De buurtbewoners hebben het gevoel dat deze beslissing 'door hun strot is geduwd'. Geen onlogische gedachte. Dit is één van de besluiten die de gemeente kan nemen zonder inspraakmogelijkheid te bieden. Simpelweg omdat geen enkele buurt de beslissing zal accepteren. Het NIMBY-effect. Wie eens langs het daklozenloket op de Herengracht is gelopen op tijden dat de uitkeringen worden verstrekt, ziet geen al te fris tafereel van dralende junks en dealers rondom de ingang. En zeg eens eerlijk, zou u een daklozenopvang voor drugsverslaafden met open armen voor úw deur ontvangen?
De buurt ziet de verslaafden liever helemaal niet komen Zij vrezen voor een grote aantasting van de leefbaarheid en een stijging van de criminaliteit. Ondanks de gemaakte afspraken, proberen ze het nu via de weg naar de rechter. Er van uitgaande dat de gemeente en het stadsdeel - in samenspraak met de buurt - alles op alles zetten om de overlast te beperken, is dan hun verzet terecht? Junks en overlast horen nou eenmaal bij een stad als Amsterdam - helaas. Iedere buurt zal waarschijnlijk tot op het bot de komst bevechten en het 'probleem' liever ongezien over de schutting gooien. Hoe vervelend ook, de belangenvereniging zou er goed aan doen om in het stadsdeel Westerpark een partner te zoeken en sámen harde garanties te eisen voor een veilige buurt in plaats van het probleem door te schuiven.
Je kunt zeggen dat de hulpverlening daarnaartoe gaat, waar de gebruikers zijn. Maar dit is een kip-en-ei-argument. Het asielzoekerscentrum had wat mij betreft net zo goed in Amsterdam-Zuid kunnen komen. Gek genoeg is dit nooit serieus in overweging genomen. Die gemakzucht, dat afschuiven, dat stoort mij. Waarom telt een NIMBY-houding in Amsterdam-Zuid wel, en mag in het Westerpark geen argument zijn?