Zijn er dan redenen om die overname niet te willen? Jazeker, die zijn er. In het huidige akkoord tussen de gemeente en Chellomedia staat wel heel veel over de verplichtingen van de gemeente, met name op financieel gebied, maar bijzonder weinig over de verplichtingen van Chellomedia en over het toekomstige profiel van AT5. De enige garantie die er is, is dat AT5 tot 2014 dagelijks een Amsterdams programma van nog geen uur[¹] per dag zal uitzenden. En de enige sanctie die er is, wanneer Chellomedia zelfs dat ene uurtje niet meer uitzendt, is dat dan de jaarlijkse bijdrage van de gemeente van 1,26 miljoen euro vervalt. Chellomedia beschikt dan inmiddels wel over een heel eigen, commercieel tv-kanaal, dat niet uitsluitend in Amsterdam wordt uitgezonden. Het is bijvoorbeeld niet denkbeeldig dat AT5 uitgroeit tot een landelijke zender, die overal de concurrentie aangaat met andere regionale en lokale omroepen. Daarvoor hoef je slechts te kijken naar de plannen die AT5's hoofdredacteur Erik van Zwam begin vorig jaar had voor AT5.
Chellomedia beweert intussen dat AT5 wel binnen een paar jaar winstgevend moet worden, omdat het anders de continuïteit van de omroep niet kan garanderen. Over het geld dat het zelf wil investeren in die winstgevendheid staat niets in de overeenkomst met de gemeente, over de ambities evenmin. Misschien heeft Chellomedia het hier geschetste scenario voor ogen, misschien heeft het hele andere plannen met die gratis zender en zal het AT5 beperken tot die 52 tot 58 minuten uitzending per dag. Wel jammer dat wij dan opeens onze lokale omroep kwijt zijn en een aantal jaren moeten wachten voor de gemeente een nieuw initiatief daartoe mag ondersteunen.
Steeds meer politici in Den Haag vragen zich inmiddels af of de nieuwe plannen voor de publieke omroep niet de verkeerde kant opgaan. Amsterdamse politici hebben nog vijf dagen de tijd om zich te realiseren dat er geen enkele garantie is dat het met onze lokale omroep niet dezelfde kant opgaat. Het is hun taak woensdag van B&W te verlangen dat die garanties er bij een overname door Chellomedia wel komen en anders het plan af te stemmen. Daar zou geen referendum voor nodig moeten zijn.
Zie ook: Voorstel B&W (pdf) en Verkoop drijft AT5 in handen commercie
Impliciet aan het besluit om tóch tot een referendum over te gaan vervalt dus de deal die er was met AT5 en Chellomedia en dat betekent dat de toekomst van AT5 weer verder aan een zijden draadje hangt. Nu is AT5 voor een groot deel (in geld en opdrachten) afhankelijk van de gemeentelijke overheid. Samengaan met RTV Noord Holland is om allerlei redenen niet mogelijk gebleken en nu stelt in feite de nieuwe situatie de gemeente voor de keuze om al dan niet door te gaan met de zware subsidiering van AT5. Het zal de vraag zijn of die politieke wil er dan wel is en de inhoudelijke vraag is: of het goed is voor een kritische zender om afhankelijk te zijn van overheidsgelden?. Dat er goed en objectief Amsterdams nieuws moet worden gemaakt is iedereen het over eens. Dat AT5 daarvoor een goede drager is menen de meesten ook wel. Maar er is een verschil tussen onafhankelijk medium zijn die ook nieuws over Amsterdam geeft of overheidsmedium te zijn. Dat laatste: kanaal te zijn van de politiek lijkt me geen goede positie waarin AT5 nu wordt geduwd. Ik mee oprecht dat indien Chello media slim omgaat met AT5 zij zeker het Amsterdamse deel zullen sparen en zelfs zullen opstuwen want daarmee hebben ze een grote markt in handen met een grote kijkdichtheid en betrokkenheid. Je zou als bedrijf wel gek zijn indien je dit zou verkwantselen. Zeker is dan dat een ander commercieel station die rol zou overnemen.
In dát geval bungelt AT5 helemaal, een situatie die de Amsterdammer niet ten goede zal komen. Ik vind dan de deal die er nu ligt de beste en Amsterdammers die AT5 in de nieuwe setting willen behouden kunnen dit het beste doen door gewoon veel te kijken, want dát telt bij een commerciele omroep!