Home > > Dorpspolitiek: hoe gaat het fonds heten?

Dorpspolitiek: hoe gaat het fonds heten?

Stadsdeelraad Centrum. De politiek van een kleine dorpskern: want Anne Lise van der Stoel regelt de vergunningen voor een ijsbaan op een minuscuul pleintje niet goed. Els Iping introduceert de blauwe vuilniszak, en is tegen homovlaggen. Guido Frankfurther opent een plaszuil en wil wat grachten opengraven. Een aardig overzicht over waar het in het Centrum nu eigenlijk om gaat!

De oppositie schopt hard tegen de coalitie: bijvoorbeeld door steigerdoeken ter discussie te stellen. Over de nevenfunctie van Van der Stoel bij het inmiddels failliete Alcides wordt nauwelijks gedebatteerd. Want, het gaat immers over die andere dingen. De coalitiepartijen VVD, PvdA en D66 houden elkaar al jaren netjes op het pluche. Het lijkt een innige vriendschap, en zelfs binnen de coalitie wordt gesproken over continuering van dit cluppie. De lijsttrekkers van de verschillende partijen zijn de huidige portefeuille-houders. Maar opeens is er een botsing in de coalitie gekomen. De PvdA en de VVD zijn boos op elkaar.
Waar gaat het om. De fractie van de PvdA heeft onlangs een voorstel gedaan om een fonds in het leven te roepen voor behoud en herstel van monumenten in de Amsterdamse binnenstad. Gister zou hierover het preadvies worden besproken in de commissie Bouwen en Wonen. Volgens de PvdA zou dit fonds genoemd moeten worden naar de rode 'in-gelul-kun-je-niet-wonen' ex-wethouder Jan Schaefer.

Niks daarvan! dacht de VVD. En op een feestje van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad introduceerde de VVD een volledig nieuw plan! De VVD had bedacht een fonds in het leven te roepen voor behoud en herstel van monumenten in de Amsterdamse binnenstad. Enige wijziging ten opzichte van het PvdA plan was natuurlijk de naamgeving: volgens de liberalen moest deze het Geurt Brinkgreve fonds gaan heten. Geurt was de mede-oprichter van die Vrienden.

En dat betekent: ruzie in de tent. De PvdA woedend op de VVD, de VVD verbolgen over de woedende reactie van de PvdA. Een gezellige boel dus. En daar gaat de binnenstadspolitiek over: de naamgeving van een fonds. Tjongejongejonge. Ik kan me er niet druk over maken, maar het lijkt me een prima campagne-item voor de stadsdeelraadsverkiezingen van 2006. Echt een onderwerp waar burgers wakker over liggen. De partij met de meest originele naam voor het fonds krijgt mijn stem. En die Geurt en Jan vallen wat mij betreft sowieso af.

twee reacties op "Dorpspolitiek: hoe gaat het fonds heten?"

Arnoud de Jong
Ik vind het gebruik van de naam van Jan Schaefer helemaal niet zo'n slecht idee. Hij is van grote betekenis geweest voor de Amsterdamse vernieuwingsbouw. Zonder hem hadden we hier vast met een stelletje ghetto's gezeten. En die 'vriend Geurt', daar heeft niemand buiten de grachtengordel van gehoord. Beetje kinderachtig van de VVD.
Die kan dus ondanks het toch omvangrijke formaat van Schaefer bij lange na niet in diens schaduw staan. ;-)
jp
-2-  jp:
Het is werkelijk te zot voor woorden. Knap onder woorden gebracht ;)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.