Home > > De kermis heeft de stad verlaten

De kermis heeft de stad verlaten

Herinnert u zich die mooie tijd nog? Dat u dacht dat bestuurders mensen waren met grote visies. Dat zij een probleem aanpakten bij de wortel om zo op de lange termijn tot een structurele oplossing te komen. Ik nog wel. Inmiddels weet ik dat beleidsmakers problemen liever oplossen met strenge controles en hoge boetes. En eventjes begon ik bijna te geloven dat ze gelijk hadden. Bijna dan hè. Niet helemaal.

Het was ongeveer een half jaar geleden. Ik fietste rond in een constante staat van paranoïde bewustzijn. Waar kon ik ze verwachten? Achter welke auto konden ze staan? Vaak wist ik nog net op tijd af te stappen. Desalniettemin ben ik een paar keer op de bon geslingerd omdat ik zonder licht reed.

Maar eerlijk waar, het leek wel te helpen. Door de massale controles van de politie werd in korte tijd de stad iedere avond een kermis van witte en rode lichtjes. Elke winkel bood fietslampjes aan tegen aantrekkelijke prijzen en de mensen namen ze gretig af.

Nu een half jaar later houdt de politie zich weer bezig met andere zaken. Alle fietslampjes zijn kapot dan wel gestolen. De straten blijven ’s avonds weer volledig donker. Het enige wat de acties bereikt hebben is dat een aantal agenten hun boetequotum wisten te halen en niet ontslagen hoefden te worden.

Dan toch maar liever de grote visies. Of toch niet? Een campagne in hetzelfde straatje, het preventief fouilleren, lijkt namelijk voorlopig wel een positieve uitwerking te hebben. Desondanks blijf ik mij afvragen hoe lang een methode als deze succesvol blijft. Of kun je wapens en fietslampjes niet met elkaar vergelijken?


tien reacties op "De kermis heeft de stad verlaten"

Elisabeth
-1-  Elisabeth:
Ik ben twee weken geleden nog op licht gecontroleerd bij het Vondelpark. De controles gaan dus gewoon door.
Sander
-2-  Sander:
Iedere Amsterdammer die ’s avonds per fiets de stad doorkruist ziet dat er nu veel meer mensen dan vorig jaar zijn met licht op hun fiets. Het is alleen triest dat er politiecontroles voor nodig zijn om dit te bewerkstelligen.
Nicole
-3-  Nicole:
Mar die fietslichtjes zijn toch voor je eigen bestwil?! Ze dienen er toch voor dat je als fietser gezien wordt, en dus niet aangereden wordt?!
Dave
-4-  Dave:
Ik heb me laten vertellen dat je een boete krijgt als je je licht aan je jas draagt, in plaats van aan je fiets, omdat in de wet staat dat de fiets verlichting moet hebben, niet de fietSER. Klopt dat?
Groeten vanuit het duistere scheveningen.
bin
-5-  bin:
ik ben n
Pietje Positief
-6-  Pietje Positief:
Van mij mogen ze die kermis-aktie weer herhalen, resp. handhaven, zeker als het wat vroeger donker begint te worden. Het hád effect, evenals andere acties effect zullen hebben. Wat mij betreft wordt het tijd voor een ‘licht-blauw’ team. Een team dat zichzelf kan terugverdienen en speciaal wordt ingezet voor ‘lichte overtredingen’ zodat het andere donkerblauwe team zich met de grotere en serieuze zaken kan bezighouden zonder de druk van een boetequotum.

Wanneer wordt het GSM-gebruik van fietsers aangepakt?
Lee
-7-  Lee:
Tjee, allemaal rechtschapen mensen die nog nooit geen licht op hun fiets hebben gehad. Een Nederlander dient de wet te kennen, kennelijk. Ik vind dat aan het probleem wordt voorbij gestoven en wel dat ik mijn fiets veilig buiten kan laten staan, zonder dat een idioot deze molesteert of wegneemt.
Ik vraag me dan wel af waarom deze mensen allemaal zo rechtschapen reageren en op dit moment wellicht hun kroost bezig is met mijn fiets. En daar kunnen ook potentiele junkies tussen zitten. Weet u veel…Het wordt allemaal heel praktisch; drie sloten, reserve lichtjes en voor de zekerheid een reservewiel want anders kom je tegenwoordig met je fiets niet meer thuis.
jaaaaaaa
-8-  jaaaaaaa:
ik vind het dom dat ze kontroleren
ik mag het toch zeker zelf weten
serhan
-9-  serhan:
hoi mag ik kasabon van kermis vooroldenzaal se kermis
ugiuiui
-10-  ugiuiui:
n;nkkn,,m

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.