Home > > Lekker afschuiven op Verbeet

Lekker afschuiven op Verbeet

<%image(20050714-bloemenzee.jpg|140|140|Bloemenzee)%>
Martin Verbeet valt deze dagen niet te benijden. De stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost/Watergraafsmeer sprak zich uit tegen een permanent herdenkingsteken op de plek waar Theo van Gogh is vermoord. Heel Amsterdam viel over hem heen. Toch begrijp ik Verbeet wel: hij probeert zijn stadsdeel bij elkaar te houden. Verbeet handelt naar het credo van het opperhoofd van de stad, Job Cohen. Ik kan minder sympathie opbrengen voor de schijnheiligheid van de criticasters van Verbeet.

Na de woorden van Verbeet werd er niet om uitleg gevraagd. De messen werden geslepen. Er werd een bak stront over Verbeet gekieperd. Naast kritiek van zo’n beetje iedereen die ooit een voet heeft gezet in Amsterdam, kwamen er ook scherpe veroordelingen vanuit de partij van Verbeet zelf, de PvdA. Een opsomming:

Het is ongelofelijk dat dit soort hopmannen bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt en de wereld op z’n kop zet. Ik Verbeet mij. Ik verbijt mij. Wat mij betreft krijgen bestuurders als Verbeet wél een monument, een heel erg blijvend monument, een betonnen monument van lelijkheid als markering van hun vileine domheid. (…) Henk Spaan kon het vroeger zo ijskoud fraai laten schallen. "Vuilnisman! Kan deze zak ook nog mee?"
Kapser van Noppen, heeft een woordgrap nodig om zijn woede te uiten

Martin Verbeet. Een man van vroeger. Een PvdA’er. De oude reflexen. Diepe schaamte.
Marcel Duyvestijn, zet gelijk de oude garde te kakken

Natuurlijk moet er een permanent gedenkteken komen.
Lodewijk Asscher, genuanceerd en duidelijk

Met zulke partijgenoten heb je geen vijanden meer nodig.
De schijnheiligheid die hier naar voren komt irriteert mij. Van de zijlijn staan ze hun gal te spuien over Verbeet, maar onderwijl staan ze met de handen in de zakken. Wat houdt Asscher, de leider van de Amsterdamse PvdA, tegen om met een voorstel voor een monument te komen? Wanneer de centrale stad een aantal sportvelden in Oost wil volbouwen met woningen en een nutteloos NS-station trekt het de macht naar zich toe. Maar wanneer het om een lullig monumentje gaat trekt het de handen van het stadsdeel af. Waarom? Ik heb wel een vermoeden. De centrale stad heeft geen zin om de vingers te branden aan zo’n gevoelig onderwerp. En dan komt die ‘oude’ Martin Verbeet wel van pas. Een dankbaar onderwerp om op te schelden. Maar zelf iets ondernemen, ho maar. Deze critici hebben niet meegewerkt aan de initiatieven voor een monument, zoals de Spreeksteen. Het stadsdeelbestuur wel.

Achteraf blijkt dat men niet goed naar Verbeet heeft geluisterd. Marion de Groot, deelraadslid in Oost/Watergraafsmeer voor de PvdA, maakt duidelijk dat de zaken genuanceerder liggen. Zij zegt dat het dagelijks bestuur van Oost/Watergraafsmeer denkt dat de plek van de moord misschien niet de ideale plek is voor een permanent gedenkteken: "Ten eerste is op die plek weinig ruimte, een monument moet recht doen aan waar het voor staat. Daarnaast is het helaas ook een feit dat de muurschildering verderop aan de Linnaeusstraat meerdere malen het doelwit was van vernieling. Natuurlijk is hier van alles tegenin te brengen, maar zover was het nog niet gekomen want dat debat is nog niet gevoerd in de stadsdeelraad."

Zo heeft iedereen voor zijn beurt gesproken. Misschien dat de critici nu met een constructievere bijdrage kunnen komen. Daar zal dit getroffen stadsdeel meer nut van ondervinden dan aan stoere woorden.

zeventien reacties op "Lekker afschuiven op Verbeet"

-1-  :
Getroffen stadsdeel?

Hoezo? Mietjes zijn het. Daar kon je vergif op innemen dat de halve wereld over verbeet zou heenvallen. Daar kopen we natuurlijk helemaal niets voor, voor bange politici die rekening willen houden met de verschillende emoties in het stadsdeel.

En dan later terugkrabbelen en stellen dat het niet zo bedoelt was. Nee, ik neem mijn petje af voor de moeder van Theo, wat een krachtige dame. Zij durft dit stadsdeel uit te lachen en zij zet dit bestuur gewoon even lekker te kakken.
Theo woonde notabene in de Watergraafsmeer, hij kocht zijn peuken op de Middenweg, hij fietste elk dag over de Linnaeusstraat, en uiteindelijke werd hij daar afgeslacht.
Wat een ontkenning.
En dan het argument dat er geen ruimte zou zijn. Werkelijk wat een onzin. Er is plek zat achter het hek waarachter het stadsdeel kantoor niet schuil gaat.

Ik denk aan Henk van Randwijk, dichter, prozaschrijver, publicist en verzetsheld, hij schreef:

een volk dat voor tirannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht...

Stadsdeel Oost dooft voor mij het licht. Ik ween zacht. Maar voor dat het licht uit is zal ík mijn maatregelen genomen hebben.
-2-  :
Je verwart het stadsdeel met het stadsdeelbestuur, Stefan.
Maar ik ben nu wel benieuwd geworden: welke maatregelen ga je nemen?
robert
-3-  robert:
toine stelt zich verkiesbaar? Toine gaat verhuizen? Toine gaat zelf het initiatief nemen dat het gedenkteken er komt? Zoiets misschien?
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
@ Toine: Jij baseert je zeker op de PvdA-Amsterdam-site?

Het loont de moeite eens goed te lezen wat Marion verder heeft gezegd, in de alinea ervoor: “Mijn stadsdeel haalde afgelopen week het landelijke nieuws, en (weer) niet in positieve zin. Daar wordt ik niet blij van, helemaal niet als dat het gevolg is van de uitlatingen van een partijgenoot. Maar ik weet niet wat Martin Verbeet gezegd heeft tegen RTV NoordHolland, slechts wat het Parool meent dat hij gezegd heeft. Als dat een correcte weergave is, dan sprak hij in elk geval niet namens de PvdA Oost/Watergraafsmeer. Het Parool blijkt ook geen navraag te hebben gedaan bij ons of bij het stadsdeel.”

Ik denk dat Martin Verbeet er goed aan doet om op korte termijn duidelijk te maken waar hij precies voor staat. Als zelfs zijn eigen deelraadsleden omtrent zo'n spraakmakend onderwerp het niet in zijn afwezigheid kunnen uitleggen, doet hij op echt iets fout.
-5-  :
Iemand die zich uitspreekt tegen een permanent herdenkingsteken op de plek waar Theo van Gogh is vermoord, valt inderdaad niet te benijden. Niet omdat iedereen over hem heen valt maar omdat juist hij schijnheilig is en niet zijn criticasters.
Arnoud de Jong
Ik vindt nog steeds de beste oplossing om een 'algemener' monument te plaatsen, zoals ik heb beschreven aan het eind van mijn stuk 'Verantwoording afleggen':
http://www.amsterdamcentraa...

Voorts wil ik toekomstige terroristen oproepen bij de keuze van hun 'plaats delict' uitdrukkelijk rekening te houden met de hoeveelheid beschikbare ruimte voor een eventueel monument. Dat scheelt dan weer een hoop discussie in de deelraad.
Lodewijk Asscher
-7-  Lodewijk Asscher:
Beste Toine,

Ik spuw geen gal. Ik heb in een reactie op de website van de PvdA aangegeven dat ik voorstander ben van een permanent gedenkteken. Als het goed is, zorgt dat er voor dat er in Oost en in de rest van de stad permanent gesproken blijft worden. Over deze afschuwelijke aanslag. Over de angst die daarmee alle Amsterdammers is aangedaan. Over hoe vrijheid soms pijnlijk kan zijn. En over het feit dat geen enkele godsdienst een rechtvaardiging kan bieden voor dit soort macaber ritueel geweld.

Vind je dat schijnheilig? Irriteert dat je? En meen je werkelijk dat ik niet mag reageren op een discussie in stadsdeel Oost vanwege de sportvelden in Middenmeer-Noord?

Hartelijke groet, Lodewijk
Dr.D
-8-  Dr.D:
Als tegeltekst zou ik
“ieder zijn meug”
willen voorstellen.

(Kan je dat weer gaan uitleggen)
Maar nadat hier de religieze invloeden
zijn weggesleten is een vreemde religie
te bepalend.
Een intolerante religie vanwege het isolement hier
en de z.g. lagere klasse vertegenwoordigend.
Bij de moskee krijg je ook letterlijk te eten.
De mensen zijn binnengelaten en hebben `n paspoort.

Maar hier denkt men aan de economie, wat huishoudkunde betekent.
Pessisme en recessie als argument om de fooi te vergeten.

Mijn buurman is arabisch maar wel aardig hoor!
-9-  :
Dames en heren, het zit u allemaal bijzonder hoog zo te zien.
Daarom nodig ik een ieder uit om het Parool te laten weten hoe een monument voor van Gogh er uit zou moeten zien. U heeft tot vrijdagmiddag 14.00 de tijd op http://www.parool.nl/mening...
Gemeenteraadsleden zijn natuurlijk uitgesloten van deelname want die hebben al andere mogelijkheden om met een constructieve bijdrage te komen. Men kan natuurlijk de verantwoordelijkheid op Verbeet blijven afschuiven, maar wie pakt zijn eigen verantwoordelijkheid?
robert
-10-  robert:
Nou als ik het Parool moet geloven is die Verbeet niet zo lekker bezig. Eigenlijk een PvdA-er onwaardig. Maar ja, is het waar?
Bas
-11-  Bas:
Waarde lezer,
We moeten morgen naar de rechtbank omdat we voor de 4e keer een succesvol, gratis, multicultureel festival in het Oosterpark willen houden. We dachten een makker te hebben maar deze vermoorde de cultuur.. een medestander voor initiatieven in dat geteisterde oord.

Men heeft het continu over mislukkingen en haat maar vergeet dat mooie festival waar deze mensen elkaar vinden. Samen eten, dansen, praten. Dat ging een aantal jaren goed maar men wil blijkbaar van ons af.. Dat is een schande!
We zullen hiervoor vechten en dit stadsdeel zal in haar onrecht in het stof moeten bijten.

Een vrijwilliger.
-12-  :
Nou succes jongen! Wat zijn de geplande data voor het o zo succesvolle multiekultiefestival?

Hou je ons op de hoogte?
John
-13-  John:
Linkse rakker. In de private sector zou hij nog geen eieren mogen bakken.
Mr.T
-14-  Mr.T:
Dames en Heren,

Als een bewoner van Amsterdam-Oost voor pakweg 22 jaar voel ik mij gedwongen mijn mening te laten horen over het standbeeld van van Gogh dat er al dan niet komen gaat. Nou heb ik moeite met het feit dat er een standbeeld komt van een persoon die 'to put it lightly' spot met religie. Daarentegen is moord nooit en te nimmer goed te praten.

Maar als we kijken naar Theo, the man himself; als we een kijkje nemen in zijn manier van denken, dan lijkt het mij kras dat hij als een martelaar voor religie zou willen worden geportreteerd. Ik denk eerder dat Theo in zijn graf omdraait als hij ooit te weten komt dat er een standbeeld van hem zal worden gemaakt, OMDAT hij is vermoord door een persoon om religieuze redenen. Als het aan Theo lag zou het standbeeld een middelvinger opsteken en zijn reet ontbloten en niet alleen riching een Moskee, maar richting de wereld, de provocateur die hij was.

Daarom ben ik van mening dat als er al een standbeeld komt van Theo van Gogh, laat er dan alsjeblieft enige zelfspot inzitten en portreteer hem niet als een martelaar, want dat zou echt de omgekeerde wereld zijn.
Dr.D
-15-  Dr.D:
Een buste in het filmmuseum zou geplaatster zijn.
Want zo was Theo wèl...
Mr.T
-16-  Mr.T:
Ja dat zou een gepaste oplossing zijn
Anoniem
-17-  Anoniem:
Stefan Kleintjes,
een cynische borstenman, links rakkertje en beroepsprovocateur.
We hoeven uw mening niet.
Succes in Groningen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.