Home > > Balkeneske exercitie in de raad?

Balkeneske exercitie in de raad?

Bouw metrostation Vijzelgracht
In de Tweede Kamer deed premier Balkenende afgelopen woensdag het onderzoek van minister Pechtold naar de gekozen premier af als 'intellectuele exercitie'. Ferry Mingelen lichtte toe: "Een intellectuele exercitie, dat is politiek ongeveer het meest dodelijke wat je in Den Haag kan zeggen, dan weet je zeker dat er niets van terechtkomt".

In Amsterdam lijkt nu ook zo’n intellectuele exercitie aan de gang te zijn: het onderzoek naar de haalbaarheid van het opengraven van de in 1933 gedempte Vijzelgracht. Het idee daarvoor is ontstaan bij buurtbewoners die het plan om onder de Vijzelgracht een parkeergarage te bouwen maar niets vonden. Waarschijnlijk rekenden ze op enthousiaste steun van stadsdeelwethouder Guido Frankfurther, Amsterdams grote grachtengraver, die tot dusver steeds te veel tegenstand van buurtbewoners of ondernemers kreeg om zijn plannen te verwezenlijken.

Frankfurther is echter ook wethouder van parkeergarages en al snel bleek hij zijn wens de geschiedenis in te gaan als grote hersteller, toch liever ondergeschikt te maken aan de verwezenlijking van ondergrondse auto-opslag. Andere politici in stadsdeel Centrum waren wel enthousiast, maar zeiden daar meteen bij dat de centrale stad dan wel voor (een substantieel van) de kosten op moest draaien. Geen gek idee, bij zo'n stadsgezicht bepalende ingreep.
Over naar de Centrale stad
De plannen belandden bij de raad en verdomd, men was enthousiast. Maar ook dit enthousiasme kwam met een maar. Dat het een technisch haalbaar plan is, hadden studenten van de TU Delft al uitgezocht, maar hoe zat het met de kosten? Frankfurther heeft daar eerder al over gezegd dat het veranderen van de Noord/Zuid-plannen miljoenen zou gaan kosten. En wethouder Mark van der Horst valt hem daarin in zekere zin bij door te zeggen dat de contracten met de bouwers van de metro al rond zijn en dat wijziging daarvan een kostbare zaak zal worden. En hij voegde daaraan toe: "Als stadsdeel Centrum die gracht wil graven, moet die dat vooral doen. Al willen ze een Eiffeltoren bouwen, ik vind het best, maar ze betalen die zelf".

Kortom, we hebben een enthousiast comité en enthousiaste (stadsdeel)raadsleden, maar de twee wethouders die over het geld gaan, zien het niet zitten. Einde plannen, zou je denken, want ook zonder Ferry Mingelen was duidelijk wat Van der Horst bedoelde toen hij zei: "En als u het als raad wilt, kunt u er een grootstedelijk project van maken en geld reserveren, maar van mij moet u financieel niets verwachten".

Maar nee, het gaat nog door. Van der Horst heeft toegezegd uit te zoeken wat opening van de gracht gaat kosten. Ongetwijfeld zal dat onderzoek uitwijzen dat die kosten hoog zijn, dat het niet bouwen van een parkeergarage dusdanige consequenties heeft, dat we daar maar beter niet aan kunnen beginnen en zal de raad besluiten dat het geld voor grootstedelijke projecten toch maar aan iets anders besteed moet worden. Kortom, er vindt nu een intellectuele exercitie in Balkeneske stijl plaats. Ella Kalsbeek zei daarover in Den Haag, dat dat nou net was wat de burgers zo onbegrijpelijk vinden: "Dat we (mz: politici) met elkaar bezig zijn met iets waarvan we allemaal weten dat het tot niets zal leiden". Jammer dat Van der Horsts besluit waarschijnlijk werd gepresenteerd terwijl haar woorden nog niet waren uitgezonden.

twee reacties op "Balkeneske exercitie in de raad?"

AdVader
-1-  AdVader:
Overal waar Ella Kalsbeek met haar bedrieglijke dubbele vrouwenagenda komt gaat alles naar de kloten
AdVader
-2-  AdVader:
Ofwel, Ella Kalsbeek verwijt de ketel en maakt overal een potje van ..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.