Bakkerij de Rond aan de Overtoom verkoopt al dertig jaar 's nachts brood. Vanaf half vijf opent de bakker z'n deuren om het verse brood aan de bewoners van Amsterdam West te verkopen. Als het aan een collega bakker ligt komt er aan deze situatie een einde: hij verzocht het stadsdeel de wet te handhaven. Het verkopen van brood om half vijf 'snachts is namelijk niet toegestaan, maar werd altijd gedoogd door het stadsdeel.
Ik sta er van te kijken dat een andere bakker de overheid vraagt de wet te handhaven. In plaats van met een vingertje te wijzen, kan deze bakker er ook voor kiezen om ook 'snachts open gaan. Of is dat niet mogelijk, de klagende bakker komt namelijk wel uit een ander stadsdeel?
Hebben we hier te maken met regels die in het ene stadsdeel worden gehandhaafd, maar in het andere stadsdeel worden overtreden en gedoogd? Het zal niet de eerste keer zijn dat een dergelijke vreemde situatie zich voordoet.
Laten we in elk stadsdeel toestaan dat bakkers lekker vroeg open gaan. Er is niets fijner dan na een nacht doorzakken een vers brood te halen bij de bakker aan het begin van de haarlemmerstraat. Als elk stadsdeel de bakkers toestaat om wat vroeger open te gaan, profiteert uiteindelijk iedere (vroege) burger. Stadsdelen luister naar uw burgers, en geef ze hun brood!
negen reacties op "Voor de bakker"
Bakker op de Haarlemmerstraat zou best willen maar beleid staat niet toe en…er zijn altijd bewoners die dan weer gaan klagen. Het ligt er soms ook maar aan hoe de ambtenaar de letter van de wet hanteert. Omdat beleid soms achterloopt bij ontwikkelingen betekent dat soms dat vernieuwende concepten nauwelijks kunnen gedijen. Ja, ondernemen, het valt soms niet mee!!!
Afgezien daarvan heb je zo’n bakkertje ook naast de Ferdinand Bol zitten. Je kunt er toch alleen maar blij om zijn dat zulke zaakjes nog bestaan? Ze leveren letterlijk een grote bijdrage aan het leefbaar houden van de stad.
Een bakker bakt ’s nachts, al zal hij het zelf ’s morgens heel vroeg vinden. Het is natuurlijk idioot als je daar langsloopt en de verse bolletjes gebakken en wel ziet liggen, dat je ze niet mag kopen.
Als het overlast zou geven voor omwonenden, kan ik me voorstellen dat er stricter gehandhaafd zou worden. Maar de overlast bij bakerijen zit ‘em niet in de openingstijden, maar in de geur van versgebakken brood, die voor omwonenden nogal eens gekmakend blijkt te zijn. Juist voor die mensen is het een pleister op de wonde dat ze, vroeg gewekt door het opsnuiven van de geur, een broodje kunnen halen bij hun buurman. Of handhaven we de wet, en roepen we voor omwonenden een aparte gedoogsituatie in het leven?
Laat ik het maar niet te hard roepen, er is vast wel een maffe stadsdeelbestuurder die dit een goed idee vindt. Ik zie het al helemaal voor me!
Bent u direkte familie van D.P.de Rond ?
Ik bedoel Ome Dirk die vroeger het internationale transport bedrijf had aan de zoutkeetsgracht te Amsterdam ? Hij had oa een broer die een groentezaak had in de Staats liedenbuurt te Amsterdam
twee andere broers Thijs en Rinus werkte ook in het bedrijf, Zelf heb ik 15 jaar gewerkt bij Ome Dirk, van af 1943 tot 1958, toen Karel Meijer de zaak heeft overgenomen, heb ik ontslag genomen maar nog altijd Omer Dirk en zijn vrouw tante Bets blijven bezoeken in Driebergen
Ik heb mooie herinneringen aan die tijd !
In 1958 ben ik Wegenwacht geworden en in 1963 eigenaar van garage bedrijf J.L.Baas aan de Sloterkade, momenteel woon ik in Heiloo
http://home.kpn.nl/trucker/...