‘Wat is het Rokin nu mooi!’ Overal om mij heen hoor ik dezelfde zin. Al is het een grote bouwput, sinds de omlegging van de tramsporen op het Rokin ziet men de straat opnieuw vanuit een breder perspectief. Lekker met een bochtje aan de zonzijde trammend, lopend of op de fiets zie je pas de schoonheid van de gevelwanden aan beide zijden van de straat. Hèhè, daar zaten we op te wachten. Een jaar geleden liep ik aan de stille kant van het Rokin richting het Allard Pierson Museum. Ik zag toen, als de indeling van verkeer en meubilair anders zou zijn, dat deze straat de allermooiste van Amsterdam kan worden. Aan de stille kant schijnt bovendien de hele dag de zon.
Er zijn plannen om zowel Rokin als Damrak te gaan herinrichten. Afgelopen maand zijn de gouden lantaarnpalen al weggehaald. Wat een opluchting! Nu nog die lelijke jaren tachtig crea-monsters van het Damrak en we kunnen al beter ademen. Op het Rokin en Damrak moest ik altijd denken aan die geometrische oorbellen uit de midden jaren tachtig, die vrouwen – sociaal en maatschappelijk werksters vaak, maar ook wel kunstnijverheiddames - aan hun oren hadden schommelen. Her en der in Nederland kun je nog lelijke kunstwerken van een zelfde soort uit dit tijdperk zien. Aan de rand van een forensen oord. Of op een dreef tussen de woonerven. Op veel plaatsen in Nederland is deze Oorbelvormgevingskunst eindelijk aan vervanging toe.
Wat gaat er nu gebeuren met het Rokin? De kans om het water terug te brengen op het gedempte gedeelte is verkeken. Maar de gemeente kan het stuk op een andere manier aan Amsterdam terug geven. Dus beste mensen van de herinrichting: maak er alsjeblieft niet weer een lelijke parkeerplaats van maar maak een wandelgedeelte met bomen en gravel om over te lopen of een andere prettige bestrating. De horeca-zaken die er al zitten kunnen er een terras neerzetten. Zo kunnen we daar lekker wandelen en flaneren vanaf de Dam onder de bomen door naar Wilhelmina op d’r paard. Het stuk Allard Pierson naar L’Europe kan meteen worden meegepakt in de herinrichting.
Den Haag heeft zijn Hofvijver, Barcelona de Ramblas, Berlijn z’n Unter den Linden. In Budapest op het Erszébet-plein liggen na de grote opknapbeurt grote gepolijste natuurstenen blokken in verschillende maten en vormen tussen de acacia’s. Je kunt daar heerlijk, tas onder je hoofd, op liggen. De trams tingelen er gezellig in de verte en het autoverkeer raast er lekker langs, rustgevend als de branding van de zee.
Mogen wij ook zo’n plek in de stad? Onze Jardin de Rokin?
vier reacties op "Nieuwe bocht, nieuw gezicht"
Je hebt helemaal gelijk over de herinrichting van de openbare ruimte na de bouw van de Noord-Zuidlijn. Twee jaar geleden heeft de Gemeenteraad wel extra geld beschikbaar gesteld om de straten mooi op te knappen, maar vanwege allerlei tegenvallers bij de bouw is dat budget onder druk komen te staan. Nu zeggen ze dat ze allen geld hebben om de ‘stenen weer terug te leggen.’ Een gemiste kans.
Het stadsdeel Centrum zet nu jaarlijks één miljoen Euro opzij in een potje om als de lijn klaar is de boel flink aan te pakken. Het is de bedoeling dat de Gemeenteraad ook een bijdrage levert.
Twee weken geleden heeft de PvdA in de binnenstad een plan gepresenteerd om de hele route als een soort Noord-Zuidboulevard in te richten. Het plan, Noord-Zuidboulevard 2012 is hier, inclusief tekeningen, hier te vinden:
http://www.centrum.amsterdam.nl/smartsit..
Op 16 maart organiseert de PvdA Binnenstad een bijeenkomst over dit onderwerp in café De Bekeerde Suster. Die is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie hier:
http://www.amsterdamcentrum.pvda.nl
Met vriendelijke groet,
Michiel Geuzinge
assistent Els Iping
goeie groet,
Tom