Home > > Weten en doen

Weten en doen

Om uberhaupt in Nederland te leven moet je veel weten. Echt? Ja. Allereerst wordt iedere Nederlander geacht de wet te kennen en zich er nog aan te houden ook. Maar omdat we dat niet allemaal doen, moeten we nog meer weten.

Zo moet ik weten wat ik moet doen als de sirene gaat. En als ik geweld op straat zie. In t eerste geval; deuren en ramen sluiten en de tv of de radio aan. In t tweede geval omstanders roepen; he jullie, kom helpen, vlug! En dan tegen de mafkees die er op in aan t beuken is roepen: Ben je wel helemaal lekker.

Allemaal makkelijk. Tot ik vorige week op mn kamer zat, en dacht: als ik nu lawaai hoorde op straat, dan zou ik misschien wel nieuwsgierig kijken, maar daarna deuren en ramen sluiten. Ik zou omstanders moeten roepen, kunnen roepen zelfs, de politie kunnen bellen. Maar ik kan net zo goed denken; ach, dat hoort r een beetje bij, bij t leven in de grote stad.

Voor de zomer zat ik in een cafe in t centrum; er kwam een jongen binnen, in gezelschap van wat collegas. Hij vertelde trots; ik heb een wildplasser gestopt. Even later kwam ook de wildplasser binnen en begon zich nogal opgefokt tegen de jongen te gedragen. De wildplasser werd met vrij harde hand door een vriend van hemzelf t cafe uitgewerkt.

Beide niet echt voorbeelden van hoe t zou moeten; ik weet, t zou volledig anders gaan als ik goed naar sire en postbus 51 had geluisterd. tWas ook anders gegaan als de dader zich gewoon netjes aan de wet zou houden. Maar je weet uit ervaring nou eenmaal dat degene die je aanspreekt op vervelend gedrag je een snauw verkoopt of wellicht zelfs een fikse dreun. En dat is ook nog een overweging… tis natuurlijk moeilijk om de schuldige en de onschuldige te herkennen (is degene die je moet helpen altijd degene die onderop ligt?); waar twee vechten hebben er toch twee schuld?

En toen dacht ik dus; weet wat je te doen staat…ik weet heel goed wat me te doen zou staan… Als ik geweld zie… Wegwezen! En als ik de sirene hoor… gewoon doorgaan met waar ik mee bezig was. Net als de meeste andere mensen zouden doen. tLaatste waar je op zit te wachten is dat je een mes tussen je ribben krijgt, of dat je eenzaam opgesloten zit op een kamertje. Doe dan toch maar wat anders dan tgeen waarvan je weet dat je t zou moeten doen.


vijf reacties op "Weten en doen"

daniel
-1-  daniel:
ik moet eerlijk zeggen, in situaties waarin ik misschien had moeten ingrijpen, nog niet zo ernstig als deze, deed ik dat inderdaad> ik drukte mijn snor. Maar de gehele dag erna voelde ik me daar echt schuldig over.
RickII
-2-  RickII:
Nederland in de 21e eeuw.
Typisch geval van jammer.
Pietje Positief
-3-  Pietje Positief:
Jelmer, je bent voor mij een antiheld!
meer weten?
arie
-4-  arie:
Fijne vent ben je Jelmer! Ik heb net het verhaal bij Pietje gelezen, kan me zijn reactie wel voorstellen. Zoals Rick hierboven al zegt: typisch geval van jammer. Je snapt het niet jelmer, ik hoop dat jou zoiets nooit overkomt. Maar als ik in de buurt ben zal ik je tóch helpen.
De Lange
-5-  De Lange:
Jelmer, onze nerd (Groen Links is rijker zonder jou gezwam). Als je ZELF het bent die aangevallen word zonder reden zonder aanleiding. Dan ben je volgens jezelf de schuldige. Ga me nu niet vertellen dat de kans daarop heel klein is en dat er altijd wel een aanleiding is. 7/10 keer is dat ook zo maar zeker 3/10 is dat niet zo. En dan wil ik graag wegrennen als JIJ iemand staat waarvan IK weet dat JIJ kansloos bent. Succes met knokken!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.