Home > > De vertrekregeling

De vertrekregeling

Ja, ik weet het: twee weken geleden besteedde ik ook al aandacht aan de failliete welzijnsorganisatie Alcides. In de tussentijd zijn er echter wat feiten komen bovendrijven die belangstelling verdienen, zeker met het oog op het aankomende debat in de stadsdeelraad Centrum op 29 september.

De curator van Alcides heeft onlangs in een tussentijds verslag aangegeven dat er na verkoop van de boedel geen geld overblijft om driehonderd schuldeisers terug te betalen. Hiermee zien honderden bedrijven, instellingen en particulieren hun gezamenlijke elf miljoen euro in rook opgaan. De top drie van meest gedupeerden zijn collega’s van de voorzitter van stadsdeel Centrum en oud-voorzitter van Alcides, Anne Lize van der Stoel. Stadsdeel Zeeburg heeft een half miljoen euro tegoed van Alcides, ZuiderAmstel krijgt nog driekwart miljoen en stadsdeel Zuidoost is koploper met maar liefst twee miljoen aan vorderingen. Van der Stoel zelf noemt dit ‘betrokken zijn bij de maatschappelijke werkelijkheid.’
Met deze bedragen in het achterhoofd vraag ik u mijn opsomming aan stommiteiten en willens wetens begane fouten bij Alcides hier na te lezen. In de hoofdrollen schitteren Van der Stoel en Albert van Wingerden, in de bijrollen een ex-vrouw van Van Wingerden die debet en credit niet uit elkaar kon houden en een dochterorganisatie in Suriname waar niemand het bestaan, laat staan de functie van wist. Kan u Van der Stoels positie binnen de stadsdeelpolitiek indenken?

Nu, voordat al de schuldeisers überhaupt zouden worden betaald is er één persoon die, als preferente crediteur, eerst geld ontvangt: Albert van Wingerden. De man die zijn macht gebruikte om bekenden van een baan te voorzien bij Alcides. Van Wingerden krijgt een vertrekregeling. Let op dit is géén uitstaand loon. Voordat de gedupeerden überhaupt hun miljoenen zouden terugkrijgen ontvangt Van Wingerden een bedrag van 80.000 euro. Ik ga even berekenen wat mijn jaarsalaris ook al weer is.

zes reacties op "De vertrekregeling"

Jean van Velden
-1-  Jean van Velden:
Honderden schuldeisers van de failliete welzijnskoepel Alcides kunnen fluiten naar hun geld. Meer dan driehonderd bedrijven, instellingen en particulieren hebben een vordering van in totaal elf miljoen euro uitstaan.
Duizenden personen zijn ontslagen vanwege mismanagement.
Van der Stoel, de hoofdverantwoordelijke voor het (financiele) beleid van Alcides, roept in de media, één week voor het faillissement, dat er niets aan de hand is. Alles loopt als een speer. Van der Stoel verlaat het zinkende schip precies één week later, een week voor het faillissement. Weg bij Alcides. De puinhopen laat ze achter voor de gedupeerden. De duizenden gedupeerden.
annemarie heerema
-2-  annemarie heerema:
Laten we als kiezers hopen dat de deelraad nu eens op gaat treden tegen bestuurders die de algemene zaak niet langer meer dienen of sterker die de zaak laten verslonsen.

Wanneer zal de VVD de genoemde politici tot de orde roepen?

Het vertrouwen in politici is door dit soort blunders enorm geslonken. De kiezers verdienen beter.
paul
-3-  paul:
De leden van deelraad centrum moeten bij zichzelf te raden gaan wat zij zouden vinden van een omgekeerde situatie. Stel dat Zeeburg-voorzitter Herrema of Zuid-Oost voorzitter Sweet het stadsdeel Centrum voor miljoenen euro’s zouden hebben laten belazeren. Zou stadsdeel centrum dan nog gewoon met die andere stadsdelen om willen gaan? Nee toch?
De door het Alcides-debacle benadeelde stadsdelen zijn aan het onderzoeken of van Wingerden en Van der Stoel strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Hoe kunnen stadsdelen goed samenwerken en goed functioneren wanneer hun bestuurders elkaar niet eens recht in de ogen kunnen kijken?
f.bol
-4-  f.bol:
Overigens saillant detail: De vertrekregeling van de incapabele, megalomane en wat dies meer zij Albert van Wingerden, hoofd van de raad van Bestuur, heeft die vertrekregeling geakkoordeerd gekregen via de Raad van Toezicht, geleid door van der Stoel. Ook zéér opvallend is dat, in hun vrij succesvolle pogingen om het Alcides-rapport zo lang mogelijk “onder de pet”te houden en zo veel mogelijk te strippen, hadden de Raad van Toezicht en van Wingerden DEZELFDE advocaat. Solidair tot het einde , tot het einde de verkeerde keuzes makend. Ziehier de stadsdeelvoorzitter centrum.
paul
-5-  paul:
Integriteit van politici? ha, ha
Op de deelraadsvergadering Cenrum van donderdag as, 29 september, wordt gesproken over de integriteit van bestuurders. Dat wordt lachen dus: Bonnetjesaffaires (gemeenteniveau), Alcides failliet laten gaan en andere stadsdelen belazeren (stadsdeelniveau), gedraai rondom rechtszaak Nienke H (landelijk niveau). Nergens wordt een affaire op zo'n deugdelijke manier afgewikkeld dat de burger vertrouwen in de politiek terugkrijgt.
De afrekening zou bij de volgende verkiezingen moeten komen, maar wat zijn de alternatieven dan?
Jeannette Burgers
-6-  Jeannette Burgers:
Van der Stoel regelde allereerst de prachtigste bannen en vervolgens de mooiste vertrekregelingen voor haar vrienden en vriendinnen. Bijvoorbeeld voor haar grote voorbeeld Van Wingerden en zijn eveneens totaal onkundige echtgenote. Allen mochten mee profiteren.
Behalve de honderden bedrijven en instellingen die nu elf miljoen euro tekort komen.
En wat doet de VVD? NiETS. En wat doet de deelraad centrum. OOK NIETS.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.