Wij schreven al eerder op Amsterdamcentraal over een mysterieuze kastanjeboomziekte. Dat was de kastanjemineermot. Na de razendsnelle opmars van dit slimme motje blijkt zich nu een nieuwe ziekte in de paardekastanje over Nederland te verspreiden. In slechts een paar jaar tijd zijn inmiddels tientallen kastanjes aangetast. Ook in Amsterdam zijn de eerste besmette kastanje waargenomen.
In de zomer van 2002 werd in de gemeente Haarlemmermeer een aantal kastanjes gevonden met bruine vlekken op de stam. Deze aantasting bleek verspreid voor te komen in de gehele Haarlemmermeer. Naar nu blijkt sterven delen van de boom af en soms legt de hele boom het loodje.
Een aangetaste boom krijgt verspreid op de stam kleine roestbruine vlekken. Deze breiden zich snel uit over de rest van de stam en gesteltakken (huh?...). Puntsgewijs druipt uit de vlekken een donkerrode, stroperige vloeistof. In de nazomer stopt de vochtontwikkeling en drogen de vlekken in tot ruwe, zwarte korsten. In het daarop volgende voorjaar verdroogt de bast tussen deze vlekken en sterft af. De onderzochte bomen zijn gestorven en er zijn nog geen bomen bekend die de ziekte hebben overleefd.
Het is heel belangrijk dat snel in kaart wordt gebracht waar er in Amsterdam kastanjes staan. Maar ook buiten Amsterdam moeten alle lokaties met kastanjebomen in kaart worden gebracht. De ziekte verspreidt zich vrij snel maar kennelijk vooralsnog alleen in bepaalde soorten kastanjebomen. Echter om voorbereid te zijn op een grootschalig optreden van de ziekte en snel eventuele bestrijding op te kunnen zetten, is het van belang om inzicht te hebben waar kastanjebomen zich bevinden.
Een belangrijke vraag is: “Wat veroorzaakt deze aantasting?” In het buitenland wordt dit schadebeeld in paardekastanjeboom waargenomen en toegeschreven aan Phytophthora (P. cactorum en P. citricola), maar ook daar is nog niet bekend hoe de ziekte zich eigenlijk ontwikkelt. In Nederland is gericht naar deze schimmel (ook naar Phytophthora ramorum) gezocht, maar tot dusver zonder resultaat. Ook komt volgens enkele deskundigen het beeld niet overeen met wat zij als Phytophthora beschouwen.
Een tweede vraag is: “Hoe verspreidt deze ziekte zich?” Dat het snel kan gaan, is zondermeer duidelijk. Onduidelijk is hoe snel en hoeveel kastanjebomen dood zullen gaan.
Op de site van het Ingenieursbureau Amsterdam valt meer te lezen over de nieuwe ziekte.
Kastanjebomen “moeten” worden aangemeld bij het Stadsdeel Centrum [bomen@centrum.amsterdam.nl] Sector OR, Mevrouw N. Hijne. Ingewikkelde vragen stellen aan Pierre van der Wielen [pwielen@iba.nl] van het Ingenieursbureau Amsterdam.
Zegt het voort!
Dank u! Ik vindt dat een uw artikel goed artikel geplaatst keurig heeft en ben u zeer erkentelijk, dat u hiermee spontaan vrijwillig wil bijdragen in het onder naar de problemen rond de kastanje. Mocht u reacties ontvangen dan verneem ik dat graag van u ! Succes met uw site met vriendelijke groet N.Hijne