Home > > Amsterdam back to the future?

Amsterdam back to the future?

<%image(20050608-voedselbank.jpg|140|140|Nog net niet op de bon)%>
AT5 Nieuws vandaag:
"Eerste Voedselbank in ZO geopend
Woensdag is in Zuidoost het eerste officiële distributiepunt van de Voedselbank Amsterdam geopend. In een voormalige snackbar bij flat Klievering worden voedselpakketten samengesteld en uitgereikt aan Amsterdammers die niet kunnen rondkomen. In Zuidoost zijn dat inmiddels al meer dan 900 gezinnen. Na controle van papieren wordt bekeken of mensen in aanmerking komen voor een voedselpakket. De Voedselbank Amsterdam wil op korte termijn ook vanuit andere locaties in de stad voedselpakketten gaan uitdelen."

Op de website van de Voedselbank:
"Voedselpakketten zoals die door de Voedselbank ter beschikking worden gesteld, zijn bedoeld als noodhulp voor mensen die voor kortere of langere tijd financieel echt niet rond kunnen komen. Ze zijn expliciet niet bedoeld als extraatje voor mensen die het niet breed hebben. Dat zou de doelgroep van de Voedselbank onmogelijk groot maken en toekenning van voedselpakketten zou derhalve al snel tot willekeur leiden."

Raad eens wat het maximaal maandelijks besteedbaar inkomen is voor een gezin met twee kinderen om hiervoor in aanmerking te komen? Antwoord

acht reacties op "Amsterdam back to the future?"

absint
-1-  absint:
Ik ben het met je eens Marleen, dat is dus een veeeeeel te brede definitie. Als je het zo bekijkt vallen alle studenten er ook onder. Er zullen behoorlijk wat personen zijn die met een vrij besteedbaar inkomen van 150 e per maand heel blij zouden zijn. Als je het namelijk slim aanpakt kun je als persoon makkelijk van 20 e per week eten.

daarom zeg ik dat de grens gehalveerd moet worden: 75 e besteedbaar inkomen.

maar eigenlijk heb ik liever dat de voedselbank dit helemaal niet doet. De uitkeringen zijn hoog genoeg om mensen niet de schulden in te jagen. Er zijn genoeg baantjes te vinden als extra inkomen. Al dat extra voedsel kan beter naar mensen die het echt nodig hebben: bijvoorbeeld mensen in Afrika of Azie waar ze GEEN besteedbaar inkomen hebben. Waar ze eens per week eten hebben. Waar mensen kortgezegd, doodgaan van de honger.
Marleen Zachte
-2-  Marleen Zachte:
Logisch dat jij alles vanuit het standpunt van de alleenstaande (eeuwige) student bekijkt, maar dat is waarschijnlijk niet de gemiddelde klant van de voedselbank ;-) Voor de niet-doorklikkers daarom nog even de cijfers op een rijtje wat de maximumgrens per huishouden betreft:

1 volwassene: ¤ 150,-
2 volwassenen: ¤ 200,-
per kind: ¤ 25,-

Een eenoudergezin met twee kinderen, mag dus niet meer dan ¤ 200,- te besteden hebben, eentje met drie kinderen ¤ 225,-. Dat is per persoon respectievelijk ¤ 67,- en ¤ 56,-, ver onder jouw voorstel dus.

Dat de mens niet leeft bij eten alleen, hoef ik jou geloof ik ook niet uit te leggen.

Ik ben het dan ook wel met je eens dat de voedselbank dit niet zou moeten doen, maar niet vanwege de honger elders in de wereld, maar omdat ons sociale stelsel zo in elkaar hoort te zitten, dat voedselbanken niet nodig zijn.
absint
-3-  absint:
Ow bedoelde je het zó? dat kon ik namelijk uit je post niet opmaken... :)
Dr.D
-4-  Dr.D:
Dat zal mensen in hun koophuis (mijn,mijn,mijn)
toch hun reet roesten...
Indivalisme is tenslotte hip...

Moeten ze maar niet komen
Hoor je vaak
In de kamer
Miss J
-5-  Miss J:
Nou ik vind voedselbanken een zeer goed initiatief.
Ik kom zelf uit een één-ouder gezin met een minimum inkomen. Ik weet wat het is als het geld halverwege de maand op is. En je kunt wel zeggen dan moeten ze maar een baan zoeken maar dat is niet in alle gevallen een optie. Je hand ophouden bij de gemeente gaat ook niet omdat deze mensen al de maximale uitkering krijgen.
Als je mensen met wat restant voedsel dat niet meer verkoopbaar is een week lang zonder honger naar bed kunt laten gaan is dat toch goed? Ik bedoel wat is het verschil tussen honger en armoede in Afrika en honger en armoede in Nederland?
Voor alle sceptische mensen onder de lezers heb ik een test.
Probeer zelf eens een maand lang te leven van een minimum inkomen. Wedden dat je het niet eens 1 week volhoudt?
mama van 3 kids
-6-  mama van 3 kids:
Ik moet zeggen dat ik heel erg blij ben dat er voedselbanken zijn in Nederland.
Ik las dat je als gezin met 3 kinderen niet meer dan 275 mag overhouden na aftrek van aale lasten schulden etc en alle extraatjes zijn daar ook al bij berekend als kinderbijslag ed.
Wij zijn een gezin met 3 kinderen dus in totaal met 5 en komen rond van 400 euro p.m na aftrek alle lasten en schulden en wij werken allebei.
Het is geen vetpot maar het is te doen ik denk dat ik het niet meer zou weten als ik het met 275 zou moeten doen dus ik ben erg blij dat er voor deze mensen die dat wel moeten zo een voorziening is.
Ik neem mijn petje ook af voor de mensen die allemaal op vrijwillige basis werken bij de voedselbank!
G.Heinicke
-7-  G.Heinicke:
Voedselbank.
Prachtig hoor al die theorieën van je kan van zoveel en zoveel per persoon leven, ok
maar als je aan de kriteria voldoet wat betreft het te besteden minimum voor levensbehoeften allemaal ok. Ikzelf woon in het stadsdeel Slotervaart en ja hoor, nieuw voorzieningen zus en zo, voetbalveldjes, speeltuinenen etc. maar géén voedselbank en als bewoner van Slotervaart, kan je niet aankloppen bij de andere stadsdelen. Als je dan mailtjes stuurt naar de voedselbankcentrale, krijg je geen antwoord en per telefoon weet niemand iets te vertellen. De kontaktpersoon van het stadsdeelkantoor Slotervaart, is nooit te bereiken en de ingesproken verzoekjes om teruggebeld te worden, worden niet uitgevoerd. Ik vind dit niet gepast, want ook in het Stadsdeel Slotervaart is armoede al zou je dat niet zeggen, als je ziet wat er allemaal buiten wordt gezet. Zelfs in het “chique” stadsdeel Oud zuid is een voedselbank. Misschien een beetje minder PR naar buiten van wat voor (on)nodige zaken worden gedaan of gedaan zullen worden, eens dit probleem voor tallozen op te lossen die snakken naar deze zéér welkome hulpvoorziening
Guido
-8-  :
@Miss J: Ik kom zélf óók uit een éénoudergezin met een minimuminkomen, en weet óók hoe het is als halverwege de maand het geld op is.

Ik zei hierboven onder de naam 'Absint' dat ik in principe tegen voedselbanken ben, maar dat is niet zo (ik zei dat om het standpunt van Marleen duidelijker te krijgen). Ik vind dat individuen moeten doen wat ze willen, en als mensen zelf een voedselbank willen oprichten, moeten ze het vooral doen.

Maar we moeten vooral niet uit het oog verliezen dat het armoedeprobleem schromelijk overschat wordt (en nogmaals: je hoort dit uit de mond van iemand die zelf in armoede is opgeggroeid), vooral in verhouding tot de échte honger wereldwijd, waar ouders zelfs hun dochters verkopen om hun ándere kinderen de komende maand (zo weinig is een dochter blijkbaar waard) te kunnen voeden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.