Home > > De Otter uit de wind

De Otter uit de wind

<%image(20050418-040319-de-otter.jpg|140|140|De otter)%>
Houtzaagmolen De Otter aan de Kostverlorenvaart blijft staan waar die staat, althans als het aan stadsdeel Westerpark ligt. Het dagelijks bestuur besloot vorige week dat de molen bij het stadsbeeld hoort en gaf geen vergunning af om de molen te verplaatsen naar Uitgeest. De Stichting Houtzaagmolen en de molenaars voelden zich genoodzaakt de molen te verhuizen omdat de (geplande) bebouwing in de buurt van de molen de wind uit de wieken neemt. En wie gaf er toestemming voor die hoogbouw? Juist, stadsdeel Westerpark.

Een molen in spagaat. Eerst verleent het stadsdeel de vergunningen om de ruimte rondom de molen vol te bouwen waardoor De Otter geen wind meer vangt. Vervolgens weigert het stadsdeel toestemming om de stilgevallen molen te verplaatsen. Betekent deze politieke miskleun de teloorgang van een van de weinige molens in de stad?
Ja, volgens de visie van de vrienden van De Otter. Onder het motto "Beter een werkende Otter buiten de stad dan een wrak aan de Kostverlorenvaart" pleiten zij, gesteund door Monumentenzorg, voor de verplaatsing. Wat zou er gebeuren als de molen verplaatst wordt? Amsterdam verliest een van de weinige overgebleven molens. Een leuke afwisseling in het stadsgezicht. Zeker gezien de mogelijkheid dat op de vrijgekomen grond nog meer nieuwbouw verrijst. Zo'n unieke plek in de drukke stad mag niet verloren gaan.

Toeristen mogen graag voor de molens naar Nederland komen. Wij doen er wat lacherig over. Betekent dit dat we slordig met ons cultureel erfgoed omspringen en dat De Otter onherroepelijk aftakelt zodra de wieken niet meer kunnen draaien -of is hier nog een uitweg mogelijk?

De vrienden van De Otter zouden er goed aan doen te kijken naar creatieve ideeën om de molen aan de Kostverlorenvaart - ook financieel gezond - voort te laten bestaan. Wat te denken van exploitatie? Mogelijkheden genoeg om De Otter te behouden voor Westerpark. Met een beetje steun van het stadsdeel dat juist deze benarde situatie heeft veroorzaakt, moet het lukken.

veertien reacties op "De Otter uit de wind"

Suffie
-1-  Suffie:
Wethouder Quichote??

Ik heb het ding vorige week voor het eerst vanaf de vaart mogen aanschouwen. Sterker nog, ik wist niet eens dat hij bestond...! Laat het ding staan en pleur die hoogbouw in Uithoorn neer
Rik van der Helm
-2-  Rik van der Helm:
Plaats die molen bovenop die nieuwbouw, heeft ie weer wind zat.
Dr.D
-3-  Dr.D:
In `96 was de restauratie af.
De geplande woontoren botst met de markthallen.
Naar het schijnt zitten ze in Uitgeest te springen om een stadsdeel...
Oscar Sauer
-4-  Oscar Sauer:
Marije slaat de spijker op zijn kop. Op dit moment draait de molen alleen maar op vrijdag, omdat de molenaaar op andere dagen geen tijd heeft. Er zou permanent een molenaar op de molen moeten worden geplaatst, zodat van elke “winddag” gebruik gemaakt kan worden. De enige manier om dit te verwezenlijken is een toeristische attractie van de molen maken, met daarbij een leuk restaurant (pannekoeken huis) een aanleg steiger voor (rondvaart)boten en natuurlijk een klompen fabriek die het hout van de molen gebruikt. Goed voor de werkgelegenheid, behoud van cultureel erfgoed, gezellig voor de buurt, zoveel attracties heeft Westerpark niet.
Els
-5-  Els:
Weet iemand hoe het nu staat met die molen? Ik heb me hier wezenloos over opgemerkt. Een prachtige plek die nog herinnert aan een vroeg-industrieel verleden aan de (toenmalige) buitenrand van de stad. Wat doen wij daarmee tegenwoordig. We restaureren de molen zodat hij weer kan draaien. En vervolgens bepalen we dat omdat hij weer kan draaien, hij niet meer op deze plaats thuishoort en beter naar een openluchtmuseum kan worden verplaatst. In de nieuwbouw is door de architecten in elk geval in materiaalgebruik goed rekening gehouden met de molen waardoor een moderne samenhang tot stand is gebracht. De betekenis van deze molen ziet niet uitsluitend in het draaien, maar ook in het feit dat hij op die plek staat en daardoor aan de plek betekenis geeft.
Els
-6-  Els:
Opgewonden natuurlijk, niet opgemerkt.
Harry
-7-  Harry:
Ik denk dat een beslissing niet voor 2007 genomen gaat worden: Projectontwikkelaar de Principaal (wat voorheen wbv de Key was) is bezig het blok ertegenover in de Gilles van Ledenbergh te splitsen en te verkopen. Dit staat gepland voor eind 2006, en die woningen brengen natuurlijk meer op als daartegenover een molen staat, en niet een grote flat die het open zicht weghaalt. De kans dat als die woningen verkocht zijn er alsnog besloten wordt de Otter en de bijgelegen houthandel te verplaatsen, en de opengevallen plek op te vullen met een “luxe, aan het water gelegen appartementencomplex met inpandige parking” lijkt me wonderwel aanwezig.
janh.c.hester@hetnet.nl
-8-  janh.c.hester@hetnet.nl:
Het stadsdeel moet op zoek naar meer molenaars. Probleem opgelost
Steven
-9-  Steven:
Die molen moet hier blijven.
In Uitgeest e.o. staan er al zat, het voegt weinig toe aan de cultuurhistorische betekenis aldaar.
En het verhaal van 'niet kunnen draaien door alle hoge gebouwen' klopt volgens mij ook niet. Ik zie 'm namelijk nog regelmatig draaien.

Ik loop me al een tijdje af te vragen of ze er niet een toeristische trekpleister van zouden kunnen maken, zo dicht bij het centrum.
Maar blijkbaar ziet niemand daar brood in....
Els
-10-  Els:
Onlangs heb ik van een goed geïnformeerde kennis gehoord dat de grond waar de molen op staat behoort tot iemand in criminele kringen. Als dat waar is spelen er heel andere belangen dan je als brave cultuurliefhebber zou denken.
Roy
-11-  Roy:
"Els, heette de onlangs geliquideerde cafe-klusjesman niet Thomas Bijl!
Harry
-12-  Harry:
@Roy en Els: Thomas van der Bijl zelfs, net zoals de houthandel op wiens terrein de Otter staat. En volgens Het Parool (papieren versie) was hij inderdaad betrokken bij de houthandel. Dat zegt iets over de verwording van de Amsterdamse ondernemersgeslachten, het terrein waarop De Otter staat was al sinds 1833 (give or take a few, jaren 30 19e eeuw in ieder geval) van de familie van der Bijl. Ik ben ook heel benieuwd wat voor impakt dit nou weer gaat krijgen.
Els
-13-  Els:
Hopelijk gaat die molen niet in de hens.
rick
-14-  rick:
laat maar komen naar uitgeest die handel

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.