Home > > Het einde van homohoofdstad Amsterdam

Het einde van homohoofdstad Amsterdam

Sieb de Haan, u kent m misschien als woordvoerder van Gay Business Amsterdam, luidt regelmatig de noodklok. Amsterdam raakt zijn status als homohoofdstad kwijt omdat Amsterdam vertrut. En inderdaad, ook volgens de vroegere VVV worden andere steden steeds populairder onder homoseksuelen; homo's wijken uit naar Berlijn, Londen, Parijs en Barcelona. Amsterdam is niet meer the place to be.

Incidentje op incidentje worden opeen gestapeld om aan te tonen dat Amsterdam hopeloos verloedert. Paaldansen werd verboden, de homovlag moest uit 't straatbeeld verdwijnen. Tekenen aan de wand. Vroeger was 't beter, maar nu?" Doe mij Van Tijn maar weer terug, de Patijn en Cohen houden er van door rustige straatjes te wandelen - dan moeten ze maar ergens anders gaan wonen," hoor ik regelmatig in het Amsterdamse uitgaansleven.
Maar geldt hier niet gewoon de wet van de remmende voorsprong? En trouwens: is 't echt wel zo dat Amsterdam vertrut en minder aantrekkelijk voor homo's wordt? Gister kwamen er aanmerkelijk meer mensen op de Canal Parade van de Gay Pride af dan vorig jaar. Aan 't weer zal 't niet gelegen hebben, in beide gevallen was dat soortgelijk. En hoewel 't een beetje saai wordt om ieder jaar weer die bootjes met al die opsmuk te zien langsvaren, 't geeft een aardige indicatie hoeveel mensen de actieve homoscene ondersteunen… 350.000 kijkers, minder dan met de vrijmarkt van koninginnedag, maar toch.

Ik was toeschouwer. Maar wel hetero. Naast mij; een koppeltje, man en vrouw. Voor mij; moeder en kind. Ik vroeg: "Waarom bent u hier?" Ze zeiden: "Het is leuk om naar te kijken." Veel mensen die ik sprak waren hetero, en kwamen omdat 't wel leuk was om naar die bootjes te kijken… Een prachtig feest.

Dat is 't ook zeker. Volgens mij is 't inmiddels 't toppunt van homo-emancipatie. Moet je nagaan: af en toe hoor je zelfs 't CDA zich druk maken om onze homo's. Vraag dat niet aan bijvoorbeeld de Duitse christendemocraten. Hetero's voelen zich prettig op homofeestjes zoals bij de Canal Parade. Ik ken nog plekken waar dat echt niet 't geval is. Dat er waarschijnlijk vroeger juist meer homo's afkwamen op de speciale evenementen voor gays,maar dat de populariteit van die evenementen niet echt afneemt, zegt wel voldoende. Dat sommige relnichten 't vroeger allemaal beter vonden. Ik vraag me af in hoeverre de Canal Parade vroeger niet een feestje voor eigen publiek was, in plaats van voor iedereen. Willen ze daar dan naar terug?

Dat niet iedereen meer naar Amsterdam trekt om zijn eerste homo-ervaring hier op te doen, zegt volgens mij minder over Amsterdam dan over de andere steden. Die zijn bezig met een inhaalslag, terwijl wij hier heel rustig voortkabbelen op een beetje historie. Er kan inderdaad nog wel een schepje boven op; misschien iets nieuws? Maar dan moeten we ook hopen op dat die nieuwe initiatieven komen. Misschien Amsterdam Gay Plage, of iets dergelijks. En als je 't dan over vertrutting hebt; het stadsdeel binnenstad kan zich beter bezig houden met het stimuleren van nieuwe initiatieven, dan met 't weghalen van homovlaggen.

Een reactie op "Het einde van homohoofdstad Amsterdam"

dak
-1-  dak:
Exact cohen denkt als een dorp KOE alles sluiten lekker alles stil leggen alles tod leggen. Dat is pas Welkomst beeld voor toeristen velke kommen op bezoek naar amsterdam. toeristen prengen geld voor de stadt en dat ziet ook leuker als overaal vieren. En vat zien ze daar voor een tode stlle stadt. Dat ziet erg zielig vroeger was meer menschen ook toeristen op straat en nu zie je na 10 uhr avond praktisch niemand op de straat het is tod. Allemaal zijn verdwenen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.