Home > > Een onderzoekje serieus nemen

Een onderzoekje serieus nemen

Je weet het zeker. Je doet onderzoek naar het imago van het stadsdeel centrum en als dat imago niet goed uitvalt staat het dagelijks bestuur op zijn achterste benen. Dat overtuigende bewijs kwam vorige week donderdag toen het door mij gedane onderzoek gepubliceerd werd. Ik had dit onderzoek gedaan in opdracht van de grootste oppositiepartij in het stadsdeel, GroenLinks. Toevallig ben ik daar nog lid van ook, maar dat doet in dit geval niet ter zake.

Tja, dat onderzoek heeft nogal wat stof doen opwaaien. Op het stadhuis praat men er over, en het haalde onder andere de landelijke pers. Ondanks de lage respons durf ik het nog best aan om de resultaten te verdedigen; onderzoeken is een vak, en gelukkig heb ik me aan al die regeltjes van dat vak gehouden.

En dan, wat kan je met de resultaten van dat onderzoek doen? Je kunt je kop in het zand steken, het onderzoek als partijdig en irrelevant buiten de orde plaatsen. Dat is de makkelijke reactie. Klop jezelf vrolijk op de borst, zeg dat je het goed doet en ga verder zoals je dat nu ook doet.

Of, krap jezelf achter de oren. Verdomme: dat hele politieke gekonkel van de binnenstad wordt door collegas wel even weggezet als ruim onvoldoende. En het zijn niet alleen GroenLinksers die dat doen. Het stadsdeel houdt zich bezig met incidenten, met dingen waar het zich helemaal niet mee bezig moet houden. Kortom, het imago van het stadsdeel is gewoon slecht. Daar moet dus maar eens wat aan gedaan worden.
Voor de pers is het smullen: grachten, torentjes, begrotingsbehandelingen, fietsenknippen, homovlaggen, vlaggen van Krasnapolsky, ijsbaan op de dam, kerstboompje... Zijn stadsdelen jaloers? Dat zou best kunnen. Iedere wind die Anne Lize van der Stoel laat wordt breed uitgemeten in de pers. Terwijl de gemiddelde stadsdeelbetuurder van Osdorp of ZuidOost aan de diarree kan zijn, maar pas wanneer het wc papier echt op is een klein kolommetje krijgt in het stadsblad.

Ondanks de kleine respons zegt het onderzoek volgens mij voldoende. Het slechte beeld van het stadsdeel is schadelijk voor de gehele plaatselijke politiek. Maar het is toch een belangrijk gegeven: het beeld over het centrum onder beroepsgeinteresseerden is slecht. De mediaberichten zijn niet positief, erkennen ook zij. Dat is echt een probleem, want datzelfde beeld kan gemakkelijk ontstaan onder bewoners. En dat zou zonde zijn, vinden bijvoorbeeld veel GroenLinksers.

Volgens mij kan steun voor de lokale politiek alleen gemaakt worden in de lokale politiek zelf. Niet rollebollen, niet op iedere slak zout leggen, geen dingen doen waarvan vrijwel niemand het nut inziet, niet alleen maar bewonersbelangen als leidraad nemen. Alleen dan komt het wel goed. Om dat in te zien is die ophef over dat onderzoek wel prettig. De stadsdeelpolitiek zou dit signaal echt serieus moeten nemen, in plaats van te zeggen: "Er zijn geen grotere leugens dan statistieken." En "onderzoeken is een vak."

Ik heb mijn vak verstaan, ik hoop dat de dames en heren politici dat ook doen. Je kan nog zulk goed beleid maken, als je het niet uit kan of wil leggen, is je beleid bij voorbaat al mislukt. En niet bij ieder zuchtje tegenwind help roepen, maar relaxed reageren.

[Wat dat betreft ben ik wel weer gecharmeerd van de reactie van trouwe lezer van Amsterdam Centraal en assistent van Els Iping, Michiel Geuzinge. Die vind je hier. Begint misschien toch iemand het te begrijpen... ]

vier reacties op "Een onderzoekje serieus nemen"

Suffie
-1-  Suffie:
De ergste fout die je als politicus kunt maken is kritiek niet serieus nemen. Kritiek komt namelijk altijd ergens vandaan, zelfs als deze onvolledig, onvoldoende onderbouwd of tendentieus is. Over de representativiteit van zo'n onderzoek mag je twijfelen, zeker als je te maken hebt met een lage respons, maar wees dan wel zo wijs om te kijken welke kritiekpunten er zijn en bedenk je eens hoe die punten hebben kunnen ontstaan. Ze zeggen namelijk misschien wel degelijk iets over wat je als politicus of orgaan uitstraalt, zelfs als het niet helemaal terecht is.

Dit lijkt me een typisch geval van de boodschapper verwijten dan z'n das niet goed zit en dat hij slist, zonder de boodschap te willen horen...
Dr.D
-2-  Dr.D:
“De ergste fout die je als politicus kunt maken is kritiek niet serieus nemen”.

Groundcontrole calling...
Van welke planeet is U Suffie???
Maandag is iedereen het weer vergeten...
Suffie
-3-  Suffie:
*reactie verwijderd*
Oorspronkelijke reactie verwijderd omdat hij niet voldeed aan de spelregels voor discussies http://www.amsterdamcentraa...
Redactie Amsterdam Centraal
boe
-4-  boe:
*reactie verwijderd*
Oorspronkelijke reactie verwijderd omdat hij niet voldeed aan de spelregels voor discussies http://www.amsterdamcentraa...
Redactie Amsterdam Centraal

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.