Home > > Jongerenhuisvesting (2)

Jongerenhuisvesting (2)

(Deel een)

Mijn eisen stellen zich bij naar beneden. Het is haast onmogelijk om binnen een aanzienlijke periode een normale woning te vinden via een woningcorporatie, en dus ga ik kijken naar andere manieren om aan huisvesting te komen.

Wat is onzelfstandige woonruimte?

Globaal genomen kun je onzelfstandige woonruimte gericht op jongeren onderverdelen in twee categorieën: de ‘kamers’ en daarnaast de HAT-eenheden, Huisvesting voor Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens. Woningcorporaties als Intermezzo en DUWO bieden dit soort woningen aan. Meestal hoef je niet langer dan twee jaar te wachten en de huur is goed te betalen. Hierbij moet je denken aan een bedrag van tussen de 170 en 240 euro. Voorzieningen als keuken, douche en toilet moeten wel vaak met anderen gedeeld worden.

Is het geschikt als jongerenhuisvesting?

Voor veel jongeren is deze vorm van huisvesting een goede uitkomst. Het mag dan een tijdelijke oplossing zijn, in de tussentijd wordt wel inschrijfduur opgebouwd. Kamers zijn echter niet geschikt voor elke jongere. Ik haal mijn eigen situatie maar weer aan. Nadat ik mijn Havo-diploma behaald had ben ik niet gaan studeren. Ik ben gaan werken. Hierdoor viel ik buiten de boot voor onzelfstandige woonruimte. Ten eerste omdat het vaak een vereiste of een pré is als je student bent en ten tweede omdat de woonruimtes niet passend voor mij waren. Kamers zijn bedoeld voor mensen met weinig inkomen, niet voor mensen als ik die veel meer konden betalen. Met mijn inkomen hoorde ik thuis op de markt voor normale woningen. Voor mij was op kamers gaan daarom alleen geschikt als allerlaatste optie.

Hoe helpt de overheid?

Ondanks dat er veel kortere wachtlijsten zijn voor kamers dan voor normale woningen, is er toch een groot tekort aan onzelfstandige woonruimte. De gemeente heeft weliswaar geen beleid specifiek voor dit soort woonruimte, maar wel voor studentenhuisvesting. Het gaat hier echter vrijwel over dezelfde groep woningen. Ondanks dat de gemeente wel meer studentenhuisvesting wil bewerkstelligen, is zij hierbij vreselijk afhankelijk van de woningcorporaties. Feitelijk hebben de gemeente en de stadsdelen geen middelen om de woningcorporaties te dwingen om dit type woonruimte te creëren. Alles komt voort uit overleg. Wel kan het stadsdeel de uiteindelijke plannen van woningcorporaties afkeuren. Daarnaast kan er bouw gestimuleerd worden door lage grondprijzen te vragen of door financieel mee te helpen. Hiervoor is in 2001 een speciaal eenmalig potje in het leven geroepen. Anno 2004 is deze echter alweer bijna helemaal leeg.

Persoonlijk komt het vreemd op mij over dat in Nederland besloten is de huisvesting zo uit handen te geven. Om het aanbod van woningruimte zo zeer over te laten aan de marktwerking lijkt mij geen goede zaak.

(wordt vervolgd)


Reageer op "Jongerenhuisvesting (2)"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.