Home > > Over de schutting

Over de schutting

Met het gisteren ingediende verzoek tot kort geding bij de Amsterdamse rechtbank probeert Belangenvereniging Hugo de Grootbuurt de komst van de Centrale Eenheid Daklozen (CED) naar de buurt te voorkomen. Volgens de belangenvereniging is de komst van verslaafde daklozen in strijd met het bestemmingsplan. De beoogde locatie aan de 2e Hugo de Grootstraat heeft een bestemming als kantoorfunctie. De strijd van de buurt loopt sinds het college van B&W in mei besloot het loket te verhuizen van de Herengracht naar de 2e Hugo de Grootstraat.

De buurtbewoners hebben het gevoel dat deze beslissing 'door hun strot is geduwd'. Geen onlogische gedachte. Dit is één van de besluiten die de gemeente kan nemen zonder inspraakmogelijkheid te bieden. Simpelweg omdat geen enkele buurt de beslissing zal accepteren. Het NIMBY-effect. Wie eens langs het daklozenloket op de Herengracht is gelopen op tijden dat de uitkeringen worden verstrekt, ziet geen al te fris tafereel van dralende junks en dealers rondom de ingang. En zeg eens eerlijk, zou u een daklozenopvang voor drugsverslaafden met open armen voor úw deur ontvangen?
Niemand staat te juichen bij de komst van verslaafde daklozen naar de buurt. Zeker niet als er kinderen op de stoep spelen en er voldoende groen lokt als gebruikersplek. Tel daarbij de aantrekkingskracht van de zojuist verstrekte uitkering op dealers en de onrust is geboren. Gevoed door verontruste bewoners maakte stadsdeelvoorzitter Anne Marie Hoogland in juni een aantal afspraken met verantwoordelijk wethouder Ahmed Aboutaleb. In dat gesprek werd onder andere afgesproken dat er aan de 2e Hugo de Grootstraat geen kasbetalingen plaatsvinden en het aantal klanten verminderd wordt van 900 naar 600.

De buurt ziet de verslaafden liever helemaal niet komen Zij vrezen voor een grote aantasting van de leefbaarheid en een stijging van de criminaliteit. Ondanks de gemaakte afspraken, proberen ze het nu via de weg naar de rechter. Er van uitgaande dat de gemeente en het stadsdeel - in samenspraak met de buurt - alles op alles zetten om de overlast te beperken, is dan hun verzet terecht? Junks en overlast horen nou eenmaal bij een stad als Amsterdam - helaas. Iedere buurt zal waarschijnlijk tot op het bot de komst bevechten en het 'probleem' liever ongezien over de schutting gooien. Hoe vervelend ook, de belangenvereniging zou er goed aan doen om in het stadsdeel Westerpark een partner te zoeken en sámen harde garanties te eisen voor een veilige buurt in plaats van het probleem door te schuiven.

drie reacties op "Over de schutting"

Hannes Minkema
-1-  Hannes Minkema:
Een asielzoekerscentrum in Bos en Lommer; een centrum voor verslaafde daklozen in Oud-West, evenals de Stichting Mainline voor drugsgebruikers; de Immigratiedienst en het harddrugsteam Streetcornerwork naar Zuid-Oost; een gebruikersruimte voor heroïneverslaafden in de Indische Buurt... Ik heb de indruk dat stadsdeel Centrum de zorg voor verslaafden en andere overlastveroorzakers zoveel mogelijk uit het stadscentrum weert. Valt iets voor te zeggen. Maar waarom ontspringen de relatief sjieke stadsdelen hierbij toch altijd de dans? Waarom moeten stadsdelen die het in sociaal opzicht toch al zwaar hebben altijd dit gelag betalen?

Je kunt zeggen dat de hulpverlening daarnaartoe gaat, waar de gebruikers zijn. Maar dit is een kip-en-ei-argument. Het asielzoekerscentrum had wat mij betreft net zo goed in Amsterdam-Zuid kunnen komen. Gek genoeg is dit nooit serieus in overweging genomen. Die gemakzucht, dat afschuiven, dat stoort mij. Waarom telt een NIMBY-houding in Amsterdam-Zuid wel, en mag in het Westerpark geen argument zijn?
benno
-2-  benno:
Omdat er in zuid meer politici wonen. Of was het een retorische vraag?
dirk
-3-  dirk:
@Hannes. Asielzoekerscentrum in Bos en Lommer is binnenkort weg. Kan het weer toegevoegd worden aan de broedplaats voor kunstenaars. Tja, de locaties voor opvang zijn niet erg voorradig. Vaak, hoe sneu dat ook klinkt, zie je juist in Centrum en in de betere woonwijken dat er weinig leegstaande gebouwen dan wel woningen zijn. Juist in de minder gewilde wijken staan meerdere onbruikbare locaties vaker leeg. Ook opvallend de organisatiegraad in de betere wijken is snel en vakkundig te regelen. Daar heeft men door dat eendracht meer macht maakt. Je gooit er een duur advocaatje tegenaan. Heel oneerlijk maar wel een waarheid als een koe. De welgestelde weten vaak heel goed hoe de politiek te bespelen en hebben meer machtsfactoren tot hun beschikking. Vandaar. Het is schrijnend en daarom des te meer moet de solidariteit in deze maatschappij beter bewaakt worden. Ook ik ben voorstander van spreiding en maak me erg zorgen om de houding eigen schuld dikke bult.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.