Home > > Koppijn en suizende oren

Koppijn en suizende oren

Sommige mensen zeggen dat het komt omdat ik ook een dagje ouder word, maar ik weiger dat te geloven. Elke keer als ik in Paradiso of de Melkweg sta, word ik platgebombardeerd door een veel te hoog aantal decibel. Het is me nu net iets te vaak overkomen dat ik (toch doorgewinterde concertganger) met suizende en pijnlijke oren of knallende koppijn maar ergens achterin de zaal ga staan. Laatst nog bij zoiets onschuldigs als De Dijk! Volgens mij worden alle geluidsmannen gewoon een dagje ouder. Het moet maar harder, harder, harder.

Een jaar of drie geleden hoorde ik dat het voor concertzalen verplicht was om oordopjes in huis te hebben. Van die eenmalige, goedkope plugjes. Ik heb daar destijds veel gebruik van gemaakt, in ieder geval in Paradiso, omdat ik steeds vergat te kopen. In de Melkweg keken ze me aan of ik gek was, toen ik erom vroeg (en ze me - duh - niet konden verstaan). Inmiddels lijken de oordoppen helemaal niet meer verplicht en kan ik ook op internet helemaal niets vinden over die verplichting. Toen ik laatst kwam vragen of ik ze kon kopen, hadden ze ze in ieder geval niet.

Wekelijks valt te lezen dat we onszelf door alle geluid (omgevingsgeluid, bouwgeluid, MP3spelers) veel sneller doof maken dan de generatie voor ons. Een serieus probleem. Ik vind dat de concertzalen van Amsterdam een voorbeeld moeten zijn.
Dus ga weer oordoppen verkopen. Maar veel liever nog, stel het geluid wat beter af, op een normaal niveau, zodat door het gordijn decibel er ook muziek te horen valt.

34 reacties op "Koppijn en suizende oren"

jp
-1-  jp:
Ben ik met mijn twintig jaar toch nog niet oud aan het worden, gelukkig. Ik heb het de laatste tijd ook vaker, met als hoogtepunt Paradiso vorige week. Werkelijk te hard.
-2-  :
Paradiso is achterlijk, wat betreft het geluidsvolume. En heel gek: iedereen die ik erover spreek, zegt dat Paradiso bekend staat om het idioot hoge geluidsniveau. Maar er verandert niets.
Overigens kreeg ik wel oordoppen aan de balie in Paradiso. Maar zelfs die hielpen niet genoeg om oorpijn te voorkomen.
-3-  :
Muziek is wat mij betreft niet alleen horen maar ook voelen. Vooral bij dance vind ik het wel prettig als de bassen ook echt te voelen zijn ;) Ik heb dan ook standaard professionele oordopjes bij me. Niet van die gele dingen, maar dopjes uit de muziekwinkel. Bij de drum 'n bass feesten waar ik vj, heeft een groot gedeelte van de bezoekers oordopjes bij zich, die weten dat dat slim is ;)

Je moet eens voor de aardigheid kijken op de dbA meters bij de geluidsman: die pieken soms tot 114 dbA. Dat is volgens mij ook ongeveer het maximum dat nog mag.

@thomas: het geluid in Paradiso is niet harder dan elders hoor. Hangt meer van de band af denk ik.

@merel: ik was pas bij Goldie (dat is drum 'n bass, en dat moet wat mij betreft echt snoeihard), en was ook mijn dopjes vergeten. Bij de garderobe kreeg ik twee setjes voor niets....
-4-  :
Ik wil ook profi oordopjes! Waar kun je goede kopen?
-5-  :
Professionele oordopjes kosten veel geld. Dan zit je al snel op 100 euro. Als muziekliefhebber kun je het best gewoon standaard oordopjes voor de amateur-muzikant kopen. Die kun je krijgen bij Muller in de Raadhuisstraat, de leukste muziekzaak van Amsterdam: http://www.mullermuziek.com/ Als je zegt dat je mij kent word je hartelijk begroet!
Afwas
-6-  Afwas:
Merel, als je van plan bent veel concerten te bezoeken, kun je misschien het beste een stel doppen aan laten meten. Waar je dan op moet letten is dat je filters neemt die het gehele frequentiespectrum dempen en niet alleen pieken of hoge frequenties. Ik heb zelf doppen laten bouwen bij http://www.hearsave.de, je kan bij de plaatselijke orenboer afgietsels laten maken.
-7-  :
Semi-pro haal je bij elke muziekwinkel, bv dopjes van Alpine.

Pro haal je bij vrijwel elke gehoortoestellenwinkel. Daar maken ze dan een afgietsel. Let wel op: die dopjes gaan een paar jaar mee, dan zitten ze niet meer als gegoten.
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
Voor Lowlands schaft een vriend van mij speciaal een pakje sigaretten aan. Hij breekt de filters af, haalt deze door rollen tussen zijn vingers uit het papier en vouwt ze dubbel, om ze vervolgens als oordopjes te gebruiken. Hij zweert erbij, al anderhalf decennium lang, de demping is precies goed.
Geert Bravers
-9-  Geert Bravers:
Dat knalharde geluid is voor mij reden om niet meer naar concerten te gaan. Er is geen lol aan om continu je oren te moeten dichtdrukken, je gaat immers niet voor een record decibellen naar een concert maar voor de muziek. Wie het wel om decibellen gaat kan beter naast schiphol gaan wonen.
wies
-10-  wies:
oorverdovend. maar met oordopjes hoor ik vooral mijn eigen hart bonken, dus das ook niks.
PanMan
-11-  PanMan:
Toch vaag, dat het toegestaan om muziek zo hard te draaien dat het duidelijk slecht voor je is. Oordoppen zijn natuurlijk maar een lapmiddel, de versterker iets terugdraaien zou beter zijn. Het hoeft geen achtergrondmuziek te worden, maar elke keer dat je met een piep in je oren thuiskomt, voelt het toch niet goed...
Aukje
-12-  Aukje:
Gister zag ik in de Kleine Zaal van Paradiso een decibelteller hangen. De teller ging van 90 naar 100. En gelukkig ook weer terug naar 90.
Geert Bravers
-13-  Geert Bravers:
@Aukje: 3 kwartier 90 decibel leidt al tot gehoorverlies. Boevendien mag niemand werken bij geluid boven de 85 decibel. Aangezien er mensen werken in de zaal is Paradiso in overtreding, en verantwoordelijk voor gehoorschade.
Rick II
-14-  Rick II:
Ik beaam het probleem. Ik was zo'n twee weken geleden bij Killing Joke in de Melkweg.Ik heb 2 dagen suizende en piepende oren gehad. Terwijl ik -gezien mijn muzikale voorkeur uit 't verleden- toch heel wat gewend ben.
Arnoud de Jong
Wat is er mis met vingers in je oren?
Dat je dan je bier niet kunt vasthouden!
-16-  :
Idereen die weleens naar een concert gaat kent het fenomeen: de meezingende medeconcertganger. Niets fijner dan dat geluid overstemd zien worden door snoeihard geluid ;)

Maar even serieus: dansen op 85 db, dat is toch bijna een stille disco?

Personeel in Paradiso loopt met oordopjes in, hoe denk je anders dat ze je kunnen verstaan aan de bar ;)
George
-17-  George:
In Paradiso verkopen ze de oordopjes gewoon bij de bar in de kelder. Bij de koffie.

Verder staat het geluid in Paradiso al een stuk minder had dan een jaar geleden. Maar het klopt: kom je vaak in een concertzaal dan is het verstandig om een paar passende oordoppen aan te schaffen.
Trui
-18-  Trui:
Hoi,
Ik ben 14 oktober in “de Oosterpoort” in Groningen geweest, concert Paul Weller. Het was gruwelijk hard, maar ok, je went eraan en gaat met enorm piepende oren weg. Nu heb ik alleen nog steeds piepende oren, 10 dagen later. En er waren echt geen oordopjes hoor!. Dankzij deze gemeentelijke instelling heb ik waarschijnlijk een gehoorbeschadiging.
Jochem Floor
-19-  Jochem Floor:
Zoek een letselschadeadvocaat,
dat zijn geen geintjes meer.
merijn
-20-  merijn:
Ik kom ook vaak in de paradiso en melkweg. Inderdaad, best hard geluid. Toch nog niet zo hard als laatst in het bovenzaaltje in de Power-zone (tja...) waar ik, toen ik voorlangs de speaker moest om bij de bar te komen, mijn neus brak door de hoge geluidsdruk!
Marcel
-21-  Marcel:
Oordoppen gewoon dragen.ik heb zelf setje van 158 euri gekocht en ik ben er zeer tevreden over als dj(mat lichte gehoorbeschadiging).
daniel s
-22-  daniel s:
“Mijn neus brak door de hoge geluidsdruk”

WOW!

eh, weet je zeker dat je niet gewoon tegen een doorsnee Powerzone bezoeker opgelopen bent?
Jack S.
-23-  Jack S.:
Genoeg mensen die het niet voor over hebben om een set van 100 euro profi doppen te halen. Die denken duur duur maar wel 100 euro uitgeven aan drank.
een professional
-24-  een professional:
Ik zie regelmatig dat de geluidsman/vrouw achter de mengtafel oordopjes in heeft. Oordopjes dempen vooral de hoge tonen. Het gevolg is dan natuurlijk dat deze geluidsman/vrouw om dat te compenseren meer hoog in het geluid zet met als gevolg veel te veel hoog voor publiek zonder oordoppen.
Er wordt dus totaal niet nagedacht door deze geluidsmensen. Zeer onprofessioneel.
Oplossing: UIT de oren die doppen en het geluid gewoon goed afstellen voor mensen zonder oordoppen!
en vooral niet teveel midden en hoog in het geluid mixen.
Gerben
-25-  Gerben:
Wat mij opvalt in deze reacties is dat *NIEMAND* kan vertellen waarom het steeds harder en harder gaat.
Suffie
-26-  Suffie:
@Professional: ik weet niet hoe professioneel jij bent, maar goeie oordoppen filteren het geluid lineair over het gehele frequentiebereik, nog betere oordoppen worden geleverd met verschillende filters die verschillende frequentiescurves hebben. E.e.a. is overigens al in deze discussie aan de orde geweest
evilbertje
-27-  evilbertje:
doe je vingers in je oren .
JEAN-PIERRE
-28-  JEAN-PIERRE:
De geluidsmensen bij een concert kunnen alles aflezen op hun panelen. De hoge, midden, en lage tonen. Probleem is dat de sound-check altijd word gedaan zonder dat er nog publiek in de zaal zit/staat. Tijdens het optreden gebruiken de artiesten zelf vaak monitorspeakers op het toneel, en hebben de geluids-mensen dopjes in en/of een koptelefoon op. Waardoor alle partijen geen idee hebben (vaak) hoe hard het geluid is wat ze produceren. Oplossing is een geluidsbegrenzer verplicht aanbrengen op alles wat optreed in de zalen.En die dan ook op straffe van een boete controleren.
evilbertje
-29-  evilbertje:
nog meer regels pfffffffffffffff.
JEAN-PIERRE
-30-  JEAN-PIERRE:
Beter 1 regel erbij, dan oor schade toebrengen aan kids die totaal geen idee hebben wat ze overkomt. Telt ook voor oudere jongeren als ik zo de reacties lees hierboven.
Marnixvr
-31-  Marnixvr:
Een goed alternatief zijn de Partyplugs van Alpine voor 10,95 euro, demping ongeveer 20 decibel. Ook zijn er veilige headsets in de markt voor je MP3 speler of iPod, zie http://www.gehoorbeschermer... voor beide producten. Gewoon online te bestellen.
Ben -
-32-  Ben -:
Gekke wereld tegenwoordig je gaat naar zo'n muziek uitvoering om de muziek te horen met oordoppen in je oren,ben ik de weg kwijt hier ?? maar ja zo gaat het overal het geluid is zo hard dat je de eigenlijke muzik niet eens hoord,daarbij komt nog dat iedereen met een gehoor apparaatje rond loopt in de toekomst want die oordoppen doen de job niet volgens vele medical informaties.
Marcus
-33-  Marcus:
Bij Cultuurpark Westerpark zijn ze helemaal mooi. Er staat op het bord:

De Organisatie stelt zich niet aansprakelijk voor: - diefstal en/of verlies van, en/of schade aan uw eigendommen, - geluidsniveau’s, die evt. gehoorschade kunnen veroorzaken.

In feite dus diefstal van je gehoor...
Marcus
-34-  Marcus:
Ik kom nu op het punt dat de standaard oordoppen (20db eraf) niet meer voldoende zijn, want het staat vaak al op 110 of hoger. Heel erg jammer. Als je op internet gaat zoeken valt je op dat heel veel mensen er tabak van hebben.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.