Home > > Een voorzichtige nabeschouwing

Een voorzichtige nabeschouwing

Twee weken geleden klauterde Arnoud als een echte ceremoniemeester op het podium en sloot de plechtigheid af. Na de moord op van Gogh waren de kelen schor en was het tijd om na te denken. Misschien dat ik een eerste, voorzichtige, nabeschouwing kan geven.

In Oost is het rustig. Er wonen hier veel moslims, maar gelukkig is ons de gekte bespaard gebleven zoals die elders in Nederland plaatsvond. Op straat voetballen de kinderen van verschillende komaf nog steeds met elkaar. De Turkse bakker is geen klanten kwijtgeraakt. Als je door de Javastraat loopt merk je niks van een 'oorlog'. Op een enkel incident na lijkt Amsterdam immuun te zijn voor de waanzin. Misschien heeft dit iets te maken met de strategie van de Amsterdamse gemeente. Job Cohen duikt overal op als een Sinterklaas die de boel bij elkaar houdt, terwijl hij zwarte piet de harde pepernoten laat kraken. Sorry voor de flauwe vergelijking.

Toch is er iets veranderd en je merkt het pas als de schijnbeleefdheden verdwijnen.
Een week geleden had ik wat vrienden uitgenodigd om Risk te komen spelen. Als je het spel wel eens gespeeld hebt weet je dat het godsgruwelijk lang kan duren, dus om twee uur waren wij nog druk bezig met elkaar uit te roeien. Als wij zoveel plezier hebben kan het nooit lang duren voordat één van onze buren komt klagen. De huizen zijn hier oud en armoedig, uitgerust met flinterdunne muren. Door het late tijdstip en de irritaties verliep het gesprek met de buurman deze keer niet bijzonder verstandelijk. Op een bepaald moment zei hij zelfs kwaad tegen mijn vriendin: "Mijn beurt komt nog wel!" Toen schrokken wij even. Mijn vriendin vroeg wat hij hiermee bedoelde, waarop de buurman reageerde: "Denk je dat ik een crimineel ben omdat ik allochtoon ben?" Zoals ik al zei, het gesprek verliep niet echt redelijk. Gelukkig wist mijn vriendin de situatie te redden door te zeggen dat ze zelf nou ook niet bepaald Nederlands was. De lucht was onmiddellijk geklaard, maar wat bleef hangen was mijn geschrokken reactie op zijn onschuldige opmerkingen.

Mijn gevoel had het even gewonnen van mijn verstand en dat maakt me zorgen. Op straat blijft iedereen hangen in een rationele beleefdheid, maar wat er achter zit blijft verborgen. Cohen weet het verstand van de Amsterdammers nuchter te houden, maar of hij vat heeft op de gevoelens weet ik niet.

vier reacties op "Een voorzichtige nabeschouwing"

Roodhaar
-1-  Roodhaar:
Hou hoop: gisteren, zelfde buurt. Onze lekke band werd door de allochtone buurman binnen een kwartier verholpen. Dankjewel wilde hij niet horen; voor hem is dat normaal, je buren helpen.
Ton
-2-  Ton:
Ach, die opmerking had je buurman ook kunnen pre de dood van Theo kunnen maken.

Je artikel begon zo mooi, was je maar gestopt na je flauwe vergelijking, dan was het een geweldig artikel geweest. Nu doe je mee aan de hetze al deze kleine incidentjes in een groter verband te trekken.

Nodig je buurman lekker uit voor thee. En vertel hem dat het volgende nachtelijke potje risk niet bij jou thuis gespeeld zal worden. :-)
Toine
-3-  Toine:
Wat mij zorgen maakte was niet zijn opmerking, maar dat ik er van schrok. Vroeger zou de opmerking langs me heen zijn gegaan, nu reageerde ik geschrokken. Dát is wat er veranderd is.
Dianne
-4-  Dianne:
In mijn buurt is het ook rustig. Ik woon niet in Amsterdam maar in het centrum van Rotterdam. Ik merk niets op straat. Ik doe nog steeds mijn boodschappen bij de turkse supermarkt. Net als vele anderen. Het enige wat is veranderd is dat de regering een angst aan het zaaien is die niet leeft onder de gewone burger. Het leven gaat gewoon verder.
Het enige wat er voor mij is veranderd dat ik me nu te meer realiseer dat allochtonen zich niet welkom voelen. Dat is ook mijn schuld. Ik zal dus sneller een praatje maken op straat met een allochtoon. Ook ik heb er iets van geleerd.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.