Aanleiding voor de hernieuwde strijd is de publicatie van het stadsdeel van het Ruimtelijk Afwegingskader voor het Rijksmuseum, een uitgebreid rapport waarin uitgebreid de voors en tegens van de door de architecten voorgestelde entree in de passage worden afgewogen. De conclusie(¹) van het rapport is dat die entree er niet moet komen, omdat de ruimte die overblijft voor voetgangers en fietsers ontoereikend is en tot een onveilige verkeerssituatie leidt.
Het Rijksmuseum reageerde geschokt. Een verbod op de entree zou de verbouwing met jaren kunnen vertragen en tot veel hogere kosten leiden. Volgens rijksbouwmeester Mels Crouwel is de kritiek sowieso onzin: “Ik heb de tekeningen gezien, ben er zelf gaan kijken en heus: er blijft ruimte zat.” En een woordvoerder van het museum zei gisteren: “Het bevreemdt ons dat in dit stadium aanvullende eisen zijn geformuleerd, wat een afwijking van het bestemmingsplan inhoudt.”
Het bestemmingsplan
Dat het Rijks zo verbaasd reageert, is vreemd. Het bestemmingsplan uit 1995 stelt namelijk heel duidelijk dat er geen bebouwing in de onderdoorgang moet komen. De architecten wisten dus bij de presentatie van hun plannen al dat die in strijd waren met dit artikel. Nu worden bestemmingsplannen wel vaker aangepast en architecten mogen best brutaal tegendraadse plannen presenteren, maar achteraf klagen over bekende voorwaarden is wel wat flauw.
Verf moet uitkomst bieden
Als woorden niet overtuigen, moeten beelden maar spreken, denken ze bij het Rijks. En daarom wordt aanstaande dinsdag de onderdoorgang opengesteld en wordt met verf gemarkeerd hoe de nieuwe situatie er in de praktijk uit komt te zien. Zo hoopt men leden van de stadsdeelraad alsnog te overtuigen van de haalbaarheid en wenselijkheid van het plan Cruz/Ortiz.
Kom op AT5
Het is te hopen dat AT5 dinsdag uitgebreid gaat filmen en ’s avonds een programma presenteert waarin de heer Crouwel de plannen mag verdedigen en een van de schrijvers van het Afwegingskader met hem in discussie gaat. Onder leiding van Rottenberg moet het dan toch lukken om eindelijk eens te kunnen vaststellen wie er nou gelijk heeft.
Een reactie op "Hoe open wordt de onderdoorgang?"