Home > > Van vergunningen wordt men gelukkig.

Van vergunningen wordt men gelukkig.

De kunstenaar Eric Staller heeft een mooie auto; een kever vol met lichtjes. Om zo’n ding te hebben zou ik echt tonnen willen neerleggen, die heb ik niet, vandaar dat dat ding niet in mijn bezit is.

Er bestaat ook nog zoiets als de motortaxi. Dat is een veredelde Riksja, of een armetierig uitgevoerde Harley waar je zowaar, tegen betaling, op achterop mag zitten.

Ten minste…

Beiden zitten met het probleem dat ze een vergunning moeten hebben om een stukje te rijden. Eric Staller mag van de vergunningenafdeling van het stadsdeel centrum niet door de binnenstad krossen, de motortaxi wel. Je hoort het goed; want het is niet de centrale stad die dat soort dingen regelt, nee… de stadsdelen hebben daar het laatste woord over.

Dus wil je als motortaxi of als kunstenaar de hele stad zien, dan moet je 13 vergunningen regelen. Per stadsdeel een. Wat een interessante bezigheid; vergunningen aanvragen… Ik vraag me wel eens af of het echt leuk is overal vergunningen voor te verzinnen.

Hoe zit dat? Is er een speciale afdeling op het stadsdeelkantoor dat vergunningen verzint? Dat je gelukzalig kan vertellen op feestjes dat je net bent aangenomen als vergunningenverzinner.

Nederland is echt het land van: Alles keurig op orde, niet uit de ban springen, niks raars doen. En als je dat wel wil? Dan is daar vast ook wel een regeling voor. Een beetje gek doen vereist dus een vreemd soort hobby; de bureaucratie trotseren. Nog zo’n vergunning! Daar wordt men echt gelukkig van.


veertien reacties op "Van vergunningen wordt men gelukkig."

Margriet
-1-  Margriet:
Lijkt me een bijzonder gaaf baantje, vergunningenverzinner.
caroline
-2-  caroline:
Jelmer ik help je even uit de droom. Dit noemen ze werkverschaffing. Wat ze in het voormalig Oost Europa hebben en/of proberen af te schaffen hebben ze in Nederland als voorbeeldmodel wederom overgenomen. Terug naar de jaren vijftig. Nederland regelland.
Suffie
-3-  Suffie:
Dat zou me ook te gortig worden! Bij de Centrale stad één vergunning aanvragen en vervolgens maar één keer leges betalen? Onbestaanbaar!
-4-  :
Kwam afgelopen week een nieuw initiatief tegen.
ScooterBob.
Ga stappen met de auto en bel of reserveer scooterBob.
Die rijdt U in Uw eigen wagen naar huis!
Met achterin een opvouwbare scooter in een luchtdichte tas.
Daarmee rijdt de chauffeur of chauffeuse weer naar huis…
Alleen de site wil nog niet vlotten…
http://www.scooterbob.nl
Kunnen ze daar weer een vergunning voor verzinnen…
Lawyerzwelgje
-5-  Lawyerzwelgje:
Nu ben ik even geinteresseerd waarom die kever niet zonder meer de weg op mag. Je hebt geen vergunning nodig om een kunstwerk te verplaatsen, is het wel? Kan het soms zijn omdat de kever met al die lichtjes niet meer voldoet aan de eisen die aan een auto gesteld worden?

Ik doe maar een gok, ik heb werkelijk geen idee. Het verhaal lijkt mij in al zijn eenvoud wat onvolledig. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon het risico op een boete nemen en de eis van het hebben van een vergunning aan je laars lappen. Als je er toch zo van overtuigd bent dat er niets in zit, dan kun je dat voor de rechter ook uitleggen. Toch?
Jelmer
-6-  Jelmer:
@Lawyerzwelgje; idd de auto voldoet niet aan de wegenverkeerwet, waarin beschreven staat welke lichtjes een auto wel of niet mag voeren. Thats it. Het is waarschijnlijk goedkoper om gewoon rond te rijden in die auto en je dan wat boetes te laten bezorgen, dan om die vergunning aan te gaan vragen.
Lawyerzwelgje
-7-  Lawyerzwelgje:
??? Sinds wanneer kan een stadsdeel ontheffing verlenen met betrekking tot eisen die de wegenverkeerswet stelt aan motorvoertuigen? Dat klinkt licht bizar. Aan de ander kant: men moet nooit op voorhand uitsluiten dat stadsdeel Centrum zijn boekje te buiten gaat.
Guus Rombouts
-8-  Guus Rombouts:
Ik weet nog een te verzinnen zijnde vergunning: Stadsdeelwethouders die hun hele privéleven op hun weblog gooien. Wethoudertje vergunning aanvragen en zelf afwijzen. In wat voor idiote stad, krankzinnig land, leven we dat zo`n Kever per gebiedje moet worden aangevraagd. Het stadje, het landje, van de “Ik Ben Nuttig Want Ik Werk Bij De Overheid”-zakkenvullers. Als men nergens voor deugd wordt men ambtenaar, wie het knettergekst is wordt vergunningenverzinner, die vertelt in interviews dat hij de leukste job in het desbetreffende stadsdeel heeft. Zo lopen er in Amsterdam twaalf of dertien rond, hoeveel in de rest van Nederland. Ze betalen zichzelf want de legesopbrengsten komen hen geheel ten goede.
hanneke
-9-  hanneke:
Ik wil niet zeggen dat ik het eens ben met alles wat de overheid doet, maar gewoon stompzinnig tegen de ambtenarij aan lopen schoppen vind ik erg onzinnig. Misschien wel net zo onzinnig als Guus Rombouts de ambtenaren vindt.
Suffie
-10-  Suffie:
Ambtenaren-bashing is natuurlijk wel heel leuk en veilig, vooral als je zonder enige vorm van argumentatie allerlei nietszeggende en populistische gemeenplaatsen kan rondstrooien…!
ton
-11-  ton:
Ach, nog nooit van een ‘Loopbriefje’ gehoord?
Lopen zal je om je vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een eenvoudige ICOVA-bak voor je verbouwingsvuil…..

Welkom in vergunningenland “Amsterdam”
Guus Rombouts
-12-  Guus Rombouts:
@Hannekke en Suffie. Ik heb absoluut niet de arrogantie om alle ambtenaren per definitie onzinnig te vinden. Opvallend is dat er steeds meer doorgeschotenheden worden gesignaleerd zoals de ‘vergunningenverzinners’, ambtelijke afdelingen die tegen elkaar in werken zoals de bekende deur in horecagelegenheden die van de ene afdeling naar binnen toe moet opengaan, van de andere afdeling buitenwaarts dient te worden geopend. De allergrootste idioterie is de rookzuil op stations. Weleens gehoord dat er deuren zijn bij elk perron die open gaan als er een trein aankomt, sluiten als die trein stil staat, weer open gaan als de trein vertrekt, weer sluiten als de trein is vertrokken? Mag er over zulke idioterieën geen grappen worden gemaakt? Moet de maker van zo`n grap meteen worden bestempeld als onzinnig? Laten we vrolijk blijven. Toedeloe
koos kossen
-13-  koos kossen:
Vergunningen voor de motortaxi?? helemaal niet nodig, alles is geregeld in de wegenverkeerswet en de wetpersonenvervoer. je mag rijden wat je wilt. Maar zolang dit land geregeerd woordt door de dictatuur van de ambtenarij moet er zo nu endan(of vaker) tegen onzinnige ambtenarij worden opgetreden.
Koos
michiel
-14-  michiel:
Net als Koos erger ik me de laatste tijd steeds meer aan de regulerende en betuttelende overheid in Nederland, die in Amsterdam wel hele ernstige vormen aanneemt. Ik hoor steeds meer ondernemers die eigenlijk helemaal hier niet meer willen investeren. Men is de betutteling meer dan spuugzat. Dus de goede die vertrekken en wat blijft over? Juist, de niet-ondernemers.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.