Home > > De Akbarstraat

De Akbarstraat

Misschien heb je hem wel gezien. De documentaire van Felix Rottenberg over de Akbarstraat die, nu meer dan twee jaar geleden, door de VPRO werd uitgezonden. De documentaire ging met name over integratie en de problemen waarmee de bewoners in dat kader te maken hadden. Waar de Akbarstraat 50 jaar geleden een zeer populaire plaats was om te wonen, lijkt het nu één van de minst geliefde stukjes van Amsterdam, althans voor “witte” Nederlanders. De overgrote meerderheid van de bewoners heeft een niet-Nederlandse afkomst. Dat maakt het voor de bewoners erg moeilijk te integreren (we gaan er even vanuit dat we allemaal weten wat hiermee bedoeld wordt).

Nu, zo’n drie jaar later is er zo op het eerste gezicht weinig veranderd. De bevolkingssamenstelling is nog steeds hetzelfde: 85% van de bewoners van de Akbarstraat en overigens van de gehele Kolenkitbuurt is van niet-Nederlandse afkomst. Verder kampt de buurt met allerlei problemen. De huizen zijn te klein en te gehorig, er wordt geklaagd over hangjongeren, gettovorming en onveiligheid. Kortom, erg leuk wonen is het er niet.

Gelukkig heeft het stadsdeelbestuur ook door dat er echt het één en ander moet veranderen. Er staat daarom een grootscheepse vernieuwing van de Kolenkitbuurt op stapel. Wat er zoal staat te gebeuren, is te lezen op de website van Bos en Lommer: “In 2015 staan in de Kolenkitbuurt ongeveer 2.400 woningen. Dan zijn ruim 1.000 woningen gesloopt en ruim 1.300 nieuwe woningen gebouwd. Zo’n 400 woningen zullen gerenoveerd worden. Door deze stapsgewijze en gemixte aanpak van sloop, nieuwbouw en renovatie zal de woningvoorraad geleidelijk wijzigen van 98% sociale huur in de huidige situatie naar ruim 55% sociale huur in 2015.” Ofwel, van de 2.100 woningen die er nu staan, zijn er ongeveer 2060 sociale huurwoningen. In 2015 zijn dat er zo’n 1.320. Dat is 740 minder dan nu.

Wat ik me nu afvraag is wat er eigenlijk met de bewoners van de Kolenkitbuurt gebeurt. Het lijkt erop dat de vernieuwing van de Kolenkitbuurt voor een stevig deel van de huidige bewoners gaat betekenen dat de buurt voor hen te duur wordt. Je zou namelijk denken dat mensen die niet afhankelijk zijn van een sociale huurwoning vanzelf gaan verhuizen wanneer een buurt niet als prettig wordt ervaren. Die mensen moeten vervolgens op zoek naar goedkope woningen in andere stukken van Amsterdam. Zouden ze er daarmee op vooruit gaan? Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen: het lijkt erop alsof stadsvernieuwing ervoor zorgt dat de bevolkingssamenstelling in een bepaalde buurt minder eenzijdig wordt, waardoor de statistieken er beter uit gaan zien, maar of dit er het leven voor afzonderlijke achterstandsgezinnen beter op maakt is mij niet duidelijk.


drie reacties op "De Akbarstraat"

toine
-1-  toine:
Dit is al een heel oud probleem. Een achterstandsbuurt opwaarderen door er betere, en dus duurdere, woningen neer te zetten kan werken. Het probleem is echter dat er in de welvarendere buurten geen plek wordt vrijgemaakt om de gedwongen achterstandsbuurtverlaters op te vangen. En als dit wel gebeurt, gaat het vaak mis.
Het Borneo-eiland is een bekend voorbeeld. Een hele groep buren uit de Bijlmermeer werd gezamenlijk verplaatst naar een straat op het Borneo-eiland. Zij namen helaas ook hun problemen mee. Het is nu het achterstandseiland van het Oostelijk Havengebied. Verspreiding van dit soort gedwongen verlaters lijkt dus wenselijk, maar dat kost veel tijd en dus geld. Het zal dus nog wel heel lang een probleem blijven.
Hans van Leeuwarden
-2-  Hans van Leeuwarden:
Ik heb vanaf het eerste jaar in de Akbarstraat op nummer 66 gewoond. Ik was drie jaar toen ik daar kwam. Ik heb de koeien nog zien grazen bij en om de dijk.Ik heb nog in de bunkers gespeeld, in de sloten gezwommen, leren vissen. De huizen achter de dijk zien bouwen. De speeltuin en het terrein achter de akbarstraat zien bouwen. De bootjesclub de Wiltzang van de hoek Akbarstraat naar de Klaas de Vriesschool zien vetrekken. Ik heb daar tot mij trouwen daar gewoond en zag de straat steeds meer een andere samenstelling zien krijgen. wat soms niet positief was. de buurt versmeerde steeds meer en meer.Een woning krijgen was niet mogelijk allen inwonend. Dat heb ik dat ook twee jaar gedaan in de Baas Gansendonckstraat. daarna kreeg ik mijn eerste woning in de Wibautstraat. Als de opzet de bedoeling is om het straatbeeld te veranderen door er koopappartementen te maken zal de gemeente nog heel wat werk moeten verzetten voordat men de naam die de Bos en Lommerbuurt ten lande heeft kwijt is. Maar met geduld en voortvarendheid zal dat wel lukken. Als jonge jongen werd het steeds drukker in de straat. In het begin reeed er nog een stadsbus door de Akbarstraat. maar omdat er steeds meer auto's kwamen werd de straat een eenrihtingsverkeerstraat. Nu woon ik door werkomstandigheden in Zwolle. En daar woon ik ook goed. Er wonden steeds meer mensen uit de Bos en Lommerbuurt in Zwolle. Leuk .
Frans van Kempen
-3-  Frans van Kempen:
Vreselijk off-date, maar wat is het verschrikkelijk geworden in die 40 jaar!! bijna 10 jaar na het stukje van de heer van Leeuwarden, weten we allemaal dat de integratie volledig mislukt is, met als hoogte punten liquidaties, pas nog schietbartijen, en politie auto's in de brand.
Daders hebben ouders die een niet nederlandse achtergrond hebben, de daders zullen wel in amsterdam geboren zijn, daarom heet je dan officieel Amsterdammer. Al zijn de meningen hier enorm over verdeelt.
De laatste tijd lees je vaak in krachten of op internet de Amsterdamse crimineel El Yousouff el Kabari (voorbeeld), nee lieve mensen stop met deze waanzin, dit is een marokkaanse meneer en ik wil niet als rasechte Amsterdammer daarmee geassocieerd worden!!! Kan dit niet eens maatschappelijk opgepakt worden?? Zelf vele jaren nabij de akbarstraat gewoond, maar nu gevlucht naar het weidse Wilnis.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.