Home > > Hoe open wordt de onderdoorgang?

Hoe open wordt de onderdoorgang?

Niemand wil dat de onderdoorgang van het vernieuwde Rijksmuseum wordt afgesloten voor voetgangers en fietsen. De aanhangers van de actie Red de onderdoorgang! niet, het stadsdeel Oudzuid niet en de architecten Cruz en Ortiz niet. Daar gaat de strijd, die opeens weer in volle heftigheid is opgelaaid, dan ook niet over. De vraag is hoevl ruimte er overblijft voor die fietsers en voetgangers en in hoeverre de nieuwe situatie nog veilig is.

Aanleiding voor de hernieuwde strijd is de publicatie van het stadsdeel van het Ruimtelijk Afwegingskader voor het Rijksmuseum, een uitgebreid rapport waarin uitgebreid de voors en tegens van de door de architecten voorgestelde entree in de passage worden afgewogen. De conclusie(¹) van het rapport is dat die entree er niet moet komen, omdat de ruimte die overblijft voor voetgangers en fietsers ontoereikend is en tot een onveilige verkeerssituatie leidt.
Steigerend Rijks
Het Rijksmuseum reageerde geschokt. Een verbod op de entree zou de verbouwing met jaren kunnen vertragen en tot veel hogere kosten leiden. Volgens rijksbouwmeester Mels Crouwel is de kritiek sowieso onzin: “Ik heb de tekeningen gezien, ben er zelf gaan kijken en heus: er blijft ruimte zat.” En een woordvoerder van het museum zei gisteren: “Het bevreemdt ons dat in dit stadium aanvullende eisen zijn geformuleerd, wat een afwijking van het bestemmingsplan inhoudt.”

Het bestemmingsplan
Dat het Rijks zo verbaasd reageert, is vreemd. Het bestemmingsplan uit 1995 stelt namelijk heel duidelijk dat er geen bebouwing in de onderdoorgang moet komen. De architecten wisten dus bij de presentatie van hun plannen al dat die in strijd waren met dit artikel. Nu worden bestemmingsplannen wel vaker aangepast en architecten mogen best brutaal tegendraadse plannen presenteren, maar achteraf klagen over bekende voorwaarden is wel wat flauw.

Verf moet uitkomst bieden
Als woorden niet overtuigen, moeten beelden maar spreken, denken ze bij het Rijks. En daarom wordt aanstaande dinsdag de onderdoorgang opengesteld en wordt met verf gemarkeerd hoe de nieuwe situatie er in de praktijk uit komt te zien. Zo hoopt men leden van de stadsdeelraad alsnog te overtuigen van de haalbaarheid en wenselijkheid van het plan Cruz/Ortiz.

Kom op AT5
Het is te hopen dat AT5 dinsdag uitgebreid gaat filmen en ’s avonds een programma presenteert waarin de heer Crouwel de plannen mag verdedigen en een van de schrijvers van het Afwegingskader met hem in discussie gaat. Onder leiding van Rottenberg moet het dan toch lukken om eindelijk eens te kunnen vaststellen wie er nou gelijk heeft.

Een reactie op "Hoe open wordt de onderdoorgang?"

AT5 Redactie
-1-  AT5 Redactie:
Tuurlijk zijn we naar het Rijksmuseum geweest vandaag. Zie het AT5 Nieuws, uitzending om 18.30 uur/20.30/22.20 uur

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.