenplan bekijkt. "Sinds ik mijn fiets heb volgehangen met plastic rozen, lijkt het alsof de zon altijd schijnt!"
Wat geen lenteuitgave van de Libelle, Margriet en Viva ooit is gelukt, zal door dit project van Saskia Hoogendoorn alsnog gaan gebeuren. De hele wereld verandert in één groot blij bloemencorso, van Amsterdam tot Groningen, van Zuid-Frankrijk tot Tokio. Dat de zijden en plastic bloemen die je er voor nodig hebt in Aziatische landen op minder blije wijze geproduceerd worden, laten we maar buiten beschouwing.
Fleur Terreur
Het is weer knap gedaan, een trend uit de jaren zeventig is in een nieuw jasje gestoken. Even een marketingconcept er overheen, een promotieoffensief er tegenaan en hoppa: een nieuwe retro-lifestyle is geboren. Saskia Hoogendoorn mag zelfs via de media haar blije terreur verkonden. Terreur ja. Want ze stopt niet bij het versieren van haar eigen fiets alleen. Nee, zij heeft zich vanuit haar visie een opdracht gesteld. Naast het uitdragen van haar missie en het geven van adviezen, hangt zij stiekem zijden bloemetjes met vrolijk bedrijfslabeltje aan willekeurig op straat staande fietsen en roept zij haar gelovigen op dit ook te doen. Zodat de eigenaren 'blij' verrast worden als ze uit werk of school naar buiten komen om hun fiets te pakken.

De kracht van boosheid
Een beetje ludieke dingetjes op z'n tijd kan ik best waarderen. Het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen. En ik mag ook best graag fijn fröbelen om m'n dagelijks leven te verlichten. Maar waarom zou iedereen van mijn uitstraling moeten genieten? Ik ben heus niet altijd blij. Vaak wil ik juist boos en verdrietig door het stadsverkeer. Ik wil dan janken en schreeuwen en veel nare mensen op lelijke fietsen zien.
Ik roep daarom ook iedereen op om zijn of haar fiets Gothic & Horror te maken, als somber tegenwicht. Hang leuke doodshoofdjes van de feestwinkel aan je stuur en zwarte guirlandes van reepjes autoband. Steek kippenbotjes tussen de spaken, zet voodoo-popjes op je bagagedrager en prik er grote naalden in. Kortom laat zien dat je boos bent. Laat jouw verkeersgenoten meegenieten van jouw terechte boosheid! Dat voelt pas goed!

veertien reacties op "Het boze fietsenplan"

Sigi
-1-  Sigi:
Hoewel ik vaak boos ben èn een grote horrorfan, wilde ik zelf eigenlijk altijd zo'n schemerlampenfiets (uit die doe je licht aan spotjes van een tijd geleden). Doodshoofdjes zijn ook wel leuk - met een wat groenige uitstraling 's avonds - tegen kerst dooie kippen als aanklacht (hopen dat het tegen die tijd vriest anders gaat het zo stinken).
marian
-2-  marian:
jammer dat dit initiatief wordt verheven tot een plan. Maar al te vaak wordt een plannetje plots beleid. Moeten we straks ineens verplicht allemaal onze fiets versieren. Moet er niet aan denken!
Suffie
-3-  Suffie:
Als je door al die versiering de verlichting nog maar ziet...!
Hannelore
-4-  Hannelore:
Daar hoor ik van op, zo'n fel tegengeluid. Waarom eigenlijk ook niet, een gothic fiets. De auteur heeft zeker recht op zijn eigen boosheid en hij mag die ook origineel vormgeven. Heel fris hoor. Ik ben overigens erg benieuwd naar wat er op dat lege vierkant had moeten staan. Een hilarisch bloemenmodel of juist een voodoo-bakfiets? Zelf ben ik gerade aus Düsseldorf teruggekeerd, waar veel te veel dames in bontjassen en regenkapjes rondlopen. Dit alles tegen die Schneestorm op de Köningsallee. Gelukkig was er ook nog de Medienhafen, waar moderne architectuur te geniessen viel, stadsparken mit neue Tonhallen undsoweiter.
Vandaag hoef ik zelf niet te fietsen, hoef dus ook geen versiering te kiezen die mijn stemming past, want ik heb een thuiswerkdag.
Sjeunen Tag, allen!
Tot gauw weer eens,
Dr.D
-5-  Dr.D:
Dr.D rijdt zo al jaaren...
http://static.flickr.com/5/...

(En er zit `n accu in voor de koplampen).
Hans F.
-6-  Hans F.:
Maar waarom ben je boos, Tom?
-7-  :
Hans F! Natuurlijk ben ik best wel blij hoor, zo af en toe! Maar ik word boos van de Balkenendsiaanse Blijheid waarmee de burgers zich in deze Biedermeier-achtige tijden laten meeslepen door veel te positief getuttel. En als dat blije getuttel ook nog eens op een haast evangelische wijze via Marketingstrategie & Communicatiekuttentaal (Sommigen vinden dit een te harde manier van zeggen, dus voor hen, Communicatietuttentaal) door de strot wordt geduwd.......tja, dan word ik boos! Ik gun ieder zijn eigen kunstnijvere niemendalletjes, maar maak er geen dogmatisch spiritueel blij blij blij gebeuren van zou ik zeggen. Begrijp je?
Hans F.
-8-  Hans F.:
We kunnen wel wat blijheid gebruiken in deze sombere Balkenendsiaanse tijden, waarbij bijstandtrekkers zwarte banden aan elkaar moeten doorgeven om te laten zien dat ze met elkaar kunnen samenwerken. (Parool van vanavond)
-9-  :
Schokkend om te lezen, dat stuk in Het Parool. Maar moet je dan blij worden? Lijkt me niet, eerlijk gezegd. Integendeel: een geforceerde lach wordt dan al gauw een grimas...

We hebben geen behoefte aan blijheid, we hebben behoefte aan een aanleiding voor blijheid. Of is het mijn ochtendhumeur dat hier spreekt?
Suzanne
-10-  Suzanne:
Hallo iedereen die dit leest!
ik vind dat jullie heel erg zeuren over het blijefietsenplan! ik heb mijn fiets van top tot teen versierd en ik krijg heel veel leuke reacties!
En op de radio was je ook zo negatief.
en als je zo´n fiets ziet word je blij van de kleuren!!!
of van de leuke dingen die erop hangen!!!
Sigi
-11-  Sigi:
Blij zijn zorgt voor een overmatig gebruik van uitroeptekens?
Arnoud de Jong
Ik heb mijn fiets in een bos tulpen gehangen! Krijg ik ook héél veel leuke reacties op!
-13-  :
Als je in je blote reet door de stad gaat rennen, tja, dan krijg je ook héééeéél vééééél leuke reacties, nog wat veren in de poeperd en het het wordt nog véééél leuker. Mensen, lees eens een goed boek, ga afwassen, lap de ramen of ga eens bij de buren langs. Maar val me niet lastig met al die blije vrolijke doe gezellig goed voor jezelf dingen, want er is maar één waarheid, en die kennen we allemaal niet. Dus, leg elkander geen blijheid op, maar ook geen boosheid. Luister, kijk en geniet, maar maak nergens geen ene religie van. Enne, weest vooral bescheiden! Al vind je er de mooiste woorden voor.
ajuu, Tom
Marc Beek
-14-  Marc Beek:
En Verdonk op de fiets krijgen, is dat dan een heel blij fietsenplan of juist een horror fiets? [Google verdonk en fietsvriendinnen]

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.