Home > > Slapende politici

Slapende politici

De coalitiepartijen in het stadsdeel binnenstad hebben zich werkelijk volkomen belachelijk gemaakt. En dat niet omdat ze de begroting die ze op 25 november hadden aangenomen drie weken later alweer flink omgooiden. Nee, het is vooral de reden waarom ze dat deden: Tijdens de raad zaten de dames en heren van PvdA, VVD en D66 gewoon te slapen.

Gehoord: "Ik was er even niet bij.", "Het was een drukke vergadering.", "Er was dikke mist." Tjongejonge! Mensen die hun kop er niet eens bij houden moeten de belangrijkste beslissingen nemen in het stadsdeel. En hoe komt dat dan? Komt het door de gebrekkige leiding van de vergadering door D66-er Rick ten Have? Of is er de kift tussen de coalitiepartijen die zo'n begrotingsbehandeling in de soep laat lopen?
Het is simpel: GroenLinks kwam met voorstellen voor wijzigingen in de begroting. De PvdA kon zich in die wijzigingen vinden en stemde daar dus voor. D66 stond op zijn achterste benen, en dreigde de coalitie op te blazen. Dat kan natuurlijk niet en dus kroop de PvdA weer in zijn hok. De begroting zoals die door het college van Anne Lize van der Stoel en Guido Frankfurter gewild is nu toch aangenomen. En de PvdA is de grote verliezer.

De PvdA? Ach wat kan ons die politieke partijen schelen. Immers voor ons, normale burgers, geldt: het blijkt maar weer dat je niet op politici kunt rekenen. De ene week roepen ze dit, de volgende week doen ze dat. Dat is het allerschadelijkst: met een smoesje proberen de coalitiepartijen hun programma door te drukken, terwijl ze geld hadden toegezegd aan andere dingen die nu niks meer krijgen.

U heeft dat ook wel eens: u staat bij een winkel, en ze slaan de korting niet aan. Dan voel je je genaaid. Of je krijgt te weinig wisselgeld terug. Dan voel je je genaaid. En omdat de coalitiepartijen in het stadsdeel hebben zitten slapen, naaien ze welzijnsinstellingen, het additioneel buurtbeheer en het overlegorgaan van de oostelijke binnenstad. Ofwel: door dit terugdraaien komen er minder maatschappelijke activiteiten, er komen minder mensen die papierprikken in de buurt, en ook de buurtgerichte probleemsignalering vervalt definitief. Dankzij dit kunstje wordt de Amsterdamse binnenstad dus minder leefbaar.

Dat had gekund, maar dan hadden ze dat direct, bij de eerste begrotingsbehandeling, goed moeten doen. Nu heeft, met name de PvdA, mensen in de stad blij gemaakt met een dooie mus. En om de coalitie in stand te houden hebben drie partijen toegegeven dat ze hebben zitten slapen. Moet je op zo'n bestuur kunnen rekenen? Het is nu duidelijk van niet.

drie reacties op "Slapende politici"

Wakkere Dodo
-1-  Wakkere Dodo:
De coalitie heeft de oppositie weer eens stevig van achter genomen in de achterkamertjes. Of was dat een darkroom? Ik weet het niet precies. Ik zat ‘even te slapen’.
Is dit alweer een goede reden om stadsdeel centrum op te heffen? Na de uitglijders over de homovlaggen, ijsbaan op de Dam, kerstboom op de Dam, bloembakken in de jordaan, de Stokerij, pesten van de wijkcentra….....moet ik doorgaan?
Kies een echt bestuur of hou er mee op centrum!
Michiel Geuzinge
-2-  Michiel Geuzinge:
Wel eerlijk zijn, Jelmer,

Er zijn geen beslissingen teruggedraaid bij de begroting, alleen financieel-technische wijzigingen aangenomen. De deelraad heeft € 150.000 uitgetrokken voor additioneel buurtbeheer, dat bedrag staat nog steeds. Gisteren waren nog gesprekken over het voortzetten van de activiteiten in het nieuwe jaar.
Ook het extra geld voor ID-banen, speeltuintoezicht en voor cultuur staan nog steeds.
Alle voorstellen zijn via deze link te lezen:
http://www.centrum.amsterdam.nl/PDFjes/S..

Het is heel spijtig dat Groen Links in de binnenstad in een persbericht heeft gesuggereerd dat alles wordt teruggedraaid, want dit heeft voor veel onrust gezorgd bij buurtbeheer en andere instellingen. Zo raken nietsvermoedende burgers ongewild betrokken bij politieke spelletjes.

En de voorgeschiedenis van dit alles is vrij simpel:
Op 25 november begon de stadsdeelraad wegens een overladen agenda pas om kwart voor twaalf met de behandeling van de begroting. Vervolgens zijn in honderd minuten 45 amendementen en moties behandeld, inclusief herschrijven, schrappen en aanpassingen.
Om een voorbeeld te geven: De Gemeenteraad reserveert voor haar begroting 4 dagdelen en beandelt daarin zo’n 80 moties en amendementen.
Verschillende partijen hebben vanwege het late tijdstip om uitstel gevraagd, ook de PvdA, maar dat is niet verleend.
Na de begroting bleek dat de raad enkele voorstellen heeft aangenomen om voor bepaalde zaken structureel (voor meerdere jaren) extra geld uit te trekken, maar slechts voor 1 jaar geld beschikbaar heeft gesteld. Het gevolg: volgend jaar is het geld op.
De coalitiepartijen hebben daarop een voorstel gedaan om dit alsnog goed te regelen. De kern komt erop neer dat alle voorstellen worden uitgevoerd, maar dat het geld ergens anders vandaan wordt gehaald. Het gaat om zo’n vijf amendementen. Dat is alleszins overzichtelijk.

Tenslotte vind ik erg jammer dat je jezelf op deze website omschrijft als ‘normaal burger’, terwijl je je op je zakelijke website uitentuis.nl meldt:
‘Jelmer Uitentuis werd in 1999 politiek actief bij de jongerenorganisatie van GroenLinks; hiervoor heeft hij twee jaar op landelijk niveau de Tweede Kamerfractie van GroenLinks geadviseerd onder andere op het gebied van Onderwijs, jongerenonderwerpen en gedogen. (...) Daarnaast was hij lid van het bestuur van GroenLinks Amsterdam, en van GroenLinks Amsterdam Binnenstad.’

Ik lees Amsterdam Centraal graag omdat het veel nuttige informatie oplevert van normale bewoners, gewoon hun ervaringen uit de praktijk, zonder dat je er meteen allerlei politieke motieven achter moet zoeken. Dat wil ik graag zo houden. Voor politieke discussies ga ik wel naar een bijeenkomst politiek café of een raadsvergadering.

Zelf ben ik actief voor de PvdA, als politiek assistent, daar doe ik niet geheimzinnig over. Het zou je sieren als je jouw politieke achtergronden ook op deze website vermeldt. Dan kunnen ook niet ingevoerde lezers jouw bijdragen op waarde schatten.
Jelmer
-3-  Jelmer:
Ik ben lid en actief voor GroenLinks, ja, dat klopt. Daar doe ik niet geheimzinnig over. Zoals je misschien ook kunt lezen op mn log brand ik echter net zo hard GroenLinks af als de PvdA, als iedere andere partij.
Politiek strategisch zou t onverstandig zijn dit stuk te schrijven als ik dit vanuit GroenLinks motieven zou doen. Ik schrijf gewoon politiek commentaar, over hoe t bij mij als normale burger overkomt. Een hele coalitie die heeft zitten slapen… das geen reclame voor de deelraad. Krab je dus gerust drie keer op je achterhoofd voordat je denkt dat t allemaal toch nog goed is gekomen door die wijzigingen in de begroting. Als binnenstadbewoner vind ik t niet alleen slecht bestuur, ook daalt mijn achting voor de hele! binnenstadspolitiek. En ik weet niet of dat nu de bedoeling was?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.