Home > > O ja, de bonnetjesaffaire...

O ja, de bonnetjesaffaire...

De verkiezingen komen er weer aan. Ja, op 7 maart 2006 mag u naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. En tot die tijd zult u worden bestookt met politiek nieuws. Een kleine greep uit het nieuws van de afgelopen weken: GroenLinks schuift Marijke Vos naar voren als kandidaat wethouder, de PvdA kiest massaal voor Lodewijk Asscher als lijsttrekker, de VVD zet Griffith op 1, van der Horst op 2, en er is weer een nieuwe partij: Liberaal Amsterdam.

Interessant? Niet echt. Het meest opmerkelijke is wellicht dat VVD en GroenLinks in het zogenaamde Waagberaad elkaar proberen te vinden om na de verkiezingen de PvdA buitenspel te zetten. Of om hun eigen onderhandelingspositie ten opzichte van de sociaaldemocraten te versterken natuurlijk. Want bij de vorige verkiezingen was het voor Rob Oudkerk heel gemakkelijk: GroenLinks en VVD sloten elkaar uit, en dus mocht de PvdA kiezen voor de partij die het meeste inleverde.

Wat gaat in de komende verkiezingen een rol van betekenis spelen? De machtsvraag? Wellicht. Maar dan is het natuurlijk de machtsvraag tussen VVD en GroenLinks. Dat de PvdA ook komend jaar weer de grootste wordt, is geen verrassing. Maar wie uiteindelijk, met het waagberaad in de achterzak, de leidende rol in de onderhandelingen zal nemen is dan de meest interessante vraag. Of wordt het toch de bonnetjesaffaire?
Mocht dat laatste het geval zijn dan zullen de partijen die schone handen hadden het ook nog moeilijk krijgen; immers het aanzien van de hele politiek is daardoor geschaad. Politici zijn allemaal zakkenvullers. Het vreemde is dat de partijen van de nieuwe politiek (Mokum Mobiel en Leefbaar Amsterdam), en de minder-politiek-partij (SP) de protocollen aan hun laars hebben gelapt. VVD en CDA zijn dan wel flink door het stof moeten gaan, maar natuurlijk was dat wel nadat het kwaad al was geschied. Wel netjes waren PvdA, GroenLinks, D66 en AAdG. Zij verdienen geen applaus hoor, want het is vrij normaal dat je je aan je afspraken houdt.

Het gevaar in de bonnetjesaffaire is dat je het onderscheid niet meer ziet tussen politici en politici. Zoals de verdachten van het voorbereiden van terroristische aanslagen op Nederlandse politici denken dat alle Nederlandse politici vóór de oorlog in Irak waren, en daarom een aanslag op de tegenstanders (Bos, Halsema, Marijnissen) best gerechtvaardigd vinden.

Het gevaar van weer een nieuwe partij erbij is precies hetzelfde: in de gemeenteraad zitten nu maar liefst negen partijen. Weet u wie er voor of tegen de noord zuidlijn stemde? Wie wil er nu wel preventief fouilleren? En o ja, wie was er ook alweer fout tijdens-de-bonnetjesaffaire?

Het is een veilige manier om de verkiezingscampagne te laten draaien om de machtsvraag. De onderhandelingen na de verkiezingen: wie wordt de grootste, welke punten gaan we verzilveren? Gaan de SUV's de stad uit, of wordt op iedere hoek preventief gefouilleerd?

Er ging van alles mis in Amsterdam. De ene Amsterdammer (Theo), werd vermoord door de andere Amsterdammer (Mohammed). Onrust in de Diamantbuurt. Deze stad stinkt naar roetdeeltjes. Er is de laatste vier jaar echt nog maar één schip in de Ceres terminal geweest. En o ja, de bonnetjesaffaire natuurlijk. Hark dat allemaal bij elkaar, gooi er nog een dosis frustratie overheen (ik kan nergens mijn auto kwijt, ik kan door de schotels de lucht niet meer zien), geef de politiek de schuld, en welkom in populistisch Amsterdam.

Terug naar het politieke nieuws: wie wordt er wethouder? Wie wordt er de baas in de Stopera? Hoe creëren politieke partijen de beste onderhandelingspositie? En hoe verkoopt men het lekkerste hun eigen nieuws? Politici, van welke partij dan ook, hebben als grootste valkuil dat ze zich mee laten slepen in het politieke spel en over het hoofd zien waar ze het eigenlijk voor doen. Politici zitten er dan alleen nog maar vanwege de eigen kick, vanwege eigen trots. Wanneer dat het geval is ziet de burger hen inderdaad als een grote kliek. En daarin loert het grootste democratische gevaar voor 7 maart.

achttien reacties op "O ja, de bonnetjesaffaire..."

Caro
-1-  Caro:
Het venijn zit vooral in het laatste stukje Jochem. Inderdaad, waar doen die politici het nu voor. Neem het geval Groen Links; zetten een tweede Kamerlid en als ze mogen meedoen dan doet ze mee, verliezen ze dan gaat ze terug naar de Tweede Kamer. Pardon! Items: bouwen in Westelijk Havengebied, Cargill verhuizen, Klinkt heel aardig maar er is geen cent om wat dan ook maar te doen.
PvdA, nou geen idee die gaan gewoon rustig door, ja maar met wat dan. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Belangrijk is dus dat burgers hun stem goed gaan gebruiken, niet voor de onderbuik gevoelens maar voor daadwerkelijke zaken die er toe doen. Heel lastig want zet maar eens goed op een rijtje wat die Amsterdamse politiek de afgelopen vier jaar nu eigenlijk heeft gedaan, zijn de belofte van vier jaar geleden eigenlijk wel allemaal ingelost? Geen idee. betekent dat er gewoon eens op een rijtje gezet moet worden wat dan de punten waren vier jaar geleden en wat heeft iedereen er nu uiteindelijk van gebakken. Nou dat wordt de komende maanden eens flink puzzelen. Wie puzzelt ermee?
Janus
-2-  Janus:
“Zoals de van verdachten van het voorbereiden van terroristische aanslagen op Nederlandse politici denken dat alle Nederlandse politici voor de oorlog in Irak waren, en daarom een aanslag op de tegenstanders (Bos, Halsema, Marijnessen) best gerechtvaardigd vinden.”

En als deze verdachten een aanslag op enkel de pro-Amerikaanse politici gerechtvaardigd hadden gevonden, hadden we dit dan wel een legitieme manier van redeneren gevonden?
f.bol
-3-  f.bol:
De bonnetjesaffaire mag inderdaad wel een rol spelen: het CDA is door het stof gegaan, de VVD eigenlijk minder: Huffnagel roept nu telkens weer dat hij “eigenlijk voor niets” is afgetreden, zijn partijgenoten centrale stad roepen dat ook , sommigen doen het af als PvdA truc. Het CDA heeft dus als enige juist gehandeld. Je kunt eigenlijk niet met goed fatsoen op de Bakkers, MM of SP stemmen. En op de VVD dus ook niet, de hele partijtop heeft Huffnagel de hand boven het hoofd gehouden. En de VVD stadsdeelvoorzitter centrum en de VVD-fractie centrum zijn al helemaal een giller. Ikzelf ga op Liberaal Amsterdam stemmen. Niet omdat ik rechtser dan de VVD wil zijn, maar om één issue: zij zijn de enigen die ronduit stellen dat we een einde moeten maken aan die gekke stadsdelen.
GJ Klaver
-4-  GJ Klaver:
Over populisme gesproken: Iemand nog een dagje Ramadannen?
caro
-5-  caro:
@GJ Klaver, lijkt me best wel een goed idee, niets mis mee. Als elke Nederlander dat zou doen dan zouden we wellicht eens kunnen ervaren hoe het voelt als je dit dag in dag uit meemaakt. Niet uit geloofsovertuiging oid maar puur omdat er nog hele bevolkingsgroepen zijn die simelweg niets te eten hebben. Wordt het een politieke stunt ja, dan heb je het toch wel over heel iets anders. Ik ga er dan ook vanuit dat je hierop doelde (ons brave Woutertje). Ik kan me nog zo een actie voor de geest halen waarvan toen op deze site een foto stond. Woutertje brengt zijn kind naar de creche! Ahhhhh
paul
-6-  paul:
Liberaal Amsterdam kan nog wel eens een klapper worden, alle huidige partijen hebben immers boter op hun hoofd. Rechts heeft zich zelf zitten te verrijken (VVD (blijft heel laf ontkennen iets fout gedaan te hebben), CDA, MM en LA). Links (PvdA, GrLinks, SP)heeft de gelden gebruikt voor partijdoeleinden zoals propaganda. Alleen middenpartij D66 deed het keurig, een cynicus zou zeggen dat zij niet konden kiezen waaraan zij al die riante vergoedingen zouden besteden. Daarom zal een partij met nieuwe gezichten, die beloofd schoon schip te maken, wel eens succesvol kunnen worden. Ik wens Liberaal Amsterdam daarom veel succes.
f.bol
-7-  f.bol:
Gisteren in het nieuw dat een deel van MM olv Bernard Frank ( dat is een stadsdeelraadlid dat dan wel weer enigszins serieus is ) van oudenallen wil afzetten. Is inderdaad de enige manier om nog wat stemmen te krijgen straks. Uit wat paul hiervoor zegt volgt dat je eigenlijk alleen D'66 of Liberaal Amsterdam kunt stemmen als je de bonnetjesrommelaars wilt afstraffen. Veel keuze is er dus niet.... Populisme heerst overal steeds meer, daar kom je niet onderuit. Waar is de tijd gebleven dat een politieke partij het voortouw nam, een idee lanceerde en daarvoor steun zocht bij de kiezer in plaats van dat vreselijke credo “we moeten meer luisteren” en incidentenpolitiek , op de krant gebaseerd, bedrijven ? Een goed politicus weet hoe de maatschappij in elkaar zit en komt met vastomlijnde plannen en oplossingen. Van dat luisteren en leuteren onder het genot van een vette declaratie hebben we de buik dus vol.
GJ Klaver
-8-  GJ Klaver:
@caro: Ik zou er inderdaad niets op tegen hebben om een dagje - of wel een weekje - te vasten en voelen hoe het is om honger te hebben.
Ik wil het geld dat ik bespaar in die week graag overmaken aan de hongerigen in deze wereld.
Verhip. Dat hèb ik al eens gedaan [zonder publiciteit]....

Ik had het inderdaad over onze populist bij uitstek: Wouter Bos.
Hoewel zijn populisme misschien nog wel ingehaald wordt door Job Cohen, die zal spreken op de herdenkingsdag van Theo van Gogh's moord.

Jawel, f.bol: Populisme heerst overal steeds meer. Men gaat letterlijk over lijken.
ron
-9-  ron:
Wellicht een beetje off topic maar hebben jullie ook gelezen dat stadsdeel Centrum overweegt een nieuw kantoor te betrekken op het Oosterdokseiland. Dit zou 14.000m2 moeten zijn. Hoeveel zegt U! En dat met al die leegstaande kantoren. Hebben ze geld teveel? Dit stadsdeel is nog geen vier jaar oud en nu al plannen tot nieuwbouw, ongehoord. Wel eens in de gaten gehad hoeveel geld al die nieuwe kantoren onderhand gekost hebben? Het moet toch niet gekker worden in Amsterdam, de burger betaald hoor!
Joan Valkenaars
-10-  Joan Valkenaars:
En laat dat meteen Van der Stoel ook aftreden. Zij heeft vele miljoenen van de welzijnsmoloch Alcided ten kostte van derden stadsdelen uitgegeven.
De VVD teert steeds op kosten van derden. Huffnagel en Van der Stoel, het zijn zeker geen aanwinsten voor het liberale smaldeel van Amsterdam.
GJ Klaver
-11-  GJ Klaver:
Nu we het over aftreden hebben......

Zolang de 'linkse partijen' ons blijven voorliegen en doorgaan met het cultiveren van criminele Marokkanen en aanverwant tuig, zal het niet beter worden in Nederland.

De reactie van een lezer die zich stoorde aan het feit dat er bij de PvdA gedacht wordt aan een nieuwe voorzitter die willens en wetens zaken in de doofpot stopt, is van de PvdA site verwijderdt.

Bovengenoemde lezer wist te vermelden dat de kandidaat voor het voorzitterschap, Anne Marie Hoogland, in 2001 bewust de zaak van een groepsverkrachting door Marokkanen op een zwakbegaafd meisje, verzwegen.

[http://www.stopannemariehoo...]

Dàt - en het feit dat er Islam les op een openbare school wordt gegeven het feit dat men moslims uitnodigt op de herdenking van Theo van Gogh's moord en het feit dat Wouter Bos meedoet aan de Ramadan - is het werk van onze brave 'linkse' kerk.
Halleluja.
rosa
-12-  rosa:
@gjKlaver. Opruiend en niet te staven commentaar. Lang leve het activeren van het onderbuikgevoel en het dagelijks populisme. Ik zou zeggen hou u een beetje aan de regels van fastoen, het zou u sieren. Persoonlijke rancune is een slechte raadgever!
GJ Klaver
-13-  GJ Klaver:
@rosa: Waarom, m'n lieve mevrouw, zou ik persoonlijke rancune hebben?

Mijn commentaar is wel degelijk te staven.
Alleen omdat de PvdA het bericht van de site heeft verwijdert betekent dat nog niet dat dit hele doofpot verhaal niet klopt!
Leest U diverse dagbladen waaronder:
http://64.233.183.104/searc...
er maar op na.

Over populisme heb ik het al eerder gehad.
Daarvoor moet U bij Job Cohen en Wouter Bos en de zijnen zijn.

En gùt; Het nieuwe modewoord: 'onderbuikgevoelens'.
Als de dames en heren politici het volk de gelegheid zou geven om de gevoelens van het volk op een verbale manier te uiten, dan zouden onze onderbuiken stil en genoeglijk aan onze bovenbuiken kunnen blijven hangen.
rosa
-14-  rosa:
@GJKlaver. persoonlijke rancune omdat u kostte wat kost en waar dan ook uw gelijk wilt aantonen. Dit artikel ging over de verkiezingen in het algemeen. U maakt er een persoonlijke kruistocht van. Dat is wat ik noem populisme en het activeren van onderbuikgevoel.We hebben het slechts nog over personen en hoe we deze het best kunnen beschadigen. Dat is geen politiek maar schaar ik onder populisme en onderbuikgevoel. Wat gaat u stemmen?
GJ Klaver
-15-  GJ Klaver:
@rosa,

Niet dat het U ook maar iets aangaat, maar ik heb nog geen flauw idee wat ik ga stemmen.
Als oud-PvdA lid wordt het moelijk kiezen.

Maar daar hadden we het niet over, dus probeer eens minder doorzichtig de discussie een andere kant op te sturen.

U noemde mijn bericht 'niet te staven'.
Ik hèb het gestaafd.

Het zou U sieren om te zeggen: “Ik had ongelijk”.
Marcel
-16-  Marcel:
En Jelmer, je bent het fiasco rond de Amsterdome vergeten! Amsterdam kreeg voor E 90 miljoen aan investeringen voor een grandioos overdekt sportstadion op een presenteerblaadje.

En wat deed de politiek hiermee? Helemaal NIETS. Ik vind het eigenlijk nog steeds te bizar voor woorden.
rene
-17-  rene:
oh ja, en wat te denken van het fiasco rondom het binnenhalen van het Bollywood festival. Volgens mij was daar ook flink wat minder geld binnengekomen dan voorspeld. Hoe zit dat toch met al die tekorten, worden die weggeschreven? En nou hoor ik toch dat de boekhouding helemaal op orde is. Tja, dan ook nog een nieuw stadsdeelkantoor voor het Centrum. Toe maar, het kan niet op. misschien is er iemand die eens alle missers goed op een rijtje kan zetten en dan daar tegenover wat er nu de afgelopen vier jaar daadwerkelijk is bereikt. Ik ben in ieder geval het spoor bijster.
Jan van Bolster
-18-  Jan van Bolster:
Het stadsdeelkantoor centrum moet 61 miljoen euro gaan kosten. Betaald door de gemeenschap van Amsterdam. Al die stadsdelen samen kosten ons honderden miljoenen, waarschijnlijk meer dan een paar miljard aan gemeenschapsgelden.
Voor wat? Amateuristische politiek geharrewar.
Een paar servicepunten voor afhalen paspoorten en rijbewijzen was veel handiger geweest.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.