Het fantoomstation
Op de open dag van het
Science Park moeten de bezoekers versteld hebben gestaan. Dit was natuurlijk ten eerste vanwege de wereld aan wetenschap die voor hen geopend werd. Volgens mij zijn de gemeente en de UvA daar echt iets bijzonders aan het neerzetten. Het Science Park wordt ‘een internationaal kenniscentrum, waar samenwerking tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoek en kennisintensieve bedrijvigheid sterk wordt gestimuleerd.’ Het is een goed voorbeeld van een bijdrage aan een sterke kenniseconomie. Chapeau Amsterdam, zo ken ik u! Maar er blijft toch één klein smetje op het hele project: het treinstation. En daar moeten de bezoekers van de open dag even van staan hebben kijken.
Op
de site van het Science Park is hun toekomstvisie te lezen: ‘Met in totaal 500.000 vierkante meter voor kantoorruimte, laboratoria en onderwijsgebouwen, een hotel, congresfaciliteiten, sport- en cultuurvoorzieningen, honderden woningen, kinderopvang en een NS-station.’ Pardon, een NS-station? Is dat dat station waarvan de NS aangegeven heeft
niet te gaan stoppen? Ik heb voor u een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek gedaan. Ik heb uitgezocht hoeveel tijd het nu kost om van het Science Park naar het dichtstbijzijnde treinstation te reizen. Het antwoord is negen (9) minuten. Negen minuten met de bus, en dit zal straks alleen maar afnemen wanneer de nieuw pendelbus gaat rijden.
En waar keken de bezoekers van de open dag nou zo van op? De tekeningen van het treinstation. Ondanks dat de NS er niet gaat stoppen heeft de gemeente een ontwikkelaar ingehuurd en tekeningen laten maken van een fantoomstation.
U kunt er hier eentje zien. Het is een voorbeeld van machtspolitiek. Zolang bestuurders als Duco Stadig maar lang genoeg blijven volhouden dat het treinstation er komt, zullen de andere partijen uiteindelijk overstag gaan. Zo doe je dat als je je zin wilt krijgen.
Reageer op "Het fantoomstation"