Home > > Willen alle kastanjebomen zich nu melden!

Willen alle kastanjebomen zich nu melden!

Wij schreven al eerder op Amsterdamcentraal over een mysterieuze kastanjeboomziekte. Dat was de kastanjemineermot. Na de razendsnelle opmars van dit slimme motje blijkt zich nu een nieuwe ziekte in de paardekastanje over Nederland te verspreiden. In slechts een paar jaar tijd zijn inmiddels tientallen kastanjes aangetast. Ook in Amsterdam zijn de eerste besmette kastanje waargenomen.

In de zomer van 2002 werd in de gemeente Haarlemmermeer een aantal kastanjes gevonden met bruine vlekken op de stam. Deze aantasting bleek verspreid voor te komen in de gehele Haarlemmermeer. Naar nu blijkt sterven delen van de boom af en soms legt de hele boom het loodje.

Een aangetaste boom krijgt verspreid op de stam kleine roestbruine vlekken. Deze breiden zich snel uit over de rest van de stam en gesteltakken (huh?...). Puntsgewijs druipt uit de vlekken een donkerrode, stroperige vloeistof. In de nazomer stopt de vochtontwikkeling en drogen de vlekken in tot ruwe, zwarte korsten. In het daarop volgende voorjaar verdroogt de bast tussen deze vlekken en sterft af. De onderzochte bomen zijn gestorven en er zijn nog geen bomen bekend die de ziekte hebben overleefd.

Het is heel belangrijk dat snel in kaart wordt gebracht waar er in Amsterdam kastanjes staan. Maar ook buiten Amsterdam moeten alle lokaties met kastanjebomen in kaart worden gebracht. De ziekte verspreidt zich vrij snel maar kennelijk vooralsnog alleen in bepaalde soorten kastanjebomen. Echter om voorbereid te zijn op een grootschalig optreden van de ziekte en snel eventuele bestrijding op te kunnen zetten, is het van belang om inzicht te hebben waar kastanjebomen zich bevinden.

Een belangrijke vraag is: “Wat veroorzaakt deze aantasting?” In het buitenland wordt dit schadebeeld in paardekastanjeboom waargenomen en toegeschreven aan Phytophthora (P. cactorum en P. citricola), maar ook daar is nog niet bekend hoe de ziekte zich eigenlijk ontwikkelt. In Nederland is gericht naar deze schimmel (ook naar Phytophthora ramorum) gezocht, maar tot dusver zonder resultaat. Ook komt volgens enkele deskundigen het beeld niet overeen met wat zij als Phytophthora beschouwen.

Een tweede vraag is: “Hoe verspreidt deze ziekte zich?” Dat het snel kan gaan, is zondermeer duidelijk. Onduidelijk is hoe snel en hoeveel kastanjebomen dood zullen gaan.

Op de site van het Ingenieursbureau Amsterdam valt meer te lezen over de nieuwe ziekte.

Kastanjebomen “moeten” worden aangemeld bij het Stadsdeel Centrum [bomen@centrum.amsterdam.nl] Sector OR, Mevrouw N. Hijne. Ingewikkelde vragen stellen aan Pierre van der Wielen [pwielen@iba.nl] van het Ingenieursbureau Amsterdam.

Zegt het voort!


tien reacties op "Willen alle kastanjebomen zich nu melden!"

N.Hijne
-1-  N.Hijne:
Geachte heer,
Dank u! Ik vindt dat een uw artikel goed artikel geplaatst keurig heeft en ben u zeer erkentelijk, dat u hiermee spontaan vrijwillig wil bijdragen in het onder naar de problemen rond de kastanje. Mocht u reacties ontvangen dan verneem ik dat graag van u ! Succes met uw site met vriendelijke groet N.Hijne
Hanemaayer
-2-  Hanemaayer:
Help wij hebben ook zo’n zieke kastanje. Is kappen de enige oplossing want hij (zij?) is zo mooi…?
Heemskerk
-3-  Heemskerk:
Wij hebben een twee prachtige oud kastanjebomen in de tuin waarvan een wel zeer waarschijnlijk is aangetast door de misterieuze ziekte en dat is heel naar want ze passen zo bij ons huis ze zijn zo mooi en we willen ze niet kwijt. Help.
Egmond aan Zee
-4-  Egmond aan Zee:
Bij ons in de straat ook zieke kastanjebomen sinds 2005, maar ze lijken zich te herstellen, het erge bloeden is gestopt en de zwarte plekken zijn minder en in sommige
verticale scheuren is nieuwe bast gevormd. Wellicht is er hoop?
Claessens F.J.
-5-  Claessens F.J.:
Wij hebben een kastanjeboom geplant al verschillende jaren geleden. Het is gek maar verleden jaar kwam hij weer tot volle bloei, wij dachten dat hij de kwade door was. Maar niets is minder waar want later in de zomer ontdekken we een tak, die volledig bruin wordt. De helft van de boom geeft dan nog goede en lekkere kastanjes de andere helft niets. Wij dachten hem van de winter af te zagen en op te ruimen maar wat blijkt hij bot weer overal uit en staat straks weer met een prachtige kruin te pronken maar wat zal er de rest van dit jaar weer mee gebeuren? Dat is de vraag waar wij geen antwoord op hebben. Is er een behandeling die kan worden toegepast en zo ja dewelke?
Joanna de Sain
-6-  Joanna de Sain:
Espel, 13-06-2007.
Wij wonen op een boerderij in de Noordoostpolder en onze prachtige oprijlaan wordt gevormd door 6 kastanjebomen. Allen 51 jaar oud .Zij zijn door de 1e bewoners in het kale polderland geplant en zijn écht enorm majesteus groot.
Helaas vertonen ze allemaal de bekende symptomen. Bloedstromen en losse barsten.
Echter nu valt het ons ook op dat de bladeren allemaal bruine vlekken hebben, hoort dit er ook bij.?
Ze hebben dit voorjaar wel ouderwets prachtig gebloeid !
Graag lees ik de reactie.
Henny Bomans
-7-  Henny Bomans:
Wij hebben 4 kastanjes (Overijsel), waaronder een hele oude. Een van hen (ongeveer70 jaar)is aangetast (2005).
Ik heb met een BOVENFREES (zo'n goedkope van ALDI) alle bruinigheid eruit gefreesd ongeveer 1 cm diep) en met een brander droog gebrand (afval goed opgeruimd) Vervolgens ingesmeerd met Tenco Parafinelak. Tot nu toe lijkt de ziekte bezworen, maar waakzamheid blijft geboden.
fffffff
-8-  fffffff:
hahahahahahahah
Bart
-9-  Bart:
@ffffffffffffffffffff:
'U bent mij er eentje!'
Bart
-10-  Bart:
Na 'inspectie' van veel van de in Lelystad (oostelijk deel) voorkomende paardekastanjes valt het mij dit jaar erg mee met de symptomen, de meeste zien er toch goed uit...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.