Home > > Hulde aan UPC!

Hulde aan UPC!

Dat klinkt gek, of niet? Hoezo, hulde? Hoezo hulde aan het bedrijf dat de beroerdste klachtenopvang ooit had, dat nooit leek te schromen om een monopoliepositie te pas en te onpas te misbruiken, dat straten openbreekt om onduidelijke en schijnbaar doelloze kabels neer te leggen? Waarom?

Heel simpel. Ik wist het al een maand of twee maar pas nu sta ik weer met beide benen op de grond. Van blijdschap verkeerde ik in hogere sferen tot voorbij Jupiter en kon ik, durfde ik er gewoon niet over praten. Maar nu, eindelijk, kan ik mijn tong losmaken uit de hemelse extase die nog steeds door mijn lijf pulseert en deel met u wat u ook al wist: Discovery Channel is terug.

Geen nieuws natuurlijk. En de vraag is ook of dit echt te danken is aan UPC.

Het aanbod op uw TV wordt namelijk niet bepaald door iets moois en efficients als marktwerking maar door drie actoren: de overheid, de programmaraad en de aanbieder, voor Amsterdam UPC. Waar het misschien voor de hand zo liggen om te kiezen tussen verschillende standaardpakketten van verschillende aanbieders, heeft Vadertje Staat ervoor gekozen u te willen opvoeden tot een goede burger door een aantal zenders verplicht te stellen. Vandaar dat u nooit van Nederland 1, 2 en 3 afkomt, hoe graag u ook zou willen: uw belastinggeld blijft maar stromen naar mensen als Maartje van Wegen en Ferry Mingelen en u kunt er niet eens voor kiezen die mensen op zijn minst te blokkeren uit uw zenderpakket.

Een ander gedeelte wordt verplicht gesteld door de zogeheten 'programmaraad'. Dat is een raad van door de gemeente verkozen mensen die 'representatief' moeten zijn en die kunnen nog weer extra eisen stellen aan het pakket wat UPC dient aan te bieden u, de willoze kijker. Hoewel UPC eerst spreekt van een 'advies' van de programmaraad om Discovery op te nemen, lezen we elders dat die zender in het 'wettelijk basispakket' staat. We lezen dan ook, weer even verderop, dat UPC dat advies niet zomaar van zich af mag werpen. Ik zou dus de programmaraad moeten danken, niet UPC.

En daar wringt mijn schoen een beetje. Want wie is die programmaraad? Hoe representatief is die programmaraad, vooral als ze het immer impopulaire 'arte'-kanaal ook in hun advies hebben staan? Hoe goed kan een raad mij vertegenwoordigen die niet door mij gekozen is maar gekozen door een gemeenteraad die zich baseert op een opkomstpercentage van niet eens 50%?.

IK weet nu dus niet meer of ik nou moet lachen of huilen.


zes reacties op "Hulde aan UPC!"

stefan
-1-  stefan:
Het is om te huilen, hele grote bittere tranen.
Dr.D
-2-  Dr.D:
Dat is democratie.
Dus niet zeuren…
Floris
-3-  Floris:
Ik wil Arte terug, dus ik voel me best wel vertegenwoordigd.
daniel
-4-  daniel:
de vraag is dus of dat wel echt democratisch is dr. d: hoe rechtmatig kan een indirect verkoezen programmaraad zijn? Bovendien, iets kan ngo wel de mocrtaisch zijn maar daarom niet goed. Als je goed leest maak ik bezwaar tegen het wegnemen van individuele keuze vrijheid, iets wat men met recht een grondrecht fundamenteel voor de democratie kan noemen, wat boven het adagium ‘het is democratisch dus goed’ gaat. Vergelijking: stel dat 80% van de bevolking besluit om jouw bankrekenin g te plunderen en je huis te verkopen. Mag jij dan ook niet zeuren want het is immers democratisch?
Lee
-5-  Lee:
Ik ben het gedeeltelijk met Stefan eens maar wat mij grotere zorgen baart is dat men kennelijk streeft naar marktwerking op kabelgebied en ik dan geen enkele andere aanbieder op de kabel zie dan UPC. Ik zou graag een andere partij op de kabel willen zien met een ander aanbod aan zenders maar daarvoor is die kabel niet dik genoeg?! Dat UPC ook nog eens de kabel bemant, baart mij grote zorgen. Privatisering leuk maar het heeft een communitische inslag gekregen.
s.p tomasa
-6-  s.p tomasa:
ik wil weten dat ik heb meer open staande saldo want all mijn dingens is gesloten ik hebt geen internet en geen televisie

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.