Home > > Witte politie

Witte politie

In Zuidoost zijn de hoogtijdagen van het Zwart Beraad weliswaar voorbij, maar de zwart-witdiscussie is nooit ver weg. Dat bleek maar weer eens toen de politie in mei binnenviel tijdens een politieke bijeenkomst, om de bezoekers preventief te fouilleren. Toen er “vrijwel alleen blanken in de zaal zaten”, zagen de agenten van de actie af en vertrokken onverrichterzake.

Die lezing is sindsdien door getuigen in twijfel getrokken, maar de boot is wel aan. Deelraadslid Rudy Speear (D66) beschuldigt de blanke politie in Zuidoost van structureel racisme, en wil een burgerwacht oprichten om de handel en wandel van oom agent in de gaten te houden. Het Amsterdams Stadsblad meldde gisteren zelfs dat hij de zaak bij de Verenigde Naties gaat aankaarten.

Politieagenten zijn in Amsterdam bepaald geen afspiegeling van de bevolking, constateerden onderzoekers deze week. Hoewel ongeveer de helft van de Amsterdammers allochtoon is, geldt dat voor nog geen tien procent van het korps.

Aanvankelijk was ik geneigd dat niet zo’n groot probleem te vinden. We leven immers in een democratische rechtsstaat, en daarin is de politie er voor iedereen – ongeacht zijn kleur, geloof, geslacht of seksuele voorkeur. Maar anderzijds: is het niet nogal aanmatigend om een probleem dat je als blanke, heteroseksuele man zelf niet ervaart, maar af te doen als onbelangrijk?

Ik ben er na het fouilleerincident eens op gaan letten. Inderdaad zijn de agenten in mijn buurt vrijwel zonder uitzondering wit, terwijl de bevolking vrijwel zonder uitzondering zwart is. Ik kan me voorstellen dat dat – terecht of niet – op zijn minst achterdocht wekt. En in een vrij land is er weinig belangrijker dan dat de burger de politie kan en durft te vertrouwen. Misschien draaft Speear een beetje door, maar ergens heeft hij volgens mij toch een punt.


vijftien reacties op "Witte politie"

lady  corrado
-1-  lady corrado:
Joh wat maakt het nou uit witte of zwarte politie............ze handelen allemaal het zelfde .........niet dus want ik als slachtoffer van huiselijk geweld hebben ze gewoon aan het lot over gelaten dus hulp in het algemeen van politie en justitie hoef je totaal niet te verwachten ongeachte wit of zwart!!!!
Suffie
-2-  Suffie:
Wat ik altijd het meest uitdagende vind aan dit soort discussies zijn de onderbouwde en overdachte reacties...
wijnschenk
-3-  wijnschenk:
Tot mijn verbazing las ik in de krant dat er een prestieuze prijs is uitgereikt aan de initiatiefnemers cq oprichters van een burgerwacht.

Was ik dan in 1984 mijn tijd ver vooruit???
als oprichter van de eerste serieuse naoorlogse burgerwacht werd ik verguisd en vaak afgeschilderd als een facist.
het woord burgerwacht heeft niet zo een goede naam bij de oudere bevolking van Nederland bleek toen.
toen in 1984 ik de burgerwacht in amsterdam oprichhtte en binnen nog geen week duizenden aanmeldingen had vile iedereen over mij heen.
alle gezagsdragers vonden dit toen een vorm van eigen richting en niet kunnen.
het handhaven van de orde was en is nog steeds een taak van de overheid.
het spookbeeld van toen (mensen met honden op straat )
wordt nu omhelsd als de oplossing voor de zo genaamde kleine criminaliteit.
ECHTER Zolang als er door justitie geen goed vervolg wordt gevonden voor de straks binnenkomende kleine criminelen zal de frustratie bij de BURGER snel toenemen en het fenomeen weer in de veegetelheid raken.
Burgerwachten zijn en blijven een noodoplossing.
het patroulleren van burgers in hun vrije tijd over straat is te gek voor woorden.
Misschien ziet de belastingdienst dit straks nog als werk..........
voor meer commentaar kunt U mij altijd bellen.

vr gr Max Wijnschenk
oprichter burgerwacht Amsterdam

0320 216286
0629062610
John
-4-  John:
@Max. Dus je was oprichter en vond het toen een goed idee. Na reacties gestopt (terecht overigens) maar nu er dan door wie dan ook een burgerwacht is gehonoreerd met een prijs, vind je het onzinnig. Deze redenatie begrijp ik niet. Maar, burgerwachten zijn echt onzinnige dingen.
wijnschenk jr .
-5-  wijnschenk jr .:
mij vader is oprichet :)
Henk
-6-  Henk:
Ik krijg altijd een zeer dubbel gevoel erbij als ik dingen lees als:

“Inderdaad zijn de agenten in mijn buurt vrijwel zonder uitzondering wit, terwijl de bevolking vrijwel zonder uitzondering zwart is. Ik kan me voorstellen dat dat – terecht of niet – op zijn minst achterdocht wekt.”

Is het bij bepaalde bevolkingsgroepen zo dat het gezag of de kunde van iemand alleen geaccepteerd wordt als de persoon in kwestie ook uit de 'eigen' (niet-witte) bevolkingsgroep komt? Een agent moet uit die bevolkingsgroep komen, een leraar moet uit die bevolkingsgroep komen, een arts moet uit die bevolkingsgroep komen, etc...

Is dat niet het geval, dan is er 'achterdocht', dan 'accepteert' men het niet of dan is men op z'n minst niet 'tevreden'.

Wie is er hier nu xenofoob vraag ik me dan af...
Rogier
-7-  Rogier:
Henk, trek je opsomming nog even door. Wel een beetje off topic, maar moet kunnen. In stadsdeel Zuidoost een gekleurde deelraad en fractieleden. Tenslotte weten die alleen wat goed is voor de bewoners. Vandaar dus dat ze ook in allerlei andere clubjes en stichtingen zitten. Dat heeft niets met belangenverstrengeling te maken, maar gewoon met het feit dat hier de stelregel geldt “ons kent ons als de beste”.
Ben Notmeijer Oregon-USA
-8-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Burgerwacht klinkt niet goed in de oren van de meeste mensen, maar een straat wacht of een buurtwacht klinkt misschien wat beter het zijn dus mensen die hun eigen omgeving een beetje in de gaten houden en als het nodig is de politie te bellen die dan verplicht is om te onderzoeken wat er gaande is,soms is het niets en soms is het bingo.Maar het werkt hier heel goed.Het is maar zo dat de politie niet overal kan zijn maar met wat samenwerking werkt het uitstekend. Ben
Saskia v.d. Voort
-9-  Saskia v.d. Voort:
Ja Ben dat is nu Amerika. Hier wonen we in Nederland. Burgers zijn er niet voor om politietaken over te nemen. Of je het nu burgerwacht, straatwacht of buurtwacht gaat noemen.
RudiPensionado
-10-  RudiPensionado:
Het klinkt inderdaad vreemd in Nederlandse oren maar in andere landen is een buurt/burger-wacht inmiddels een geaccepteerd verschijnsel. Echt niet alleen Amerika hoor. Afgezette wijken met toegangscontrole zijn er vol op in Spanje en Italië, om maar enkele voorbeelden te noemen.
Bizar is soms wel dat Nederlanders er kennelijk geen probleem mee hebben om tijdens een vakantie een paar weken te verblijven op een ommuurd terrein met een polsbandje om en uiteraard voorzien van de nodige bewakers.
Voorlopig ben ik van mening dat een burgerinitiatief inzake de bewaking van de veiligheid ondersteund dient te worden.
-11-  :
@Wijnschenk, John, Ben, Saskia en Rudi: de burgerwacht uit het voorstel van Rudy Speear was niet bedoeld om politietaken over te nemen of de veiligheid op straat te vergroten, maar zou zich juist moeten richten op het kritisch volgen van de politie en politieoptredens. Jullie hebben het over iets heel anders.

Van Speers plannen is overigens nooit meer iets vernomen, evenmin als van zijn “klacht bij de VN”.
Saskia v.d. Voort
-12-  Saskia v.d. Voort:
@Pensionado, volgens mij bent u het spoor echt bijster. Waar u op doelt zijn volgens mij vakantieparken. Noemt u eens op waar die afgezette wijken in Spanje en Italie staan. Dank Wieland voor de reactie. Weten we in ieder geval waar het hier nu eigenlijk omgaat.
RudiPensionado
-13-  RudiPensionado:
Saskia,
Een ander idee over een onderwerp kan nook zonder een verwijt gepresenteerd worden.
Natuurlijk doel ik op vakantieparken. Lees mijn bijdrage nog eens. En waarom zijn die dan ommuurd? Duik eens het internet op en je krijgt de antwoorden. Zal ik een tipje van de sluier voor je oplichten? Aan de andere kant van de muur is een andere wereld. Vooral in het verre oosten zitten aan de andere kant van de muur de zwervers en bedelaars etc.
Wat Europa betreft valt mij je vraag tegen en getuigt niet van enige kennis op dit gebied. In Italië geef ik je als voorbeeld Milaan en voor Spanje verwijs ik je naar alles sites waarin huizen op golfterreien te koop worden aangebode. Sommigen met muur en vele met bewaking en toegangscontrole. Ook kan men daar onroerend goed aanschaffen zonder op een golfterrein te moeten wonen maar wel weer met muur. Duik hiervoor ook maar eens het internet op of neem eens een kijkje op de Second Home Beurs in het voorjaar in Utrecht.
Dus Saskia, ik zit nog echt op het goede spoor en nodig je uit je, alvorens met verwijten te komen, eens een rondgang te maken op het internet. Jammer dat je dit allemaal niet wist.
Ben Notmeijer Oregon-USA
-14-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Zo zie ik dat dit onderwerp toch nog wat aandacht krijgt de buurtwijk bestaat hier althans uit mensen van je eigen buurt en lopen geen rondjes op straat,maar als mijn buurman thuiskomt en ziet iets in of bij mijn huis wat opvalt als niet normaal op zo'n tijdstip, neemt hij niet zelf het heft in eigen handen maar laat de politie weten wat er gaande is,die dan ook na 5-10 minuten ook voor de deur staan,gewoon wat medewerking dus tussen politie en de bewoners dat is alles,het is onmogelijk voor de politie ieder huis te beveiligen,maar als ieder blok een oogje in het zeil houdt word je veel narigheid bespaard,maar ja als je zelf helemaal niets wil doen houdt alles op natuurlijk. Ben
Willem ter Harmsel
-15-  Willem ter Harmsel:
Is er nu op dit moment een buurtwacht organisatie in Amsterdam? Ofwel - een groep mensen die helpen de orde te handhaven met de politie in moeilijk gebieden?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.